Billecart-Salmon Pezsgőkóstoló
A beígért folytatás következik a Bortársaság-os kóstolók folyamatában, de robog tovább a gépezet, napokon belül írok Szepsy István 2006-os száraz furmintjairól is.
Na de maradjunk a Billecart-Salmon Pezsgőpincészetnél. Magyarországon én még sehol sem láttam, értesüléseim szerint a Bortársaság az első forgalmazójuk ráadásul náluk is csak most jelent meg a palettán.
Reggeli kóstolóról lévén szó, nem került terítékre az egész kínálat, csak egy kicsinyke része, de ez is elegendő, hogy korrekt és hasznos képet kapjunk a pincészet által forgalmazott pezsgőkről, pezsgő-típusokról.
Rettenetesen sok információ sokszor felesleges és erőltetett tukmálása helyett itt belinkelek egy címet, ahol minden kedves érdeklődő elolvashatja a főbb tudnivalókat a Pincészetről a Bortársaság tolmácsolásában: http://www.bortarsasag.hu/hu/boraszok/billecart-salmon , de elérhető a pincészet honlapja is angol nyelven, a következő címen: http://www.champagne-billecart.fr/eng/maison/maison.htm
A pincészet bemutatásának rövidre zárása után a lényegre térnék, vagyis a kóstolóra. A pezsgőket, vagyis valójában a champagne-okat a tulajdonosok hetedik generációját képviselő Dennis Roland Billecart mutatta be, szenvedélyesen, viccelődve, könnyedén, franciásan.
Ha champagne-t iszunk... soha ne vegyünk kis kortyot a szánkba, mert csak a habzást vagy a hőmérsékletét fogjuk érezni. Nagy kortyot vegyünk a szánkba és engedjük, hogy a sok CO2 felszínre hozza az aromákat, ne csak a nyelvünkön, de a szájüreg teljes felületén. Nyugodtak lehetünk, nem fog az orrunkon át kispriccelni az egész, a champagne-ban a szén-dioxid be van épülve és csak lassan jön elő! Legjobb fehérboros pohárból inni, nem pezsgősből! A másik fontos dolog, hogy egy pezsgőt, habzóbort vagy Prosecco-t a forró nyári napsütésben a legkellemesebb inni éspedig jó hidegen. A champagne-t soha nem szabad túlhűteni, mert ez lefojtja a teljes ízvilágot! És télen is ugyanolyan kellemesen iható, ha nem kellemesebben, mint a nyári melegben.
1. Billecart-Salmon Brut Reserve
Nem évjáratos cuvée. Az összetevők: 30% Pinot Noir, 30% Chardonnay, 40% Pinot Meunier. Könnyed, finom habzás, sok CO2-dal. Visszafogott elegáns illat, ízében nem szárít. Nagyon kellemes szalmasárga színű champagne, sok Brut champagne-t messze túlteljesít.
-9900Ft
2. Billecart-Salmon Brut Blanc de Blancs Grand Cru
Billecart-Salmon Brut Blanc de Blancs Grand Cru
Szintén egy „évjárat-cuvée”. Kizárólag chardonnay szőlőből készült champagne, a neve is elárulja, hogy egy átlag champagne-nyal szemben ez a típus csak fehér („blanc”) szőlőből készülhet (ti. a pinot noir rendszeres összetevője a pezsgőféléknek, holott kékszőlő!)
Zöldes árnyalatú, rendkívül ízgazdag az előzőnél sűrűbb, koncentráltabb. Illata és íze is citrusos aromájú. Ízben emellett még vajas-mandulás aromák is előjönnek. Fogyasztva melegíti a szánkat. Nagyon kellemes, jól iható, személyes kedvencem. Állítólag kaviárhoz és osztrigához passzol a legjobban.
-15900Ft
3. Billecart Salmon Brut Rosé
Billecart Salmon Brut Rosé Az utolsó nem évjáratos champagne a sorban. Gyönyörű világos rózsaszín árnyalatú, könnyed, enyhén epres-málnás illatvilágú ital. A szájba sűrű habbal érkezik, valamint karakteres, krémes aromákkal. Hiányoltam a rozé-ízvilágot, bár a tévedés nem kizárt. Ugyanis nem tudhatom teljesen, mennyire kell rozésnak lennie egy rozé champagne-nak…Üdítő, frissítő ital, ami lazachoz vagy desszert helyett egyaránt megállja a helyét.
-15900Ft
4. Billecart-Salmon Nicolas-Francois Billecart, 1998
Billecart-Salmon Nicolas-Francois Billecart, 1998Az egyetlen évjáratos champagne, amit aznap kóstoltunk. Mondhatni szerencsénkre, mert Monsieur Billecart szerint egy évjáratos champagne-t nem lehet csak úgy megkóstolni. Ebben lehet némi igaza. Mégis úgy gondolta utólag, hogy csak akkor hiteles egy forgalmazó ajánlása, ha tudja mit ajánl. Így feláldozott egy üveggel a pezsgőház alapítójáról elnevezett részben hordós érlelésű champagne-ból.
Sűrűbb illat, mélyebb szín erősebb gyöngyözés, mint amit az eddig kóstoltaknál tapasztaltunk. Olajos mozgás. Színe halvány aranysárga. Vibráló illat, petróleumos, vajas-fás jegyekkel. Üde, erős aromák, feszes szerkezet. Fiatalos, még érlelhető. Szerintem pincehőmérséklet alá nem hűtendő. A dekantálás sem kizárt!
-18000Ft-
A champagne-okat fehérboros pohárból kóstoltuk, amihez az előadónk ragaszkodott. Így utólag már értem, bár előtte sem kifogásoltam volna a döntését. Szándékosan nem írtam a habzásról-gyöngyözésről, mert ebben a típusú pohárban a szén-dioxidból semmit nem tapasztaltunk látványban.
Egy lényegi dolog, amit Denis Roland Billecart is többször kihangsúlyozott: „A champagne drága!” Amit én tennék hozzá, hogy van olyan ünnep, amely megérdemli.
És még egy záró gondolat szintén a kóstoló levezénylőjének szájából magamra vetítve. Nekem a Blanc de Blancs ízlett a legjobban. Nekem, akkor, ott. De ez nem jelenti azt, hogy ez a champagne a legjobb abból, amit kóstoltunk. Mert egy kóstolón van a kóstolt bor, vagyok én, van a bor pillanatnyi állapota, van az én hangulatom, a helyzet, az idő, a hely és még ezernyi más dolog, ami miatt más és más alkalomkor más és más bor ízlik jobban. De ez nem jelenti azt, hogy az a legjobb. Szubjektív vélemény. De objektíven kell kóstolni. Ugyanakkor ez lehetetlen…ember vagyok…