x

Ripka Gergely

Patricius 5 puttonyos tokaji aszú 2000.*

Régen aszúztam már magamban, úgyhogy elérkezettnek láttam az idejét. S ha már így hozta az élet, nem ihatok valami közepes lőrét, biztosra mentem, s jól tettem (pláne mivel kék sajtot is vettem magamnak mellé). Nem rég ráadásul az egyik nagyobb kereskedő elképesztő árakon borszerdázott, úgyhogy pár Weningerrel együtt, ezt a Patriciust is magamévá kellett tennem. Alkonyi is szépeket írt róla, illetve én is több mint elégedett voltam a tokaji pince aszúival, s az idei Nyitány kapcsán már talán elmondtam (de nem árt többször hangsúlyozni), hogy a Patricius ugyan nincs mindig annyira szem előtt, mint más nagyborászatok, de borainak minősége ezt simán indokolná! Tetszetősek az alapok is: Furmint vagy Muskotály…kétezer alatt mindig. Őket követi a piramis közepén egy késői szüret, a Katinka, végül az Oremushoz hasonló módon ők is bíznak a különféle puttonyszámú aszúkban: van nekik 4-es, 5-ös, 6-os is; de szerintem palackoztak már nem egy aszúesszenciát is. Akárhogy is van, 5 puttonyosaik kapták szerintem eddig a legnagyobb visszhangot. - A 2000-es és a 2002-es is sikeres évjárat volt. A tavasszal kóstolt 2007-es (bizonyára még palackérlelésre szoruló, de már most is gyönyörű) 6 puttonyosuk pedig bennem végleg bizonyította, hogy a viszonylag nagy pincészet színvonala simán megüti a populárisabb óriásokét (pl. Oremus, Royal Tokaji). S közben eszembe jut az is, hogy a határozott fellépésű, Tokaj Reneszánszban sokat tevékenykedő borász, Molnár Péter sok időt töltött Bacsó ’Oremus’ András szárnyai alatt is.

Nincsenek tehát véletlenek. A 2000-es évjárat is a klasszikusok közt van számontartva, s mérföldkövekkel gazdagította 1999 után is Tokaj újrafölfedezett, újraértelmezett borkülönlegességeit. Száraz, meleg év volt 2000 (mint 2003 vagy 2007 is), szép, koncentrált aszútermést adott, de nyilván a savakra fokozottan oda kellett figyelni (2002, 2008 vagy pláne 1999 vibrálóbb jellegét bizonyára nem szabad elvárni). Itt a 138-as cukor mellé szinte száraz furmintos, 7,2-es sav párosul (hát ez így ránézésre akármilyen végkifejletet is hozhat…savból első blikkre talán lehetne több is egy szépen kiegyensúlyozott aszúban, de majd kóstolva úgyis kiderül).
A jó minőségű, hosszú dugó bizonyára elkél egy évtized(ek)ig szépen érő aszúborhoz; nos ezt a pontot is bátran kipipálhatjuk ennél a Patriciusnál. A kehelyben borostyánosodó aranybarna árnyalatok, ami az ő korában persze nem meglepő. Illata elsőre mézesen birses, körtés. Kicsi teafű is benyúlik, miközben - bizonyára korából és az évjáratból adódóan is - inkább sűrű és tömény, mint friss vagy üde. Szellőzve a botritisz is fölvillan, de nem tolakszik, az idő múlásával poros jegyekkel hinti meg finoman a bort. Másnapra a trópusi jegyek kerekednek aztán fölül fügével, aszalt gyümölcsökkel. Ízében is hasonlóan tömör, ne várjuk, hogy virgonc, fiatalos vibrálással vegyen le a lábunkról! Méz, érett zamatok, kicsi kesernye és (néha kissé erős) alkoholos hév határozza meg nagy vonalakban. Ha nyelvünkkel emberi nyelvre bontjuk ki mindezt, akkor egy szépen érett, krémes, közepesen hosszú ízű aszút kapunk: vanília, jelzésszintű fa kesernyéje, krémes, döntően az évjáratra jellemző jegyek koncentráltsága hatják át. Nem nehéz bor ez, nem nagyon mély, de mégis egy kicsivel több savat bizony elbírna ez a viszonylag nagy test és ez a szintű krémesség (illetve melegedve az alkohol is nagyobb szerepet vállal talán a kelleténél). Erénye azonban, hogy mindezek ellenére is azért jól fogyasztható, nem mondanám, hogy eltelítene az első pohár. Selymes, krémesen lágy, bársonyos textúráját másnapra is szépen mutatja, ekkor azonban mintha már megjelenne a klasszikusabb barackos nektárosság is a bor mélyén. Alapvetően a furmint jegyei számomra a meghatározóak (a pontos összetételt nem találtam meg a pince amúgy nagyon ízléses, a borászat arculatához híven letisztult és pragmatikus - bár sajnos a hazai viszonylatban megszokott módon ritkán frissített - honlapján). Egyszerűbb francia kék sajttal jól működnek egymás mellett (a 2006-os, temérdek savval jóval vitálisabb és kicsit egyszerűbb Royalnál mindenképp). Itt nem kerekedik egyik sem a másik fölé, - a bornak is épp eléggé koncentrált, érett jellege van a sajt intenzív kesernyéje mellé, mely aztán szépen emeli ki az aszú édes ízeit. Nem bombasztikus páros, simán csak jól esik egyik a másik mellé. Nagyon szép, erőteljes, beérett bor ez (amúgy nem kérdés: bőven a fejlődési görbéje platóján áll már). Nem kaphat minden aszú gigászi, extra magas pontszámot: 7
(A pince boraival az érdeklődők például október 8-9-én Bodrogkisfaludon a Mindszenthavi Mulatságon is méltó keretek közt ismerkedhetnek meg.)

X

Ripka Gergely

11//11 - DEMETER ZOLTÁN

 

 

  1. Legutóbbi (nem saját) bor, amit kóstoltál? Fernand Engel: Cremant d'Alsace - Trilogie

 

  1. Melyik paraméter a legfontosabb számodra egy bornál? A második pohár óhaja

  

  1. Egy borvidék, ahova elutaznál nagyon? Dél-Afrikát megnézném

 

  1. Egy bor, amit megkóstolnál nagyon? Cristal

  

  1. Egy fajta, amiből (titkon) szeretnél saját bort? Ezen nem gondolkoztam még

  

  1. Ha film készülne a pincédről, mi lenne a címe? One man show

 

  1. Min nevettél utoljára igazán jót? A magasságtól való félelmemen a grand cru Kitterle dűlőben Alsace-ban

 

  1. Mi akartál lenni 9 évesen? Építész

  

  1. Mi az, amit a leginkább szeretsz a borkészítésben? Az újborral való első találkozást

 

  1. Amire idős korodban a legbüszkebb leszel? Eszter

 

  1. Amit nem szeretsz, ha mondják rólad? Nem vagyok közösségi ember

 

Tovább

Ripka Gergely

Kaláka-sor//2o15.

Ha valami szép, azt nem szabad elrejteni a szemek elől

 

Amikor Tokajról beszélgetünk, egy ember neve valahogy rengetegszer előkerül, pedig az illető nem borász és nem is erdélyi fejedelem. Sokszor csak az adott gondolatfoszlány származik tőle, tudtunkon kívül, legyen szó akár puttonyszámokról, száraz tokajiak kérdéseiről, az édes borok mindenkori értelmezéséről, dűlőkről, történelmiségről, löszkarakterről, hegyaljai egyesületekről, s mindezek kulturális viszonyairól. Alkonyi László volt mindmáig az utolsó szakértő, aki a hegyaljai dűlőklasszifikáció feltámasztására kísérletet tett, s talán az egyetlen magyar borszakíró, aki valóban széles körben elismert és sokat idézett. A kultúra, közösség és mindezek egyfajta időtlen rendszerben való értelmezése által rengeteg új értéket és különleges kincset villantott fel a magyar borok körül, melyeket nélküle talán észre sem vettünk volna, noha itt vannak velünk évszázadokon át (s ez nem csupán a Bél Mátyás féle dűlőbesorolásra vonatkozik).

Tovább
Holnap: Kaláka//2o15...!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

11//11 - ÚJVÁRI VIVIEN

 

  1. Legutóbbi (nem saját) bor, amit kóstoltál? - 2014 Weingut Bauerl Kellerberg Riesling, Smaragd
  2. Melyik paraméter a legfontosabb számodra egy bornál? - pH, sav
  3. Egy borvidék, ahova elutaznál nagyon? - Jerez
  4. Egy bor, amit megkóstolnál nagyon? - Hosszú a lista
  5. Egy fajta, amiből (titkon) szeretnél saját bort? - Kéknyelű
  6. Ha film készülne a pincédről, mi lenne a címe? -In progress
  7. Min nevettél utoljára igazán jót? - Fogalmam sincs, enolmatic-kal palackoztunk ket barátommal es folyamatosan szakadtunk. Nagyon jo volt!
  8. Mi akartál lenni 9 évesen? -Fodrász :)
  9. Mi az, amit a leginkább szeretsz a borkészítésben? -  Azt, hogy innovatív ágazat! Fizikálisan: színelni.
  10. Amire idős korodban a legbüszkebb leszel? - Ha a technológiai fejlődés ellenére, munkám és mindennapjaim során sikerült megőriznem közeli viszonyomat a természethez.
  11. Mi az amit nem szeretsz, ha mondják rólad? - Autovezetesi kritikák.

 

Szerdán a TokajGuide egyetlen 2 fürtös borásza következik ;)

 

Tovább

Ripka Gergely

11//11 - KIS TAMÁS

 

 1. Legutóbbi (nem saját) bor, amit kóstoltál? - Zsírai 2015 évjárat, a Somlóiak.

 2. Melyik paraméter a legfontosabb számodra egy bornál? – Struktúra

 3. Egy borvidék, ahova elutaznál nagyon? – Chablis, Mosel

 4. Egy bor, amit megkóstolnál nagyon? – Somlói a filoxera előttről.

 5. Egy fajta, amiből (titkon) szeretnél saját bort? - Rajnai rizling

 6. Ha film készülne a pincédről, mi lenne a címe? – passzolom :)

 7. Min nevettél utoljára igazán jót? – Barcza Bálint barátom esti humorán.

 8. Mi akartál lenni 9 évesen? – Judo bajnok vagy  bmx bandita

 9. Mi az, amit a leginkább szeretsz a borkészítésben? – Erjeszteni, figyelni hogyan válik pár hét alatt mustból bor. Megkapva így az első valódi benyomásokat az elképzelések helyett az évjáratról.

 10. Amire idős korodban a legbüszkebb leszel? – Remélem a gyerekeim.

 11. Mi az amit nem szeretsz, ha mondják rólad? – Hogy megnőtt a pocakom ! :)

 

Világlátott fiatal borászlánnyal folytatjuk, akiről kiderül, mennyire tréfás dolog tud lenni az egyébként monoton palackozási művelet.

Tovább