Furmintok arcai a nagy furmintünnepen
Viszonyítási pontok #8
Nem nagy dicsőség, de a három év alatt először sikerült eljutnom a Nagy Furmint Február kóstolóra. Örültem, hogy ezúttal sikerült; - a legjobb, legpozitívabb hazai boros kezdeményezések közt említendő az egész FF-mozgalom, melybe egyre több és több étterem, kereskedő kapcsolódik be. Nagyon szeretem a fajtát én is (kell is szeretni), a blogon is sokat írunk róla, - ezen a rendezvényen nagyjából 55 borász aktuális furmintját lehetett összevetni: Tokajból, Somlóról, Mátrából, Zalából, Köveskálról és Ausztriából. Ennyi furmintot szinte képtelenség objektíven összemérni egy ilyen tömegrendezvényen. Bevallom, ilyenkor én mindig az elejére veszem a legizgalmasabbnak ígérkezőket, hogy aztán mire kissé elfáradnék, a tömeg is megjelenik, nehezebb figyelni, akkor se maradjak le semmi fontosról. Új, tudatos koncepció alapján próbáltam fölépíteni a kóstolósort. A helyszín az illusztris Mezőgazdasági Múzeum volt a Vajdahunyad Várban, mely már sokadik boros rendezvény esetében bizonyul jó választásnak. Most kevesebbet kóstoltam (kb. 30 félét), kicsit többet beszélgettem, amíg meg nem jelent a rengeteg furmintra szomjazó ember. Rövid benyomások:
Új nagy ígéretek:
Balassa MÉZES MÁLY 2009.*
Nagyon mély illat. Átható barackosság. Sűrű szövésű korty, komoly savakkal. Markáns, férfias furmint, nagyon telt bor, gazdag mineralitással. Vastag, kicsit talán túlérett jegyek is szerepet kapnak benne, de nekem köztudottan nincs ellenemre az ilyesmi. Kiemelkedett a mezőnyből most is Balassáék Mézes-Málya, mely nem ebben az évjáratban vágja ki a rezet nálam először. 7(+)
Kikelet Birtokfurmint 2011 és FARKAS 2011
Két furmint-minta érkezett a Kikelettől is. A birtokfurmintjuk meglepően vegetális, bodzás Sauvignonossággal indított (akárcsak a Pálffyé). Szép energikus savkészlet. Jóleső, elegáns, hibátlan a mostani állapota szerint. Tetszett. A Farkas még jobban. Érezhetően súlyosabb, magasabb beltartalommal és szekerezettel bír. Nagy ígéret mindkét bor Bereczéktől.
Királyudvar SEC 2009.*
Elegáns, friss tejfölös buké. Vannak 9-es borok, melyeken mintha egyáltalán nem mutatkoznának meg a változás palackos jegyei (sok löszös bor, ld. Gizella Szil-völgy, Hímesudvar, Zöld Birok stb). Komoly súlyú, a 2008-asnál erősebb cukorjelenléttel. Ízben hosszú, masszív maradékot hagy a szájban viszonylagos öblösségével. Egyenesebb vonalvezetésű a 8-asnál, de sokat változott másfél év alatt (másfél pontot fölfelé). Elég fiatal hatást kelt még, de érezni lehet benne a szép lehetőségeket. 7+
Királyudvar Demi-Sec 2009.*
A szerencsések kaphattak ebből a palackból is egy kis kóstolómintát. Szúrósan ásványos illat, melyért egyedül a Becsek-dűlő a felelős. A 8-as Secre hajazó gyógyszeresség itt is előkerül. Húsos, szinte rágható korty, mégis maradékcukra elég szépen asszimilálódik a kortyban, szinte észre sem vehetjük jelenlétét, olyannyira nem fedi el a bor erényeit. Lecsengésében érintésnyi finom kesernye érződik. Visszatérnék rá később. Fordult a kocka másfél év alatt: most valamiért a Sec egy picit jobban elvarázsolt (nálam ez mostanában elég jellemző). 7
Királyudvar LAPIS 2009.*
Rendkívül tiszta illat, sok-sok fehér virággal, és némi védjegyszerű aszpirinességgel megint. Ízben mindent betöltő, fiatalos zamatok: tiszta fehér és zöld gyümölcsökkel, főként körtével és almával. Szép édes bor, bár érzésem szerint azért lehetne kicsit hosszabb is. A 8-ast például pont ezért nagyon szeretem! 6+
Orosz Gábor BETSEK 2009.**
Az egyetlen bor, mely megközelítette a nap folyamán a Bott Csontos fényét. Nem is csak színvonalban, hanem konkrét illatjellegben is hasonló volt az élmény. Itt is megjelent érzésem szerint egy kis Haribos tropikális jegy. Szép struktúra, tökéletes balansz, rághatóan tömör test, határozott termőhelyi íz és illatjegyek. Hosszú és igazán nagy bor (volt aki egyet értett, volt, aki nem). 7+
Szent Tamás Pince SZENT TAMÁS 2010.*
Régi tartozást róttam le a Szent Tamás Pincével is. A hangulat kötetlen és fiatalos volt az ifjabb Szepsy-generáció (ifjabb István, illetve édesapjuk képviseletében Kinga) körül, sok jókedvű haverral, baráttal. Két Szent Tamás-dűlős Szent Tamás bort hoztak el, melyek nagyon izgalmas kontrasztot mutattak: pedig ugyanaz a terület, ugyanaz a technológia, ugyanaz a hordó. Ez a hordó 2009-ben első töltésű volt, 2010-ben értelemszerűen másodtöltésű. A 2010-es bor bájos, elegáns illatot mutatott termálvizes mineralistással. Masszívan ásványos aromák, kis parfümös eleganciával körbelengve. Ízben sós, enyhén őszibarackos és az évjárathoz képest meglepően komoly bor. Remélem, ezt a dinamikusabb irányt viszik tovább. 7
Szent Tamás Pince SZENT TAMÁS 2009.*
A 2009-es Szent Tamásra vakon egész biztos rávágtam volna, hogy ez Szepsy bor! Nem rég egy palack 9-es birtokfurminttal ismerkedtem otthon napokon át (részletek hamarosan), az a bor nagyon hasonló volt, ám ez annál mégis kicsit talán szikárabb, ismét modernebb szabású: krémes, füstös, tűzköves, és (számomra) ismét termálos beütés. Ízben és szerkezetben is egy az egyben Szepsys. Csupa kövesség, csodásan sűrű szerkezet, jó egyensúly, jó zamat, szép, mindene a kellő helyen. 7
*Demeter Zoltán KAKAS 2011
Pengeéles és kristályos tisztaságú, sűrű rácsszerkezetű bor még mindig. Pont olyan jellegében, mint két éve a 9-es Veres volt. Ugyanúgy eleganciával hódít, kecsességgel, hibátlan felépítéssel (nem súllyal). Feddhetetlen, nehéz lenne benne bizonytalanságot keresni is. Szikár, lendületes, eleven bor, nagy tehetséggel, mely hangolásával, stílusával ugyancsak magában hordozza a nemzetközi figyelemfelkeltés lehetőségeit.
Régi, bevált ismerősök:
Bott Pince CSONTOS 2008.**
Egy 2011-es Csontossal indítottam a sort, melyet Judit szerint legutóbb lenn a pincénél úgysem tudott megmutatni. Nagyon kedves és ásványos illatú bor. Kis fa ízében még érezhető és ehhez a 8-ashoz képest is nagyon enyhe, lágy savérzetű, szép és jól iható furmint, valóságos zamathegyekkel. Elegáns bor, ami mutatja a pince stílusát, a dűlő karakterét is szépen. A 2008-as már aranyló tükrösséget mutat. Illata kristálytiszta, tropikális, kedves, linzeresen süteményes, és kicsit emlékeztet az imádott Exczelencziás (számomra) narancsos Haribos cukorkásságára, barackosságára is. Később előbújnak a hűvös borból a Bott borokban (szerintem) ugyancsak vándormotívumként megjelenő Chablis-s, üledékes kőzetekre emlékeztető ásványok is. Sűrű íz, kristályosan tiszta és komoly szerkezet jellemzi a sűrű rácspontú bort. Körtés, barackos jegyek tették a nap talán legbájosabb, legkiemelkedőbb furmintjává számomra. 7+
AZ Nektár (Asztalos Zoltán Pincéje) VIÓKA 2008.*
Kétféle Viókát hozott Asztalos Zoltán, amit anno (szintén) Alkonyi László jóvoltából szerettem meg. A borász a hosszabb ideig hordóban tartott (s valóban kissé fás ízvilágú) 'Vióka 2'-re büszkébb, pedig mi Alkonyi Lászlóval (a sors úgy hozta, hogy ennél az asztalnál futottunk össze) ezt a sima Vióka feliratú bort preferáltuk, de nagyon. Csupa friss zöldalma. Parfüm. Ízben kristálytiszta, jó zamatú, őszinte, citrusos és gyümölcshangsúlyos furmint. 7
Gizella SZIL-VÖLGY 2009.*
Illatban csupa fiatalos, primer benyomás a lösz karakter kedvességével, bájával körülölelve itt is. A nap talán legelegánsabb furmintja. Kecses, kifinomult szerkezet. Sziporkázó ásványosság, eleven savak. Igazi modern furmintideál, mely nem a 2000-es évek elején jellemző súlyról, túlérettségről szól, hanem feszes, dinamikus, arányos testalkatú, jelenkori szépség. 7
Patrícius Furmint 2010
Nem egészen olyan iskolát követ, mint elődei. Molnár Péter szerint szükség volt 2010-ben egy kis almasavbontásra, ezért ez a bor nem annyira az évjárat élénkségéről szól. Kicsit tompább, vajasabb, krémesebb érzetű, hosszban sem olyan kitartó. Korrekt ivóbor ez a hétköznapokra. 5+
Hímesudvar Furmint 2009.*
Kedves, löszös karakterű bor. Púder, illatszerüzlet. Végtelenül behízelgő aromája van ennek a bornak! A korty eleje kecses és kedves, de a lecsengés meglepően komoly, hangsúlyos ízeket hagy a szájban. Én ezt a bort nagyon szeretem még mindig...újra meg újra. 6+
Hímesudvar 6 puttonyos tokaji aszú 2002.**
A nap fináléjának, aki akart, talált aszút is. Ez a Hímesudvar-féle 2002-es például egy nagyon megbízható darabnak bizonyult most is. Sok botritiszt és még több barackot talál benne az orr. Tipikus aszús jegyek, bársonyos korty, izgalmas savak valóságos szikráival. Baracklekváros, tán az évjáratból fakadóan enyhén cseres felszínű. Szép, élénk aszú, mely egész kortalannak hat. Fél év alatt harmadszorra kóstolom, és egyre jobban tetszik. 8
Oremus MANDOLÁS 2010
Két Mandolást kóstolhattunk egymás mellett. A fiatalabb, 10-es közepes intenzitású, friss zöld almás jegyekkel nyit. Elég meggyőző és csábító illata van. Ízben is csupa zöldes trópusi gyümölcsöt idéz meg. Kifogástalan szerkezet, az évjáratra jellemző, vagy tán még azon is túlmutató profi összeszedettséggel (s a korábbi évjáratoktól eltérően szinte nulla fássággal). 6+
Oremus MANDOLÁS 2005. (magnum)
Korábban még soha nem kóstoltam a sokat méltatott magnum Mandolásokból. A 2002-es állítólag mostanában is remek. Illatban egészen másképp érnek ezek a magnumpalackos borok: mintha élveznék, hogy több helyük van kibontakozni. Sokkal pincésebb beütésű öblösség mutatkozik orrban, sok köves mineralitással, tengervízzel. Egész erőteljes illat. Érdekes és izgalmas fahatás, mely a magnumpalackban szerintem szintén másképp formálódik. 6
Dorogi Testvérek ELŐHEGY 2008.*
Hihetetlen orrba mászó jelenség ez a furmint is. Mosolyfakasztó parfüm, löszös virágok kíséretével itt is. Elegáns és filigrán alkat. Kecses és gyönyörű. 6+
Zöld Birtok Furmint 2009.*
Tiszta parfümös illat. Löszös rebbenékenységet érezni itt is: virágok, parfüm stb. A könnyed, virágosság folytatódik ízében is, komoly savérzettel, kifogástalan szerkezettel. 6+
SOMLÓ:
Fekete Béla somlói Furmint 2007.*
Fekete Béla bácsi meglepően érett borokkal érkezik minden rendezvényre. Hoztak egy 2006-os Furmintot is. Az elég füstös, ásványos, sűrű (termálvizes) illat után ugyan érett, de meglepően kiüresedett végű korttyal szembesültem. A 2007-es azonban kimondottan megfogott. Sűrűn folyó, nagy anyag. Illatban hamisítatlan somlói karakter: csupa bazalt, mellettük érett sárga húsú barack. Váratlanul izmos, széles savak (2007 ellenére), tömény ásványosság. Kellően telt és elég hosszú is a 2006-os után kóstolva! Elegáns és egyáltalán nem nehézkes. Tetszett. 7
Spiegelberg somlói Furmint 2009.*
Szép, tömör illat, súlyos, mély. Jó struktúra. Komoly szerkezet, magabiztosabb felépítmény, mint a Fekete-féle Furmint. Húsos, izmos, dinamikusabb korty. Néhány gramm kerekítő maradékcukor akad benne, de ez hiányozna is, ha nem lenne jelen. Somlóiak közt végül is ő vitte el nálam a pálmát (nem igazán hozott lázba most sem a Kolonics, sem a karcsú és kissé szürke 10-es Györgykovács). 7+
EGYEBEK:
Breitenbach Nagy-Palánt Furmint 2009:
Gyógyszeres, szamorodnis, breitenbachos illat, kicsi krétássággal, gyurmássággal. Ízben kedves, púderes, behízelgően parfümös. Szép, kecses és ígéretes jelenség. 6
Breitenbach Halas Furmint 2009.
A 2008-as nagyon tetszett pár hónappal ezelőtt. Aszpirines, krétás, ismét a borászra nagyon jellemző, enyhén száraz szamorodnis beütésű buké. Kréta, gyurma, később császárkörte bukkan elő. Ízben lehetne egy picivel hosszabb, kevésbé lágy (a 2008-as magasra lőtte a lécet). Sima és nagyon ásványos szerkezet. 6
Losonci Furmint 2011
Meglepően illatos Furmint. Csupa primer gyümölcsös jegy. Friss savak, ropogósan kedves és élénk jelenség. Nem szükséges sokat magyarázni ezt a bort, nem az a műfaj. Szerethető bor ismét, egy szerethető borásztól.
Pálffy köveskáli Furmint 2011
Meglepően vegetális illat, szinte Sauvignonos zöldfűszerekkel, csalánnal, bodzával. Kis fásság megmutatkozik benne krémes, vaníliás jegyek formájában. Szép koncentrált, hosszú lecsengés. A nap egyik legnagyobb testű, legkomolyabb furmintja. Nagy lehetőségek lehetnek benne, ha évek alatt kibontakozik. Kíváncsi vagyok, milyen lesz, ha megállapodik valahol.
Rövid Toplista (nem édes, palackozott tételekből):
1.Bott CSONTOS 2008.**
2.Orosz Gábor BETSEK 2009.**
3.Spiegelberg Somlói Furmint 2009.*
4.Királyudvar SEC 2009.*
5.Balassa MÉZES MÁLY 2009.*
2011-es mintákból:
1.Bott CSONTOS 2011
2.*Demeter Zoltán KAKAS 2011
3.Kikelet FARKAS 2011
4.Losonci Mátrai 2011
5.Pálffy köveskáli Furmint 2011
Mindenki furmintozzon, minél többet (s ne csak februárban)!