Sauska újdonságok két borvidékről
Tokaji és villányi új évjáratok
A Sauska borokról sok újdonságot már nem nagyon lehet elmondani. Évek óta masszívan tartják pozícióikat a hazai elitben. Ez különösen a villányi borokra igaz, de egyedi irányt fölvállaló száraz tokaji boraik ugyancsak elindultak hódító útjukon (a villányi számozással és árazással parallel módon fölépítve a sort). Nem gondolom egyébként, hogy túl kéne magyarázni ezt a házasításos témakört a 3 számjeggyel ellátott tokaji cuvée-ik esetében. Biztos lesz, akinél ledobja az ékszíjat és "hogy kerül a csizma az asztalra?", megint mások (a nyitottabbak) elfogadják, hogy ez a pince másutt és másféle egyensúlyokat keres, mint a megszokott dűlős fumintok és hársak mívelői szerte Hegyalján. Azt szoktam a védelmükben elmondani, amit mindannyian tudunk: a tokaji fajtákat az elődök alapvetően édes bor készítéséhez szelektálták és arra is használták. - Ki tudja? Talán tényleg egy megfelelő arányú házasítás lehet a megoldás a nagy száraz tokaji meglelésében. Lehet, hogy nem csak Kárpát-medencei fajtákkal érdemes kísérletezni.... Senki sem tudja. De meg kell próbálni, meg kell kóstolni (noha, amint látni fogjuk, a fehérek közül nekem is épp egy helyi fajtákból összerakott tétel okozta a legtöbb örömet...ettől függetlenül, őszintén nagyon kíváncsi vagyok, hogy muzsikálnak a 113-asok, 111-esek, 107-esek a jövőben).
Sauska Tokaj C111 2011
Fás, krémesen tölgyes illat. Száraz virágok, sósság. Először sós íz, ami aztán a korty közepétől egyértelmű fásságba fordul. Krémesen hömpölygő, húsos, nagy testű fehérbor, melyet kissé az alkohol is fűt. 6(+)
Sauska Tokaj C107 2011
Fás, vaníliás illat, krémességgel. Feszesebb, sósabb, hordósabb is az előzőnél. Óriási test. Vajas, krémes ez is, és az alkohol ismét külön mozog benne, mégis fókuszáltabb bor. 6+
Sauska Tokaj C105 2011.**
Furmint – Hárslevelű – Sárga muskotály. Most úgyis mindenki azt fogja mondani, hogy én biztos nagyon földhözragadt, maradi vagyok, de nekem a helyi fajtákból álló két-három tokaji száraz Sauska tetszett eddig a legjobban: a Birsalmás Furmintok és ez a 105-ös. Ezekben a borokban nincs annyi kérdőjel, helyükön vannak a dolgok. Lehet, hogy ennek a bornak a nagysága épp a házasításban rejlik.
Ásványos, sósan köves illat (nagyon pici kéngyanúval). Hihetetlen, mennyire letisztult ízrétegek, sós, köves, hosszú korty, okos fahasználat. Hihetetlen ásványosság szorult belé. Jól érlelhető, nagy száraz tokaji. 7+
Sauska C11 2011
Egész más, mint az eddig megszokott 11-esek. Ennek oka pedig részben az, hogy most először adja ennek a bornak a gerincét kékfrankos. Animális, bőrös, áfonyás, fekete ribizlis orrban. Újvilági hatások, szép fahasználat, vanília, negro, igényes és profi bor. 6
Sauska C7 Siklós 2011.*
Elsőre intenzív, kissé meglepően sajtos illat. Ízre az alkohol némileg dominál, de a tanninok és savak is határozottak, így egy elegáns egyensúly tud benne megvalósulni, étcsokoládés, hordós ízmaradékkal. Bordói stílusú struktúra. Elegáns nagy villányi. 7
Sauska C7 Villány 2011.*
Ahogy mindig, most is súlyosabb, keményebb, fickósabb a siklósinál. Mindenben magasabb: tannin, alkoholérzet, test. Lehet, hogy időt kér még... 6+