x

Ripka Gergely

Kikelet-kóstoló a Galéria 12-ben

kóstóló a borászok borásza társaságában

Van egy hely a 12. kerületben, ahol pár kedves ember valami hozzájuk hasonló kedves dolgot álmodtak és valósítottak meg. Egy hangulatos, értékes helyhez nem kellenek óriási dolgok, túlgondolt hipertrendi megoldások, elég lehet hozzá az érzékenység, és az odaadó lelkesedés, ami napról-napra képes betölteni egy kis kávézót, borbárat az otthonosság bájos hangulatával. Valami hasonlót lehet érezni a Galéria 12-ben is, ahol a borszerető tulajdonos csapat: János és Sára találják ki a kreatív tematikát hétről-hétre. Pár hónappal ezelőtt Bott Juci mutatta itt be néhány tételüket a Furmint Februárhoz kapcsolódva, június végén pedig a legutóbbi Borászok Borásza, Berecz Stéphanie aszatalához és boraihoz lehetett csatlakozni, ezúttal minden borhoz külön kreált kísérő finomságokkal.

Kikelet Váti Hárslevelű 2011

Az este főszereplője gyakorlatilag a Váti-dűlő lett. Mint kiderült a birtoknak ezen a területén a leggyorsabbak a tenyészidőszak folyamatai: korai zsendülés, korábbi érés jellemző mondjuk a Lónyaihoz képest. Ez a bor csak most, jóval később került forgalomba a többi 11-es borhoz képest (azok tulajdonképpen már elfogytak). Krétás, meszes, kissé zárkózott illat, füsttel, puskaporos jegyekkel. A fajta csak a termőhely után kap szót: mézzel, virágokkal. Ízben üde: friss és érett gyümölcsök, középtájon egy pillanatra kesernyébe csap át, viaszossággal. A tipikus púderes, florális löszös jelleg is szépen jelen van. A kor még épphogy nem hagy rajta nyomokat, de hogy meddig érlelhető, hogy fog rendeződni a korty….azt nehéz lenne megmondani. Ígéretes bor, de egyelőre nem sikerült megfejteni mi rejtőzik a tehetség mögött. 6

Kikelet Váti Furmint-Hárslevelű 2010.*

Érdekes kísérlet következett: egyik poharunkba azt a palackot kaptuk, mely eddig Tarcalon, a Kikelet pincében feküdt, a másikba pedig azt, ami kereskedőtől származott. Az első érezhetően tisztább volt: petrol mellett lime és tipikus Kikeletes tercier jegyek mutatkoztak, melyben a gyümölcsök frissessége is konzerválódott szépen. A másik palack tompább illatú volt, fülledtebb is, és talán korban előrehaladottabb. Ízre friss és üde ma is. Ásványok, citrusok, penge, de érett, jóleső savak játékával, roppanó húsú trópusi gyümölcsök egész sorával. (Mellé a füstölt harcsa zöldséges, gyümölcsös mascarponéval kitűnő volt.) 6+(7)

Kikelet Birtok Furmint 2012

Valójában tisztán a Kassai felső részéből való a bor. A hársak után érezhetően kimértebb, szigorúbb az illat: neutrális, krétás termőhelyi jegyekkel inkább. Cukortartalma 5-6 g körüli, mellettük a játékos savak most is egyedi frissességet és feszes egyensúlyt nyújtanak. A korty végén némi alkohol azért kikandikál, kesernyével vegyes zárszóval. A vége így kevésbé citrusos, lustább. A fűszeres avokádókrém szintén jó ötlet volt mellé. 6

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2012.**

Csupa virág, púder, krétapor, lime, finom és kristálytiszta illata. Csodás aromák, benne a pince valamennyi stílusjegyével. Szerkezetben is jóval komolyabb az előzőek után: sűrűbb rácspontok, hosszúság, részletgazdagság, de sehol egy kilógó elem. A löszös karakter finom törékenysége gyönyörűen és hosszan mutatkozik meg benne. Csodás bor. 7+

Kikelet Váti Furmint 2012.*

Zárkózottabb illat ismét, némi fehérborssal. Ízre ez is tömör, fás krémességgel megtoldva, ami nem áll neki rosszul egyáltalán. Kereksége a kevés maradékcukorból is adódik, de mellé kapunk élő savakat is bőséggel, amik hosszú lendületet, eleganciát csempésznek ebbe a Kikelet borba is (noha alkoholja azért nyomot hagy maga után). Érlelésre méltó furmint. 7

Kikelet Késői szüret 2009

Viaszos illat, körtével, sült gyümölcsökkel. Krémes, hosszú, gazdag édes bor, de a lazább, könnyedebb vonal mentén, közepes cukortartalommal, mely akár még így nyáron is bármikor jól esik. Fő ízjegye a barack, trópusi gyümölcsökkel. Könnyed, nagyon jól iható, laza édes tokaji. Szép. 6

Kikelet édes szamorodni 2007.**

Finom botritisz, kandírozott gyümölcsös illat, fehér csokoládés díszek. Ízre vastag és mély, krémes és hosszú, a forró év jellege visszaköszön, de semmiképp nem gejl, az egyensúly kifogástalan és a szerkezet mindenütt csiszolt, hibátlan és máig tele van frissességgel, gyümölcsökkel. Gazdag, igényesen megkomponált bor, aszúnak is elférne bőven. 8

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább