x

Ripka Gergely

Patricius 5 puttonyos tokaji aszú 2000.*

Régen aszúztam már magamban, úgyhogy elérkezettnek láttam az idejét. S ha már így hozta az élet, nem ihatok valami közepes lőrét, biztosra mentem, s jól tettem (pláne mivel kék sajtot is vettem magamnak mellé). Nem rég ráadásul az egyik nagyobb kereskedő elképesztő árakon borszerdázott, úgyhogy pár Weningerrel együtt, ezt a Patriciust is magamévá kellett tennem. Alkonyi is szépeket írt róla, illetve én is több mint elégedett voltam a tokaji pince aszúival, s az idei Nyitány kapcsán már talán elmondtam (de nem árt többször hangsúlyozni), hogy a Patricius ugyan nincs mindig annyira szem előtt, mint más nagyborászatok, de borainak minősége ezt simán indokolná! Tetszetősek az alapok is: Furmint vagy Muskotály…kétezer alatt mindig. Őket követi a piramis közepén egy késői szüret, a Katinka, végül az Oremushoz hasonló módon ők is bíznak a különféle puttonyszámú aszúkban: van nekik 4-es, 5-ös, 6-os is; de szerintem palackoztak már nem egy aszúesszenciát is. Akárhogy is van, 5 puttonyosaik kapták szerintem eddig a legnagyobb visszhangot. - A 2000-es és a 2002-es is sikeres évjárat volt. A tavasszal kóstolt 2007-es (bizonyára még palackérlelésre szoruló, de már most is gyönyörű) 6 puttonyosuk pedig bennem végleg bizonyította, hogy a viszonylag nagy pincészet színvonala simán megüti a populárisabb óriásokét (pl. Oremus, Royal Tokaji). S közben eszembe jut az is, hogy a határozott fellépésű, Tokaj Reneszánszban sokat tevékenykedő borász, Molnár Péter sok időt töltött Bacsó ’Oremus’ András szárnyai alatt is.

Nincsenek tehát véletlenek. A 2000-es évjárat is a klasszikusok közt van számontartva, s mérföldkövekkel gazdagította 1999 után is Tokaj újrafölfedezett, újraértelmezett borkülönlegességeit. Száraz, meleg év volt 2000 (mint 2003 vagy 2007 is), szép, koncentrált aszútermést adott, de nyilván a savakra fokozottan oda kellett figyelni (2002, 2008 vagy pláne 1999 vibrálóbb jellegét bizonyára nem szabad elvárni). Itt a 138-as cukor mellé szinte száraz furmintos, 7,2-es sav párosul (hát ez így ránézésre akármilyen végkifejletet is hozhat…savból első blikkre talán lehetne több is egy szépen kiegyensúlyozott aszúban, de majd kóstolva úgyis kiderül).
A jó minőségű, hosszú dugó bizonyára elkél egy évtized(ek)ig szépen érő aszúborhoz; nos ezt a pontot is bátran kipipálhatjuk ennél a Patriciusnál. A kehelyben borostyánosodó aranybarna árnyalatok, ami az ő korában persze nem meglepő. Illata elsőre mézesen birses, körtés. Kicsi teafű is benyúlik, miközben - bizonyára korából és az évjáratból adódóan is - inkább sűrű és tömény, mint friss vagy üde. Szellőzve a botritisz is fölvillan, de nem tolakszik, az idő múlásával poros jegyekkel hinti meg finoman a bort. Másnapra a trópusi jegyek kerekednek aztán fölül fügével, aszalt gyümölcsökkel. Ízében is hasonlóan tömör, ne várjuk, hogy virgonc, fiatalos vibrálással vegyen le a lábunkról! Méz, érett zamatok, kicsi kesernye és (néha kissé erős) alkoholos hév határozza meg nagy vonalakban. Ha nyelvünkkel emberi nyelvre bontjuk ki mindezt, akkor egy szépen érett, krémes, közepesen hosszú ízű aszút kapunk: vanília, jelzésszintű fa kesernyéje, krémes, döntően az évjáratra jellemző jegyek koncentráltsága hatják át. Nem nehéz bor ez, nem nagyon mély, de mégis egy kicsivel több savat bizony elbírna ez a viszonylag nagy test és ez a szintű krémesség (illetve melegedve az alkohol is nagyobb szerepet vállal talán a kelleténél). Erénye azonban, hogy mindezek ellenére is azért jól fogyasztható, nem mondanám, hogy eltelítene az első pohár. Selymes, krémesen lágy, bársonyos textúráját másnapra is szépen mutatja, ekkor azonban mintha már megjelenne a klasszikusabb barackos nektárosság is a bor mélyén. Alapvetően a furmint jegyei számomra a meghatározóak (a pontos összetételt nem találtam meg a pince amúgy nagyon ízléses, a borászat arculatához híven letisztult és pragmatikus - bár sajnos a hazai viszonylatban megszokott módon ritkán frissített - honlapján). Egyszerűbb francia kék sajttal jól működnek egymás mellett (a 2006-os, temérdek savval jóval vitálisabb és kicsit egyszerűbb Royalnál mindenképp). Itt nem kerekedik egyik sem a másik fölé, - a bornak is épp eléggé koncentrált, érett jellege van a sajt intenzív kesernyéje mellé, mely aztán szépen emeli ki az aszú édes ízeit. Nem bombasztikus páros, simán csak jól esik egyik a másik mellé. Nagyon szép, erőteljes, beérett bor ez (amúgy nem kérdés: bőven a fejlődési görbéje platóján áll már). Nem kaphat minden aszú gigászi, extra magas pontszámot: 7
(A pince boraival az érdeklődők például október 8-9-én Bodrogkisfaludon a Mindszenthavi Mulatságon is méltó keretek közt ismerkedhetnek meg.)

X
Tokaj vara mint a hajdani kuruc es labanc harcok egyik gocpontja

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Kolonics somlói Hárslevelű 2009.*

A hárslevelű bizony hat év után is tud

Érett szín és illat. Sárga szín jut eszembe mindkettőről. Kajszis, mézes, nektáros, virágos orrban. Komolyságot sugall az illat. - Édes fűszerek és narancshéj. Nem az a könnyed nyári fehérbor. ízre is nagyon hosszú, ez tűnik föl elsőként. Pici fémesség, sok somlói jegy, sűrű szálak szövik át. Komoly extrakttartalma lehet számokban is, végtelen lecsengéssel.  Jó test, jó sav, a végén pici kesernyével megtoldva. Őszi hangulathoz szuper. Melegedve az alkohol jobban jön belőle. Hölgyeim és uraim: hat év után most a csúcsán, és mindez egy magyar fehérbortól. Sosem titkoltam, hogy a hársat etekintetben is mennyivel többre tartom a furmintnál. Egyszerűen szebben érik és tőlünk is több figyelmet érdemelne. De ezért szerettem bele Karcsi boraiba is 5-6 évvel ezelőtt. 6+

Tovább

Ripka Gergely

Kapi: egy dűlő csodája hatévente

A Disznókő aszúlegenda új évjárata

Nem kérdés, hogy a hegyaljai borászatok közül a Disznókő látványos pincéje az egyik legjelentősebb aszúműhely. A francia tőkével alapított birtok 90-es évek eleji alakulása óta a borvidék édes presztízstermékét helyezte tevékenységének fókuszába. A tudatos munka eredménye egy csiszolt, elegáns, borszerű aszústílus, a mádi termőhelyekhez hasonló komplexitással és mélységgel (mindig enyhébb cukorral, de élő savakkal, magasabb alkohollal). Gyakorlatilag minden évjáratot képesek felvonultatni azóta is aszúban. Mészáros László és csapata egyáltalán nem szkeptikus afelől, hogy az aszú a modern piaci és a mai fogyasztási trendekhez is illeszthető. Következetesen ebben a szellemben építik 25 éve aszúik piacát (állami oldalról csupán mostanában kezd méltó figyelem és törődés irányulni az aszú felé). A forradalmi Disznókő 5 és 6 puttonyos közben fogalommá lett napjainkra. Időnként a természet pedig megajándékozza őket és minket egy igazán exkluzív tétellel. A Kapi-dűlő felső parcelláinak legszebb termése 1999 és 2005 után 2011-ben is testet ölt aszú formájában. Éppen hat évente.

Tovább
Ma debutalt az uj Kapi aszu. Az 5-os evjarat maig etalon...

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Szolgálati közlemény: Tokajkalauz, új kihívások!

Előkészületek, magánügyek és azok hatásai az írásra

Pár szót a sokak kíváncsiságát élvező, fejlesztés alatt álló TokajGuideról: - Lassan eltelik két év, a két nyelvű TokajKalauz/2016 készül gőzerővel. Kétszer akkora adathalmazzal dolgozunk (minimum), mint a nagy sikerű 2014-es kiadásnál. A fordítás a finisbe kanyarodik éppen, és javában folyik a grafikai munka, ami bizony nem is fog megállni újévig. Gyönyörű fotókkal és nagyon gazdag, informatív tartalommal van szerencsénk dolgozni, amit szeretnénk méltó, mégis felhasználóbarát formába önteni 2016-ra. A tervezett megjelenési idő most is a furmintfebruár lenne, ott remélhetőleg hozzá tud majd jutni a nagyközönség és a pincék is. Mi most úgy látjuk, hogy ez az eddigi legátfogóbb kiadvány lesz Hegyalja és a Zemplén látnivalóiról (tehát nem csupán a borkedvelő közönség számára tartogat meglepetéseket), angol és magyar nyelven. Izgalmas kihívás és igazán felemelő érzés látni, hogy mekkora várakozás veszi körül ezt a kiadványt. Bele is tesszük szívünket, lelkünket. Facebook oldalunkon egész biztosan várhatók majd újabb és újabb részletek a megjelenésről, érdemes tehát nem csak lájkolni, de a borítókép alatt az értesítések követésére is kattintani.

Tovább