Bakó Ambrus gyorsszemle (2o14)
Bakó Ambrust már rég nem kell bemutatni senkinek. Még mindig spontán erjeszt, még mindig hordó párti (persze épeszű keretek közt), még mindig van maradékcukor néha a boraiban és még mindig zömében vásárolt szőlőből készülnek a borai, és igen még mindig termőhelyi szelekciókkal operál, ahol a limitált tétel fogalma új értelmet nyer: nem ritkán 100-200 palackos tételekkel kell számolnunk. Az olaszrizling újragondolásában úttörő a szerepe, nyugodtan mondhatnám akár azt is, hogy neki köszönhető, hogy még ma is tudok hinni az olaszrizlingben. A 13-as tételek nemrég jelentek meg:
Bakó Ambrus Olaszrizling 2013
Szénás, karalábés, némileg tompa illat. Tiszta korty, magas szerkezet, fajtát meghazudtoló, sajátos komplexitás jellemzi. Savai frissek, szárazra mossák a korty végét. <6
Bakó Ambrus Olaszrizling Teraszok 2013
Édeskés és egyszerre krétás buké. A korty szélesebb és jóval vastagabb az alap rizlingnél. Sűrű korty, komoly ígéret egy igazi tehetség. Nem kapkodnék a fogyasztásával. 6
Bakó Ambrus Kéknyelű 2013
Illata elsőre elég disszonáns, nem tiszta egészen. Kellemetlen büdi, később érett sajtnál állapodik meg (noha állítólag korábban egyáltalán nem ilyen volt). Ízre szebb: ásványos, sós, bár kissé bizarr nyers végjátékot mutat. Időt kér talán ez is, de hibásgyanús is… Nem pontoznám.
Bakó Ambrus Rajnai rizling 2013
Tisztább buké, főként fűszerességgel. Ízre itt viszont a sok (14 g/l) cukor borítja meg kissé a harmóniát. Kimondottan édeskés a korty, elmaszkírozza a bor többi erényét, melyet ráadásul tompa kesernye zár le végül... 4+