x

Ripka Gergely

Légli Ottó összes

Pár héttel ezelőtt esett meg ez a kóstoló, ahol lehetőségem nyílt a mostanság igencsak szerteágazó Légli szortimentet keresztbe, hosszába megízlelni. A Dél-Balaton egyik meghatározó figurája Ottó. Fehérborai mindigis fontos példákkal szolgáltak különféle fajtaborokra. Hosszú évjáratok óta követhetők nyomon, s most az derült ki, hogy a Rajnait és a Chardonnayt egész jól érti a borász.

Légli 333 2013
Rózsa és számtalan virág orrban. Ízre elsöprő savak, a korábbi évjáratokhoz képest egyértelműen a penge savérzet uralja és teszi némileg egyoldalúvá. 4

Légli Blanc 2013
Fűszeres illat, olajos magok, ropogós sav, könnyedség. Elsöprő erőt, mélységet és izgalmakat ne várjunk tőle se. 4

Légli Rosé 2013
Csajos, behízelgően eperfagyis, cukorkaboltos illat. Az évjárat élénk savai teszik nagyon üdévé, nagyon citrosossá, határtlatan komplexitást azonban ugyancsak ne itt keressünk. 4

Légli Lugas fehér 2012
Fülledt elsőre orrban. Ízre friss, krétaporos, gipszes íz (nem gyakran fogyasztok ugyan ilyesmit én sem…). Szépen tartja magát ez a laza alapbor. Ennyi. 5

Légli Lugas vörös 2011
Kukoricás, paprikás, paradicsomos illat. Vékonyka íz, egyszerű, gyors lefutású korty. 4

Légli János-hegyi Sauvignon blanc 2012
Trópusi gyümölcsös illat, olajos magok, szénás tercier jegyek. Ízben némi maradékcukor érezhető, s teszi zamatossá a bort. Kissé olajos és nehézkesebb az obligát sauvignonoknál. 5+

Légli Chardonnay 2011
Illatban kukorica, szőlő, egres, kis gumis fülledtséggel. Ízre az évjárat ellenére meglepően friss, életteli, ropogós, zamatgazdag, és Chardonnaysan neutrális (de legalább nem terjengős vagy gejl, mely többségünkből kifejezetten ellenérzést vált ki egyes Chardonnaysk esetében). A korty vége gyorsan ürül, nem érdemes sokat tárolni már ezt sem. 5+

Légli Banyászó Olaszrizling 2011
Virág, mandula, olajos magok Olaszrizlinges együttese. Friss, könnyed hangszerelésű, laza olasz, melyet a végén a savak és a kesernye is szépen definiálnak azért. 5

Légli Gesztenyés Rajnai rizling 2011
Hazai rajnaik közt hosszú évek óta egy követhető darab: jobb és közepes kiadásokkal. Petrolos, de moderált fajtajelleges érettséggel mutatkozik be. Frissítő, penge savérzet mellett kellő tartalom és test. Sok élénk citrus, szép. Gyenge 6

Légli Landord 2011
Illatban fa, mégpedig a szebbik formában, olajos magvak. Ízre aztán kissé meglep a frissessége, fineszessége, amellett, hogy persze egy tartalmas, húsos, nagy Chardonnay-nak szánták ezúttal is. Emlélszem, a forgalomba kerüléskor mennyire zárkózott és szinte unalmas bor volt. Szépen formálódik a palackban a Landord 2011-es szobra, mely a régebbi évjáratok fás vonalával immár egyértelműen szakít. 6+

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább