Billecart Salmon kóstoló
Champagne-ból sosem elég. Kevés borvidék van a Földön, ahol a viszonylag szerény adottságok ellenére akkora kultúra és hagyomány tudott lerakódni egy speciális bortípus köré, mint Reims és Epernay környékén. A champagne hosszú idők óta, jópár gazdasági válság és történelmi viszontagság ellenére is meg tudta őrizni luxustermék mivoltát, és tudjuk, hogy az ilyesmiben a franciák verhetetlenek (Bordeux, Burgundia, Cognac stb). Számos elhivatott pezsgőház ház és pezsgőkészítő dinasztia tudta megszilárdítani pozícióit a mindenkori piaci trendek közepette. A Billacert Salmon is egy közülük Mareuil-Sur-Ay-ból. A történetük 1818-ban kezdődött, Nicolas Francois Billecart és Elizabeth Salmon házasságkötésével.
Ma Denis Billecart felel a pezsgőház jóhírnevének ápolásáért és akinek volt már szerencséje találkozni vele, az tudja, hogy ő ezt a feladatot a lehető legkomolyabban veszi. Minden pezsgőjénél elmondja, hogy neki pont ez a kedvence (ezért és ezért...). A honlapon és szuggesztív mondandójában is gyakorta ismétlődnek olyan hívószavak, mint tökéletesség, elegancia, harmónia. Kommunikációját támogatandó láthatóan a vevőkörét és annak gondolkodásmódját is igen mélyen tanulmányozta az évek alatt. Követendő irány lehet hazai borászok számára is az ilyen jellegű tudatosság. Hisz minden csak pszichológia.
Az alábbi pezsgőket kostolhattam meg társaságában:
Billecart Salmon Rosé Brut
Tejszín, sütemény illata. Ízre pici buborékok. Kesernye, és teltség. Élesztőre, kenyérre emlékeztető, autolitikus ízek. Fanyar, szikár lecsengés mellett némi krémességben gyönyörködhetünk. Kiválóan strukturált bor. Magabiztos felütés. Desszertekhez illő pezsgőnek tűnt. 7
Billecart Salmon Blanc de Blanc
Zöldes citromszín. Érettebb, sőt talán öregedő illat, pici oxidáltság (reszelt alma) és briós illata. Krémes íz, sok-sok fanyar citrus. Szikár korty, csontszáraz vég. Némi ornamentika, kedvesség sokat árnyalna ezen a kicsontozott képen. Nem könnyű beleszeretni. Abszolút aperitif pezsgő…jöhet a vacsi. 6
Billecart Salmon Extra Brut
Húsos gyümölcsök, kenyérhéj borszerű illata. Krémes, emelkedett korty, csodás. Picit erős a habzása. A korty maga viszont nem hasít, sehol egy kiálló sarok a zero dosage ellenére se. Meglepően puha tapintású korty. Remek. Szakmai körökben úgy vélik többen, hogy a zero dosage bizonytalanabb eltarthatóságot eredményez pezsgőkben. Itt erre utaló jelet egyáltalán nem éreztem (vö. Nicolas Francois 1999). 7
Billecart Salmon Brut Reserve
A dosage 10 g/l. Tisztább, citrusosabb, és élénkebb illat. Klasszikus, sőt behízelgően populáris a korábbi tételek mellett. Íme az ideális belépő champagne-szint azok számára, akik belekóstolnának ebbe a világba. Krémes, könnyen fogyasztható, a határozott cukra miatt. Kerek, zamatos, kedves bor. 6+
Billecart Salmon Sous Bois
Hordós vinifikáció különíti el a többiektől. Aranylóbb, tükrös szín. Mogyorókrém, grillázs illata, némileg melegebb karakter. Később az édes gyümölcsök is előbukkannak benne. Testesebb, jóval krémesebb, robosztusabb az előzőektől. A grillázsos jelleg a kortyban is érezhető. Hosszabb íz. Pici buborékok alatt egy kevés alkohol is kikandikál. A hatásvadász (férfiasabb) pezsgők kedvelőinek bora, nem a kifinomultságot keresőké, de mégis van benne valami izgalmas eredetiség. 7
Billecart Salmon Nicolas Francois 1999
Aki a kiművelt részleteket keresi, annak pedig itt van a Billecart vintage pezsgője. A ház évjáratos tételei rendre igen szépen szerepelnek a komolyabb versenyeken. Megdöbbentően fiatalos, zárkózott illat. Pici porossággal. Álmaimban nem mondanám rá, hogy 1999-ben szüretelték hozzá az alapanyagot. Kifinomult, letisztult, lekerekedett bor. Sima felszín itt is, pedig a dosage, állítólag 0. Picit krémes, kimondottan gördülékeny pezsgő. Lecsillapodott, nem harsog, az alkotók tökéletesen megtalálták helyüket, kerek egészt formálva, túlzások, élek nélkül. Hosszú, elegáns, komplex champagne. Nem mindennapi élményt nyújt. Erős 8