Bussay – búcsú
Bár a webes fejlesztőm azt javasolta, erre a felületre már ne töltsek föl tartalmat, mert lassan vége…mégis úgy éreztem, hogy ez az írás ide kívánkozik. Befejezésképpen. Alig pár hete, hogy eltemettük Bussay Lászlót. Sokan megemlékeztek róla - az emberről –, mindenféle felületeken. Borairól azonban kevés szó esett. Pedig igazi egyszemélyes borvidék volt Bussay, kinek munkája nélkül a Zalai borvidéknek ma egész biztosan nem jutna semennyi figyelem. Amíg nem kóstoltam a borait, addig Zala számomra a direkt-termő szőlőfajták génbankját jelentette tanulmányaim nyomán. Sokat gondolkoztam azon, vajon mitől sikerülhetett az áttörés pont ott és pont Bussay doktornak. A jó bor csak egy dolog, a táj, az adottságok és a hagyományok is közrejátszanak egy borvidék újjászületésében, de Bussay László karaktere, habitusa is bizonyára kellettek ahhoz, hogy egy kis határ menti falu országos rajongótáborra tegyen szert a hazai borivók köreiben.
A házi orvos keze munkája nyomán még pár csörnyeföldi bor ma is ott van a polcokon. Betegsége előtti aktív éveit idézik meg. Néhányan a régebbi olvasók közül talán emlékeznek rá, hogy a Táncoló Medve megszületése a dokinak is nagyban köszönhető volt. A derekhegy.hu tulajdonképpen egy zalai, Bussay-fanpageként indult. (Első posztomat 2009-ben írtam ott.) A Derékhegyet a zalai születésű L. Nagy Laci és (az új oldalt ezekben a percekben is készítő) bátyja, Nagy Ádám indították el hat-hét éve. Innen vált ki aztán 2009 végére a tancolomedve.hu, mely már kimondottan mindenféle borról szeretett volna szólni.
A Bussay László fénykorában készült 6-os, 7-es és 8-as borok inspiráló szerepe az új felületen is érzékelhető volt. Csupa kézműves csemege, néhol maradék cukorral, őszinteséggel, ösztönösséggel. A 6-os Szürkebarát vagy a 7-es Olasz, vagy az a bizonyos félédes Tramini fajtájukon belül országos etalonokat jelentettek, és nem csupán számunkra.
Ez a poszt sem rólunk szól most. Ezzel a pár jegyzettel búcsúzunk Bussay Lászlótól. Hogy lesznek-e később a család keze munkájának köszönhetően újabb Bussay élmények 2013 utáni borokkal, melyek átörökítik nevét, szellemét…most még nem tudni. Szép örökség lenne. Bussay László utolsó saját munkái közül néhány, azé a munkáé, amellyel megalapozott valami értékeset egy elfeledett borvidéken:
Bussay Tramini 2011
Rózsavíz, aztán karalábé, határozott palackos jegyek. A tramini tercier ráncai kezdik átvenni a főszerepet. Ízben van melegség és nyomokban frissesség is. Édes és savanyú egyszerre, de az például tetszik, hogy nem egy tobzódóan bukés bor. 4
Bussay Esküvé 2012
Olajos magok, petrolos jegyek. Ízben is rajnais feszesség, és meglepő test. A végén kicsit tapadós íz. Meleg évből egy máig friss kis bor (a 3-as, a 6-os és a 7-es évjáratokra nagyon jó érzéssel emlékszem vissza). 5
Bussay Szürkebarát 2011
Édes süteményes, meglepően komplex és szép, mély illat. Az íz is édeskés, biztos, hogy van benne cukor bőven (címke szerint félszáraz), Bussaynál ez nem meglepetés. Nem várt módon hömpölygő és vaskos szürkebarát. Soha nem értettem, hogy tudott a doki ilyesmit kihozni ebből a számomra kimondottan egyhangú fajtából. Koncentráció mellett is van szerkezete, karaktere. Legyen 6
Bussay Olaszrizling 2011
Visszafogott illat, citrusos, halvány jegyekkel. Ízre abszolút a savak játsszák a főszerepet. Szárítanak rendesen. Krétás, poros végszó, benne azzal a fókuszálatlan olaszossággal, amit egyre kevésbé kedvelek ennél a fajtánál. 5+
Bussay Rajnai rizling 2012
Petrolos, gumis illat. Citrusos, csontos, penge korty. Jó érettek mégis ezek a savak, ami az évjáratot ismerve különösen is meglepő. Száraz vég. Remek, lendületes, vitális darab, a sor legszebbje. Erős 6
Bussay Pinot noir 2011
A Pinot is meglepően jól otthonra talált Zalában Bussay László kertjében. De hát miért is ne talált volna? – A feltételek adottak. Gyümölcsöket mondjuk már ne nagyon keressünk. Nem is gondolná az ember, de ez a zalai Pinot amellett, hogy Pinot-s, még jó is. Érett illat, őszi hangulat, palackbuké, földes, kesernyés ízek, de mégis egy korrektül érett, fejlettségével együtt is máig megnyerő Pinot. 6