Budaházy: önálló borstílus Mádon
A Budaházy Pince szintén nem mondható új névnek a mádi palettán, de korábban nem tudtam annyira mélyen ismerkedni a mikrobirtok tételeivel, ahogy szerettem volna. Előző nap a Tokaj Classicnál (poszt holnap) akadtam össze Szokolay Ákossal, aki a Budaházy Birtok feladatait tulajdonképpen egymaga látja el. Párja, Gabó permakultúrában termesztett kerti növényekkel foglalkozik, s a Mádi Vendégasztal nevű mini projekt keretein belül csudafinom dolgokat dob össze a ház körüli friss alapanyagokból. Vegyes saláta a kertből (sokféle zöldből és virágokból), mellé hús szintén a környékből, egyszerűen, finoman, őszintén. Ha Lenkeyhez, Budaházyhoz vagy a Classichoz jelentkezik be valaki, feltétlenül kérdezzen rá, hogy Gabó tud-e csatlakozni a kóstolóhoz! Érdemes.
De vissza a Budaházy birtokhoz: Szepsytől fölfelé sétálva a mádi Batthyány utcán az egyik legszebb kapu és porta lesz a birtok épülete. Innen nagy biztonsággal felismertjük Klasszikus, nyúlánk parasztház, napfényben úszó udvarral, alatta pincével (benne egy igazán kivételes 13-as aszúval), a kert végében az említett permakultúrás biokertecskével. A birtok maga kevesebb, mint 2 ha, összesen hat parcellából tevődik össze: egy a Kishegyen, négy a Szent Tamáson, egy pedig a Nyúlászóban fekszik. Hatvan évestől, húsz évesig van mindenféle korú telepítés. Kabarból 2000 m2-t művelnek a Szent Tamáson, ennek a dűlőnek a Fürdő részéből származik a Hárslevelű, a Makovicza része és a Kishegy pedig a furmint-ellátást biztosítja. A borok spontán erjednek, de ha nem indulnak be, akkor murcival oltják be. Igazán izgalmas kis sort kóstolhattam meg, egy valóban egészen eredeti stílussal, karakterrel. Végre nem a megszokott, súlyos, öblös, néha kissé öncélúan komolykodó mádi borok, hanem valami tiszta, valami bájos, valami érzékeny és elegáns sztori a Szent Tamásból:
Kabar 2011
Szeptemberi szüret. Erdei gyümölcsös joghurt illattal teszi le azonnal a névjegyét a pince. Metsző tisztaság, melyben a gyümölcsök mellett egy hűvösebb, mentás vonal is érezhető. Savai frissítőek ma is. Csupa csonthéjas gyümölcs öltözteti föl: őszibarack, kajszibarack ugyancsak egy friss, joghurtos érzettel, ami az egész sor valamennyi borát egyedivé tette. Izgalmas felütés: 5+
Furmint 2010
A Szent Tamás öreg tőkéiből készült, összesen 650 palackos (gigászi) tétel. Homonna szüret és szőlészeti munkák mellett a bort Ákos készítette. Acéltartályban 8 hónapot töltött. Meglepően tiszta orrban, friss gyümölcsökkel teli. Üde és élénk, de mégis mély és komplex íz van a látszólagos könnyedség mögött, némi tejfölös jelleggel, hűvösséggel ismét, ami nálam friss tartályos boroknál fölbukkanó asszociáció. A bor nem mutat öregedést. 5+
Makovicza 2011
A szőlő 82-es telepítésű, 99 %-ban furmint, a bort pedig a Királyudvar Demi sec bora ihlette, 14 g/l cukornál állt le az erjedése. Összesen 1207 palack készült belőle és a lengyelek nagyon szeretik. Tiszta gyümölcsös illat, krémesebb, kerekebb az előzőek után, a maradékcukortól még primerebb gyümölcsösség jellemzi. Kitűnő arányokkal szólal meg, és ez a védjegyszerű, hűsítő frissesség itt is jelen van. Szép bor és fiatal még. 6
Szent Tamás 2012
A bort 95 %-ban a Makovicza furmintja és 5 %-ban a Fürdő hárslevelűje alkotja. Hét hónapot töltött hordóban és 140 g/l a maradékcukra. Visszafogott illat, ízre édes, hosszú és krémes korty. Narancsos, trópusi gyümölcsös, abszolút tiszta íz. Nagyon jó inni. 5+/6