x

Ripka Gergely

Billecart Salmon kóstoló

Champagne-ból sosem elég. Kevés borvidék van a Földön, ahol a viszonylag szerény adottságok ellenére akkora kultúra és hagyomány tudott lerakódni egy speciális bortípus köré, mint Reims és Epernay környékén. A champagne hosszú idők óta, jópár gazdasági válság és történelmi viszontagság ellenére is meg tudta őrizni luxustermék mivoltát, és tudjuk, hogy az ilyesmiben a franciák verhetetlenek (Bordeux, Burgundia, Cognac stb). Számos elhivatott  pezsgőház ház és pezsgőkészítő dinasztia tudta megszilárdítani pozícióit a mindenkori piaci trendek közepette. A Billacert Salmon is egy közülük Mareuil-Sur-Ay-ból. A történetük 1818-ban kezdődött, Nicolas Francois Billecart és Elizabeth Salmon házasságkötésével.

Ma Denis Billecart felel a pezsgőház jóhírnevének ápolásáért és akinek volt már szerencséje találkozni vele, az tudja, hogy ő ezt a feladatot a lehető legkomolyabban veszi. Minden pezsgőjénél elmondja, hogy neki pont ez a kedvence (ezért és ezért...). A honlapon és szuggesztív mondandójában is gyakorta ismétlődnek olyan hívószavak, mint tökéletesség, elegancia, harmónia. Kommunikációját támogatandó láthatóan a vevőkörét és annak gondolkodásmódját is igen mélyen tanulmányozta az évek alatt. Követendő irány lehet hazai borászok számára is az ilyen jellegű tudatosság. Hisz minden csak pszichológia.

Az alábbi pezsgőket kostolhattam meg társaságában:

Billecart Salmon Rosé Brut

Tejszín, sütemény illata. Ízre pici buborékok. Kesernye, és teltség. Élesztőre, kenyérre emlékeztető, autolitikus ízek. Fanyar, szikár lecsengés mellett némi krémességben gyönyörködhetünk. Kiválóan strukturált bor. Magabiztos felütés. Desszertekhez illő pezsgőnek tűnt. 7

Billecart Salmon Blanc de Blanc

Zöldes citromszín. Érettebb, sőt talán öregedő illat, pici oxidáltság (reszelt alma) és briós illata. Krémes íz, sok-sok fanyar citrus. Szikár korty, csontszáraz vég. Némi ornamentika, kedvesség sokat árnyalna ezen a kicsontozott képen. Nem könnyű beleszeretni. Abszolút aperitif pezsgő…jöhet a vacsi. 6

Billecart Salmon Extra Brut

Húsos gyümölcsök, kenyérhéj borszerű illata. Krémes, emelkedett korty, csodás. Picit erős a habzása. A korty maga viszont nem hasít, sehol egy kiálló sarok a zero dosage ellenére se. Meglepően puha tapintású korty. Remek. Szakmai körökben úgy vélik többen, hogy a zero dosage bizonytalanabb eltarthatóságot eredményez pezsgőkben. Itt erre utaló jelet egyáltalán nem éreztem (vö. Nicolas Francois 1999). 7

Billecart Salmon Brut Reserve

A dosage 10 g/l. Tisztább, citrusosabb, és élénkebb illat. Klasszikus, sőt behízelgően populáris a korábbi tételek mellett. Íme az ideális belépő champagne-szint azok számára, akik belekóstolnának ebbe a világba. Krémes, könnyen fogyasztható, a határozott cukra miatt. Kerek, zamatos, kedves bor. 6+

Billecart Salmon Sous Bois

Hordós vinifikáció különíti el a többiektől. Aranylóbb, tükrös szín. Mogyorókrém, grillázs illata, némileg melegebb karakter. Később az édes gyümölcsök is előbukkannak benne. Testesebb, jóval krémesebb, robosztusabb az előzőektől. A grillázsos jelleg a kortyban is érezhető. Hosszabb íz. Pici buborékok alatt egy kevés alkohol is kikandikál. A hatásvadász (férfiasabb) pezsgők kedvelőinek bora, nem a kifinomultságot keresőké, de mégis van benne valami izgalmas eredetiség. 7

Billecart Salmon Nicolas Francois 1999

Aki a kiművelt részleteket keresi, annak pedig itt van a Billecart vintage pezsgője. A ház évjáratos tételei rendre igen szépen szerepelnek a komolyabb versenyeken. Megdöbbentően fiatalos, zárkózott illat. Pici porossággal. Álmaimban nem mondanám rá, hogy 1999-ben szüretelték hozzá az alapanyagot. Kifinomult, letisztult, lekerekedett bor. Sima felszín itt is, pedig a dosage, állítólag 0. Picit krémes, kimondottan gördülékeny pezsgő. Lecsillapodott, nem harsog, az alkotók tökéletesen megtalálták helyüket, kerek egészt formálva, túlzások, élek nélkül. Hosszú, elegáns, komplex champagne. Nem mindennapi élményt nyújt. Erős 8

X

Ripka Gergely

Német Riesling-magaslatok: Grosses Gewachs 2016

A Rajna-vidék csúcsai 2016-ból

A német eredetvédelmi rendszer messze földön híres pontosságáról, logikus és mindenekelőtt házon belül és a piacon is életképes felépítéséről. Erről már több ízben is zengett poszt hasábjainkon idén. A mai posztban nem is aprózzuk el a rajnai-témát. Nagyon leegyszerűsítve: Németországban a legjobb dűlők, a grand cru-k kapták a Grosses Gewachs megjelölést. Tar Feri, a Carpe Diem borszentélyben idén már többször megörvendeztette a stílus és a fajta rajongóit egy-egy masszív rizling-sorral. Ezúttal  a 2016-os évjáratnak és a legnevesebb termelők, legjobb GG rieslingjeinek szentelt egy estét, amikoris boldog születésnapot nekem (mondhatnám azt is, hogy szebben nem is lehetett volna időzíteni ezt a kóstolót).

Tovább

Ripka Gergely

Pajzos 25

Fordulatos történet két történelmi termőhelyen

Idén több hőskori pionír pince is ünnepli a negyedévzázados évfordulóját.  Nyáron a szintén francia lendületű Disznókő tartott retropsektív kóstolót. Novemberben a Pajzos-Megyer ünnepelt méltó keretek közt. Kilencvenes évelbeli aszúik az első formabontó újaszúk közt robbantak. Mégis, a ’92- utáni Pajzos az egyik legzavarosabb történet a borvidék messzi északi felén. Egy dolog alapítani egy birtokot a rendszerváltás utáni Hegyalján és egy másik dolog mozgásban tartani a bárkát a viharos, háborgó tengeren. Francia alapítók, rengeteg birtokigazgató és borász váltotta egymást, hogy mostanra Laurent Comas irányítsa a birtokot. A tehetséges Bai Istvánt két fiatal sváb srác váltotta nem rég: Espák Pali, szőlész és Naár Ferenc, borász. Így hárman alakítják a jelenkori stílusát a pincének.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább