Hosszú, vegyes, 11-es száraz tokaji sor tele tanulságokkal (hosszú címmel...)
Sauska, Oremus, Demeter Zoltán, Balassa és Szepsy//2011
Legutóbb két igen izgalmas hegyaljai családi pince tételeit írtam le 2011-ből. Számomra Gizella is, a Kikelet is azt bizonyította, hogy a meleg évjáratban nagyon résen kellett lenni a száraz borok készítésénél (hogy azok valóban kimerítsék a száraz bor fogalmát és a borok élvezhetőek legyenek több év távlatában nézve is). Egyre inkább meggyőződésem, hogy a kis volumennel dolgozó, szerényebb, közepesen ismert minibirtokok sokszor magabiztosabban teljesítenek, mint a nagyobb nevek.
Úgy döntöttem, nem darabolom tovább a sort. A következőkben öt ugyancsak jól csengő tokaji név száraz borainak jegyzetei jönnek:
Sauska Tokaj 113 2011
Nagyon kellemes meglepetés. Kompakt, sokrétű, fókuszált, telt illat. Szikár sav, kellő tartalom, kellő hossz, minden a helyén van. Nagyon. Kis érettség is akad már benne, de ez épp passzol hozzá. Talán nem a termőhelyről szól elsődlegesen, de bizonyára nem is kizárólag terroiristáknak készül minden bor. Remek vétel. 6
Oremus Mandolás 2011
Fás, szotyis illat, erre rímelő krémes, vaníliás ízvilág, a megszokott, megbízható, bevált Mandolás-stílus jól kivehető ebben a borban is. Legyen 6
Demeter Zoltán Birtok Furmint 2011
Tisztább, gyümölcshangsúlyos illat, leginkább érett trópusi gyümölcsökkel, körtével, olajos magvakkal. Sima, élmentesen kerek ízek. Savai tartják magukat, korrekt és megbízható alap furmint, de azért lehet, hogy nem érdemes már tartogatni (jön majd úgyis az új)! 5+
Demeter Zoltán Lapis Hárslevelű 2011
Hársas, tropikális illat, sok egzotikus gyümölcs, pici krétás ásványosság, de a palackérett jegyektől nem nagyon lehet eltekinteni, ami kukorica formájában megjelent a borban. Komolyabb, egy fokkal súlyosabb az előzőnél, vastagabb, mélyebb, de valahogy az érés nem áll neki igazán jól…igaz ez a Lapis sosem volt az én Lapisom. Halványabb 6
Szepsy Birtok Furmint 2011
Gumis, picit kénesre hajazó, Szepsys illat. Ízre viszont meglepően kirobbanó, friss, stabil. Szép arányos korty, jó inni, mégha a pohárban kissé hamar össze is esik a bor. 6(+)
Szepsy Nyulászó 2011.
Vaníliás, krémes, enyhén rózsás buké (hála a muskotály érettebb arcának). Kedves íz, némileg sok szesszel nehezítve, amitől a bukés irány kissé gellert kap. Súlyos bor és az íz egy kissé disszonáns (talán ugyancsak a muskotály harsogása okán). Savai szépek, az íz vége kissé üresedést mutat. Nem egy megszokott megközelítés a száraz tokajiakra. Gyenge 6
Szepsy Úrágya Furmint 2011
Gumis, kéngyanús buké ismét. Vegetális, zellerszáras illat. Ízre elképesztően mély, húsos és vastag bor. Óriási test, hosszú és zsíros, ahogy a termőhelytől, borásztól eddig is megszokhattuk. Beleszeretni azonban mégis nehéz... 6
Balassa Betsek Hárslevelű 2011.*
Kőporos, puskaporos illat. Sima, élmentes, kerek bor. Krémes konzisztencia, de nem nehéz mégsem. Tiszta és egyúttal nagyon hosszú íz. Egy kis alkohol és fa azért érezhető benne, de mindez nagyon konszolidált és intelligens keretek közt. 6+(7)
Balassa Mézes Mály Furmint 2011.**
Mélységes és nagyon komplex illat a pincére jellemő málnával, ribizlivel, kukoricával. Hosszú, telt, elképesztően vastag korty. Óriási test, határtalan gazdagság, rágható tartalom. Mégis hihetetlen szép egyensúly jellemzi. 7+
Balassa Szent Tamás Furmint 2009.*
Kis redukció, gumi és termálvíz érezhető illatában. Húsos, vastag korty, teltség és megdöbbentő hossz jellemzi ezt a bort is. 7
Balassa Mézes Mály Hárslevelű 2009.*
Tompább illat: késői szüretes, barackos jegyek jellemzik. Kiváló sav cukor arány és a szépen integrált maradék cukor mellett is jól kivehető komplexitás miatt különleges tétel. 7
Balassa Betsek Furmint 2011.*
Trópusi gyümölcsös, málnás illat ismét. Sós, köves, nagyon hosszú, minerális íz. Minden benne van, minden a helyén, talán az alkohol egy kicsit itt is elbillen, de remek. 6+
Balassa Nyúlászó Furmint 2011.*
Kukorica, málna, sok gyümölcs és egy kis púder. Izgalmas, gazdag, mégis kedves, nem a súlyról szól, sokkal inkább a dűlőre jellemzőbb puhaságról. 7
Balassa Thurzó Furmint 2009.
Tömörebb, komolyabb illat, enyhe szamorodnis hangulattal. Mézes, propoliszos, late harvest illat. Ízben egy kissé lusta, poros hangulatú, ismét inkább szamorodnis, némileg a szesz is megbontja az egyensúlyt. 6
Egyébként Tokaji Őszre menni a következő hétvégén ajánlott. Egy sor színes és komoly programmal várja Hegyalja az érdeklődőket.