Weninger gyorsszemle 2010/2011
sopron legjava
Pár hónappal ezelőtt már megénekeltem a 2011-es Weningerek fényességét. Talán már akkor is elmondtam: idehaza nem nagyon tudnék mondani olyan vörösboros termelőt, aki annyi örömet, izgalmat okozott volna mostanság boraival, mint ifjabb Franz. A biodinamikus átállás végeredménye az lett, hogy a soproni tehetség 2010-re hátrahagyta a súlyos, koncentrált vörösöket, de még a sokszor felrótt penetráns istállók hangulatát is. A gyengécske évjárat tiszta és ízig-vérig sopronias tételeivel egész más szellemiség öltött testet poharainkban, s - ahogy említettem - vált idehaza egy teljesen önálló, izgalmas stílussá. Ez a stílus 2011-ben még tovább finomodott; mostanság debütál az évjárat Syrah-ja és Frettner Franc-ja is. - Mellettük a többi forgalomban lévő 10-es és 11-es borokat kóstoltam végig nem olyan rég. Akár Kékfrankosról, akár Pinot-ról, akár Cabernet-ről van szó, az egyedi és megnyerő Weninger-vonások jól kitapinthatók:
Weninger Sopron 2011
Friss illat, de meglepő módon mégsem a gyümölcsökre épül: gyömbéres, fahéjas karácsonyi süti és ropogós kenyérhéj, bagett jut eszembe. Kraftos korty, jó savak, élénkség, vitalitás, sok gyümölcs, alapborként is képes izgalmas és még inkább egyedi lenni. Best-buy bajnok. 6
Weninger Kékfrankos Balf 2011.*
Meglepően fekete hangulatú illat: negro, erdei gyümölcsök. Gazdagabb korty, elképesztő savak, lendület, élet és vitalitás itt is. Cassis, fűszernövények íze. Érzékeny és tiszta kékfrankos, finom kortyokkal itatja magát. A sor egyik legfényesebb pontja, s mint ilyen ajándék árban van. 6+
Weninger Pinot noir 2011
Zártabb illat, fanyarsággal, kólával. Durvább, hasítóbb savérzetet mutat, ahogy régebben is. Keményebb bor, meggyes, cseresznyés feloldással. A borász izgalmas stílusa ehhez a borhoz is egyediséget ad hozzá. 6
Weninger Merlot 2011.*
Melegebb hatású és komolyabb súlyt sugalló illat. Fekete gyümölcsök, ribizli, szomolyai cseresznye. Haraphatóan húsos, gazdag korty, a savak teszik ezt a bort is izgalmassá (tetszik, hogy nem egysíkúan édeskés vagy közhelyesen lágy: minden Weninger bornak a tartás, a stabil gerinc a legnagyobb erénye). Elképesztő állagú, érett tanninok. A sor egyik legszebbje most. 7
Weninger Cabernet sauvignon 2011.*
Kissé zavaros, kiválásos, opálos szín. Illatban szárított paradicsom. Érettebb képet mutat jelenleg. A tanninok itt is sajátossá, izgalmas állagúvá teszik a bort. Hosszú, vastag íveket húz a korty. Viszont jelenlegi nagysága mellett is nehéz lenne megjósolni, meddig lesz ilyen szép. 7(+)
Weninger Cabernet sauvignon 2010
Itt azért erősen jön a paprika és tárkony orrban. Kátrány, hűvösség, csipetnyi fűszeresség. Ízre is nyersebb, hűvösebb, gyógyfüves, gyógycukorkás asszociációkkal. Érdekes tétel, de azért messze nem olyan barátságos és kifinomult, mint a 11-es. 5+
Weninger Syrah 2011.*
Kólás gumicukorkás, édeskés, mély feketeség tódul az egész bor jelleméből. Cassis, áfonya, füst, ásványosság, tempera festék. Bizarr és valószerűtlen töménységű, sűrű feketeség árad szét az emberben (áfonya, szomolyai cseresznye). Szédületes az élmény. Elképesztő mélység teszi egyedivé ezt a syraht. Különleges textúra. Hihetetlen jó tanninok. Hosszú bor. Olyan, mint valami koncentrátum. Kíváncsi lennék rá évek múlva is. 7
Weninger Syrah 2010
Kissé tisztátalan, cefrés illat, Nyersebb, húzósabb az egész. Érezni az évjárat gyengeségeit is. Nincs egység és egyensúly, nincs elegancia. Max. 5
Weninger Frettner 2011.*
Bors, határozott paprika és egyéb határozott fűszerek illata adja meg a fajtajelleget. Strukturált, elképesztő rétegzett, miközben nagyon fiatal is még. Sűrű korty, de mégsem nehezül el sehol. Ízben erre jól rímelő fűszerességet mutat. Maradt benne némi cukor, de a savak, tanninok sok esélyt nem adnak neki. Húsos, izgalmas, telt és nagyon komoly bor. Van lendület, jó inni. Szép. Még sokat fejlődhet az idővel… Most 7
Weninger Steiner 2010.*
Az új termékleírások és a legfrissebben elfogadott borvidéki termőhelyi lehatárolások értelmében a szőlő a Steiner-dűlőből származik (vagyis Spérn Steiner helyett ezen a néven fog futni a borász által híressé vált termőhely). Sós és meglehetősen zárt illat. Éles savak (de ez a 9-esben sem volt másképp). Jó minőségű tanninok ismét. Kicsit húznak a savak, magasságot és feszességet adnak a bornak, de elképesztően nagy anyag, izgalmas jövőt jósol. Nagy tehetség. Minimum 6+