x

Ripka Gergely

Paulay Borháznál jártam

Hudák Péter és felesége, Bodnár Linda közösen viszik Tokaj belvárosában ezt a felettébb családias családi borházat, melyhez egyébként öt szobás vendégház is tartozik (arra az esetre, ha esetleg valaki a borozás és a finom falatok után megfáradva, frekventált helyen szállna meg, kézenfekvő opció). Összesen másfél hektárt művelnek, mindet Tokaj mellett, a hegy keleti fekvéseiben. Ahogy Péter fogalmazott, ő csak itt művelne szőlőt, itt nőtt föl, nem is tudja elképzelni, hogy másutt, északabbra kalandozzon. A Baksa, Meleg-oldal és Verebes-dűlőkben találhatók területeik, melyek a lösz ellenére szépen megőrzik savaikat. A szortiment elég szerteágazó. Péter, miután a Királyudvarnál, Hétszőlőnél és a Béresnél eltöltött hosszú éveket, tapasztalatait főállásban is a Paulaynál kezdte kamatoztatni. Éves szinten 3000-4000 palackot töltenek le.

Sárga muskotály 2013

Inkább diszkréten parfümös, üdén almás az illat, elég visszafogott a fajtához képest. 8-9 g/l maradékcukor színezi az ízt, mellette némi kesernye és nagyon friss savak. A korty vége kissé üres, és az alkoholé, illetve egy keményebb savasságé a végszó. 4

Furmint 2013

A Verebes karós, felső részéből származik az alapanyag. Spontán erjedt, tartályban. Zárkózott illat, ismét almás jegyekkel. Zamatos, jó ivású bor, ugyancsak frissítően élénk savakkal. Maradékcukor itt is maradt, de ez a savhangsúlyos év talán kifejezetten igényli az édességet. Pici alkoholosság itt is figyelmet kér (szintén jellemzője az évnek). Nem lehetett könnyű egyensúlyos száraz bort készíteni 2013-ból… Mégis vidám, laza, finom nyári bor. Szívesen innám hőségriadó idején. Legyen 5

Bitangjó 2012

Szintén a Verebes terméséből készült, 35 éves tőkékről. Birses illat, érezhetően több gyümölcs, ízben tölgyes jegyekkel, határozott alkohollal (14 %). A hordó fűszerei, cseressége egyelőre kicsit uralják a bort. Talán időt kér még. 4+/5

Furmint 2013 (félszáraz)

Az alapanyag a seregélyek kedvence volt, mely olyan sokáig kinn maradt a tőkén, hogy csupán a véletlen műve volt, hogy Péter éppen jókor futott össze a fekete sereggel. Másodpercek alatt így is a termés cca. harmadának sorsáról döntöttek. A szőlő nem maradhatott kinn tovább. Filigrán, löszös hangulatú illat. Szép savak mellett félszáraz cukor gömbölyíti le a sarkokat és egyúttal komplexebbé, szebbé teszi ezt a bort. Sok-sok primer, harapható gyümölcsös jegy, friss ropogós savak mellett. Tetszett! 5+

Hárslevelű 2012 (félédes)

A Meleg-oldalból szüretelték hozzá a szőlőt. Visszafogott illat egy hárshoz képest. Ízben rengeteg gyümölcs, jó inni, üde, laza félédes bor, kimondottan az a csajozós zsáner. Egyszerű, könnyed örömbor. 4+

Arborétum cuvée 2011

Hudákék kíváncsiságból foglalkoznak régi hegyaljai fajtákkal is. Erről a kis gyűjteményről kapta a nevét a bor. Illatos, tropikális vonal orrban. Maradékcukra 87 g/l, melyhez finom egyensúly, tiszta ízek társulnak. Savai üdítenek, kellemes kis édes bor. Mondjuk 5

Nyárhajú 2011

Valójában ez is történelmi fajtából készült bor. Sajátos illat, enyhe ásványosság lengi körbe. Üde, különösebb megfejtések nélküli, könnyed édes bor, direkt tutti-fruttis, cukorkaboltos hangulattal ízben. Tetszett ennek is az egyszerűség melletti makulátlan tisztasága. 5

Kövérszőlő 2012

Maradékcukra 71 g/l. Nyári almás, ismét cukorkaboltos illat, virágporral, propolisszal. Lendülete kevesebb, ahogy a sav is és az izgalom is. Még mindig nem egészen értem ezt a fajtát… Cukorhangsúlyos, kissé egysíkú bor. 4+

Édes Verebes 2011

Kabar, Furmint és Muskotály. Maradékcukra 84 g/l. Izgalmas, kimondottan buja illat: narancs és más déli gyümölcsök. Ízben az alkoholja a kelleténél valamivel jobban érződik a sok cukor ellenére is. Savai viszont enyhék, visszafogottak. Laza szerkezet, de talán az édes sorban a legkiadósabb tétel. 5

Édes szamorodni 2012

Nem éppen aszús évjárat, de szamorodninak úgy tűnik bevált! Illatosabb, intenzívebb orrban az előzőek után (némi illót azért mutat). Komplexebb, teltebb, gazdagabb ízjegyek. Jó az egyensúly, klasszikus tokaji ízvilág, szépen megkomponálva. Sok gyümölcs és a botritisz adta krémesség, emelkedettség egyértelműen kiemeli nálam a sorból! 6

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább