x

Ripka Gergely

Itt a Sauvignon ideje!

körkép a bortársaságnál

Mitől is lesz sikeres egy szőlőfajta? Mitől lesz egy sikeres szőlőfajtából világfajta? A három fehér testvér közül a legszínesebb világpolgár a Sauvignonból lett. A Chardonnay és a Rajnai is több útlevéllel rendelkezik, szépen meg tudják mutatni a termőhelyi jegyeket is, van nekik európai, ausztrál (magyar) stb referenciájuk bőven, de mégis a Sauvignon tudott a legvidámabb, legüdébb maradni, bárhonnan is kóstoljuk. Nem veszi magát véresen komolyan, és én ezért szeretem annyira. Ha súlyos borra vágyom, Chardonnayt bontok, ha elegánsan izgalmasat, akkor Rajnait, ha mosolyogni akarok, csak a Sauvignon...!

Az egyébként mindig profi Loire-völgyi etalonokon a többségünk már rég túl van. Itt vannak az új-zélandi, chilei titánok, az egyre szebb hazaiak mellett. A fajta sikerhez biztos, hogy az is nagyban hozzájárult, hogy jól viseli, sőt szereti a mérsékeltebb klímát, forró években nem is ad igazán elegáns borokat (olyan könnyedén). Ebből a szempontból pedig a 2013-as év örömhírt hoz: méghozzá azt, hogy a magyar Sauvignon blanc-ok tele vannak vitalitással, frissességgel, virgonc gyümölcsösséggel. Bodza, csalán, vágott fű a pohárba, spárga, kecskesajt és zöldfűszeres ételek a tányérba kívánkoznak így tavasszal. Azok pedig, akik eddig nem kedvelték meg ezt a színpompás szőlőfajtát, most érdemes szétnézniük, mert van miből válogatni a Sauvignon-szezon alatt, ami van akinél csak fél évig tart, van akinél évekig.

Légli Sauvignon Blanc 2013

Gyógycukorka, kanalas orvosságos illatot szellőzve az obligát csalán, spárga váltja föl. Intenzív buké, bekúszik mindenhova. Ízben harsogó bodzaszörpös jegyek. Friss, penge savak, egy kézzel fogható bizonyíték, mennyire jót tett a borokkal a mérsékeltebb évjárat. 5

Béla és Bandi Sauvignon Balnc 2013

Örökös kedvenc ebből a fajtából. Vidámabb, frissebb, virágosabb, bodzásabb illat fogad. A korty tele van gyümölcsökkel, friss, roppanó érzet. Kedves sauvignon, nem a nyers savú verzió. Csupa citrussal köszön el. 5+

Pannongalmi Sauvignon blanc 2013

Újvilágon innen, óvilágon túl. Szépen lavíroz az Apátság Sauvignonjával a stílusok közt. Évek óta az egyik legkedveltebb SBL számomra is. Visszafogottabb illat, minden elvárt fajtajegy szépen, finom hangon szólal meg: bodza, zöldfűszerek, csalán és persze fű. Ropogós savak, kitűnő, tiszta íz, de mégis a korty közepe sokkal komplexebb, tobzódik, izgalmas szerkezetet mutat, miközben üdítő és nagyon jó inni. 5+

Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2013

Trópusi gyümölcsös, zöld citromos illat teszi egyedivé a sorban. Erőteljes, kissé metsző savak, a vége határozottan húz, kapar. Nagyon szárítóak ezek a savak, nekem ez magában sokkal kevesebb örömet nyújt, mint az előző kettő. Talán az idő segít bedolgozni a kilógó éleket, mert az alapanyagon lehet érezni a nagy lehetőséget így is. 5

Figula Gella Sauvignon blanc 2012

Fás, füstös, szalonnás (...) illat. Kiütköznek a forró év okozta defektek... Nehéz bor, pláne ahhoz mérve, milyen kép él bennünk a fajtáról. Zsíros, kesernyés, nehézkes, darabos Sauvignon, a végén alkoholédességgel. 4+

Petit Villebois Loire 2013

Köves, puskaporos illat, melyből csak később bomlik ki a sok bodza és grapefruit. Íze minerális, penge savakkal, roppanó húsú gyümölcsökkel. Minden alkotóelem megtalálja a helyét a korty elejétől a végéig. Hiába: a fajta egyik őshazájában azért nem lehet véletlen ez a magabiztosság. Citrusos ízek, csodás szerkezeti egység. 6

Pascal Jolivet Pouilly Fumé 2013.*

Hosszú évek óta Loire megbízható nagykövete Pascal Jolivet biodinamikus birtoka. Mindig nagyon megnyerőnek bizonyult számomra a minerálisabb Sancerre és a gyümölcsösebb Pouilly Fumé is. Természetesen Loire-völgy, annak is nagyobb hírű, SBL-ben etalon keleti vége. Orrban grapefruit és kövek. Ízre harapható, lédús gyümölcsösség, főként citrusfélékkel, lime-mal. Hosszú íz, elképesztően feszes és egyenes vonalvezetés. Penge, de beépült, fegyelmezett savak. Komoly, elegáns szerkezet. Profi és mégis egyedi stílus. 7

Matua Sauvignon blanc Marlborough 2013

Csillagos ötös a csomagolásért: elsőre engem mondjuk kicsit ásványvízre emlékeztet, de a nem teljesen átlátszó, halványzöld palack, az élénk színű címke, a tipográfia....minden patent. Amit a palackban találunk....nos az is elég új-zélandi. Paradicsom, paprika, melyek számomra mindig csalhatatlan marlborough-i fajtajegyek (nem mindig szeretem ezt a vonalat; más rajong érte). Csupa frissesség, itt is nagyon élő, vitális savérzet, szinte robban a korty. Egyenes vonalú, pontos ez is. Haraphatóan lédús gyümölcsben itt sincs hiány. 5+

Cloudy Bay Sauvingnon blanc Marlborough 2013.*

Egyszer már kapott tőlem csillagot, amit most is megérdemel (de mintha, a 12-es évjáratot nem lehetne überelni). Sok újat nem tudok elmondani a Cloudy Bayről: az itthon elérhető Sauvignonok közül a legintenzívebb, legkomplexebb élmény talán. Bodzavirág, friss grapefruit jön erőteljesen a bukéból. Ízben komoly szerkezet, a bor magassága, gazdagsága kiemelkedő a mezőnyben. Hosszú és mégis üde. Kiváló. 6+

Montes limited selection Sauvignon blanc 2013

Intenzív paprikásság, kicsit a perverzebb illatú sauvignonok közé sorolható (amivel ezt a fajtát szokás vádolni közhelyesen, az itt talán megvan). Ízben nagyon fűszeres, ropogós savú, penge bor ez is. Kicsit kevesebb gyümölcs, több vegetális jelleget mutat. 6

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább