x

Ripka Gergely

*Demeter Zoltán Birtokborok 2011

magabiztos alapok

Demeter Zoltán borai mindig nagy hatást gyakorolnak arra, aki megkóstolja őket. Legyen szó hazai vagy épp tengerentúli borértőről, úgy tűnik, a borok sajátos energiákat szabadítanak föl. A még mindig kevesebb, mint 10 hektáros családi borászat 2011-ben is formálódott, sőt bővült is és elég sok újszerű vagy már ismert különlegességgel készül e nagyszerű évjáratból. A magas árszínvonal mellett sokszor elhangzott már az is, hogy Demeter Zoltán szortimentje az egyik legprofibban fölépített termékpiramis, melynek bázisát a birtokborok adják (2008-óta édessel kiegészülve két pillérrel). Ez volna az a belépő szint, mely elsődlegesen a fogékony hazai fogyasztókat célozza meg (a borász szándékosan nem is ad el külföldre belőle). Nekem a 2007-es évjárat óta van szerencsém figyelemmel kísérni a birtokborokat (a 2007-es pár hónapja is elvarázsolt, a 2008-as ugyanúgy félszáraz, s abból az évből az édes óriási hatást gyakorolt rám többször is, a 2009-es az eddigi legletisztultabb változat; aztán pár hónap szünet a 2010-es esztendő viszontagságai miatt szükségszerű volt). Most végre itt vannak az évjárat kincseit fölvezető 2011-es birtokborok.



*Demeter Zoltán @ Birtokbor Furmint 2011.
A birtokfurmint tulajdonképpen ugyanazzal az eljárással készül, mint a dűlős borok, csak a küldetésük másféle: egyszerűbb formában, elérhetőbb formában próbálja egy szélesebb, de fogékony réteg felé közvetíteni mindazt, amiről a száraz tokaji szól. Elegancia, termőhelyi karakter, érzékenység, egyediség. Alacsonyabb ár, éttermi poharaztatás segít abban, hogy ez az üzenet minél többekhez eljusson. Ez az új birtokbor a 2011-es kontextusban a Veressel és a Kakassal azonos, kecsesebb irányt képvisel.
Elsőre a furmint primer fehér húsú gyümölcsei robbannak orrban: körte, krémes zöldalma (akárcsak elődjénél). Aztán egészen hirtelen bezárkózik és egyfajta ridegebb ásványosság lesz úrrá. Krétapor. Ízben simára csiszolt, elegáns, élénken citrusos bor, melynek fiatalos, de remekül integrált savai adnak meglepő lendületet. Egyelőre a vibráló élénkség adja meg az alaphangot, de egész biztos vagyok benne, hogy egy-két év alatt sokat fog még kerekedni, komolyodni és lehet benne is akkora tehetség, mint a 2009-es borban. Melegedve aztán szép nagy test kerekedik ki belőle, kissé az alkoholja (12.5 v/v %) is csíp néha, de így is arányos, szépen összerakott belépő szintet képvisel száraz furmintok közt.
A minden évben szándékos maradékcukor és az évjárat már lassan megszokott kereksége okán édeskés ízekkel rendelkező szezonális zöldségekkel vagy akár gyümölcsökkel, gombával finoman grillezett szárnyas ételeket képzelnék el hozzá.
(6+)

*Demeter Zoltán @ édes Birtokbor 2011.*
A korábbiakhoz képest szükségszerűen más stílusú borra számítottam az édes változat esetében is. Különlegességét az adja, hogy az Őszhegy limitált késői szüretelésű muskotálya (korábbi Anett bora) most végül nem lett önálló tétel (azt csak a legszerencsésebbek kóstolhatták mintaként télen). - Így egy nagyon komoly, 150 g/l maradék cukros muskotály-löketet kapott az átlagosan 100-110 g/l természetes maradékcukorra kalibrált alapbor, melyet ezúttal is a Kövérszőlő és Hárslevelű gazdagít.
Finoman fűszeres, parfümös muskotályossággal indít, de nem tolakszik. Aztán forgatva sok izgalmas réteg bomlik ki: mézes tea, gyümölcskenyér, kandírozott, zöldes trópusi gyümölcsök (kivi), licsi. Ízben krémesen zamatos, friss gyümölcsök teszik színpompássá, üdítően finommá. Gömbölyded primer jegyek, akárcsak száraz testvérében, és az egész bortól olyan érzésem van, mintha egy zavartalanul fejlődő édes hordómintát kóstolnék Hegyalján. Egyensúlya hibátlan, jóleső arányok, remekül felépített korty, melyből semmi nem hiányzik. Savai ugyan elég enyhének hatnak a jól kivehető cukortartalom mellett, de ez a fogyaszthatóságon semmit nem ront. Íze sem hosszú, fiatalos, késői szüretes könnyedség, lazasága a legfőbb erénye. Csupa öröm és vidámság ez a bor. Bármikor, bárkivel...
Könnyű, nyári desszertek mellé innám, melyek hidegek, gyümölcsösek, főként sárgás gyümölcsök (sárgadinnye, kajszi, narancs) fagylaltjaira, esetleg sörbetre épülnek.
(7)

Demeter Zoltán borai mindig nagy hatást gyakorolnak arra, aki megkóstolja őket. Legyen szó hazai vagy épp tengerentúli borértőről, úgy tűnik, a borok sajátos energiákat szabadítanak föl. A még mindig kevesebb, mint 10 hektáros családi borászat 2011-ben is formálódott, sőt bővült is és elég sok újszerű vagy már ismert különlegességgel készül e nagyszerű évjáratból. A magas árszínvonal mellett sokszor elhangzott már az is, hogy Demeter Zoltán szortimentje az egyik legprofibban fölépített termékpiramis, melynek bázisát a birtokborok adják (2008-óta édessel kiegészülve két pillérrel). Ez volna az a belépő szint, mely elsődlegesen a fogékony hazai fogyasztókat célozza meg (a borász szándékosan nem is ad el külföldre belőle). Nekem a 2007-es évjárat óta van szerencsém figyelemmel kísérni a birtokborokat (a 2007-es pár hónapja is elvarázsolt, a 2008-as ugyanúgy félszáraz, a 2009-es az eddigi legletisztultabb változat; most pár hónap szünet a 2010-es esztendő viszontagságai miatt szükségszerű volt). Most végre itt vannak az évjárat kincseit fölvezető 2011-es birtokborok.

Demeter Zoltán @ Birtokbor Furmint 2011.

A birtokfurmint tulajdonképpen ugyanazzal az eljárással készül, mint a dűlős borok, csak a küldetésük másféle: egyszerűbb formában, elérhetőbb formában próbálja egy szélesebb, de fogékony réteg felé közvetíteni mindazt, amiről a száraz tokaji szól. Elegancia, termőhelyi karakter, érzékenység, egyediség. Alacsonyabb ár, éttermi poharaztatás segít abban, hogy ez az üzenet minél többekhez eljusson. Ez az új birtokbor a 2011-es kontextusban a Veressel és a Kakassal azonos, kecsesebb irányt képvisel.

Elsőre a furmint primer fehér húsú gyümölcsei robbannak orrban: körte, krémes zöldalma (akárcsak elődjénél). Aztán egészen hirtelen bezárkózik és egyfajta ridegebb ásványosság lesz úrrá. Krétapor. Ízben simára csiszolt, elegáns, élénken citrusos bor, melynek fiatalos, de remekül integrált savai adnak meglepő lendültet. Egyelőre a vibráló élénkség adja meg az alaphangot, de egész biztos vagyok benne, hogy egy-két év alatt sokat fog még kerekedni, komolyodni és lehet benne is akkora tehetség, mint a 2009-es borban. Melegedve aztán szép nagy test kerekedik ki belőle, kissé az alkoholja (12.5 v/v %) is csíp néha, de így is arányos, szépen összerakott belépő szintet képvisel száraz furmintok közt.

A minden évben szándékos maradékcukor és az évjárat már lassan megszokott kereksége okán édeskés ízekkel rendelkező szezonális zöldségekkel vagy akár gyümölcsökkel, gombával finoman grillezett szárnyas ételeket képzelnék el hozzá.

(6+)

Demeter Zoltán @ édes Birtokbor 2011.*

A korábbiakhoz képest szükségszerűen más stílusú borra számítottam az édes változat esetében is. Különlegességét az adja, hogy az Őszhegy limitált késői szüretelésű muskotálya (korábbi Anett bora) most végül nem lett önálló tétel (azt csak a legszerencsésebbek kóstolhatták mintaként télen). - Így egy nagyon komoly, 150 g/l maradék cukros muskotály-löketet kapott az átlagosan 100-110 g/l természetes maradékcukorra kalibrált alapbor, melyet ezúttal is a Kövérszőlő és Hárslevelű gazdagít.

Finoman fűszeres, parfümös muskotályossággal indít, de nem tolakszik. Aztán forgatva sok izgalmas réteg bomlik ki: mézes tea, gyümölcskenyér, kandírozott, zöldes trópusi gyümölcsök (kivi), licsi. Ízben krémesen zamatos, friss gyümölcsök teszik színpompássá, üdítően finommá. Gömbölyded primer jegyek, akárcsak száraz testvérében, és az egész bortól olyan érzésem van, mintha egy zavartalanul fejlődő édes hordómintát kóstolnék Hegyalján. Egyensúlya hibátlan, jóleső arányok, remekül felépített korty, melyből semmi nem hiányzik. Savai ugyan elég enyhének hatnak a jól kivehető cukortartalom mellett, de ez a fogyaszthatóságon semmit nem ront. Íze sem hosszú, fiatalos, késői szüretes könnyedség, lazasága a legfőbb erénye. Csupa öröm és vidámság ez a bor. Bármikor, bárkivel...

Könnyű, nyári desszertek mellé innám. Hidegeket, gyümölcsöseket, melyek sárgás gyümölcsök (sárgadinnye, kajszi, narancs) fagylaltjaira, esetleg sörbetre épülnek.

(7)

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább