x

Ripka Gergely

Terra Hungarica – borszalon/2012.

Kóstolási jegyzetek

Van már egynéhány , autentikus borászat Magyarországon. Beszélni kell róluk és soha nem szabad többet panaszkodni, mint örülni annak, amink van! Különösen okot ad az örömre egy ilyen rendezvény, ahol a profi szervezés képes összerakni a kép darabkáit, keretbe foglalni azt, s a közönség egy helyen ennyi izgalmas és hiteles borral, borásszal tud kapcsolatba lépni. A furmintokban most sem csalódtam, a vörös kép vegyes volt most is, de talán legjobban egynémely Olaszrizlingekre sikerült rácsodálkoznom. Kóstolási jegyzetek következnek:


Fehérek:

*Demeter Zoltán VERES Furmint 2011.*
Azonnal egy komoly darabbal csaptunk bele a fehér sorba. Illatban kréta, kövek, hűvös menta, Sauvignonos, herbális jegyek és olajos magvak. Elegáns, krémes íz, mely hosszú és selymes tapintású korty, elképesztően simára, kerekre csiszolt felszínekkel. Lecsengésében is megjelennek a gyógyfüvek. Remekelt most is ez az elegáns furmint. 7+

Barta Pince Öreg-király Furmint 2011.
Visszafogott illat, főként zöldalma. Feszes savú, élénk, hosszú, minerális íz. A Veres után egyértelműen élesebbnek és véknyabbnak hatott, de ez nem feltétlenül hátrány ebben a borban. 6+

Kaló Imre Leányka (kocsánnyal) 2012 (M)
Szénás, vajas, kissé fülledt illat. Héjból jövő, nehéz aromák. Ízben lisztesnek ható, még kissé darabos konzisztencia, hosszú lecsengés, nem kevés elvontság…

Kaló Imre Leányka 2005.*
Illatban tercier barack és átható gyógynövényesség mentával, kamillával. Ízre hosszú, kissé cseres, de elképesztően gazdag bor, sok minerális jeggyel. A kor szépen beépülten jelenik meg a borban. 7

Kaló Imre Zöldveltelini 2006 (M!)
Vágott fű, növényi szár, karalábé, gyógyfüvek orrban. Ízben briliáns hosszúság, egyszerre szikáran köves és bájosan krémes gazdagságú bor. Remek és több, mint ígéretes darab…

Kaló Imre Szürkebarát 2005
Színre aranyló fényű rozésság. Illatban némi bizonytalanság, fülledtség. Ízre hosszú, fásan krémes, szép, izgalmas, de nagyon elvont is (nem tudok jobb kifejezetést….biztos vagyok abban, hogy sokaknak ezek a borok nem élvezetesek, mások, ahogy én is rácsodálkozom az egyediségükre). 6+

Losonci Bálint Zöldveltelini 2011
Köves, krétaporos illat. Ízben gigászi test, hevítő alkohol, hosszúság és öblös mélység. A mineralitás azért utat tör magának így is a borban. Nagy formátumú bor, mely egyértelműen nem az egyensúlyról szól…viszont sokat elárul a termőhelyben rejlő lehetőségekről is! 7

Kreinbacher Hárslevelű 2011

Illatban érett sajt, vágott fű. Technológiai szempontból nincs benne semmi hiba, de ízben mégis kissé rövid és izgalmaktól eléggé mentes… 4+

Kreinbacher Juhfark 2009.
Illatban Kreinbacheres narancs, illetve egyéb citrusok. Ízben vibrálóan élénk savérzet, cseres felszín. Igazi férfias Juhfark. Így ételek mellé tudnám leginkább elképzelni. 6

Királyudvar Pezsgő Henye 2009.*
A pince védjegyszerű aszpirinességét, gyógyszeres illatát érzem benne is. Kekszes, briósos íz, krémesség, finom gyöngyök robbannak szájban. Elegáns is, tartalmas is. Hazai fronton továbbra is meghatározó pezsgőbor, melyben az a legszebb, ahogy a termőhelyet is bemutatja, és hogy egyáltalán nem akar champagne-utánzat lenni. 7

Királyudvar Sec 2009.**
Illatban almáspite, krémes asszociációk. Ízben sok ásványt éreztem most benne, elegáns, szikár, feszes és csodaszép száraz tokaji, jelzésnyi maradékcukorral. 7+

Királyudvar Demi Sec (BECSEK) 2009.**
Egy hónapja nem, de most megint nagyon tetszett. Illatban rengeteg sárga gyümölcs: ananász és parfümösség. Krémes textúra, hosszú és a cukor ellenére is meglepően élénk, mozgékony bor. Játékos, kerek, csiszolt élekkel. Nagyon komoly, megbonthatatlanul tömör szerkezet. 8

Királyudvar 6 puttonyos tokaji aszú 2002.**
Egy aszú, amit még nem kóstoltam a pincétől! Modern, fiatal aszúkra jellemző, enyhén illóban nem szegény jegyekkel nyit orrban (új sportcipő), ami aztán hamar szertefoszlik, de ez a fiatalos kortalansága levett a lábamról teljesen! Ízben az évjárathoz hű élénkséget mutat, finoman cseres, közepes hossz, poros íz. Szép és erőteljes botritisz jelenlét, sok-sok érett barackkal természetesen. Kortalannak hat, még tele tartalékokkal. 8+

Pelle Páros 2011
Illatban narancs, mádi ásványosság. Ízben egyszerűbb vonalvezetés, a Hárstól lett állítólag meglepően cseres és éles savú, melyet Furminttal kellett szelídíteni aztán. Így állt össze a páros. Ez lenne a pince hétköznapibb birtokbora. Tetszett. 5+

Pelle SZENT TAMÁS 2011.*
Tűzköves, égett gumis, Trust hordós (Szepsys) illat. Élénk sav, magas szerkezet. Csiszolt, kecses száraz bor, meglepő hosszal. Minerális és lisztes szemcsésség teszi különlegessé a textúrát. 7

Pelle KIRÁLY 2011.*
Nagyon érdekes volt, hogy erről a borról is Szepsy István Királya jutott eszembe: barackosabb, mézesebb, gyümölcshangsúlyosabb buké. Az élénk savak itt is jelen vannak, ahogy a cser is. Szép és gazdag korty, ásványok, megnyerő hossz. 7

Orsolya Pince Leányka 2011
Olaszrizlingjük sós, érett sajtos illata mellett nézve a Leányka neutrálisabb aromatikával bírt, nem is nagyon tudtam semmi jellegzeteset kipörgetni belőle. Az íz mindazonáltal szép, harmonikus és kerek. Kedves, sőt lendületes savai adnak neki stabil vázat. 5+

Somlói Apátsági Pince Olaszrizling 2011.
Érett sajtos illat, Somló különleges minralitásával. Még kissé rendezetlen képet mutatott ezen az estén. SAP-os (11 g/l) cukor szép egyensúlyra lép a bor többi alkotórészével, de az volt az érzésem, hogy közben fedi is a bor egyes erényeit. 6

Somlói Apátsági Pince Tramini 2011.*
Fajtajelleges, fehér rózsás buké. A maradékcukor itt is 11 g/l, de talán kevésbé érezni harsánynak. Az egyensúly magasabb szinten valósul meg benne, kerek egésszé áll össze a rendszer. Az egész bor csiszoltabbnak, elegánsabbnak tűnt most, benne a pince izgalmas stílusával. 6+(7)

Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2011.*
Virágosságot itt is éreztem, de illatok terén elég zárkózottnak, semlegesnek hatott most. Ízben kerek és számottevő édesség érződik, hosszú ívű savérzet tör benne utat magának. Ez tűnt a leginkább komplexnek, s érlelhetőség tekintetében is ebben láttam a legtöbb fantáziát. (Este, levezetés gyanánt kibontottam egy fantasztikus 10-es Hársat is a pincétől…azért az megint egy más szint.) 7+

Szászi Endre Szentgyörgy-hegyi Olaszrizling 2006.**
Egy Olaszrizling kultuszbor. Igazi fogalom. Erőteljes, kerek illatában hat esztendő múltán is csupa primer jegy: mosolygós körte, birs, alma, szőlőcukor, aztán füst, tűzkő és a borász Olaszainak utánozhatatlan, így felismerhető és nagyon szerethető stílusjegyei. Savai olyan elevenek és érettek, hogy szavakat se találok rá. Nagyon hosszú íz, csodás, arányos felépítés, lehengerlő balansz. Igen sűrű és sokatmondó kortyközép. Megbonthatatlanul kerek bor, melyen az idő látszólag nem fog. Olaszrizling-szkeptikusok Szászi Endre 2006-osaival ismerkedjenek! 8

Szászi Endre Zeusz 2011.
Izgalmas ígéret egy kevéssé ismert badacsonyi fajtából. Primer, primőr illat fogad: vágott fű, bodza, sauvignonosság, de mindez szofisztikáltan, klisék nélkül, sok ásvánnyal, mely a meglehetősen hosszú ízében is főszerepet kap. 6(+)

Hollóvár Pince Olaszrizling 2011.*
Nagy öröm volt végre összefutni Takács Lajos legújabb, 2011-es tételeivel. Közülük is ez a rizling lepett meg a leginkább! Szép, ismét érett sajtos asszociációk. Szájban kerekre csiszolt, magabiztos, élek nélküli Olaszrizling. Gördülékenység és mineralitás együtt. Újabb iskolapélda a fajtából. (Időszerű kezd lenni hasonló szintű szervezésben egy Olaszrizling-nap is…) 7

Hollóvár Pince Hárslevelű 2011.*
Hűvös, mentás illat. Telt, nagyon eleven és gazdag ízek feszítik. Ebben a borban is profi, magabiztos és kristálytiszta, amolyan révbe ért munkát ismertem meg. A Hollóvár borok úgy remekül ihatóak, hogy közben másodpercre sem lesznek unalmasak (mondjuk ez nem titkolt szándéka a borásznak). 7

Hollóvár Pince Furmint 2011.*
A Furmintban ezúttal maradt 7 g/l-nyi maradékcukor, amitől kicsit más is lett, mint elődei. Nem ezt a bort éreztem most a sor legszebbjének (lehet, hogy fiatal is), de teltsége, gazdagsága, kereksége semmiképp nem mutatott botlást a másik két bor után sem. Egyik bor sem volt fahordóban. 6+

Tokaj Nobilis Susogó 2011.
A Csirke-mál egy részéből szelektált bor. Illatában itt is érett sajt, púder. Ízben porózus, lisztes érzet. Remek arányok, kellemes, közepes súlyú száraz tokaji. Benne van a termőhely is, a borász karaktere is. 6

Tokaj Nobilis BARAKONYI Hárslevelű 2011.**
Nagy meglepetés volt ez a tétel is. Mézes, virágos illat, elragadó és kedves. Gazdag, minerális, lefegyverzően kecses szerkezet. Mindenhol sima felszínek. Nemzetközi stílus, amolyan master of wine-fogóan szépen kidolgozott és elegáns darab. Csiszolt, szép felépítésű Hárslevelű, immár sokadik évjáratban. A mezőny kiemelkedő bora volt. 7+

Tokaj Nobilis 5 puttonyos aszú 2008.**
Poros, barackos, szép, de most is kissé visszafogott illat. Ízben könnyed, szinte légiesen finoman iható aszú. Semmiképp nem a koncentrációról, sokkal inkább az egyensúlyról, a bájról és a kifinomult eleganciáról szól! Engem meggyőzött. Épp olyan kellemes élmény volt, mint áprilisban. 8

Szentesi Pince Zöldveltelini 2011.
Szénás, gombás illat. Ásványos íz, finom, élénk savérzet jellemzi.

Szentesi Pince A Cuvée 2011.*
Tömör, sós illat, linzer tészta. Gazdag, szép, sima felszínekkel rendelkező fehérbor, rengeteg minerális elemmel újfent. 7

Balassa István MÉZES-MÁLY Furmint 2009.***
Vannak borászok és vannak dűlők, melyek egész egyszerűen egymásra találnak és egyre inkább elválaszthatatlanná válnak. Kihozzák egymásból a lehető legjobbat. (Például Demeter Zoltán és a Szerelmi, ilyen Bodóék és a Csontos is, Szilágyi László és a Szil-völgy, vagy épp Balassa István és a Mézes-Mály, ami mindig is egy harmadosztályú, löszös, alacsonyan elterülő dűlő volt, Tarcal fölött.) A nap legtöbbet nyújtó száraz fehérbora ismét Balassa István zászlós furmintja lett. Minden megvan benne, ami ehhez kell: komoly szerkezet, elegancia, súly, érlelési potenciál. Illatban lédús sárga gyümölcsök, mézesség. Ízre végtelenül hosszú, sűrű konzisztencia, óriási térhatás. Kiművelt, elképesztően gazdag, sok díszítőelemmel. Minerális, telt, nehéz széltében-hosszában teljesen befogadni. Érlelésre érdemes darab. 8+

Bott Pince Furmint-Hárslevelű 2008.*
Határi-dűlő, kaolinos terület. Egészen sajátos tercier jegyek bontakoztak ki benne: penetránsabb petrolos szúrósság, égett gumi, Bottos sárga Haribo. Feszes szerkezet, egyenes vonalú, szikár savérzet (a furminttól gondolom). Ízben cukorkaboltos zamat teszi valamelyest kedvessé (a hárstól, gondolom). Tisztán hagyja a szájat. Szép érettségű száraz tokaji. 7(+)

Bott Pince TELEKI 2011.*
Lassan hetente sikerül megkóstolnom valamelyik 11-es Bott bort (ez nem panasz akar lenni). Púderes, behízelgő illat, löszös elemekkel. Gyümölcsös sütemény illat. Lekerekedett, sima, kiválóan fogyasztható bor. Kedves, de szerkezetben is tömör és kiemelkedő bor. 7

Bott Pince CSONTOS 2011.*
Hozta a szokásos, kiegyensúlyozott sort most is a Bott pince, ingadozások nélküli száraz borok! Süteményes illat, s a fát végre nem éreztem benne meghatározónak!! Eltűnt, beépült, vagy én nem vettem csak észre, nem tudom, de örültem, hogy ezúttal háttérbe vonult és elkerülte a poharam. Ízben kerek, hosszú, izgalmas, elegáns, minerális, és erényei egyre szebben és szebben kibontakoznak. Meglepett, hogy ennyire más lett, ennyit fejlődött az elmúlt hetekben. 7(+)

Nem fehérek:

Losonci Bálint Szürkebarát 2012 (M)
Majdnem silleres árnyalat. Három hétig volt a héján a bor, amiből rengeteg illatelem származik. Van benne egyfajta tutti-fruttis jelleg is. Ízben krémes, gazdag, elég hosszú is. Érdekes kísérlet. Szoknom kell még. Meglátjuk…

Losonci Pinot noir 2011.
Piros bogyósok adta Pinot-s illat. Ízben kellően életteli, savai számottevőek és jó lendületet adnak a bornak. Felszínén finoman cseres. 6

Losonci Hárslevelű 2011.
Sárga gyümölcsös illat. Ízben a tekintélyes maradékcukor elég sokat fed a borból, nem igazán találtam meg benne az egyensúlyt. Pár hete lett palackozva, alighanem ezért éreztem most még picit rendezetlennek.

Kreinbacher Syrah 2009.*
Szeptemberben a Borfesztiválon már futólag kóstoltam és már akkor is megjegyzendő borként raktároztam el emlékeimben. Sonkás, fűszeres, bőrös, Syrah-s illat. Ízben gazdag és kimondottan hosszú. Nagy test. A fűszerek mellett érett tanninokat éreztem még benne. Egyensúlya szép, bár mindenből nagyon sok van benne. Jellegzetes sósság kíséri a bor ízét. 7(+)

Orsolya Pince Zweigelt 2011.
Bőrös, piros bogyós illat, mely meglepően élénk is. Ízben, tanninban és finom gyümölcsökben volt a leggazdagabb! 6

Karner Gábor Kékfrankos siller 2010.
Nem először futunk össze. Narancsos, citrusos illata meglep, de azért ízben a piros bogyós gyümölcsös reflexek dominálnak. Az évjárat savai megvannak, de pillanatra sem bántóak, egyensúly terén nem éreztem durva kilengést. 6

Karner Gábor Birtokbor 2009.
Rumos, konyakos buké. Ízben kellő tartalom tölti ki és teszi gazdaggá a bort. Vannak benne bőven primer gyümölcsös elemek is. Közepes test, jó szerkezet. Tetszett most is. 6+

Karner Gábor Vitézföld Kékfrankos 2008.
Illatban tiszta kókuszgolyó. Ízben vibráló sav, némi cseresség jelzi a 2008-as évet. Izgalmas, telt Kékfrankos, melyen az idő nyomai nem nagyon fognak évek óta. 6(+)

Posta Kékfrankos 2009.
Bőrös, sötét gyümölcsös illat. Jól strukturált, meglepően gazdag és jó arányokkal rendelkező Kékfrankos. Mindig kevesen figyelnek föl rá, pedig ebben az árfekvésben évek óta megbízható tételnek érzem. 6

Posta Cabernet franc 2009.*
Szárított paradicsom, piros ribizli, amit orrban éreztem. Magas szerkezet, haraphatóan telt és húsos korty. Kellően sűrű, de soha nem nehézkes vörösbor. Tetszettek, meggyőzőek voltak most is a Posta testvérek borai. Nincsenek trükkök, nincsenek sallangok, csak kiegyensúlyozott borok. 6+

Ráspi Mágus 2009
Nem a legjobb állapotában fogtam ki. Illata elég sokféle, de egy kis murcis, bizonytalan vonulat is érezhető volt benne. Ízben kókuszos, hosszú, de a végén annyira kesze-kusza és rendezetlen volt, hogy nem nagyon tudtam vele mit kezdeni. Lehet, hogy a palackkal nem volt valami oké…

Szecskő Tamás Rubintos 2011
Mákos illat, marcipánnal. Gazdag, szépen strukturált bor, remek egyensúllyal, kellő tartalommal, jó ihatósággal. Évek óta egy megbízható, magabiztos kis vörösbor Mátráról. 6+

Szecskő Tamás Turán 2011.*
Késő őszi gyümölcskosár. Banános illat, érett kékszőlővel. Jó csersavak mellett is az alkohol az, ami kissé rátelepszik a borra, pedig alatta vannak igen figyelemreméltó erényei is a bornak (sokkal magasabbra is juthatna). Sajnálatos, hogy így elbillenti a szesz. 6+

Strekov Kékfrankos 2011
A Kékfrankos-napon nagyon meggyőzve éreztem magam a pince izgalmas, egyedi stílusú borai által (talán van olyan, aki ezt a stílust nem annyira érzi magáénak, szerintem mindenképp szót érdemel). Drasztikus hozamkorlátozás adta alapanyag. Kifejezetten nagy mélységeket mutató illat. Ízben csupa gyümölcs, kiemelkedő hossz, ásányok. 6+

Strekov Szent Lőrinc 2011
Szilvás illat. Jó savak, gazdag, életteli bor, izgalmas árnyalatok, jelenleg kissé félkész állapotot mutat. 6

Strekov Szent Lőrinc 2008.*
Jóval érettebb, mélyen szilvás illat. Sokkal összeérettebb struktúra az előzőek után. Mély, nagyon gazdag bor, hosszú lecsengés. Minden a helyén. 7

St. Andrea Ferenchegy Kékfrankos 2008
Koncentrált illat, kompakt tömörségű. Savai kékfrankososan vitézesek, vitálisak. Izgalmas, elegáns dűlős bor. 6+

St. Andrea HANGÁCS Bikavér Superior 2009.*
Sonkás, bőrösséggel vegyes, bordói fűszeres aromák. Nyers, húzós savai mintha egyre inkább a beépülés útjára léptek volna. Kerekedik szépen, ám még most is nagyon fiatalnak hat. Sok ígéret van ebben a bikavérben. 7

Weninger Horitschon Kékfrankos 2011.
Főtt gyümölcsök illata. Gazdag gyümölcsösség, profi tisztaság és remek ihatóság jellemzi. Magabiztos nyitóbor. 6

Weninger Alte reben 2009.*
Illatban feszesnek ható fanyarság. Profin kivitelezett bor ez is. Ízben kókuszos zamat, komoly tartalom, struktúra és hosszú íz. 6+

Weninger Kékfrankos Dürrau 2009.*
Vajas illat, különleges, konszolidált és kifinomult jelenség. Hosszú íz, tökéletes struktúra és olyan részletgazdagság, mely egy Kékfrankostól nem éppen megszokott. Nagy bor, tele árnyalatokkal, izgalmakkal. Nagyon izgalmas tisztán megfogalmazott fináléja volt az estének. 7+

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább