x

Ripka Gergely

Itt a Sauvignon ideje!

körkép a bortársaságnál

Mitől is lesz sikeres egy szőlőfajta? Mitől lesz egy sikeres szőlőfajtából világfajta? A három fehér testvér közül a legszínesebb világpolgár a Sauvignonból lett. A Chardonnay és a Rajnai is több útlevéllel rendelkezik, szépen meg tudják mutatni a termőhelyi jegyeket is, van nekik európai, ausztrál (magyar) stb referenciájuk bőven, de mégis a Sauvignon tudott a legvidámabb, legüdébb maradni, bárhonnan is kóstoljuk. Nem veszi magát véresen komolyan, és én ezért szeretem annyira. Ha súlyos borra vágyom, Chardonnayt bontok, ha elegánsan izgalmasat, akkor Rajnait, ha mosolyogni akarok, csak a Sauvignon...!

Az egyébként mindig profi Loire-völgyi etalonokon a többségünk már rég túl van. Itt vannak az új-zélandi, chilei titánok, az egyre szebb hazaiak mellett. A fajta sikerhez biztos, hogy az is nagyban hozzájárult, hogy jól viseli, sőt szereti a mérsékeltebb klímát, forró években nem is ad igazán elegáns borokat (olyan könnyedén). Ebből a szempontból pedig a 2013-as év örömhírt hoz: méghozzá azt, hogy a magyar Sauvignon blanc-ok tele vannak vitalitással, frissességgel, virgonc gyümölcsösséggel. Bodza, csalán, vágott fű a pohárba, spárga, kecskesajt és zöldfűszeres ételek a tányérba kívánkoznak így tavasszal. Azok pedig, akik eddig nem kedvelték meg ezt a színpompás szőlőfajtát, most érdemes szétnézniük, mert van miből válogatni a Sauvignon-szezon alatt, ami van akinél csak fél évig tart, van akinél évekig.

Légli Sauvignon Blanc 2013

Gyógycukorka, kanalas orvosságos illatot szellőzve az obligát csalán, spárga váltja föl. Intenzív buké, bekúszik mindenhova. Ízben harsogó bodzaszörpös jegyek. Friss, penge savak, egy kézzel fogható bizonyíték, mennyire jót tett a borokkal a mérsékeltebb évjárat. 5

Béla és Bandi Sauvignon Balnc 2013

Örökös kedvenc ebből a fajtából. Vidámabb, frissebb, virágosabb, bodzásabb illat fogad. A korty tele van gyümölcsökkel, friss, roppanó érzet. Kedves sauvignon, nem a nyers savú verzió. Csupa citrussal köszön el. 5+

Pannongalmi Sauvignon blanc 2013

Újvilágon innen, óvilágon túl. Szépen lavíroz az Apátság Sauvignonjával a stílusok közt. Évek óta az egyik legkedveltebb SBL számomra is. Visszafogottabb illat, minden elvárt fajtajegy szépen, finom hangon szólal meg: bodza, zöldfűszerek, csalán és persze fű. Ropogós savak, kitűnő, tiszta íz, de mégis a korty közepe sokkal komplexebb, tobzódik, izgalmas szerkezetet mutat, miközben üdítő és nagyon jó inni. 5+

Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2013

Trópusi gyümölcsös, zöld citromos illat teszi egyedivé a sorban. Erőteljes, kissé metsző savak, a vége határozottan húz, kapar. Nagyon szárítóak ezek a savak, nekem ez magában sokkal kevesebb örömet nyújt, mint az előző kettő. Talán az idő segít bedolgozni a kilógó éleket, mert az alapanyagon lehet érezni a nagy lehetőséget így is. 5

Figula Gella Sauvignon blanc 2012

Fás, füstös, szalonnás (...) illat. Kiütköznek a forró év okozta defektek... Nehéz bor, pláne ahhoz mérve, milyen kép él bennünk a fajtáról. Zsíros, kesernyés, nehézkes, darabos Sauvignon, a végén alkoholédességgel. 4+

