x

Ripka Gergely

Weninger gyorsszemle 2010/2011

sopron legjava

Pár hónappal ezelőtt már megénekeltem a 2011-es Weningerek fényességét. Talán már akkor is elmondtam: idehaza nem nagyon tudnék mondani olyan vörösboros termelőt, aki annyi örömet, izgalmat okozott volna mostanság boraival, mint ifjabb Franz. A biodinamikus átállás végeredménye az lett, hogy a soproni tehetség 2010-re hátrahagyta a súlyos, koncentrált vörösöket, de még a sokszor felrótt penetráns istállók hangulatát is. A gyengécske évjárat tiszta és ízig-vérig sopronias tételeivel egész más szellemiség öltött testet poharainkban, s - ahogy említettem - vált idehaza egy teljesen önálló, izgalmas stílussá. Ez a stílus 2011-ben még tovább finomodott; mostanság debütál az évjárat Syrah-ja és Frettner Franc-ja is. - Mellettük a többi forgalomban lévő 10-es és 11-es borokat kóstoltam végig nem olyan rég. Akár Kékfrankosról, akár Pinot-ról, akár Cabernet-ről van szó, az egyedi és megnyerő Weninger-vonások jól kitapinthatók:

Weninger Sopron 2011
Friss illat, de meglepő módon mégsem a gyümölcsökre épül: gyömbéres, fahéjas karácsonyi süti és ropogós kenyérhéj, bagett jut eszembe. Kraftos korty, jó savak, élénkség, vitalitás, sok gyümölcs, alapborként is képes izgalmas és még inkább egyedi lenni. Best-buy bajnok. 6

Weninger Kékfrankos Balf 2011.*
Meglepően fekete hangulatú illat: negro, erdei gyümölcsök. Gazdagabb korty, elképesztő savak, lendület, élet és vitalitás itt is. Cassis, fűszernövények íze. Érzékeny és tiszta kékfrankos, finom kortyokkal itatja magát. A sor egyik legfényesebb pontja, s mint ilyen ajándék árban van. 6+

Weninger Pinot noir 2011
Zártabb illat, fanyarsággal, kólával. Durvább, hasítóbb savérzetet mutat, ahogy régebben is. Keményebb bor, meggyes, cseresznyés feloldással. A borász izgalmas stílusa ehhez a borhoz is egyediséget ad hozzá. 6

Weninger Merlot 2011.*
Melegebb hatású és komolyabb súlyt sugalló illat. Fekete gyümölcsök, ribizli, szomolyai cseresznye. Haraphatóan húsos, gazdag korty, a savak teszik ezt a bort is izgalmassá (tetszik, hogy nem egysíkúan édeskés vagy közhelyesen lágy: minden Weninger bornak a tartás, a stabil gerinc a legnagyobb erénye). Elképesztő állagú, érett tanninok. A sor egyik legszebbje most. 7

Weninger Cabernet sauvignon 2011.*
Kissé zavaros, kiválásos, opálos szín. Illatban szárított paradicsom. Érettebb képet mutat jelenleg. A tanninok itt is sajátossá, izgalmas állagúvá teszik a bort. Hosszú, vastag íveket húz a korty. Viszont jelenlegi nagysága mellett is nehéz lenne megjósolni, meddig lesz ilyen szép. 7(+)

Weninger Cabernet sauvignon 2010
Itt azért erősen jön a paprika és tárkony orrban. Kátrány, hűvösség, csipetnyi fűszeresség. Ízre is nyersebb, hűvösebb, gyógyfüves, gyógycukorkás asszociációkkal. Érdekes tétel, de azért messze nem olyan barátságos és kifinomult, mint a 11-es. 5+

Weninger Syrah 2011.*
Kólás gumicukorkás, édeskés, mély feketeség tódul az egész bor jelleméből. Cassis, áfonya, füst, ásványosság, tempera festék. Bizarr és valószerűtlen töménységű, sűrű feketeség árad szét az emberben (áfonya, szomolyai cseresznye). Szédületes az élmény. Elképesztő mélység teszi egyedivé ezt a syraht. Különleges textúra. Hihetetlen jó tanninok. Hosszú bor. Olyan, mint valami koncentrátum. Kíváncsi lennék rá évek múlva is. 7

Weninger Syrah 2010
Kissé tisztátalan, cefrés illat, Nyersebb, húzósabb az egész. Érezni az évjárat gyengeségeit is. Nincs egység és egyensúly, nincs elegancia. Max. 5

Weninger Frettner 2011.*
Bors, határozott paprika és egyéb határozott fűszerek illata adja meg a fajtajelleget. Strukturált, elképesztő rétegzett, miközben nagyon fiatal is még. Sűrű korty, de mégsem nehezül el sehol. Ízben erre jól rímelő fűszerességet mutat. Maradt benne némi cukor, de a savak, tanninok sok esélyt nem adnak neki. Húsos, izgalmas, telt és nagyon komoly bor. Van lendület, jó inni. Szép. Még sokat fejlődhet az idővel… Most 7

Weninger Steiner 2010.*
Az új termékleírások és a legfrissebben elfogadott borvidéki termőhelyi lehatárolások értelmében a szőlő a Steiner-dűlőből származik (vagyis Spérn Steiner helyett ezen a néven fog futni a borász által híressé vált termőhely). Sós és meglehetősen zárt illat. Éles savak (de ez a 9-esben sem volt másképp). Jó minőségű tanninok ismét. Kicsit húznak a savak, magasságot és feszességet adnak a bornak, de elképesztően nagy anyag, izgalmas jövőt jósol. Nagy tehetség. Minimum 6+

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább