Merítés a hazai kékfrankosokból
jegyzetek a kékfrankos - mostról
Még a legutóbbi Weninger masterclass előtt és után azért végigszondáztam a Kékfrankos MOST! Néhány hazai tételét. Meg kell, hogy mondjam, egészen meg voltam győzve a fajtát illetően. Számos igen szép példát találtam az elegáns kékfrankosra, persze azt nagyon kell tudni, hol érdeklődjön az ember, ha ilyesmire szomjazik. Bott Frigyes, Heimann Zoltán, Losonci Bálint, Karner Gábor egyre inkább csalhatatlan tippnek tűnik (az osztrákokat most csak amolyan műkedvelőként kóstolgattam a magam örömére…Umathum és Nittnaus a Drop Shop kínálatából szintén megérdemlik a kitüntetett figyelmet). Jegyzet most az alábbiakról készült:
Tűzkő Kékfrankos 2011.
A pince alap kékfrankosa. Gombás, avaros illat. Pici cefrés tisztátalanság. Szép fa íz ízben, pici kesernye, sok gyümölcs. Egyszerű vonalvezetés, de nem teljesen tiszta bor. Meleg karakter, finoman tapadó tanninok. 4+
Tűzkő 7frankos 2009
Hét hordó házassága most is. Kis büdi, gombás illat. Frissebb gyümölcsöket mutat. Fanyar ízek, egy kis cefrés jelleg itt is kiütközik. Kávés utóíz, porózus tanninokkal. 5
Tűzkő Kékfrankos rosé 2013
Fajélesztő: eper, tutti-frutti, populáris rosésság. Könnyed, csajos, behízelgő ízek. Sok gyümölcs, üdítő jelleg. Az íz elején egy kis cukor mintha lenne benne, de a lecsengés üdítően száraz, fanyar. 5
Takler Görögszó Kékfrankos 2011
Szép hordó telt illata. Érett aszalt gyümölcsök, szilva. Porhanyós tanninok, koncentráció, sűrűség, teltség, hosszúság, minden paramétere nagy, de kimagaslóan elegánsnak nem mondanám. Idővel remélhetőleg kibontja rétegeit, most elég bezárkózott. 6
Heimann Kékfrankos 2012
A pohárból majd kiugranak a friss, vidám, pirosas, gurulós gyümölcsök. Direkt, tetszetős, megnyerő primer hangulat. Ilyennek kell lennie a belépő szintű kékfrankosnak. Mindenütt makulátlanul tiszta. Savai talán kicsit elvesztek a meleg évjáratban valahol, de így is öröm inni minden cseppjét. Habzsolható, kezdők számára is kitűnően érthető kékfrankos. Verhetetlen ár. 5+
Heimann Alte reben 2012.*
A friss palackozáskor megjelenő meggyes-túrós sütemény illata fogad a pohárban. Szerelem azonnal. Lenyűgöz frissessége, finom gyümölcsei, melyeket ízben is mutat. Finom tanninok kísérik a korty harapható gyümölcsösségét is. Izgalmas, különleges és nagyon elegáns kékfrankos. Nem a megszokott buta, délies nagyágyú akar lenni. Van benne egyfajta önmérséklet, pici hűvösség teszi egyedivé a karakterét. Sokkal hamarabb mondanám északi, mint déli bornak. A nap egyik legszebbje. 6+
Bott Frigyes Kékfrankos 2010.*
Halvány, barnásodó szín. Enyhe illat, cseresznye, meggy. Ízben sok-sok finom gyümölcsöt őriz a mai napig. Telt, sehol egy él, egy kilógó sav, vagy üresség. Különleges gazdagságú, egyensúlyos bor 2010-ből. Magyar pinó. 6+
Bott Frigyes Kékfrankos 2012.*
Húsvét után már meséltem erről a borról. Egész más irányból közelíti az eleganciát, mint az idős tesó. Intenzív, mélyebb bíbor szín. Friss, fűszeres, direkt gyümölcsbomba orrban. Rengeteg primer jegy illatban is, ízben is. Jóleső tanninosság. Hosszú, nagyon tiszta, mindenféle öncélú, fölösleges, közhelyes íztől mentes, finom, őszinte bor. 6+
Karner Tavasszal a föld 2012.
Friss gyümölcsök kirobbanó illata, amit leginkább palackozás utáni állapotban tud egy vörösbor (vö. Heimann Alte Reben). Élénk bor, jó ivású, savai frissek, hosszúak. Kellemes, tiszta ízű kékfrankos, de bonyolítás nincs benne. 5
Karner Vitézföld 2009
Rumos, likőrös, picit kókuszos illat. Poros tanninok, szárít a vége rendesen, Szigorúbb az előzőnél. Szép. 5+
Losonci Úrráteszi 2011
Ásványos, köves illat. Savakban enyhébb kékfrankos ez a megszokottnál, de ez nagyon jól áll neki. Van helyette sok egyéb más kedves vonás, amitől nagyon jó inni. Kerek, könnyed, finom, gyümölcsorientált bor. 6