Bakó Ambrus - gyorsszemle (2o12)
Valami jó kezdődött el Badacsonyban
A fiatal Bakó Ambrus két fronton is egész jól teljesített mostanában: a Villa Sandahl, külföldi befektetők által életre hívott pincéjében, s már saját családi borászatában is megvillantotta tehetségét. Aki találkozott már a határozott kiállású borásszal, s borait is kóstolta, annak nem lehet újdonság, ha azt mondom, nem a levegőbe beszél. - Felkészült, tapasztalt, széles látókörrel rendelkező borász. Az ilyen utánpótlás-alapra nagyon nagy szükség van a szakmában. Ami a múlt héten történt a Villa Sandahlnál, az gyász, nem is térnék most ki az esetre a múlt heti elragadtatásomnál jobban.
Azt is el szoktam mondani, hogy badacsonyi borokkal nagyon ritkán van szerencsém. Somlói és tokaji fehérek mellett nagyon kevésszer sikerült meggyőző badacsonyi borral találkozni a pohárban. Az Olaszrizlingben mint hungarikumban rejlő lehetőségekről szintén sokat vitázunk. - Szászi Endre borai, a Villa Sandahl rajnaija és most ez a Bakó bor pozitív példáknak tűnnek minden tekintetben:
Bakó Ambrus rendhagyó módon nem szokta elmarasztalni a 2010-es évet. Letisztult stílusú borai pedig jó bizonyítékként szoktak szolgálni szavaira.
Bakó Ambrus badacsonyi Olaszrizling 2010.*
Olaszrizlinghez képest meglepően erőteljes illatosság: zöldalma, körte, sőt licsi és más trópusi gyümölcsök. Emellett szellőzve virágok, krémesség, krétapor alkot nagyon szép tiszta, és sajátos illategyveleget. Ízben sűrű rácspontok, tömörség, finom zamatokkal. Elegáns, krémes jelleg a kortyközépben, de köuben épp elegendő savval kompenzál. Telt, kiművelt, kifogástalan egyensúlyú rizling, termőhelyi jegyekkel. A fajta magamutogatóbb jegyei (pl. keserűség) a háttérben maradnak, s azt gondolom, az ilyen diszkrétebb, elegánsabb Olaszrizlingekkel lehet a fajtát jól nemzetközi kontextusba hozni. Közepes vagy annál picit jobb hossz jellemzi. Kedves, jól iható, kristályosan tiszta részletekkel jellemezhető bor, mely a gasztronómiában is nagyszerűen szerepeltethető lehet. 7
Bakó Ambrus Kéknyelű 2011.*
Száraz tétel. (Úgy tudom, készült egy Chernel Villa nevű súlyosabb, maradékcukros Kéknyelű is a pincénél.) Kéknyelűből aligha tudnék kettőnél többet mondani, mely az elmúlt esztendőkből megfogott volna, de Bakó Ambrusnak úgy tűnik, ez a fajta sem okoz fölösleges fejtöréseket. - Tiszta zöldalmás illat, körtével, kicsattanó frissességgel. Jó súly és krémes elegancia a korty közepén. Különleges textúra. Feszes és egyszerre tömör is, gazdagon terül szét a szájban, miközben savai szikárak és megadják a hosszan tartó lendületet is. Gyönyörű szerkezet a magabiztos vázon. 7
Bakó Ambrus Olaszrizling 2011.
A Kéknyelű után kóstolva mézesebb, édeskésebb, valahogy virágosabb benyomású illattal fogad. Ízben aztán puhábbnak, kesernyésebbnek hat, az íz végén egész hosszú keserűséggel. Telt és vastag bor ez is. Több savval lehetne ez is klasszis bor; mégis kérdéses, hogy a 2010-esnek a szintjére eljuthat-e valaha, de így is szép alapbor egy olyan pincétől, ahol láthatóan értenek a fajta nyelvén. 6+
Bakó Ambrus Olaszrizling (A Rózához) 2011.
Illatban zártabb, nagyon tartózkodó. Ízben egyértelműen hasonlít szerintem az előzőhöz. Sajnos elég melegen kóstoltam, így az alkohol vállalta magára a főszerepet benne, és így valahogy rendezetlenebbnek is hatott a bizonyára szép alapanyagból formálódó mű. Meglátjuk később. 6