x

Ripka Gergely

Itt a Sauvignon ideje!

körkép a bortársaságnál

Mitől is lesz sikeres egy szőlőfajta? Mitől lesz egy sikeres szőlőfajtából világfajta? A három fehér testvér közül a legszínesebb világpolgár a Sauvignonból lett. A Chardonnay és a Rajnai is több útlevéllel rendelkezik, szépen meg tudják mutatni a termőhelyi jegyeket is, van nekik európai, ausztrál (magyar) stb referenciájuk bőven, de mégis a Sauvignon tudott a legvidámabb, legüdébb maradni, bárhonnan is kóstoljuk. Nem veszi magát véresen komolyan, és én ezért szeretem annyira. Ha súlyos borra vágyom, Chardonnayt bontok, ha elegánsan izgalmasat, akkor Rajnait, ha mosolyogni akarok, csak a Sauvignon...!

Az egyébként mindig profi Loire-völgyi etalonokon a többségünk már rég túl van. Itt vannak az új-zélandi, chilei titánok, az egyre szebb hazaiak mellett. A fajta sikerhez biztos, hogy az is nagyban hozzájárult, hogy jól viseli, sőt szereti a mérsékeltebb klímát, forró években nem is ad igazán elegáns borokat (olyan könnyedén). Ebből a szempontból pedig a 2013-as év örömhírt hoz: méghozzá azt, hogy a magyar Sauvignon blanc-ok tele vannak vitalitással, frissességgel, virgonc gyümölcsösséggel. Bodza, csalán, vágott fű a pohárba, spárga, kecskesajt és zöldfűszeres ételek a tányérba kívánkoznak így tavasszal. Azok pedig, akik eddig nem kedvelték meg ezt a színpompás szőlőfajtát, most érdemes szétnézniük, mert van miből válogatni a Sauvignon-szezon alatt, ami van akinél csak fél évig tart, van akinél évekig.

Légli Sauvignon Blanc 2013

Gyógycukorka, kanalas orvosságos illatot szellőzve az obligát csalán, spárga váltja föl. Intenzív buké, bekúszik mindenhova. Ízben harsogó bodzaszörpös jegyek. Friss, penge savak, egy kézzel fogható bizonyíték, mennyire jót tett a borokkal a mérsékeltebb évjárat. 5

Béla és Bandi Sauvignon Balnc 2013

Örökös kedvenc ebből a fajtából. Vidámabb, frissebb, virágosabb, bodzásabb illat fogad. A korty tele van gyümölcsökkel, friss, roppanó érzet. Kedves sauvignon, nem a nyers savú verzió. Csupa citrussal köszön el. 5+

Pannongalmi Sauvignon blanc 2013

Újvilágon innen, óvilágon túl. Szépen lavíroz az Apátság Sauvignonjával a stílusok közt. Évek óta az egyik legkedveltebb SBL számomra is. Visszafogottabb illat, minden elvárt fajtajegy szépen, finom hangon szólal meg: bodza, zöldfűszerek, csalán és persze fű. Ropogós savak, kitűnő, tiszta íz, de mégis a korty közepe sokkal komplexebb, tobzódik, izgalmas szerkezetet mutat, miközben üdítő és nagyon jó inni. 5+

Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2013

Trópusi gyümölcsös, zöld citromos illat teszi egyedivé a sorban. Erőteljes, kissé metsző savak, a vége határozottan húz, kapar. Nagyon szárítóak ezek a savak, nekem ez magában sokkal kevesebb örömet nyújt, mint az előző kettő. Talán az idő segít bedolgozni a kilógó éleket, mert az alapanyagon lehet érezni a nagy lehetőséget így is. 5

Figula Gella Sauvignon blanc 2012

Fás, füstös, szalonnás (...) illat. Kiütköznek a forró év okozta defektek... Nehéz bor, pláne ahhoz mérve, milyen kép él bennünk a fajtáról. Zsíros, kesernyés, nehézkes, darabos Sauvignon, a végén alkoholédességgel. 4+

Petit Villebois Loire 2013

Köves, puskaporos illat, melyből csak később bomlik ki a sok bodza és grapefruit. Íze minerális, penge savakkal, roppanó húsú gyümölcsökkel. Minden alkotóelem megtalálja a helyét a korty elejétől a végéig. Hiába: a fajta egyik őshazájában azért nem lehet véletlen ez a magabiztosság. Citrusos ízek, csodás szerkezeti egység. 6

Pascal Jolivet Pouilly Fumé 2013.*

Hosszú évek óta Loire megbízható nagykövete Pascal Jolivet biodinamikus birtoka. Mindig nagyon megnyerőnek bizonyult számomra a minerálisabb Sancerre és a gyümölcsösebb Pouilly Fumé is. Természetesen Loire-völgy, annak is nagyobb hírű, SBL-ben etalon keleti vége. Orrban grapefruit és kövek. Ízre harapható, lédús gyümölcsösség, főként citrusfélékkel, lime-mal. Hosszú íz, elképesztően feszes és egyenes vonalvezetés. Penge, de beépült, fegyelmezett savak. Komoly, elegáns szerkezet. Profi és mégis egyedi stílus. 7

Matua Sauvignon blanc Marlborough 2013

Csillagos ötös a csomagolásért: elsőre engem mondjuk kicsit ásványvízre emlékeztet, de a nem teljesen átlátszó, halványzöld palack, az élénk színű címke, a tipográfia....minden patent. Amit a palackban találunk....nos az is elég új-zélandi. Paradicsom, paprika, melyek számomra mindig csalhatatlan marlborough-i fajtajegyek (nem mindig szeretem ezt a vonalat; más rajong érte). Csupa frissesség, itt is nagyon élő, vitális savérzet, szinte robban a korty. Egyenes vonalú, pontos ez is. Haraphatóan lédús gyümölcsben itt sincs hiány. 5+

Cloudy Bay Sauvingnon blanc Marlborough 2013.*

Egyszer már kapott tőlem csillagot, amit most is megérdemel (de mintha, a 12-es évjáratot nem lehetne überelni). Sok újat nem tudok elmondani a Cloudy Bayről: az itthon elérhető Sauvignonok közül a legintenzívebb, legkomplexebb élmény talán. Bodzavirág, friss grapefruit jön erőteljesen a bukéból. Ízben komoly szerkezet, a bor magassága, gazdagsága kiemelkedő a mezőnyben. Hosszú és mégis üde. Kiváló. 6+

Montes limited selection Sauvignon blanc 2013

Intenzív paprikásság, kicsit a perverzebb illatú sauvignonok közé sorolható (amivel ezt a fajtát szokás vádolni közhelyesen, az itt talán megvan). Ízben nagyon fűszeres, ropogós savú, penge bor ez is. Kicsit kevesebb gyümölcs, több vegetális jelleget mutat. 6

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább