x

Ripka Gergely

A Lösz Arcai Tokajon kívül

Mi újság a löszön? #2

Végül annyira hosszúra nyúlt a Tokaji Löszös jegyzethalmaz, hogy az olvasókat kevésbé próbára téve a nem tokaji mellékszereplőknek külön posztot szenteltem (nyilván a lösz volt a közös pont a borokban, de nem éreztem annyira szervesen a tokajiakhoz kapcsolódónak őket). Nem szerepeltek rosszul. Két jó nevű Szekszárdi és az egyedüli jegyzett pannonhalmi pince vett részt az eseményen, méghozzá rögtön kisebb sorokkal. Alapvetően a vörösek ezen a fronton izgalmasabbaknak tűntek. Kíváncsisággal kóstoltam végig őket is.




Pannonhalmi Apátsági Sauvignon blanc 2011.
Csupa direkt Sauvignonos illatjegy: csalán, bodza, citrusok (grapefruit). Ízben is rengeteg citrus, ropogós savak, nyilván rövidebb és egyszerűbb íz a sok komoly tokaji után. Korrektül elkészített Sauvignon, nyárbor. 5

Pannonhalmi Apátsági Prior Rajnai Rizling 2011.
Friss és kicsattanó illat. Egyáltalán nem éreztem fajtajellegesnek, de tetszett. Trópusi gyümölcsök lédússága. Fehér színek jutnak róla eszembe. Ízben elegáns, tiszta, kissé filigrán alkat ő is ebben a mezőnyben (legyen ez az én bajom). Csiszolt és vibráló savak, nemzetközies hangolás. Ízmaradékában érett sajtot vettem észre. Kellően gazdag bor, de mégis lehetne izgalomból kicsit több is benne (fehérborban az igazán átütő élmény nálam még várat magára Pannonhalmáról). 6

Pannonhalmi Apátsági Tramini 2011.
Illatban virágcsokor, a tramini visszafogottabb megnyilvánulásai (semmi szappan vagy muskotályos klisé). Ízben élénkebb a többinél, szénsavassága szikrázik a nyelven. Üdítő bor ez is. Friss, ropogós, laza és ételek mellett van a helye. 5+

Pannonhalmi Pinot noir 2010.
Hordófűszer, füstölt sonka illat a nem túl intenzív színű borban. Ízben vaníliás, kék virágos, valahogya löszös kecsesség talán itt is megjelenik a hordó felszíne alá jutva. Nem vastag bor, bár a Szeleshátaknál jobban törekszik rá. Mindezonáltal ebből a nehéz évből nem is rossz darab egy ilyen hektikus fajtából. 6

Szeleshát Pinot noir 2009.
Piros bogyós illat, érett ribizli a legjellemzőbb. Egész más irányból közelítettek ehhez a Pinot-hoz, s nekem tetszik, hogy a primer jegyek kapnak inkább főszerepet. Ízben kissé kesernyés, de zamatos is. Szépen föltapadó tanninok. Kissé rövid és enyhe, amilyen a 8-as is volt, de az valamivel jobban megfogott vékonysága ellenére is. 5+

Szeleshát K2 Kékfrankos 2008.
Attól tartok rossz ütemben jöttek most a Szeleshát borok. Bár a K2-ért alapvetően soha nem rajongtam, a 9-esről szebb emlékeim vannak tavaszról. Szárított paradicsom, érett gyümölcsök amolyan Szeleshátas együttese. Ízben paprikásnak hat, tanninjai, savai kissé húzósak. Melegség árad szét benne, de közben mégis néha elég nyersnek éreztem. (5+)6

Szeleshát Oroszlán 2007.*
Erről a borról viszont nagyon szép emlékeim voltak mindig. A pince Cuvée borai egyensúly és ár alapján is szerintem a szekszárdi bestbuy-ok közé sorolandók. Illatban érett paradicsom, lekvár, paprika, hordó és nyers bőr. Vastag, masszív bor, szélesen terül szét és kellően gazdag is. Szép érlelési jegyek érettség mellett is életteli és egyáltalán nem fáradó bornak éreztem. Arányai kifogástalanok. Ez a közepes (vagy annál kicsit nagyobb) súly szerintem ideális Szekszárd esetében. 7

Dúzsi Merlot 2009.
Valószerűtlen illaözön fogad: kék virágok, földesség, érett sötét gyümölcsök, paradicsom, orrbamászó jelleg. Ízben sűrű szemcsés, mákos, hosszú, végén kesernyével. Nem egy megszokott merlot-élmény, de alapvetően jó a viszonyom a rosé-király skatulyába belekényszerített borász sajátos vöröseivel. 6+

Dúzsi Kékfrankos Válogatás 2007.*
A Görögszóban extrém magas mustfokkal szedett darab. Illata a túláradó merlot után zárkózottabb persze. Kókusz, szilva, egy kevés szerves oldószer bújik meg a háttérben (illó?). ízben csodás tanninok, érettek. Hordóvanília, előtérben mozgó, de igényesebb fás jegyek. Szép textúra, rumos szilvával, túlérett jegyekkel, kimunkált test, de lehet, hogy ezzel az alapanyaggal kissé elszaladt a ló. Egyre inkább az az érzésem, hogy az újvilág felé kacsintgat Dúzsi Tamás (ld. Görögszó/07, Shirazok). 6+(7)

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább