Tokaj Kikeletnél vendégségben
Tokaji hétvége #3/4
Drbartáék leszerveztek egy látogatást Bereczékhez mielőtt kimentünk volna a Csontosba metszeni Józsiékkal. Ezért potyautasként velük tartottam Tarcal felé. Zajlik az élet a Kikelet háza táján is: építkezés, közreműködés másik pincénél stb. Hálás vagyok, hogy tudtak engem is fogadni, mert nagyon sajnáltam, hogy a legutóbbi Tokaji Hétvégén hozzájuk nem jutottam el.
Zömmel itt is 11-es mintákat kóstoltunk Berecz Stéphanie-val:
Kikelet Birtok Hárslevelű 2011.
Szőlőcukros, Sauvignonos, zöldalmás illat. Igen komoly, de szép savak kapják vállukra a kesernyés, ásványos zamatokkal jól kitöltött kortyot. Teste is elég nagy, alkoholja is érezhető, a hosszúsága is bőven megvan. Egyelőre a Sauvignonosság ízben is érzékelhető (persze alap: fajélesztő a pincénél föl sem merülhet. Ezt azért nem árt tudni.).
Kikelet Lónyai Hárslevelű 2011. (!)
Sauvignon blanc, cukorkás, virágporos díszekkel. Szép, rebbenékeny elegancia, löszös karakter. Sok ásvánnyal, teltséggel. Egyelőre nagyon ígéretes alapanyag, mely ismét kiemelkedik a mezőnyből.
Kikelet Kassai Hárslevelű 2011.
Neutrálisabb, frissebb illat. Sokkal visszafogottabb az előző kettő után: barack, körte teszi színesebbé idővel. Filigrán alkat, de a korty közepe erőteljes maggal rendelkezik. Savai is élénkebbek, feszességet adnak a bornak.
Kikelet Váti Hárslevelű 2011.
Virágosabb illatú Hárs. Viszont ő már ízben is Sauvignonokat idéz: csalán, bodza. Virgonc, játékos savú, viszont van mellette test és egyedi karakter is. Elegáns és megnyerő jelenség.
Kikelet Birtok Furmint (Váti & Lestár) 2011. (!)
A Furmint Februáron már találkoztam vele, de akkor nem fogott meg ennyire. Illatra ez is elég semlegesnek hat (talán a hőfok miatt), de ízében nagyonis telt és tartalmas. Kitölti a száj minden szegletét, és már most egészen kerek egésznek hat. Komplex, összetett és rágható tömörségű bor.
Kikelet Farkas Furmint 2011.
Zöldalmahéj illatú. Ízben kedves, behízelgő, visszafogottabb savai révén valamivel könnyebb inni az előzőek után.
Kikelet Kassai Hárslevelű (4. szüret) 2011
Friss, tejfölös illat, üde bodzával, kötelező sauvignonosággal. Virgonc savú és közben elég zamatos is. Könnyű, de közben kellően testes is, enyhe aszpirinességgel az utóízben. Megnyugtató látni, hogy a borász ennyire komolyan veszi a Hárslevelűt is.
Kikelet Váti Hárslevelű 2008.*
Rajnai petrolosságot érezni orrban, majd egy kis mézességet mutat még. Ízben erőteljes, tetszetős palackbukés tercierjegyeket mutat. Sűrű rácspontú, vajas lecsengésű, komoly testtel rendelkező bor mely ízében is rieslingek felépítését idézi föl kissé bennem. 7
(Most látom csak visszaolvasva: hihetetlenül sokat fejlődött és érett - főleg savai - októberi és szeptemberi szikárabb jellege óta.)
Kikelet Váti Furmint-Hárs 2010.
Illatos, virágos, vajas és elég összetett illat. Behízelgően cukros ízű, félszáraz bor. Zamatos, az évjáratra jellemzően jó savú, és rengeteg gyümölcsöt érezni benne. 6+
Kikelet aszú 2010.
Természetesen ő sincs palackban még. Propoliszos, mézes, tropikális kényeztetés illatban. Könnyed, nem nagyon hosszú, és savai úgy kimossák a szájból cukortartalmát, hogy szinte 5 puttonyos érzetet kelt. Telis-tele van citrusos üdeséggel, késői szüretes könnyedséggel, ami az idővel bizonyára sokat fog még komolyodni.