x

Ripka Gergely

Légli Ottó összes

Pár héttel ezelőtt esett meg ez a kóstoló, ahol lehetőségem nyílt a mostanság igencsak szerteágazó Légli szortimentet keresztbe, hosszába megízlelni. A Dél-Balaton egyik meghatározó figurája Ottó. Fehérborai mindigis fontos példákkal szolgáltak különféle fajtaborokra. Hosszú évjáratok óta követhetők nyomon, s most az derült ki, hogy a Rajnait és a Chardonnayt egész jól érti a borász.

Légli 333 2013
Rózsa és számtalan virág orrban. Ízre elsöprő savak, a korábbi évjáratokhoz képest egyértelműen a penge savérzet uralja és teszi némileg egyoldalúvá. 4

Légli Blanc 2013
Fűszeres illat, olajos magok, ropogós sav, könnyedség. Elsöprő erőt, mélységet és izgalmakat ne várjunk tőle se. 4

Légli Rosé 2013
Csajos, behízelgően eperfagyis, cukorkaboltos illat. Az évjárat élénk savai teszik nagyon üdévé, nagyon citrosossá, határtlatan komplexitást azonban ugyancsak ne itt keressünk. 4

Légli Lugas fehér 2012
Fülledt elsőre orrban. Ízre friss, krétaporos, gipszes íz (nem gyakran fogyasztok ugyan ilyesmit én sem…). Szépen tartja magát ez a laza alapbor. Ennyi. 5

Légli Lugas vörös 2011
Kukoricás, paprikás, paradicsomos illat. Vékonyka íz, egyszerű, gyors lefutású korty. 4

Légli János-hegyi Sauvignon blanc 2012
Trópusi gyümölcsös illat, olajos magok, szénás tercier jegyek. Ízben némi maradékcukor érezhető, s teszi zamatossá a bort. Kissé olajos és nehézkesebb az obligát sauvignonoknál. 5+

Légli Chardonnay 2011
Illatban kukorica, szőlő, egres, kis gumis fülledtséggel. Ízre az évjárat ellenére meglepően friss, életteli, ropogós, zamatgazdag, és Chardonnaysan neutrális (de legalább nem terjengős vagy gejl, mely többségünkből kifejezetten ellenérzést vált ki egyes Chardonnaysk esetében). A korty vége gyorsan ürül, nem érdemes sokat tárolni már ezt sem. 5+

Légli Banyászó Olaszrizling 2011
Virág, mandula, olajos magok Olaszrizlinges együttese. Friss, könnyed hangszerelésű, laza olasz, melyet a végén a savak és a kesernye is szépen definiálnak azért. 5

Légli Gesztenyés Rajnai rizling 2011
Hazai rajnaik közt hosszú évek óta egy követhető darab: jobb és közepes kiadásokkal. Petrolos, de moderált fajtajelleges érettséggel mutatkozik be. Frissítő, penge savérzet mellett kellő tartalom és test. Sok élénk citrus, szép. Gyenge 6

Légli Landord 2011
Illatban fa, mégpedig a szebbik formában, olajos magvak. Ízre aztán kissé meglep a frissessége, fineszessége, amellett, hogy persze egy tartalmas, húsos, nagy Chardonnay-nak szánták ezúttal is. Emlélszem, a forgalomba kerüléskor mennyire zárkózott és szinte unalmas bor volt. Szépen formálódik a palackban a Landord 2011-es szobra, mely a régebbi évjáratok fás vonalával immár egyértelműen szakít. 6+

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább