Sauska - Gyorsszemle (2o13)
a következetesség fontossága
Tavaly év végi toplistámon a Sauska eddigi villányi munkássága tavaly ötödiknek jött ki. Jelentsen ez bármit is. A 2006 óta egyértelműen szemeink előtt munkálkodó villányi intézmény sokféle bort letett az asztalra indulása óta, s nekem meggyőződésem, hogy a mai napig messze ők csinálják a legizgalmasabb, s ami még fontosabb legkövetkezetesebb dolgokat nem csak Villányban, de az egész déli országrészben. (Az új évezred fordulóján már készített a pince borokat, méghozzá Gere Attila segítségével; az innen fönnamaradt 'Korai' cuvée-kísérletek pedig több, mint szépen formálódtak az évek folyamán.) A debütáló 2006-os borok aztán szép sikereket besöpörve villantották meg, hogy itt nem csupán a pénzt engedték le a pincébe, hanem sikerült nemzetközi színvonalú tudást, precizitást és profizmust is mellérendelni. A 2007-es évjárat hasonlóan remek folytatást jelentett, ekkor még inkább fölfelé nyújtózkodott a polcokon a Sauska-szortiment, hogy aztán 2008-tól lefelé, az alapoknál is megtörténjen az egyensúlykiegyenlítési-kísérlet (korrekt roséval, sillerrel, vörösben a belépő szintű cuvée 13-al és Cabernet sauvignonnal). Aztán ahogy egy ideig divat lesz megvenni, ugyanúgy divat lesz szkeptikusan vélekedni egy-egy nagy sikerű pince borairól….
Akárhogy is van, Latorczai László, borász kezdetek óta jelen van a pincénél, a fiatal csapat élén. Kúcs Gyula idő közben lelépett a színről. Lettek borok, melyek érzésem szerint is sterilebbek lettek az évjáratokkal (a 2006-os cuvée 11-es okozta élményt például életem meghatározó villányi élményei közt őrzöm emlékeimben, s azt a lécet más cuvée 11-esek eddig nem ugrották meg), de úgy vélem, fajtaboroktól és cuvée 7-esektől fölfelé messze ők készítik idehaza a legizgalmasabb, s ami manapság talán még fontosabb: leginkább következetes vörösborokat! (Nos igen, ismerek én is egy-egy szebb, magyányos menhirt más pincétől is, de amíg amazoknál stílusbeli, méretbeli és minőségbeli változás van minden évben, az alapborok ingadozóak, addig hajukra kenhetik azt az egy 2006-os 99 pontos menhirt, ami már csak gyűjtőknél van…).
A Sauska borokban is van technológia, van újvilági hatás, így van hordó is, van sok alkohol is, de (összefoglalva) nekem az a tapasztalatom, hogy szignifikánsan jóval kevesebb keserű pillanatot okozott nekem eddig a Sauska, mint más dél-pannon pince. És ha mondanom kéne dolgokat, amit elvárok egy kortárs (nem feltétlenül terroir-szemléletű, kézműveskedő) nagyborászattól, akkor ezek olyan dolgok.
Sauska Chardonnay 2011
Krémes, vaníliás illat, érintésnyi füsttel. Lisztes, testes korty, melyben a hibátlan technológia, kikezdhetetlen precizitás mellett nem találtam eget rengető izgalmakat. A hordós jegyek elég sok szerepet kapnak benne, egyensúlya nem mutat kilengéseket, de mégis el bírnék viselni benne több eredetiséget, több árnyalatot. 5
Sauska Ördögárok Kadarka 2011
Vakon kóstoltam. Illatban festőszőlő, túlérett gyümölcsök, konyak, de leginkább édes fűszerek (halvány brett). Összességében intenzív és tömör aromakészlet. A korty édeskés, kissé túlextraháltnak tűnik nagysága, viszonylagos darabossága okán. Eleganica terén hagy maga után kívánni valót, de ebből a fajtából ilyen koncentrált bort kihozni az nem akármi. 6+
Sauska Ördögárok Kadarka 2009
Vaníliás, bőrös, izgalmas illat. Élénk, jó tanninokkal operáló, feszes bor, melynek nagysága ellenére savai is megadják a frissítő lendületet. Közben nem tudom eldönteni, hogy öregszik-e vagy sem, s ha igen, akkor az sok vagy nem… Folyamatosan alakul, formálódik a szellőzéssel. Tömör, sűrű szövetű és nagyon szép Kadarka, a legjavából. A 15-ös alkoholt sem éreztem benne problémásnak. Árnyalattal ingatagabbnak éreztem a 11-es után. 6
Sauska Cuvée 7 Siklós 2009.**
Tömény illatában finom vanília és szárított paradicsom bukkan föl. Ízre gazdag és strukturált. Savai, tanninjai szépen érettek. Hosszú lefutású korty, s közben minden eleme a helyén marad végig. Lecsengésében vanília bukkan föl szépen ismét. Fiatal tehetség. 7+
Sauska Cuvée 7 Villány 2009.*
Negros illat, sötétebb hangulat a Siklóshoz képest, édes fűszerek, kissé erős extraháltság, szellőzve aztán jóleső feketeribizlivel. Tanninjai elég vadócok, nyersebbnek, élesebbnek is éreztem még, de aztán az idő könnyen lehet, hogy őt igazolja majd… Étcsokoládés vég, szantálfa. Izgalmas lesz végigkísérni pályájukat! 6+