x

Ripka Gergely

II. Tokaji Árverés a Tokaji Tavaszon

április 26/sárospataki vár

Másodszor kerül megrendezésre április végén a Tokaji Tavasz kicsúcsosodásaként a Tokaji Árverés. A Tokaji Borlovagrend által szervezett esemény tavaly egészen meglepő sikerekkel zárult. Néhány lelkes hazai és külföldi műkedvelő a kalapács alá fölajánlott hordós ritkaságok közel 2/3-át elvitte a Sárospataki várban. Összesen 13 tétel talált gazdát, több mint 20 millió forint érték ellenében. Köszönhető volt ez persze a fontos külföldi kapcsolatoknak és persze a sok izgalmas tételnek is.

Az idei esemény sajtótájékoztatóján elhangzottak a még világosabb irányelvek: húsz termelő, huszonkét, gönci hordónyi méretű tételére lehet licitálni. A bevétel egy részét a borvidék épített örökségének védelmére fogják fordítani (helyesen). Ha létezik amúgy olyan küldetés, ami a kissé elhasznált borlovagrendeknek jól állhat, akkor ezek mind olyanok. A Tokaji Borlovagrend 2012 májusában alakult újjá (burgundi mintára), tagjainak számát több százra bővítené és valóban előremutató célokat, programokat tűzött zászlajára. A meglévő tagok ajánlására egyébként bárki tag lehet, nem csupán termelők.

A Tokaji Tavaszon számos izgalmas program várja az érdeklődőket egy hétvégén át: dűlőtúra Szepsy Istvánnal, piknikebéd a sárospataki várban, utána következik az elmaradhatatlan borlovag avatás... Az eseménysorozat szombat este gálavacsorával zárul.

Az árverésre bocsátott borok közt idén a szárazak vannak túlsúlyban, csupa izgalmas 13-as borral, illetve szép édesekkel, amint látni fogjuk. Az összkép számomra is sokkal meggyőzőbb volt a tavalyinál, a borlovagrend által összehívott Borvizsgáló Bizottság (Mészáros Gabriella, Ercsey Dániel, Ronn Wiegand, Nicolas Godebski) érdemeit nem tudnám vitatni a borokat kóstolva.

Winkler Nóra lesz idén is a profi vezetője az aukciónak. Nagyon szépen és világosan beszélt a tavalyi tapasztalatokról, és arról, mitől lesz jó egy árverés: az értékes tételektől, a jó helyszíntől és a lelkes licitálóktól. Tavaly mindhárom paraméter adott volt, de idén még bizakodóbb és mint elmondta, Burgundiát megjárt szakemberek is azt mondták nekik az aukció után, hogy olyan színvonalú volt ez az árverés, mintha nem az első, hanem legalább a huszadik lenne. Mint elmondta tavaly nem csupán magánszemélyek, de például az Onyx étterem is licitált, de példaértékűnek emelte ki az olyan kezdeményezéseket, ahol nem csupán ismerősök, borkedvelő jóbarátok álltak össze, hogy közösen licitáljanak, hanem szinte vadidegen kanadai, francia vagy magyar magánszemélyek is egyesítették erejüket egy-egy tétel fölött.

Alább az idei aukcióra fölajánlott és kóstolható borok (zárójelben a becsértékkel):

Demetervin Délceg (Úrágya Furmint) 2013 [1310-1500 eFt/gönci hordó]

Hordóminta még az összes bor. Illatában sörélesztő, körte. Ízben meglepő savak. Nem sok 2013-as bort kóstoltam eddig, de nagyon úgy fest, hogy két dögunalmas meleg évjárat után végre megkapom a jól megérdemelt friss savakat a 2013-as Furmintoktól. Picit cseres a felszínen. Ásványos. Finoman gyümölcsös, melyet mintha némi maradékcukor keretezne. Szép lesz.

Dereszla Dorgó 2013 [1050-1200 eFt/gönci hordó]

Tiszta furmint ez is. Kirobbanó tropikális illat, picit murcis és rendezetlen még, de lehet sejteni benne már az átváltozó pillangót is. Savai ennek is élénkek, de nagyonis érettek, integráltak. Sokkal több benne a gyümölcs, mint a Délcegben. Izgalmasabb és sokkal tisztább is. Nagyon tetszett. Egyik kedvenc.

Samuel Tinon Szent Tamás Furmint 2013 [1100-1300 eFt/gömci hordó]

Sós, köves, sajtos illat. Tükrösen tiszta már most is. Szikár savérzet teszi feszessé. Zöldalmás gyümölcsösség. Kissé hasít, de hosszú távon tartogathat komoly meglepetéseket ez a tétel annak, aki beruház rá.

Bardon Lapis Furmint 2013 [530-610 eFt/gönci hordó]

Sárgadinnye és déli gyümölcsök, illetve némi fa alkot izgalmas egyveleget bukéjában. Cseresség ebben is akad. Friss, élénk furmint, mely ugyancsak savakra épül. Izgalmas tétel.

Hétszőlő Nagyszőlő Furmint 2013 [910-1050 eFt/gönci hordó]

Végre egy valóban izgalmas száraz bor a Hétszőlőtől. (Borászváltás történt pár éve, ha minden igaz Makai Gergely készítette a bort.) Trópusias, virágos, jellegzetes löszös, Hétszőlős vonások mindenütt. Ízre fa és némi cser érződik megint. Tiszta, élénk savérzet, nagyon szép szerkezetű bor.

Disznókő Hegymegi Száraz 2013 [580-670 eFt/gönci hordó]

Púderes, poros, ez is szinte löszös, parfümös, valahogy a Hétszőlővel rokon világnak tűnik. Cseres, roppanó savak, hosszú és éles bor. Rendeződni fog bizonyára, szerettem ezt is.

Füleky Úrágya Hárslevelű 2013 [820-940 eFt/gönci hordó]

Egész más karakter a sok furmint után. Kedvesebb. Banán, ananász, szőlőlé, szőlőcukor, primer jegyek izgalmas hangulata, olajos magokkal, murcissággal. Ízben kirobbanó gyümölcsösség. Nagyon fiatal még, de eddig a legszebb száraz bor, amit a Fülekytől kóstoltam. Érdemes lenne a pincének több dűlőszelekcióval foglalkoznia.

Holdvölgy Becsek Hárslevelű 2012 [820-940 eFt/gönci hordó]

Berecz Stéphanie keze munkája még. Krémes, fás, vajas, szinte szalonnás hordó, mögötte még csak épphogy fölsejlenek nyomokban a frissebb gyümölcsös jegyek. Fás íz, porosság, kissé kócos hangulat. Nem szerettem igazán...

Szent Tamás Szent Tamás Selection 2013 [1420-1600 eFt/gönci hordó]

Sajtos, minerális, tropikális jegyek, egyedi és komplex. Sűrű íz (gyakorlatilag a legkészebb bor; nekem pedig valamiért mindig pozitívum, ha egy bor hamar összerakja magát szerkezetileg).  Komoly, zamatos, széles spektrumú bor, nagyon izgalmas sokrétűség lakozik benne már most. A nap egyik legjobbja....

Szepsy Nyúlászó Furmint '58 2013 [1420-1600 eFt/gönci hordó]

Virágos, poros, picit TCA-gyanús, fával, gumival, Szepsys jegyekkel. Krémes, csípősen alkoholos. Sűrű és hosszú. Remélem, nem ilyen lesz, ha palackba kerül. Elegancia terén jócskán alul maradt a többséghez képest.

Gizella Szent Tamás - Barát Hárslevelű 2013 [1000-1200 eFt/gönci hordó]

Friss, életteli primer jegyek. Zsályásan fűszeres, egészen vegetális íz. Modern irány. Ropogós és feszes, de beépült savérzettel. A nap másik legjobbja szárazban. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a hárslevelűk bizony azért most is képesek voltak fényesebben tündökölni, mint a szigorú furmintok.)

Béres Diókút Sárgamuskotály 2013 [1360-1560 eFt/gönci hordó]

Gombás, kissé dohós, dugós hangulat. Ízre nagyon sok cukor, kevés sav. Kissé kialakulatlan, imperfekt még. Eddig nem győz meg igazán.... De ez a minta problémája lehetett a szervezők szerint.

Tokaj Kereskedőház 5 puttonyos tokaji aszú 2010 [1900-2200 eFt/gönci hordó]

Kockára vágott, kandírozott édes gyümölcsök illata (pont mint a Grand Selection cuvée-ben). Friss, tisztán citrusos, gyümölcsös illat. Remek kezdet. Ízre erőteljes, 2010-es savakkal indít, aztán kissé tompább, kenyérhéjas, sherrys, száraz szamorodnis ízbe fordul át. Nem az a kirobbanóan gyümölcs orientált ízvilág. Kissé old-school benyomást kelt a lecsengése.

Füleky Dobai - Somos Késői szüret 2013 [1220-1400 eFt/gönci hordó]

Friss, gyümölcsös illat. Krémes, hosszú és szép arányokkal megáldott édes bor. Jó volt inni.

Gróf Degenfeld 6 puttonyos tokaji aszú válogatás 2006 [3400-3900 eFt/gönci hordó]

Pici illó, modern aszús vonások, új sportcipő, meglepően fiatalos illat. Krémes, friss, citrusosan élénk aszúbor. Szép savak, hosszú íz, tökéletes arányok. A nap egyik legjobb, legkiegyensúlyozottabb édese szerintem.

Disznókő 6 puttonyos tokaji aszú Hetedik 2011 [5200-6000 eFt/gönci hordó]

Gombás illat. Szellőzve tisztul sokat és előbújnak gyümölcsei is szépen. Disznókős állagú savai jól kivehetők a sok cukor alatt is. Citrusos, klasszikus baracklekváros lecsengés. Fiatal. A két 6 puttonyos tarolt a sorban.

Patricius Czigány-dűlő aszúesszencia 2008 [4300-4950 eFt/gönci hordó....bréking: végül mégsem lesz árverési tétel]

Tavaly is versenyzett. Akkor sem voltam maradéktalanul elégedett vele. Dohos, dugós érzetű illat. Ízre aztán rendben van és szép. Krémes, hömpölgyően olvad szét, hosszú és nagy aszúbor lehetne. Kár nagyon az illatért...

Kubus Tokaji Esszencia 2003 [720-840 e Ft/10 liter]

Érlelt, mély balzsamecetes szín, nem is látszik át a pici üvegben. Illatban paradicsom, lecsópaprika. Ízre természetesen nagyon komplex és sűrű konzisztenciájú. Nem is lehet lenyelni. Elképesztő kitartó és metsző savak tartják meg a magas cukrot. Izgalmas, érett tétel, mely új színfoltként jeleníti meg a Kubus pincét a tokaji palettán.

Mintákról lévén szó, nem közlöm a pontszámaimat, de a száraz sor meglepően kiegyenlített volt (Gizellára, Szent Tamásra, Dereszlára, Tinonra is bizalommal licitálnék, ha lenne pénzem). Az édesek most kicsit hullázmóbbak voltak, de a két 6 puttonyos nagy értéket képvisel szerintem hosszabb távon is.

További részeletek: http://tokajiborlovagrend.hu

X

Ripka Gergely

Német Riesling-magaslatok: Grosses Gewachs 2016

A Rajna-vidék csúcsai 2016-ból

A német eredetvédelmi rendszer messze földön híres pontosságáról, logikus és mindenekelőtt házon belül és a piacon is életképes felépítéséről. Erről már több ízben is zengett poszt hasábjainkon idén. A mai posztban nem is aprózzuk el a rajnai-témát. Nagyon leegyszerűsítve: Németországban a legjobb dűlők, a grand cru-k kapták a Grosses Gewachs megjelölést. Tar Feri, a Carpe Diem borszentélyben idén már többször megörvendeztette a stílus és a fajta rajongóit egy-egy masszív rizling-sorral. Ezúttal  a 2016-os évjáratnak és a legnevesebb termelők, legjobb GG rieslingjeinek szentelt egy estét, amikoris boldog születésnapot nekem (mondhatnám azt is, hogy szebben nem is lehetett volna időzíteni ezt a kóstolót).

Tovább

Ripka Gergely

Pajzos 25

Fordulatos történet két történelmi termőhelyen

Idén több hőskori pionír pince is ünnepli a negyedévzázados évfordulóját.  Nyáron a szintén francia lendületű Disznókő tartott retropsektív kóstolót. Novemberben a Pajzos-Megyer ünnepelt méltó keretek közt. Kilencvenes évelbeli aszúik az első formabontó újaszúk közt robbantak. Mégis, a ’92- utáni Pajzos az egyik legzavarosabb történet a borvidék messzi északi felén. Egy dolog alapítani egy birtokot a rendszerváltás utáni Hegyalján és egy másik dolog mozgásban tartani a bárkát a viharos, háborgó tengeren. Francia alapítók, rengeteg birtokigazgató és borász váltotta egymást, hogy mostanra Laurent Comas irányítsa a birtokot. A tehetséges Bai Istvánt két fiatal sváb srác váltotta nem rég: Espák Pali, szőlész és Naár Ferenc, borász. Így hárman alakítják a jelenkori stílusát a pincének.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább