Királyudvar Tokaji Demi Sec (BECSEK) 2005.**
a maradékcukor csodái
Szőlőfajták: 70% Furmint, 30% Hárslevelű
Dűlők: 100% Becsek
Alkohol: 12,2%
Cukor: 19,2 g/l
Sav: 7,3 g/l
Erjesztés: 5 hl hordóban
Érlelés: 4 hónapig
A Bordoktor 17.5 pontot adott rá korábban, Alkonyi László 15 pontot és közel 4 csillagot. Kató András, a kereskedő is nagyon dicséri mostani állapotát. A fenti analitikából számomra mindenképp szemet szúr az első Demi Secnél, hogy fahordós érlelése még igen rövid volt (a 2009-esnél már 7 hónap ez az érték). Ennél jobb sav csak 2006-ban volt ebben a tételben. Cukortartalma a Demi Secek közt inkább alacsony (2008-ban: 26 g/l, a jelleg továbbra is igen zavarosan van kommunikálva: a címkén magyarul félédes, angolul semi dry, az egyébként rendszeresen frissülő honlapon is a félszárazak közt szerepel). Ez a bor a pince szortimentjében mindig is a mádi Becsek-dűlő kiváló adottságairól szólt, csak a Jóisten tudja, miért döntött úgy annak idején Anthony Hwang, hogy ezt a címkén egyenesen titkolja. Demeter Zoltán a hajdani borász kifogástalan alapanyagról beszélt két hete a 2005-ös évjárat (Sec-je) kapcsán. Az idő pedig már több helyütt igazolni látszik ezt a visszás esztendőt édes és száraz borok terén egyaránt. Ezért bontottam föl ezt a bort húsvét alkalmából a családnak:
Gyönyörű illatában mézédesre érett körte dominál, más almatermésűekkel, például birssel karöltve (egyértelműen furmintos). Orrban meglehetősen krémes, nugátos, vajas benyomást kelt, tercier jegyek emelkedett hangulatával. Mindazonáltal korát nehéz lenne vakon megtippelni (színe sem igazán hajlik még mélyebb árnyalatokba, de szép tükrösen aranyló citrom). Határozott illatában van még egyfajta rieslinges, petrolosan ásványos hangulat. Ízében rendkívül tömör, olyannyira, hogy nehéz is lenne rétegekre bontani: fókuszált, kompakt, kerek egész. Nyílegyenes vonalvezetés, élek nélkül. Krémes jellegű maradékcukra remekül integrált. Zamatokban gazdag íz, melynek végén savai szépen beerősítenek, de az analitikához képest egyáltalán nem esnek túlzásokba, ezt jól teszik. – Így végülis félszárazra kerekedik az összkép. Étel mellett is több, mint nagyszerű. Öröm minden cseppje. Kortalanul szép, kedves és elég szaftos gyümölcsei teszik tokajiassá, ellenállhatatlanná, remek egyensúlyúvá. Füst, fa és kövek mutatkoznak nyomokban a színpompás végjátékban. Jó, hogy maradékcukra is ilyen beépült, fegyelmezett, de azért a mineralitást némileg mintha fedné is. Olyan ez a bor, mintha nem is öregedett volna hat esztendő alatt. Legfőbb erénye, hogy úgy komoly tétel, hogy nem nehéz, pláne nem darabos. 7+ (Halványan, de két csillag.)
Kihívásokkal teli évek előtt áll a Királyudvar. Nagyon szép és sajátos borstílust sikerült kibontakoztatnia Anthony Hwangnak egy évtized alatt a borvidéken. A lécet igen magasra helyezték az első évjáratokkal (az 5-ös és a 6-os Sec februárban összességében több örömet okozott nekem ennél a Demi secnél), s bár eddig ezt a lécet megugrani látszanak, de nagyon kíváncsi vagyok, milyenek lesznek pár év elteltével a 7-es, 8-as, 9-es boraik s persze a későbbi folytatás.