x

Ripka Gergely

Szarka Dénesnél kóstoltam

Még egy régóta tervezett látogatást sikerült leszerveznem Mádra a plusz egy hegyaljai napomon. Szarka Dénes fontos szepelője a mádi közösségnek. Egyre több szerepet vállal. Amellett, hogy ő készíti a Pelle borokat, a Gusteau Kulináris Élményműhely üzletvezetője és persze saját borokat is készít néhány éve a fiatal borász, méghozzá igen jó érzékkel, amint látni is fogjuk. A feltörekvő mádi tehetségek fontos képviselője, ami nem kis szó, hiszen Mádon talán a legnagyobb az egy négyzetkilométerre jutó jegyzett borászok száma Hegyalján. Amellett, hogy elkészítette 2009 legjobb aszúját (bezsebelve a Pannon Bormusta Champion díját) nagyon tiszta és világos szemlétettel közelít a borkészíteshez; azzal a szélesebb látókörrel, nyitottsággal, ami szerencsére az egész borvidéken kezd terjedni a fiatal tehetségek körében. A beépült újabb és újabb élmények, tapasztalatok, az évjáratok kihívásai mind-mind meglátszanak borainak magabiztos stílusán, egyfajta izgalmas fejlődést, csiszolódást mutatva (márkában, arculatban úgyszintén). A kiemelt termőhely a Juharos.
A kalauzban is leírtam: a környék egyik legígéretesebb tálentuma a borász, akire oda kell figyelni.

Gino Ár Mádi 2012.

Kettőezeröt körüli alap birtokbor. Dancka, Szilvás, Juharos. Pont ilyenekre van szüksége Tokajnak, még nagyon sokra. ÉDes süteményes, púderes, poros köves illat. Finom citrusok, finom részletek. Élénk, sőt éles savérzet. Friss korty, de kicsit letompul a vége. Egyszerű, de mégis a tisztaséga, könnyedsége, savorientáltsága tetszik. 5+

Mád Hárslevelű 2012.

Csak tartályban volt, kellően tiszta is. Citrusos, gyümölcsösen friss illat, pici zsályával. Nagyon megnyerő, acélos. Élénk savérzet adja a legfőbb jelleget. Ásványos, makulátlan ízek. Közérthető, de mégsem közhelyes. Valamivel 3000 alatt nagyon-nagyon korrekt hárs. 6

Juharos 2011

Primer jegyek, érett trópusi gyümölcsök, sárgadinnye, kövesség, egy pici tercier kukoricával körbeölelve. Széles sav, rengeteg gyümölcs, az előző két száraz bornál jüval hosszabb íz. Pici tölgyes krémesség, zsírosság, olajosság akad benne azért, de mindez elegánsan kísér. A lenyeléskor a savak is kihúzzák magukat ismét. Fiatal még most is. A fa talán jobban be is épülhet. Szép. 6+

Juharos 2009

Szép palackérettség. Pici füst, kukorica, krémes buké. Öblös, zsíros, mély korty. Kicsit az íz végén az alkohol nagyobb szerephez jut a kelleténél. Nagy térhatás, kimunkált test, szinte likőrös hangulat. A gyümölcs kevesebb, helyette fát találtam még. Komoly bor, bár kissé nehézkes, valamivel több élénkség, üdeség sokat dobna rajta. Gyengébb 6

Cuvée 2011.*

Közben megjegyzem, a címke és az arculat nagyon el van találva szintén: elegáns, de nem tolakodó formák és stílus. Az édes sorban sem kellett csalódnom. Trópusi gyümölcsö, propoliszos orrban, teafűvel, rózsával, édes szamorodnis hatással. Meglepően gazdag és komplex korty. Hosszát tetszetős savak támasztják ki. Közben krémes is, barackosan gyümölcsö. Prím egyensúly. (Mindez 3500 Ft körül.) 7

Cuvée 2012.*

Tartózkodóbb illat: poros, virágos, inkább töppedt hangulat, sárgás gyümölcsök frissességével. Krémes korty, ismét hosszú íz, de savai diszkrétebbek, amitől valamivel lustább lesz. A textúra azonban mégis izgalmas, igényes, kifinomult, és korrekt édes tokaji. Gyenge 7

Késői szüret Furmint 2010.*

Ázott avaros, dohányos, évjáratra jellemzően poros illat, egy kevés narancshéjjal díszítve. Súlyos savak. Vitális és penge. Elképesztő lendülettel szalad a korty. Komoly beltartalom feszíti (ami 10-es késői szüretekben nagyon jellemző, hisz a sok eső sok anyagot vitt fel a bogyókba...). Pici kesernye keretezi a bort. Nagyon izgalmasan mutatják az évjárati sajátosságokat ezek az édesek...ám mégis minden évből a legszebb erényeket fölvonultatva. Bravo. 7

6 puttonyos tokaji aszú 2009.***

És íme az évjárat legjobb aszúja. Örültem, hogy nem csalódtam most sem a nagy elvárások után. Az aszúszemek nem meglepő módon a Danckából jöttek (Mád talán legjobban aszúsodó, alacsonyabban fekvő dűlője). Tiszta illt: narancshéj, méz, nektárosság, nagyon moderált botritisz. Hosszú, krémes korty, épp elegendő sav. Gazdag és tökéletes arányokkal rendelkező aszú (érése legelején). Baracklekvár zárja valahol a végtelen ízt. Nagyszerű aszúbor és mint ilyen az ára is méltányos. 9

Pont az tetszett Szarka Dénes boraiban, hogy most még nem akarják megváltani sem a világot, sem Tokajt, sem Mádot. Egyszerűen csak szép, tiszta borok, - úgy éreztem, a helyén van bennük minden. Semmi öncélú magamutogatás. És ez fontos!! Egy hasonló léptékű, korú borászat esetében a maga stádiumában ez az ideális és okos előrehaladás. Profin, makulátlanul kivitelezett szárazak, nagy megfejtések nélkül, ám az édeseket kóstolva már most világosan látható, hogy az egyik legfigyelemreméltóbb mádi műhely válhat nem is olyan sokára a Szarka Pincéből.

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább