x

Ripka Gergely

Weningerék Kékfrankos-szobrai

KÉkfrankos - most mesterkurzus

A világ nagy borvidékein már mindenütt eljutottak oda, hogy a fajta réges régen nem meghatározó paramétere egy bornak. Mármint olyan értelemben releváns csak, mint a maradékcukor-tartalom vagy a bor színe mondjuk. Egy bordói vagy egy burgundi vörös esetében már nagyon régóta nem a fajták közti különbség a fontos üzenet, hanem az hogy a borász a fajtán, az évjáraton, az apró fogásokon keresztül mit tud megvillantani a borvidék és annak szűkebb termőhelyének jellegéből. A szobor anyaga a fajta, de amit a szobor ábrázol az a termőhely egy megnyilvánulása adott évben.

A Weninger család munkássága talán a legizgalmasabb szobrokkal szolgálhat számunkra a vörös színű terroirborok közt körültekintve. A Kékfrankos-most mesterkurzusán kendőzetlenül és őszintén mesélt ifjabb Franz arról, hogyan formálódott át benne minden, amit a borkészítésről az iskolákban tanult. Utazásai során sok kérdés fogalmazódott meg benne, s lett mára egy nagyon tudatos biodinamikus birtok vezetője, immár a határ mindkét oldalán. Elmondása szerint gyökeresen 2000-ben változott meg a szemlélete: előtte a 90-es évek második felében már olyan szintre modernizálódott a borkészítés Ausztriában, hogy szinte bármilyen tornamutatványt meg lehetett tenni a borral a pincében. Ekkortájt történt az is, hogy amikor a szőlője magnézium-hiánnyal küzdött (a talaj jó ellátottsága ellenére) és válaszút elé került, hogy vagy minden egyes évben lomb-trágyázza majd a növényeket vagy elengedi a szaktanácsokat, végül mégis inkább úgy döntött, nem avatkozik be ilyen drasztikusan a szőlő természetes anyagcseréjébe.

Más megoldások után kezdett kutatni, - próbált visszanyúlni a természetes megoldásokhoz. Aztán a tankönyvek kénadagolási ellentmondásai a különböző országokban végleg a biodinamika felé sodorták hitvallását. Rájött, hogy a borkészítést és magukat a borokat is a kultúra irányából kell megközelíteni, ahogy a biodinamika is egy kulturális megközelítés.

A következő tetőpont és fordulat 2009-ben következett be. A bankhitelek és a rossz forgalmak miatt a borász is elvesztette kissé a fonalat, ami saját bevallása szerint is érzékelhető volt a palackba került borokban. A rossz karma után az indiai utazás megrendítette őt is, de a szülei sem voltak benne biztosak, hogy ifjabb Franz egyáltalán visszatér-e a birtokhoz. Mégis úgy döntött, nem adja fel, tovább keresi a válaszokat és az egyetlen út előrefelé vezet; még szigorúbb, még fegyelmezettebb módon fog hozzáállni a borkészítési folyamatokhoz. A 2011-es évtől a soproniak mellett az osztrák területek irányítását is átvette édesapjától.

Ott is, itt Magyarországon is alapvetően a biodiverzitás fenntartását, a mikroorganizmusok kényelmét célozzák meg a szőlészeti és borászati mozdulatok, melyeket a biodinamika Hold-álláshoz igazodó bioritmusa szabályoz.

A kóstolt kékfrankosok:

Saybritz 2011 (Eisenberg)

A talaj fő kőzete a zöldes pala. Visszafogott illat, levegőztetve erősen kávés bukét áraszt. Húsos, és elég markáns savú bor, tanninjai aztán szelídek. Testes, hosszú, széles Kékfrankos, az íz végén földes jegyekkel. Bőr, aszalt sötét gyümölcsök és némi kesernye. Nem egy kedves bor, de kétségkívül izgalmas tétel. 5+

Kalkofen 2012 (Mittelburgenland)

Hűvös, magasan fekvő terület, meszes talaj. Érett, mély illat, likőrösség, szilva, kókuszos, rumos-meggyes (kicsit újvilágibb stíl). Szellőzve egy kis illóság is kivehető a meleg, finoman ásványos illatból. Széles, tüzes bor, földességgel, hasító, harapós ízzel. Alkoholja is határozott, a végén kesernyés lezárással. Mindkét osztrák borban volt egyfajta zordság, ami miatt nehéz beléjük szeretni, holott az odafigyelés, a profizmus és a gazdag alapanyag szinte tapintható. 6

Spern Steiner 2011.*

Igen vékony termőréteg (komposztfaló talaj). Agyagos illat, aszalt szilva, rumosság, a levegőn egy kevésbé elegáns szotyissággal (nem annyira hiányzott). Az előzőek után végre élő gyümölcsök a kortyban! Savai is frissebbek. Tele van a bor finom, harapható primer jegyekkel. Hosszú íz. Nagyon szép. 7

Dürrau 2011 (Horitschon)

Agyagos talaj és Franz szerint a leginkább bordói vonásokkal rendelkező területük, ezért mindig koncentráltabb borokat ad. Színre is sokkal feketébb. Illatában földesség, gomba, avar, viaszos furcsaságok. Ízben alkoholos, tapadós tanninú, kesernyés bor. Kis fa teszi még vastagabbá. Súlyos, nehezen iható bor, és az említett zordság ebben az osztrák borban elég nehézkessé tette a fogyasztást. 6

Spern Steiner 2009.*

Kirobbanó piros gyümölcsös (szinte Grenache-os) illat. Imádom. Lekerekedett, beépült savak. Finom, gördülékeny, jó inni. Húsos, cseresznyés, meggyes, picit puhább, de nagyon elegáns és szerethető kékfrankos. A nap egyik legjobbja. 7

Spern Steiner 2006.*

Gombás, földes illat, mely azért a levegőn kissé erőtlenné válik itt-ott. Telt, komplex, húsos, finom és nagyon hosszú. Kesernyés, tömör és szépen érő bor. Nem tartogatnám már soká, csúcsa közelében lehet talán. 6+

Spern steiner 2002.*

Karamell, főtt gyümölcsök, animális jegyek. Tanninokban gazdag, de életteli most is, sok elegáns érett gyümölcsöt őrzött meg nekünk tizenegy év után is. Szép bor, kissé szárít a vége, de hihetetlenül egyben van máig. 6+

Spern Steiner 1999.

Puskaporos, köves, kissé zöldes árnyalatú illat, s ez a hangulat az ízt is végigkíséri. Franz szerint ez a halvány zöldesség ad frissességet a borhoz. Én nem tudtam beleszeretni. 5+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább