x

Ripka Gergely

Orsolyák Attila/13.

Három friss szamorodni minta hordóból

Orsolyák Attila volt az első, aki felülírta terveimet, miszerint, csak a TokajGuide miatt utazom le Hegyaljára. Nem is szerveztem le semmit előre, de szívesen fogadtam el meghívását a pincébe, hogy megmutassa, mire készül 2013-ból.
Attila óvatosan és nagyon megfontoltan építi birtokát. Nem kapkodja el a zajos piaci megjelenést, és a szó jó értelmében maximalista a boraival is, termőhelykiválasztással szemben is. Zsebkendőnyi területeiről is csak a legjobb alapanyagot hajlandó bornak feldolgozni.

Egyre többet beszélünk arról, hogy a dűlőkarakter kibonatkoztatása ugyan a száraz borokban lehet cél elsődlegesen, de ezzel párhuzamosan érdekes lehet az édesekben is megragadni, palackba zárni a termőhelyek árnyalatait. Mondhatnánk akár azt is, így lesz teljes a kép, így kerül a helyére minden elem. Először az ezredforduló első dűlős aszúi jelentettek parallel példákat, elég csak a 99-es Királyudvar Lapis aszú sikereire vagy a Royal Tokaji első dűlős aszúira gondolni (a Mézes Mály, a Szent Tamás, a Nyúlászó és a Betsek is mind érdekes karaketerekkel megáldott aszúkat produkáltak). Míg a többség késői szüretnél inkább házasít, addig Berecz Stéphanie, Szepsy István a szamorodni típusú borokban is szeretné megjeleníteni a dűlők karakterét. Mint legutóbb megtudtam, Orsolyák Attila is így  gondolkodik és erre készül.

A borászról néhányan talán már tudják, hogy a rátkai Istenhegyen, majd a Szent Tamás északabbi pontján kezdett el száraz borokkal foglalkozni, ám a 2007-es In Medias Res után 2013-ban végre ismét lehetősége nyílt késői szüretelésű borokhoz szelektálni. Mindössze három (mesebeli), limitált tétel került pincéjébe.

Három dűlő, három minőségre azonos alapanyag, három édes bor, három izgalmasan eltérő karakter, s mégis mind erényeket mutat.

- Az elsőről csak annyit tudtam meg: 100 % furmint, mádi bor és az alapanyag teljesen bio. Ez volt a legdirektebb. - Érezhetően tiszta furmint, minden alkotója tökéletesen a helyén van: primer gyümölcsök, kitűnő egyensúly, semmi bonyolítás, magát adja és nagyon finom hozzá.

- A második is mádi, azonban egész más: harsogóbb, vidámabb illatából könnyű volt kitalálni, hogy ebben a hárs lehet domináns, amiből az is sejthető volt, hogy a borász Szent Tamás tétele került ebbe a hordóba. A végeredmény sokkal szélesebb, gazdagabb, hosszabb és izmosabb a többinél, hozva a nagy presztízsű mádi dűlő értékét, kompexitását.

- A harmadik az Istenhegy: még picit kócos, hosszútávon viszont lehet, hogy ebből bújik majd elő a pillangó. Az íz egész más konzisztenciájú: krémes nyomot hagy maga után hosszan, behízelgő és igényli, követeli a figyelmünket.

Nagyon érdekes jelenség a három tétel. Bevallom, még soha nem találkoztam ennyire radikális kísérlettel, hogy valaki egy évjáratból mindössze három ilyen szép limitált édes tétellel rukkoljon elő, de pont ettől tűnik nagyon izgalmasnak. Pár hordó mindössze, de érdekes lenne őket külön nyomonkövetni. Figyelni fogom őket.

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább