x

Ripka Gergely

Beszippantani a borkultúrát Londonban/#1.

Külföldi fehérborok vegyesen

Pár napja Londonban jártam. Demeter Zoltán egyik ottani kereskedője Mark Savage MW tartott ott szelekciójából egy sétálókóstolót kereskedelmi partnerei, komolyabb vevői számára. Még soha nem jártam Londonban, ahol a Master of Wine-ok népsűrűsége világszerte a legnagyobb, ahol a borpiaci trendek íródnak, s ahol értelemszerűen a borkultúra is olyan szinten rezonál, amire mindnyájunknak érdemes olykor rácsodálkozni. Szóval Demeter Zoltán fölvetette, én pedig mentem, hogy nyitott szemmel, füllel és szívvel lássak egy szeletet mindabból, amitől mi idehaza fényévekre vagyunk egyelőre… S persze kóstoltam is, ha már ott lehettem. Nem akármilyen erősségű fehér sorban lehetett részem Mark Savage jóvoltából (erről fog szólni eheti londoni jegyzeteim első része):


Fehérek:

Lilbert – Fils Blanc de Blanc Champagne Á Cremant
Illatban fehér virágok és ementáli sajt. Ízre champagne-os krémesség, puhaság, vibráló sav- és szánsav-összjáték. Lehetne részletgazdagabb is, de az elvárható, kifinomult jegyeket végül is nagyjából elhozta Champagne-ból. 6+

Bernhard Ott Ott Am Berg 2011. (AUT/WAG)
Illatban széna, frissesség, natúr és kristálytiszta buké, mindenféle sallang vagy zavaró elem nélkül. A korty üde, roppanó savú, csiszolt, virgonc és a végén cseppnyit minerális. Az izgalmakat ebből a tételből is hiányoltam, de tény, hogy eközben osztrákos tisztaságával rabul is ejtett. 6+

Erwin Tinhof Pinot blanc 2010. (AUT/EISENSTADT/BNL)
Bonduelle-kukoricás aromatika. A korty elég rövid, kissé vegetális, ezen túlmenően friss, ismét csiszolt, savai kifejezetten élénkek egy Pinot blanc-hoz képest (Burgenland persze nincs messze tőlünk…2010 az ott is 2010). Tiszta lecsengéssel ér véget. Profi munka. 6

The Eyrie Vineyards Pinot gris 2009 (USA/ORE)
Sós és egyszerre karalábés illat. Ízre telt, nagyon ásványos és érzetre kerek formát ölt a korty. Lecsengésében némi alkoholosság vehető észre. 6

Dveri Pax Sivi Pinot 2010.* (SLO/JARENINA)
Virágos, nagyon kedves és behízelgő buké. Szájban elképesztően sűrű rácspontú borra lehet rácsodálkozni! Részletgazdag szerkezet. Hosszú bor, de fontos, hogy sehol sem súlyos vagy öncélúan nagydarab. Savai frissek. Az összkép nagyon elegáns. Élmény a javából. Új dolgokat tanító bor. Szlovéniában is elidult ám, aminek el kell indulnia… 6+

Mont Tauch des Garrigues Grenache blanc 2011 (TUCHAN)
Sós, zöldséges, vegetális illatokkal nyit. Ízre zamatokban gazdag és a herbális stíluselemek itt is fölbukkannak: csalán, bodza, vágottfű háromszögre épülvén járja át a légutakat, s ettől kissé direkt, túl erőteljes, nekem kissé émelygős lesz. Eleganciából el bírnék viselni valamivel többet is, de hibát mondjuk ebben sem találtam. 6

Chateau Martet Blanc 2011 (BDX)
Szép, részletgazdag illat. Eltéveszthetetlen grapefruitos, sauvignon blanc-os szúrósság, fehér bogyós gyümölcsökkel, csalánnal. Ízben is mutogatja magát a sauvignonosság, a vegetális jelleg, cizellált savakkal. A műfajon belül jól érthető, de mégis elegáns, profi kivitelezés ismét. 6

Les Clos Perdus Clotilde Davenne Saint Bris Sauvignon 2011 (BUR/CHB)
Vágottfű, paprika és bodza fajtajelleges elegye. Ízben is a lecsópaprika adja a meghatározó érzetet…meg kell, hogy mondjam, számomra kissé émelyítően… 5+

Claudie Jobard Rully Blanc Montagne de Folie 2010.**
A nap egyik nagy meglepetése volt! Ásványos tengerillat és érett sárga gyümölcsösség! Ízben markánsan ásványos, gazdag, komplex és sűrű, de egyúttal csiszolt és kedves is. Nagysága jól érthető és ez a fehér alapmezőny fölé emelte. Rully-t úgy jegyeztem meg a fejemben, mint amit „föl kell fedezni”. 7+

Clotilde Davenne Chablis 2011.*
Illatban fehér barack és körte, szép fehér gyümölcsös jegyek! Sima felszínű, kimondottan széles savszerkezet, ami a bort nagyon hosszú lefutásúvá is teszi. Üledékes kövek mineralitásával köszön le. A nap egyik legelegánsabb fehérbora. Rajongok Chablis-ért. 7

Jean Paul Brun Chardonnay blanc 2011
Fehér virágos illat, elegáns. Ízre zöldséges, elég sűrű és szépen kitöltött korty, de a Chablis után lehetett érezni egyszerűségét is. 5+

Jean Paul Brun Beaujolais Blanc Chardonnay 2011
Vegetálisabb illat, de barackot is éreztem benne. Ízre vaníliás, krémesebb konzisztencia. Összességében savból, ásványból és mélységből is jóval többet éreztem benne, mint az előzőben. 6(+)

Juliusspital Franconin Silvaner Kabinett Wurzburger Abstleite 2007.* (FRANCONIA)
Érett, tercier, palackbukés jegyek. Érett sajtos, komplex, minerális íz, remek hossz. Nagyon tetszett. 7

Wegeler Estate Riesling Kabinett Wehlener Sonnenuhr 2009.** (MOSEL)
Puskaporos illat. Ízben félédes, jelentős almás savérzet teszi azért mégis pengévé, feszessé. Barackos íz, sok-sok trópusi gyümölcs. Nagyszerűen iható, (alacsony, 9-es körüli szesz) szinte alkoholmentes italnak hat, de szerkezete mégis lehengerlő. Beltartalma nem csekély, így nem lesz súlytalan sem, de mindenekelőtt élmény fogyasztani! 8

Domaine de l’Alliance Sauternes 2010.*
Propoliszos, mézes, botritisztől eléggé mentes illat. Ízben az édesség dominál, de az egyensúlyával mégsincs gond. Továbbra is inkább late harvest beütést mutat. Szerkezetileg hibátlan, de több vibráláshoz, élénkséghez vagyunk szokva a számunkra klasszis, kontinentális desszertboroknak köszönhetően…(ezt Demeter Zoltán édes borai mellett az előző tétel is maximálisan alátámasztotta). 7

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább