Gizella Pince reload
Palackozás idején
Ha Hegyalján járok, Szilágyi Laciék pincje mellett valahogy sosem megyek el. Olyannyira, hogy ezúttal alkalmam volt több éjszakát a borászat melletti vendégházban is megszállni. Maximális ajánlás: nagyon korrektül fölszerelt szobák, korrekt ár mellett, nem a belvárosban (így nem kell a városi sebességkorlátokon átverekedni magunkat és a borvidék többi települése is lényegesen közelebb van). A feltörekvő radikálisabb fiatal borászgeneráció egyik igazi titánja Szilágyi László, aki már messze nem csupán a Szilvölgyből tud felmutatni referenciaborokat szárazban vagy akár édesben. A címkék grafikailag frissültek, tisztultak, megbarátkoznom is sikerült velük mostanra. A palackozás éppen most folyik a pincénél, így néhány tételt közvetlen utána, néhányat közvetlen a letöltés előtt tudtam most megkóstolni. Előbbiekről lesz most szó:
Kastély 2013.
Nem rég került letöltésre. Részben almasavbontott tétel (2013-as savakból már több helyen kaptam kiadós adagokat, úgyhogy meg tudom ezt a döntést érteni), ez a jelleg viszont fontos, hogy sehol nem telepszik rá a borra, ami jelzi, hogy a folyamat végig maximális kontroll alatt zajlott. Részben steam bent (gőzölve hajlított) új fahordókban fejlődött, ami illatában is vissza-visszaköszön. Savai azért élénkek, szépen sikerült megőrizni és egyúttal lesimítani őket. Van benne ásványosság is, pici sóssággal, érdekes melegséggel a korty végén. 5+
Barát 2013
Tiszta, de zárkózottabb illatú még, vagyis éppen az ellenkezője annak, amit a Barát kimondottan tobzódó illatú hársától megszokhattunk. Friss és üde savérzet jellemző erre is, hűsítő, mentásan fűszeres utóízzel. Idővel bizonyára jobban ki fog nyílni. 5+
Medve 2013.*
Nyolc gramm cukor színezi. Tropikális, vaníliás, édes fűszeres illat. A fa mellett, érezni benne sok-sok friss savat is. Sós, ásványos ízek és trópusi gyümölcsök teszik izgalmassá. Gazdag, sokrétű, és kimondottan nagyon hosszú száraz bor. 6+
Gizella Szilvölgy Hárslevelű 2012
Virágos, tiszta, közepesen intenzív, fajtajelleges illat. A löszös törékeny, rebbenékeny szerkezet, struktúra nagyon kedvessé, elegánssá teszi. Savakban ez a bor most is elbírna többet, pláne a 13-asok után kóstolva, de így is szép. 6
Gizella Szilvölgy Furmint 2012.*
Hűvös, tejfölös, mentás, zsályás (enyhén Kikeletes) löszkarakter jellemzi az illatot. Semmit nem öregedett vagy tompult az elmúlt hónapok alatt. Filigrán, de magas testalkatú ez is, és a zsályás jegyek a kortyban is föllelhetők. Minerális sűrűsége mellett egyúttal penge savú, ropogós és üde furmint. 7
Gizella Barát Hárslevelű 2012
Intenzíven, áradóan tropikális, déli gyümölcsös illatú ma is. Kerek, zamatos, hosszú és komplex hárslevelű, melynek a maradékcukor példásan jól áll. Nagyon jóleső bor, mely közben elegáns is. 6+
Gizella Szinszi késői szüret 2012.**
A bor tulajdonképpen egy koncentrált szamorodni alapanyagból készült. Nem volt aszús és 2012, de a természet ajándékaként volt egy-két keresztúri dűlő, ahol mindenféle előjel nélkül hirtelen egyik napról a másikra berobbant a botritisz, ezzel a csodas borral örvendeztetve meg minket. Egész fiatal, új sportcipős (némi illó?), gyakorlatilag aszús mélységű illat, fűszeres jegyekkel. Krémesen gazdag, szélesen elterülő, nagyon hosszú késői szüret. Egyértelműen aszú-szintű élmény. Komplex, sok érett és lédús gyümölccsel, főként persze barackkal. Kiváló desszertbor. 7+
Aszú 2008.**
Rengeteget fejlődött palackban. Mézes, jól felismerhetően kamillás, teás, gyógyfüves hűvösséget árasztó illat, ami több 2008-as aszúban is megjelenik. Ízében sok cukrot érzek, de a különleges, gyógynövényes izgalmakat szájban is tisztán érezni lehet. Mély és még nagyon fiatal aszú, figyelmet kíván. 8