x

Ripka Gergely

Merítés a hazai kékfrankosokból

jegyzetek a kékfrankos - mostról

Még a legutóbbi Weninger masterclass előtt és után azért végigszondáztam a Kékfrankos MOST! Néhány hazai tételét. Meg kell, hogy mondjam, egészen meg voltam győzve a fajtát illetően. Számos igen szép példát találtam az elegáns kékfrankosra, persze azt nagyon kell tudni, hol érdeklődjön az ember, ha ilyesmire szomjazik. Bott Frigyes, Heimann Zoltán, Losonci Bálint, Karner Gábor egyre inkább csalhatatlan tippnek tűnik (az osztrákokat most csak amolyan műkedvelőként kóstolgattam a magam örömére…Umathum és Nittnaus a Drop Shop kínálatából szintén megérdemlik a kitüntetett figyelmet). Jegyzet most az alábbiakról készült:

Tűzkő Kékfrankos 2011.

A pince alap kékfrankosa. Gombás, avaros illat. Pici cefrés tisztátalanság. Szép fa íz ízben, pici kesernye, sok gyümölcs. Egyszerű vonalvezetés, de nem teljesen tiszta bor. Meleg karakter, finoman tapadó tanninok. 4+

Tűzkő 7frankos 2009

Hét hordó házassága most is. Kis büdi, gombás illat. Frissebb gyümölcsöket mutat. Fanyar ízek, egy kis cefrés jelleg itt is kiütközik. Kávés utóíz, porózus tanninokkal. 5

Tűzkő Kékfrankos rosé 2013

Fajélesztő: eper, tutti-frutti, populáris rosésság. Könnyed, csajos, behízelgő ízek. Sok gyümölcs, üdítő jelleg. Az íz elején egy kis cukor mintha lenne benne, de a lecsengés üdítően száraz, fanyar. 5

Takler Görögszó Kékfrankos 2011

Szép hordó telt illata. Érett aszalt gyümölcsök, szilva. Porhanyós tanninok, koncentráció, sűrűség, teltség, hosszúság, minden paramétere nagy, de kimagaslóan elegánsnak nem mondanám. Idővel remélhetőleg kibontja rétegeit, most elég bezárkózott. 6

Heimann Kékfrankos 2012

A pohárból majd kiugranak a friss, vidám, pirosas, gurulós gyümölcsök. Direkt, tetszetős, megnyerő primer hangulat. Ilyennek kell lennie a belépő szintű kékfrankosnak. Mindenütt makulátlanul tiszta. Savai talán kicsit elvesztek a meleg évjáratban valahol, de így is öröm inni minden cseppjét. Habzsolható, kezdők számára is kitűnően érthető kékfrankos. Verhetetlen ár. 5+

Heimann Alte reben 2012.*

A friss palackozáskor megjelenő meggyes-túrós sütemény illata fogad a pohárban. Szerelem azonnal. Lenyűgöz frissessége, finom gyümölcsei, melyeket ízben is mutat. Finom tanninok kísérik a korty harapható gyümölcsösségét is. Izgalmas, különleges és nagyon elegáns kékfrankos. Nem a megszokott buta, délies nagyágyú akar lenni. Van benne egyfajta önmérséklet, pici hűvösség teszi egyedivé a karakterét. Sokkal hamarabb mondanám északi, mint déli bornak. A nap egyik legszebbje. 6+

Bott Frigyes Kékfrankos 2010.*

Halvány, barnásodó szín. Enyhe illat, cseresznye, meggy. Ízben sok-sok finom gyümölcsöt őriz a mai napig. Telt, sehol egy él, egy kilógó sav, vagy üresség. Különleges gazdagságú, egyensúlyos bor 2010-ből. Magyar pinó. 6+

Bott Frigyes Kékfrankos 2012.*

Húsvét után már meséltem erről a borról. Egész más irányból közelíti az eleganciát, mint az idős tesó. Intenzív, mélyebb bíbor szín. Friss, fűszeres, direkt gyümölcsbomba orrban. Rengeteg primer jegy illatban is, ízben is. Jóleső tanninosság. Hosszú, nagyon tiszta, mindenféle öncélú, fölösleges, közhelyes íztől mentes, finom, őszinte bor. 6+

Karner Tavasszal a föld 2012.

Friss gyümölcsök kirobbanó illata, amit leginkább palackozás utáni állapotban tud egy vörösbor (vö. Heimann Alte Reben). Élénk bor, jó ivású, savai frissek, hosszúak. Kellemes, tiszta ízű kékfrankos, de bonyolítás nincs benne. 5

Karner Vitézföld 2009

Rumos, likőrös, picit kókuszos illat. Poros tanninok, szárít a vége rendesen, Szigorúbb az előzőnél. Szép. 5+

Losonci Úrráteszi 2011

Ásványos, köves illat. Savakban enyhébb kékfrankos ez a megszokottnál, de ez nagyon jól áll neki. Van helyette sok egyéb más kedves vonás, amitől nagyon jó inni. Kerek, könnyed, finom, gyümölcsorientált bor. 6

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább