Bemutatkozik: Tokaj Portius
...És hercegkút is Tokaj!
Mikor júliusban azt a bizonyos hetet eltöltöttem Hegyalján, feltett szándékon volt, hogy pár napot eltöltök végre a titokzatos északon is. Nem nagyon térképeztem még föl Tolcsvát, Liszkát, de Sárospatakot és Sátoraljaújhelyet sem. Ami fájdalmas, de sajnos amellett, hogy igaz, nem is változott sokat ezúttal sem. Az időpontegyeztetéseknek köszönhetően csupán egyetlen pincével sikerült konkrétumban maradni. - Hörcsik Richárd neve boros körökben talán nem elsősorban a borkészítés oldaláról lehet ismerős. Családi vállalkozásban ők készítik Sárospatakon a Dynamis logóval ellátott hordókat. Kádár lévén számomra szinte kötelező kérdés minden borász felé, hogy milyen hordókat használ és mik a tapasztalai. Nekem nagyon sok jó borélmény kötődik ezekhez a hordókhoz, és sok nagyobb kádáripari cég hordójával ért már csalódás. Dynamissal jóval kevesebb. De ma nem a hordók titkairól lesz szó (talán majd egyszer…).
Hörcsik Ricsi immár borokat is készít, méghozzá fönn északon, a hercegkúti pincesoron. A pincészet alapvetően a lengyel kapcsolatokra támaszkodik, nevét is arról a Portiusról kapta, akinek fontos érdemei voltak anno a lengyel kereskedelmi kapcsolatok kiépítésében.
A hordóellátással értelemszerűen nincs probléma, de azért acéltartályok is kiegészítik az érlelést a modernebb, nemzetközibb végeredmények érdekében. Rájöttem, hogy egyre jobban érdekel a pincék alaktana, morfológiája. A hercegkútiak egyedi vonása, hogy sok esetben két sváb család állt össze és vájt közös pincét, melynek eredményeként rendhagyó módon nem halszálkaszerű pinceágakat látunk itt sem, hanem egymással párhuzamosan fut a hegyben két hosszabb ág. Ezek a furmányos észjárású svábok… Hát nem érdekes?
Jegyzetek jönnek:
Furmint 2011
Picit alkoholos, marcipános, fás furmint, némi kesernyével. Valamiért nem írtam róla föl többet… 5
Hárslevelű (Kincsem-dűlő) 2011
Csipkebogyó, vanília, szalonna. Ízre is csipkebogyós, paradicsomos és némileg fás bor. Finom savak. Igényes fahordó, krémességgel. 5+
Késői szüret Furmint 2012
Csipkebogyó eleinte, aztán barack jön még mellé a bukéban. Magas cukor, koncentrált íz, krémes, sok gyümölcs díszíti. Viszonylag kevés sav (évjárat), de szép arányok, tiszta íz. 5+
Andrea 2013 (M)
Sokrétű, nagyon komplex illat: tropikális jegyek, banánnal, ananásszal és barackkal. Sok cukor, sok sav, nagyon ígéretes és hosszú ízű alapanyag. Vitális borokat adó év, szép bor lesz…
6 puttonyos aszú 2013 (M)
Zárkózott illat, kissé tompa és szúrós, de aztán jönnek a gyümölcsök: ismét ananász, kajszidzsem. Tobzódó gyümölcsösség, koncentrációja és melegsége mellett is üde marad. Nagy anyag. Szép lesz ez is. Az íz vége mézes, nektáros, krémes textúrájú, épp akár a legismertebb pincék nagy aszúi. Két csillagos élményt hordoz magában most…reméljük, ez palackban is megmarad. (Cukor: 180 g/l)
6 puttonyos tokaji aszú 2010.*
A Kincsem-dűlő hárslevelűjéből készült. Viaszos, füstös illat, karamell. Egészen más textúra. Savai citrusosak, húznak is kissé, mellette inkább az édességnek kell dolgoznia, hogy beérje, de nincs egyensúlyi hibája. Hosszúságra lehet hiányérzet bennem, de ez az év nem egy klasszikus aszús évjárat, nem a hömpölygős aszúk éve volt, de ez talán nem is gond egyáltalán… Ezek az aszúk a fogyasztás öröméért vannak. 6+