MORIC//KFR
burgundia burgenlandban
A burgenlandi Moric pince a vájtfülűek körében jól csengő név. A biodinamikus guru, Roland Velich kékfrankosait nyugodtan nevezhetjük világszínvonalú referenciáknak. A hozzállás burgundi stílust és a biodinamika elveit követi. Lepusztult termőhelyeket újítottak föl ebben a szellemben és lett mára igazi zarándokhelye a borértő közönségnek. Tizenhárom évjárattal a háta mögött igen komoly érdemeket, pontszámokat szerzett kékfrankosaival. Tiszteli a magyarokat és burgenland magyar gyökereit is, ahogy a kárpát-medencei fajtákat, termőhelyeket. A szőlészeti és borászati eljárásokban is a maximális természetességre törekszik és csak minimálisan avatkozik be a folyamatokba. Az eredmény: koncentrált, egyedi, termőhelyet megjelenítő kékfrankosok.
Moric Kékfrankos 2012.*
Letaglózóan mélységes illat: szilva, barack, köves, puskaporos jegyek. Sós íz, összetett, tömör, burgundi borokra hajaz a zamata. Savai kimondottan moderáltak, sőt visszafogottak, tanninja is minimális, szóval egyáltalán nem az extrém paraméterekkel hódít, sokkal inkább a tökéletesen integrált összetevőivel, vagyis a varratmentes kompozícióval. A komplexitás mellett kerek és jól iható is. Igazán kiforrott elegancia teszi egyedivé. 6+
Moric Kékfrankos Reserve 2009.*
Feketeribizlis, cassisos illat, negro, feketeség, melegség árad belőle. Ízre más textúrát mutat: étcsokis kesernye, rágható érzet, az egész egy fekete, sűrű masszának tűnik, amellett, hogy ez a bor is gördülékeny és szép, illesztések, élek nélkül. 7