Petit Villebois Loire 2013

Köves, puskaporos illat, melyből csak később bomlik ki a sok bodza és grapefruit. Íze minerális, penge savakkal, roppanó húsú gyümölcsökkel. Minden alkotóelem megtalálja a helyét a korty elejétől a végéig. Hiába: a fajta egyik őshazájában azért nem lehet véletlen ez a magabiztosság. Citrusos ízek, csodás szerkezeti egység. 6

Pascal Jolivet Pouilly Fumé 2013.*

Hosszú évek óta Loire megbízható nagykövete Pascal Jolivet biodinamikus birtoka. Mindig nagyon megnyerőnek bizonyult számomra a minerálisabb Sancerre és a gyümölcsösebb Pouilly Fumé is. Természetesen Loire-völgy, annak is nagyobb hírű, SBL-ben etalon keleti vége. Orrban grapefruit és kövek. Ízre harapható, lédús gyümölcsösség, főként citrusfélékkel, lime-mal. Hosszú íz, elképesztően feszes és egyenes vonalvezetés. Penge, de beépült, fegyelmezett savak. Komoly, elegáns szerkezet. Profi és mégis egyedi stílus. 7

Matua Sauvignon blanc Marlborough 2013

Csillagos ötös a csomagolásért: elsőre engem mondjuk kicsit ásványvízre emlékeztet, de a nem teljesen átlátszó, halványzöld palack, az élénk színű címke, a tipográfia....minden patent. Amit a palackban találunk....nos az is elég új-zélandi. Paradicsom, paprika, melyek számomra mindig csalhatatlan marlborough-i fajtajegyek (nem mindig szeretem ezt a vonalat; más rajong érte). Csupa frissesség, itt is nagyon élő, vitális savérzet, szinte robban a korty. Egyenes vonalú, pontos ez is. Haraphatóan lédús gyümölcsben itt sincs hiány. 5+

Cloudy Bay Sauvingnon blanc Marlborough 2013.*

Egyszer már kapott tőlem csillagot, amit most is megérdemel (de mintha, a 12-es évjáratot nem lehetne überelni). Sok újat nem tudok elmondani a Cloudy Bayről: az itthon elérhető Sauvignonok közül a legintenzívebb, legkomplexebb élmény talán. Bodzavirág, friss grapefruit jön erőteljesen a bukéból. Ízben komoly szerkezet, a bor magassága, gazdagsága kiemelkedő a mezőnyben. Hosszú és mégis üde. Kiváló. 6+

Montes limited selection Sauvignon blanc 2013

Intenzív paprikásság, kicsit a perverzebb illatú sauvignonok közé sorolható (amivel ezt a fajtát szokás vádolni közhelyesen, az itt talán megvan). Ízben nagyon fűszeres, ropogós savú, penge bor ez is. Kicsit kevesebb gyümölcs, több vegetális jelleget mutat. 6

X

Ripka Gergely

•Szepsy aszúk: 2oo7/2oo8/2oo9

A legenda nyomában

Szepsy István a 90-es években elkezdte átírni Hegyalja történelmét. Kétségkívül a legnagyobb hatású vátesze a borvidéknek, aki sokat tett, még többeket inspirált és a mai napog formálja a borvidék képét. Munkássága halhatatlan ikonná teszik, de ma is szüntelen dolgozik, finomít az általa kijárt képleteken. Száraz borban is maradandót alkotott, de alighanem az aszúboraiban elért mélység, tisztaság és komplexitás az, amivel az első forradalmait indította a tokaji borminőség zászlaja alatt. Az aszúkirály, aki talán először ért el zajos sikereket hazánkon kívül is szigorú szabályok szerint készített édes boraival. Elindulunk ennek a legandának a nyomában, merthogy én is kóstoltam számos régi és újabb Szepsy aszút, de abban egészen biztos vagyok, hogy mindig a borvidékben rejlő értékekek legmélyére nyerhettem bepillantást általuk egy-egy pillanatra.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább