x

Ripka Gergely

Patricius 5 puttonyos tokaji aszú 2000.*

Régen aszúztam már magamban, úgyhogy elérkezettnek láttam az idejét. S ha már így hozta az élet, nem ihatok valami közepes lőrét, biztosra mentem, s jól tettem (pláne mivel kék sajtot is vettem magamnak mellé). Nem rég ráadásul az egyik nagyobb kereskedő elképesztő árakon borszerdázott, úgyhogy pár Weningerrel együtt, ezt a Patriciust is magamévá kellett tennem. Alkonyi is szépeket írt róla, illetve én is több mint elégedett voltam a tokaji pince aszúival, s az idei Nyitány kapcsán már talán elmondtam (de nem árt többször hangsúlyozni), hogy a Patricius ugyan nincs mindig annyira szem előtt, mint más nagyborászatok, de borainak minősége ezt simán indokolná! Tetszetősek az alapok is: Furmint vagy Muskotály…kétezer alatt mindig. Őket követi a piramis közepén egy késői szüret, a Katinka, végül az Oremushoz hasonló módon ők is bíznak a különféle puttonyszámú aszúkban: van nekik 4-es, 5-ös, 6-os is; de szerintem palackoztak már nem egy aszúesszenciát is. Akárhogy is van, 5 puttonyosaik kapták szerintem eddig a legnagyobb visszhangot. - A 2000-es és a 2002-es is sikeres évjárat volt. A tavasszal kóstolt 2007-es (bizonyára még palackérlelésre szoruló, de már most is gyönyörű) 6 puttonyosuk pedig bennem végleg bizonyította, hogy a viszonylag nagy pincészet színvonala simán megüti a populárisabb óriásokét (pl. Oremus, Royal Tokaji). S közben eszembe jut az is, hogy a határozott fellépésű, Tokaj Reneszánszban sokat tevékenykedő borász, Molnár Péter sok időt töltött Bacsó ’Oremus’ András szárnyai alatt is.

Nincsenek tehát véletlenek. A 2000-es évjárat is a klasszikusok közt van számontartva, s mérföldkövekkel gazdagította 1999 után is Tokaj újrafölfedezett, újraértelmezett borkülönlegességeit. Száraz, meleg év volt 2000 (mint 2003 vagy 2007 is), szép, koncentrált aszútermést adott, de nyilván a savakra fokozottan oda kellett figyelni (2002, 2008 vagy pláne 1999 vibrálóbb jellegét bizonyára nem szabad elvárni). Itt a 138-as cukor mellé szinte száraz furmintos, 7,2-es sav párosul (hát ez így ránézésre akármilyen végkifejletet is hozhat…savból első blikkre talán lehetne több is egy szépen kiegyensúlyozott aszúban, de majd kóstolva úgyis kiderül).
A jó minőségű, hosszú dugó bizonyára elkél egy évtized(ek)ig szépen érő aszúborhoz; nos ezt a pontot is bátran kipipálhatjuk ennél a Patriciusnál. A kehelyben borostyánosodó aranybarna árnyalatok, ami az ő korában persze nem meglepő. Illata elsőre mézesen birses, körtés. Kicsi teafű is benyúlik, miközben - bizonyára korából és az évjáratból adódóan is - inkább sűrű és tömény, mint friss vagy üde. Szellőzve a botritisz is fölvillan, de nem tolakszik, az idő múlásával poros jegyekkel hinti meg finoman a bort. Másnapra a trópusi jegyek kerekednek aztán fölül fügével, aszalt gyümölcsökkel. Ízében is hasonlóan tömör, ne várjuk, hogy virgonc, fiatalos vibrálással vegyen le a lábunkról! Méz, érett zamatok, kicsi kesernye és (néha kissé erős) alkoholos hév határozza meg nagy vonalakban. Ha nyelvünkkel emberi nyelvre bontjuk ki mindezt, akkor egy szépen érett, krémes, közepesen hosszú ízű aszút kapunk: vanília, jelzésszintű fa kesernyéje, krémes, döntően az évjáratra jellemző jegyek koncentráltsága hatják át. Nem nehéz bor ez, nem nagyon mély, de mégis egy kicsivel több savat bizony elbírna ez a viszonylag nagy test és ez a szintű krémesség (illetve melegedve az alkohol is nagyobb szerepet vállal talán a kelleténél). Erénye azonban, hogy mindezek ellenére is azért jól fogyasztható, nem mondanám, hogy eltelítene az első pohár. Selymes, krémesen lágy, bársonyos textúráját másnapra is szépen mutatja, ekkor azonban mintha már megjelenne a klasszikusabb barackos nektárosság is a bor mélyén. Alapvetően a furmint jegyei számomra a meghatározóak (a pontos összetételt nem találtam meg a pince amúgy nagyon ízléses, a borászat arculatához híven letisztult és pragmatikus - bár sajnos a hazai viszonylatban megszokott módon ritkán frissített - honlapján). Egyszerűbb francia kék sajttal jól működnek egymás mellett (a 2006-os, temérdek savval jóval vitálisabb és kicsit egyszerűbb Royalnál mindenképp). Itt nem kerekedik egyik sem a másik fölé, - a bornak is épp eléggé koncentrált, érett jellege van a sajt intenzív kesernyéje mellé, mely aztán szépen emeli ki az aszú édes ízeit. Nem bombasztikus páros, simán csak jól esik egyik a másik mellé. Nagyon szép, erőteljes, beérett bor ez (amúgy nem kérdés: bőven a fejlődési görbéje platóján áll már). Nem kaphat minden aszú gigászi, extra magas pontszámot: 7
(A pince boraival az érdeklődők például október 8-9-én Bodrogkisfaludon a Mindszenthavi Mulatságon is méltó keretek közt ismerkedhetnek meg.)

X

Ripka Gergely

Felvásárlási árak: a minőséget értékeli a Tokaj Kereskedőház

Idén magasabb felvásárlási árakra számíthatnak azok a szőlősgazdák, akik jó minőségű szőlőt szállítanak a Tokaj Kereskedőháznak, derül ki a cég most közzétett felvásárlási ártáblázatából. A vállalat Prémium Termelői Programjához csatlakozó termelők, akár 400 forintos kilónkénti áron is értékesíthetik a magas minőségű késői szüretelésű borok alapanyagát. A nagy mennyiségben felvásárolt, könnyű, gyümölcsös borok jó minőségű alapanyagáért is a tavalyinál magasabb, 140-150 forintos kilónkénti árat fizet idén a Kereskedőház. A magasabb minőségi elvárásoknak nem megfelelő alapanyagból készült borokat pedig nem Tokajiként hozza forgalomba a jövőben az állami borászat.

Tovább

Ripka Gergely

A Pol Roger szortiment

A pezsgő, mely Churchill mindennapjainak a része tudott lenni

A legutóbbi Burgundia & Champagne-ban Márkus György végtelennek tűnő oldalak hosszú során át mesél a Pol Roger történetéről. Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy olvassa el a sikertörténet titkait. Én épp csak annyit tudok elmondani, amit én érzek a Pol Roger-val kapcsolatban, az pedig az, hogy minden kategóriában a legmegbízhatóbb pont számomra Champagne-ban és valamiért az ezüst jut eszembe a Pol Roger-ról. Eddig tapasztalataim alapján a két örökös borvidéki kedvencem közt foglal helyet Sir Winston Churchill kedvence.

Tovább
Uton Encs fele, a Hernadon at

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Óriási a szakadék a valós hazai borkultúra és a szakma "ízlése" között

Interjú Cartwright Évával

Cartwright Éva neve csupán került elő Somló kapcsán. Borboltot és közösségi teret teremtett a Hegyen. Megannyi helyi borász borait nem csupán forgalmazza, de gyakorlatilag  egyedüli megjelenési platformot jelent némelyiküknek. Tavaly és és idén borász és szakírói oldalról is viharos fogadtatatású szakmai kóstolókat szervezett, másrészről pedig az egyik elindítója, szervezője lett a Szentivánéji Pincetúrának is, mely talán az első sikeres és valóban sok embert bevonzó rendezvénye lett 2 év alatt Somlónak. Mi az újságíró és mi a piac elvárása egy somlaival szemben? Mennyire tartanak a helyi borászok egy nemzetközileg is értelmezhető/sikeres irány felé és egyáltalán kell-e neki bármerre is tartani? Ezekről mesélt nekünk Éva:

Tovább

Ripka Gergely

2012: Burgundia a Bortársaságnál

Trükkös, viszontagságos év, pompás borokkal

Burgundia, az örök talány borvidéke. Drága borok, nehéz értelmezhetőség, fatalon pedig csak még nehezebb élesen látni a képet. Egy nehéz évjárat borai nem olyan rég érkeztek meg a Bortársaság burgundi kínálatába. Betegségektől terhes, limitált tételeket hozó esztendőként vonul be 2012 a burgundi évjáratok sorába. A végeredmény azonban sok kritikust meglepett: fiatalon is feszes és lenyűgöző borok. Néhányat közülük volt szerencsém megkóstolni pár hete:

Tovább