x

Ripka Gergely

II. Tokaji Árverés a Tokaji Tavaszon

április 26/sárospataki vár

Másodszor kerül megrendezésre április végén a Tokaji Tavasz kicsúcsosodásaként a Tokaji Árverés. A Tokaji Borlovagrend által szervezett esemény tavaly egészen meglepő sikerekkel zárult. Néhány lelkes hazai és külföldi műkedvelő a kalapács alá fölajánlott hordós ritkaságok közel 2/3-át elvitte a Sárospataki várban. Összesen 13 tétel talált gazdát, több mint 20 millió forint érték ellenében. Köszönhető volt ez persze a fontos külföldi kapcsolatoknak és persze a sok izgalmas tételnek is.

Az idei esemény sajtótájékoztatóján elhangzottak a még világosabb irányelvek: húsz termelő, huszonkét, gönci hordónyi méretű tételére lehet licitálni. A bevétel egy részét a borvidék épített örökségének védelmére fogják fordítani (helyesen). Ha létezik amúgy olyan küldetés, ami a kissé elhasznált borlovagrendeknek jól állhat, akkor ezek mind olyanok. A Tokaji Borlovagrend 2012 májusában alakult újjá (burgundi mintára), tagjainak számát több százra bővítené és valóban előremutató célokat, programokat tűzött zászlajára. A meglévő tagok ajánlására egyébként bárki tag lehet, nem csupán termelők.

A Tokaji Tavaszon számos izgalmas program várja az érdeklődőket egy hétvégén át: dűlőtúra Szepsy Istvánnal, piknikebéd a sárospataki várban, utána következik az elmaradhatatlan borlovag avatás... Az eseménysorozat szombat este gálavacsorával zárul.

Az árverésre bocsátott borok közt idén a szárazak vannak túlsúlyban, csupa izgalmas 13-as borral, illetve szép édesekkel, amint látni fogjuk. Az összkép számomra is sokkal meggyőzőbb volt a tavalyinál, a borlovagrend által összehívott Borvizsgáló Bizottság (Mészáros Gabriella, Ercsey Dániel, Ronn Wiegand, Nicolas Godebski) érdemeit nem tudnám vitatni a borokat kóstolva.

Winkler Nóra lesz idén is a profi vezetője az aukciónak. Nagyon szépen és világosan beszélt a tavalyi tapasztalatokról, és arról, mitől lesz jó egy árverés: az értékes tételektől, a jó helyszíntől és a lelkes licitálóktól. Tavaly mindhárom paraméter adott volt, de idén még bizakodóbb és mint elmondta, Burgundiát megjárt szakemberek is azt mondták nekik az aukció után, hogy olyan színvonalú volt ez az árverés, mintha nem az első, hanem legalább a huszadik lenne. Mint elmondta tavaly nem csupán magánszemélyek, de például az Onyx étterem is licitált, de példaértékűnek emelte ki az olyan kezdeményezéseket, ahol nem csupán ismerősök, borkedvelő jóbarátok álltak össze, hogy közösen licitáljanak, hanem szinte vadidegen kanadai, francia vagy magyar magánszemélyek is egyesítették erejüket egy-egy tétel fölött.

Alább az idei aukcióra fölajánlott és kóstolható borok (zárójelben a becsértékkel):

Demetervin Délceg (Úrágya Furmint) 2013 [1310-1500 eFt/gönci hordó]

Hordóminta még az összes bor. Illatában sörélesztő, körte. Ízben meglepő savak. Nem sok 2013-as bort kóstoltam eddig, de nagyon úgy fest, hogy két dögunalmas meleg évjárat után végre megkapom a jól megérdemelt friss savakat a 2013-as Furmintoktól. Picit cseres a felszínen. Ásványos. Finoman gyümölcsös, melyet mintha némi maradékcukor keretezne. Szép lesz.

Dereszla Dorgó 2013 [1050-1200 eFt/gönci hordó]

Tiszta furmint ez is. Kirobbanó tropikális illat, picit murcis és rendezetlen még, de lehet sejteni benne már az átváltozó pillangót is. Savai ennek is élénkek, de nagyonis érettek, integráltak. Sokkal több benne a gyümölcs, mint a Délcegben. Izgalmasabb és sokkal tisztább is. Nagyon tetszett. Egyik kedvenc.

Samuel Tinon Szent Tamás Furmint 2013 [1100-1300 eFt/gömci hordó]

Sós, köves, sajtos illat. Tükrösen tiszta már most is. Szikár savérzet teszi feszessé. Zöldalmás gyümölcsösség. Kissé hasít, de hosszú távon tartogathat komoly meglepetéseket ez a tétel annak, aki beruház rá.

Bardon Lapis Furmint 2013 [530-610 eFt/gönci hordó]

Sárgadinnye és déli gyümölcsök, illetve némi fa alkot izgalmas egyveleget bukéjában. Cseresség ebben is akad. Friss, élénk furmint, mely ugyancsak savakra épül. Izgalmas tétel.

Hétszőlő Nagyszőlő Furmint 2013 [910-1050 eFt/gönci hordó]

Végre egy valóban izgalmas száraz bor a Hétszőlőtől. (Borászváltás történt pár éve, ha minden igaz Makai Gergely készítette a bort.) Trópusias, virágos, jellegzetes löszös, Hétszőlős vonások mindenütt. Ízre fa és némi cser érződik megint. Tiszta, élénk savérzet, nagyon szép szerkezetű bor.

Disznókő Hegymegi Száraz 2013 [580-670 eFt/gönci hordó]

Púderes, poros, ez is szinte löszös, parfümös, valahogy a Hétszőlővel rokon világnak tűnik. Cseres, roppanó savak, hosszú és éles bor. Rendeződni fog bizonyára, szerettem ezt is.

Füleky Úrágya Hárslevelű 2013 [820-940 eFt/gönci hordó]

Egész más karakter a sok furmint után. Kedvesebb. Banán, ananász, szőlőlé, szőlőcukor, primer jegyek izgalmas hangulata, olajos magokkal, murcissággal. Ízben kirobbanó gyümölcsösség. Nagyon fiatal még, de eddig a legszebb száraz bor, amit a Fülekytől kóstoltam. Érdemes lenne a pincének több dűlőszelekcióval foglalkoznia.

Holdvölgy Becsek Hárslevelű 2012 [820-940 eFt/gönci hordó]

Berecz Stéphanie keze munkája még. Krémes, fás, vajas, szinte szalonnás hordó, mögötte még csak épphogy fölsejlenek nyomokban a frissebb gyümölcsös jegyek. Fás íz, porosság, kissé kócos hangulat. Nem szerettem igazán...

Szent Tamás Szent Tamás Selection 2013 [1420-1600 eFt/gönci hordó]

Sajtos, minerális, tropikális jegyek, egyedi és komplex. Sűrű íz (gyakorlatilag a legkészebb bor; nekem pedig valamiért mindig pozitívum, ha egy bor hamar összerakja magát szerkezetileg).  Komoly, zamatos, széles spektrumú bor, nagyon izgalmas sokrétűség lakozik benne már most. A nap egyik legjobbja....

Szepsy Nyúlászó Furmint '58 2013 [1420-1600 eFt/gönci hordó]

Virágos, poros, picit TCA-gyanús, fával, gumival, Szepsys jegyekkel. Krémes, csípősen alkoholos. Sűrű és hosszú. Remélem, nem ilyen lesz, ha palackba kerül. Elegancia terén jócskán alul maradt a többséghez képest.

Gizella Szent Tamás - Barát Hárslevelű 2013 [1000-1200 eFt/gönci hordó]

Friss, életteli primer jegyek. Zsályásan fűszeres, egészen vegetális íz. Modern irány. Ropogós és feszes, de beépült savérzettel. A nap másik legjobbja szárazban. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a hárslevelűk bizony azért most is képesek voltak fényesebben tündökölni, mint a szigorú furmintok.)

Béres Diókút Sárgamuskotály 2013 [1360-1560 eFt/gönci hordó]

Gombás, kissé dohós, dugós hangulat. Ízre nagyon sok cukor, kevés sav. Kissé kialakulatlan, imperfekt még. Eddig nem győz meg igazán.... De ez a minta problémája lehetett a szervezők szerint.

Tokaj Kereskedőház 5 puttonyos tokaji aszú 2010 [1900-2200 eFt/gönci hordó]

Kockára vágott, kandírozott édes gyümölcsök illata (pont mint a Grand Selection cuvée-ben). Friss, tisztán citrusos, gyümölcsös illat. Remek kezdet. Ízre erőteljes, 2010-es savakkal indít, aztán kissé tompább, kenyérhéjas, sherrys, száraz szamorodnis ízbe fordul át. Nem az a kirobbanóan gyümölcs orientált ízvilág. Kissé old-school benyomást kelt a lecsengése.

Füleky Dobai - Somos Késői szüret 2013 [1220-1400 eFt/gönci hordó]

Friss, gyümölcsös illat. Krémes, hosszú és szép arányokkal megáldott édes bor. Jó volt inni.

Gróf Degenfeld 6 puttonyos tokaji aszú válogatás 2006 [3400-3900 eFt/gönci hordó]

Pici illó, modern aszús vonások, új sportcipő, meglepően fiatalos illat. Krémes, friss, citrusosan élénk aszúbor. Szép savak, hosszú íz, tökéletes arányok. A nap egyik legjobb, legkiegyensúlyozottabb édese szerintem.

Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú Hetedik 2011 [5200-6000 eFt/gönci hordó]

Gombás illat. Szellőzve tisztul sokat és előbújnak gyümölcsei is szépen. Disznókős állagú savai jól kivehetők a sok cukor alatt is. Citrusos, klasszikus baracklekváros lecsengés. Fiatal. A két 6 puttonyos tarolt a sorban.

Patricius Czigány-dűlő aszúesszencia 2008 [4300-4950 eFt/gönci hordó....bréking: végül mégsem lesz árverési tétel]

Tavaly is versenyzett. Akkor sem voltam maradéktalanul elégedett vele. Dohos, dugós érzetű illat. Ízre aztán rendben van és szép. Krémes, hömpölgyően olvad szét, hosszú és nagy aszúbor lehetne. Kár nagyon az illatért...

Kubus Tokaji Esszencia 2003 [720-840 e Ft/10 liter]

Érlelt, mély balzsamecetes szín, nem is látszik át a pici üvegben. Illatban paradicsom, lecsópaprika. Ízre természetesen nagyon komplex és sűrű konzisztenciájú. Nem is lehet lenyelni. Elképesztő kitartó és metsző savak tartják meg a magas cukrot. Izgalmas, érett tétel, mely új színfoltként jeleníti meg a Kubus pincét a tokaji palettán.

Mintákról lévén szó, nem közlöm a pontszámaimat, de a száraz sor meglepően kiegyenlített volt (Gizellára, Szent Tamásra, Dereszlára, Tinonra is bizalommal licitálnék, ha lenne pénzem). Az édesek most kicsit hullázmóbbak voltak, de a két 6 puttonyos nagy értéket képvisel szerintem hosszabb távon is.

További részeletek: http://tokajiborlovagrend.hu

X

Ripka Gergely

•Szepsy aszúk: 2oo7/2oo8/2oo9

A legenda nyomában

Szepsy István a 90-es években elkezdte átírni Hegyalja történelmét. Kétségkívül a legnagyobb hatású vátesze a borvidéknek, aki sokat tett, még többeket inspirált és a mai napog formálja a borvidék képét. Munkássága halhatatlan ikonná teszik, de ma is szüntelen dolgozik, finomít az általa kijárt képleteken. Száraz borban is maradandót alkotott, de alighanem az aszúboraiban elért mélység, tisztaság és komplexitás az, amivel az első forradalmait indította a tokaji borminőség zászlaja alatt. Az aszúkirály, aki talán először ért el zajos sikereket hazánkon kívül is szigorú szabályok szerint készített édes boraival. Elindulunk ennek a legandának a nyomában, merthogy én is kóstoltam számos régi és újabb Szepsy aszút, de abban egészen biztos vagyok, hogy mindig a borvidékben rejlő értékekek legmélyére nyerhettem bepillantást általuk egy-egy pillanatra.

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj a Tudományos Akadémián

9. MTA bora versenyen ismét Hegyalja tarolt

Tudjuk jól, hogy rengeteg a borverseny idehaza, nehéz köztük eligazodni, de kilenc év azért elég szép eredmény egy borverseny történetében is. Márpedig 2018-ban az Akadémia Bora borversenyt itt tart, repül az idő. De van ezen túlmenően is nemes gondolat ebben a versenyben. - Elegáns dolog, hogy komoly ez a többszáz éves intézmény külföldi tudós vendégeit akármilyen szupermarketes bor helyett olyan magyar borokkal szeretné megvendégelni, melyeket vakon is méltónak találnak erre a nemes küldetésre. A legtöbb kis borversenyen immár megszokott, hogy Tokaj Hegyalja uralja a mezőnyt. Új itt sincs a nap alatt: a legmagasabb pontszámú bort többnyire a desszertborok közt találjuk most is az MTA Borára nevezett közel 150 bor mezőnyében. Hét elején meg is kóstoltuk a díjazottak egy-egy jeles képviselőjét:

Tovább

Ripka Gergely

RizlingRovat: nemzetközi stílusgyakorlat

Rajnai futamok innen-onnan

Folytatjuk (számunkra biztosan) méltán nagy sikerű rajnai köreinket. Ebben a fordulóban egy kivételes nemzetközi merítésről folyik majd a szó, melyet Bernáth Józsi barátunk szervezett és többnyire állított is össze, persze segítettünk is neki ebben 1-2 palackkal (mondjuk én csak meginni/megírni). A rajnairól tudjuk, hogy sokfelé jól érzi magát a világban, ezért is hívjuk világfajtának, de arra azért nem gondoltam, hogy a szavazást követően az első háromban egy németül beszélő címke sem lesz majd…. A mi Józsink módszeres vakkóstoló szervező, ezért haladjunk csak szépen sorban (egy vak kör után vissza lehetett kérni a fejvakargatósabb darabokat újra, aztán 3 sorszámot kellett mondani mindenkinek):

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankost készítő borászoknak lehetőség

Svéd kereskedelmi kapcsolat

 

Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy egy svéd borimportőr cég magyar ökológiai gazdálkodásból származó Kékfrankos bort keres a Systembolaget tenderjéhez kapcsolódóan.

 

Amennyiben felkeltette érdeklődését, vagy ajánlani tud termelőt, kérjük, forduljon bizalommal dr. Fáskerti Zitához:

 

 


Tel: +46 8 782 97 51

Mobil: +46 70 741 0511

E-mail Nagykövetség: mission.stockholm@mfa.gov.hu

E-mail Magán: zita.faskerti@mfa.gov.hu

Weboldal: https://stockholm.mfa.gov.hu/

 

 

Tovább

Ripka Gergely

Tekintélyes édességek a nagyvilágból vakon

Szemben a piaccal

Gyakran eltűnődöm, ha már ennyit írok Tokajról: vajon hányan ihattak az olvasók közül mondjuk az elmúlt hónapban édes bort...? De akárhol járunk a világ jelentős édesboros borvidékei közt, így vagy úgy a felszín alatt ott kísérti a pincéket korunk, a mai piaci trend anomáliája: nagyon magas árszínvonalon is sokféle édes bor készül, de mégsincs igazán kereslet rájuk. Elképesztő tradíciók, hihetetlen izgalmas (és drága) technológiák nyomán kerülnek a boltok polcaira, de a többség mégsem kíváncsi rá. A cukor kommersz ellenség, fehér méreg kategóriába került párszáz év leforgása alatt. Azt szoktam viszont mondani, nyilván főként Tokaj kapcsán, hogy ezek a borok tipikusan azok, melyeket meg kell érteni, melyekhez kicsit meg kell érni. Egyszerűen más tudatállapotot követel tőlünk és ebben nem demokratikusak. Ám ha egyszer becsípődik egy tokajinak az íze vagy egy téli estén van szerencsénk egy igazán komoly portóihoz, akkor biztosan nem felejtjük el az ízét soha többé. Ilyet azért a technológiai borok nagytöbbsége nem tud: meddig emlékszünk egy ezer forintos bornak az illatára, zamatára? Talán percekig, egy-két napig? Tokaj, Mosel, Rheingau, Sherry, Sauternes sok száz éve ejti rabul az értő közönséget, rang jelentett fogyasztásuk. Márpedig érteni valamit, érteni valamihez, az önmagában olyan kincs, ami ranggal, intellektussal jár.

Tovább