Kikelet-kóstoló a Galéria 12-ben
kóstóló a borászok borásza társaságában
Van egy hely a 12. kerületben, ahol pár kedves ember valami hozzájuk hasonló kedves dolgot álmodtak és valósítottak meg. Egy hangulatos, értékes helyhez nem kellenek óriási dolgok, túlgondolt hipertrendi megoldások, elég lehet hozzá az érzékenység, és az odaadó lelkesedés, ami napról-napra képes betölteni egy kis kávézót, borbárat az otthonosság bájos hangulatával. Valami hasonlót lehet érezni a Galéria 12-ben is, ahol a borszerető tulajdonos csapat: János és Sára találják ki a kreatív tematikát hétről-hétre. Pár hónappal ezelőtt Bott Juci mutatta itt be néhány tételüket a Furmint Februárhoz kapcsolódva, június végén pedig a legutóbbi Borászok Borásza, Berecz Stéphanie aszatalához és boraihoz lehetett csatlakozni, ezúttal minden borhoz külön kreált kísérő finomságokkal.
Kikelet Váti Hárslevelű 2011
Az este főszereplője gyakorlatilag a Váti-dűlő lett. Mint kiderült a birtoknak ezen a területén a leggyorsabbak a tenyészidőszak folyamatai: korai zsendülés, korábbi érés jellemző mondjuk a Lónyaihoz képest. Ez a bor csak most, jóval később került forgalomba a többi 11-es borhoz képest (azok tulajdonképpen már elfogytak). Krétás, meszes, kissé zárkózott illat, füsttel, puskaporos jegyekkel. A fajta csak a termőhely után kap szót: mézzel, virágokkal. Ízben üde: friss és érett gyümölcsök, középtájon egy pillanatra kesernyébe csap át, viaszossággal. A tipikus púderes, florális löszös jelleg is szépen jelen van. A kor még épphogy nem hagy rajta nyomokat, de hogy meddig érlelhető, hogy fog rendeződni a korty….azt nehéz lenne megmondani. Ígéretes bor, de egyelőre nem sikerült megfejteni mi rejtőzik a tehetség mögött. 6
Kikelet Váti Furmint-Hárslevelű 2010.*
Érdekes kísérlet következett: egyik poharunkba azt a palackot kaptuk, mely eddig Tarcalon, a Kikelet pincében feküdt, a másikba pedig azt, ami kereskedőtől származott. Az első érezhetően tisztább volt: petrol mellett lime és tipikus Kikeletes tercier jegyek mutatkoztak, melyben a gyümölcsök frissessége is konzerválódott szépen. A másik palack tompább illatú volt, fülledtebb is, és talán korban előrehaladottabb. Ízre friss és üde ma is. Ásványok, citrusok, penge, de érett, jóleső savak játékával, roppanó húsú trópusi gyümölcsök egész sorával. (Mellé a füstölt harcsa zöldséges, gyümölcsös mascarponéval kitűnő volt.) 6+(7)
Kikelet Birtok Furmint 2012
Valójában tisztán a Kassai felső részéből való a bor. A hársak után érezhetően kimértebb, szigorúbb az illat: neutrális, krétás termőhelyi jegyekkel inkább. Cukortartalma 5-6 g körüli, mellettük a játékos savak most is egyedi frissességet és feszes egyensúlyt nyújtanak. A korty végén némi alkohol azért kikandikál, kesernyével vegyes zárszóval. A vége így kevésbé citrusos, lustább. A fűszeres avokádókrém szintén jó ötlet volt mellé. 6
Kikelet Lónyai Hárslevelű 2012.**
Csupa virág, púder, krétapor, lime, finom és kristálytiszta illata. Csodás aromák, benne a pince valamennyi stílusjegyével. Szerkezetben is jóval komolyabb az előzőek után: sűrűbb rácspontok, hosszúság, részletgazdagság, de sehol egy kilógó elem. A löszös karakter finom törékenysége gyönyörűen és hosszan mutatkozik meg benne. Csodás bor. 7+
Kikelet Váti Furmint 2012.*
Zárkózottabb illat ismét, némi fehérborssal. Ízre ez is tömör, fás krémességgel megtoldva, ami nem áll neki rosszul egyáltalán. Kereksége a kevés maradékcukorból is adódik, de mellé kapunk élő savakat is bőséggel, amik hosszú lendületet, eleganciát csempésznek ebbe a Kikelet borba is (noha alkoholja azért nyomot hagy maga után). Érlelésre méltó furmint. 7
Kikelet Késői szüret 2009
Viaszos illat, körtével, sült gyümölcsökkel. Krémes, hosszú, gazdag édes bor, de a lazább, könnyedebb vonal mentén, közepes cukortartalommal, mely akár még így nyáron is bármikor jól esik. Fő ízjegye a barack, trópusi gyümölcsökkel. Könnyed, nagyon jól iható, laza édes tokaji. Szép. 6
Kikelet édes szamorodni 2007.**
Finom botritisz, kandírozott gyümölcsös illat, fehér csokoládés díszek. Ízre vastag és mély, krémes és hosszú, a forró év jellege visszaköszön, de semmiképp nem gejl, az egyensúly kifogástalan és a szerkezet mindenütt csiszolt, hibátlan és máig tele van frissességgel, gyümölcsökkel. Gazdag, igényesen megkomponált bor, aszúnak is elférne bőven. 8