x

Ripka Gergely

Itt a Sauvignon ideje!

körkép a bortársaságnál

Mitől is lesz sikeres egy szőlőfajta? Mitől lesz egy sikeres szőlőfajtából világfajta? A három fehér testvér közül a legszínesebb világpolgár a Sauvignonból lett. A Chardonnay és a Rajnai is több útlevéllel rendelkezik, szépen meg tudják mutatni a termőhelyi jegyeket is, van nekik európai, ausztrál (magyar) stb referenciájuk bőven, de mégis a Sauvignon tudott a legvidámabb, legüdébb maradni, bárhonnan is kóstoljuk. Nem veszi magát véresen komolyan, és én ezért szeretem annyira. Ha súlyos borra vágyom, Chardonnayt bontok, ha elegánsan izgalmasat, akkor Rajnait, ha mosolyogni akarok, csak a Sauvignon...!

Az egyébként mindig profi Loire-völgyi etalonokon a többségünk már rég túl van. Itt vannak az új-zélandi, chilei titánok, az egyre szebb hazaiak mellett. A fajta sikerhez biztos, hogy az is nagyban hozzájárult, hogy jól viseli, sőt szereti a mérsékeltebb klímát, forró években nem is ad igazán elegáns borokat (olyan könnyedén). Ebből a szempontból pedig a 2013-as év örömhírt hoz: méghozzá azt, hogy a magyar Sauvignon blanc-ok tele vannak vitalitással, frissességgel, virgonc gyümölcsösséggel. Bodza, csalán, vágott fű a pohárba, spárga, kecskesajt és zöldfűszeres ételek a tányérba kívánkoznak így tavasszal. Azok pedig, akik eddig nem kedvelték meg ezt a színpompás szőlőfajtát, most érdemes szétnézniük, mert van miből válogatni a Sauvignon-szezon alatt, ami van akinél csak fél évig tart, van akinél évekig.

Légli Sauvignon Blanc 2013

Gyógycukorka, kanalas orvosságos illatot szellőzve az obligát csalán, spárga váltja föl. Intenzív buké, bekúszik mindenhova. Ízben harsogó bodzaszörpös jegyek. Friss, penge savak, egy kézzel fogható bizonyíték, mennyire jót tett a borokkal a mérsékeltebb évjárat. 5

Béla és Bandi Sauvignon Balnc 2013

Örökös kedvenc ebből a fajtából. Vidámabb, frissebb, virágosabb, bodzásabb illat fogad. A korty tele van gyümölcsökkel, friss, roppanó érzet. Kedves sauvignon, nem a nyers savú verzió. Csupa citrussal köszön el. 5+

Pannongalmi Sauvignon blanc 2013

Újvilágon innen, óvilágon túl. Szépen lavíroz az Apátság Sauvignonjával a stílusok közt. Évek óta az egyik legkedveltebb SBL számomra is. Visszafogottabb illat, minden elvárt fajtajegy szépen, finom hangon szólal meg: bodza, zöldfűszerek, csalán és persze fű. Ropogós savak, kitűnő, tiszta íz, de mégis a korty közepe sokkal komplexebb, tobzódik, izgalmas szerkezetet mutat, miközben üdítő és nagyon jó inni. 5+

Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2013

Trópusi gyümölcsös, zöld citromos illat teszi egyedivé a sorban. Erőteljes, kissé metsző savak, a vége határozottan húz, kapar. Nagyon szárítóak ezek a savak, nekem ez magában sokkal kevesebb örömet nyújt, mint az előző kettő. Talán az idő segít bedolgozni a kilógó éleket, mert az alapanyagon lehet érezni a nagy lehetőséget így is. 5

Figula Gella Sauvignon blanc 2012

Fás, füstös, szalonnás (...) illat. Kiütköznek a forró év okozta defektek... Nehéz bor, pláne ahhoz mérve, milyen kép él bennünk a fajtáról. Zsíros, kesernyés, nehézkes, darabos Sauvignon, a végén alkoholédességgel. 4+

Petit Villebois Loire 2013

Köves, puskaporos illat, melyből csak később bomlik ki a sok bodza és grapefruit. Íze minerális, penge savakkal, roppanó húsú gyümölcsökkel. Minden alkotóelem megtalálja a helyét a korty elejétől a végéig. Hiába: a fajta egyik őshazájában azért nem lehet véletlen ez a magabiztosság. Citrusos ízek, csodás szerkezeti egység. 6

Pascal Jolivet Pouilly Fumé 2013.*

Hosszú évek óta Loire megbízható nagykövete Pascal Jolivet biodinamikus birtoka. Mindig nagyon megnyerőnek bizonyult számomra a minerálisabb Sancerre és a gyümölcsösebb Pouilly Fumé is. Természetesen Loire-völgy, annak is nagyobb hírű, SBL-ben etalon keleti vége. Orrban grapefruit és kövek. Ízre harapható, lédús gyümölcsösség, főként citrusfélékkel, lime-mal. Hosszú íz, elképesztően feszes és egyenes vonalvezetés. Penge, de beépült, fegyelmezett savak. Komoly, elegáns szerkezet. Profi és mégis egyedi stílus. 7

Matua Sauvignon blanc Marlborough 2013

Csillagos ötös a csomagolásért: elsőre engem mondjuk kicsit ásványvízre emlékeztet, de a nem teljesen átlátszó, halványzöld palack, az élénk színű címke, a tipográfia....minden patent. Amit a palackban találunk....nos az is elég új-zélandi. Paradicsom, paprika, melyek számomra mindig csalhatatlan marlborough-i fajtajegyek (nem mindig szeretem ezt a vonalat; más rajong érte). Csupa frissesség, itt is nagyon élő, vitális savérzet, szinte robban a korty. Egyenes vonalú, pontos ez is. Haraphatóan lédús gyümölcsben itt sincs hiány. 5+

Cloudy Bay Sauvingnon blanc Marlborough 2013.*

Egyszer már kapott tőlem csillagot, amit most is megérdemel (de mintha, a 12-es évjáratot nem lehetne überelni). Sok újat nem tudok elmondani a Cloudy Bayről: az itthon elérhető Sauvignonok közül a legintenzívebb, legkomplexebb élmény talán. Bodzavirág, friss grapefruit jön erőteljesen a bukéból. Ízben komoly szerkezet, a bor magassága, gazdagsága kiemelkedő a mezőnyben. Hosszú és mégis üde. Kiváló. 6+

Montes limited selection Sauvignon blanc 2013

Intenzív paprikásság, kicsit a perverzebb illatú sauvignonok közé sorolható (amivel ezt a fajtát szokás vádolni közhelyesen, az itt talán megvan). Ízben nagyon fűszeres, ropogós savú, penge bor ez is. Kicsit kevesebb gyümölcs, több vegetális jelleget mutat. 6

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább