x

Ripka Gergely

Hosszú, vegyes, 11-es száraz tokaji sor tele tanulságokkal (hosszú címmel...)

Sauska, Oremus, Demeter Zoltán, Balassa és Szepsy//2011

Legutóbb két igen izgalmas hegyaljai családi pince tételeit írtam le 2011-ből. Számomra Gizella is, a Kikelet is azt bizonyította, hogy a meleg évjáratban nagyon résen kellett lenni a száraz borok készítésénél (hogy azok valóban kimerítsék a száraz bor fogalmát és a borok élvezhetőek legyenek több év távlatában nézve is). Egyre inkább meggyőződésem, hogy a kis volumennel dolgozó, szerényebb, közepesen ismert minibirtokok sokszor magabiztosabban teljesítenek, mint a nagyobb nevek.

Úgy döntöttem, nem darabolom tovább a sort. A következőkben öt ugyancsak jól csengő tokaji név száraz borainak jegyzetei jönnek:

Sauska Tokaj 113 2011
Nagyon kellemes meglepetés. Kompakt, sokrétű, fókuszált, telt illat. Szikár sav, kellő tartalom, kellő hossz, minden a helyén van. Nagyon. Kis érettség is akad már benne, de ez épp passzol hozzá. Talán nem a termőhelyről szól elsődlegesen, de bizonyára nem is kizárólag terroiristáknak készül minden bor. Remek vétel. 6

Oremus Mandolás 2011
Fás, szotyis illat, erre rímelő krémes, vaníliás ízvilág, a megszokott, megbízható, bevált Mandolás-stílus jól kivehető ebben a borban is. Legyen 6

Demeter Zoltán Birtok Furmint 2011
Tisztább, gyümölcshangsúlyos illat, leginkább érett trópusi gyümölcsökkel, körtével, olajos magvakkal. Sima, élmentesen kerek ízek. Savai tartják magukat, korrekt és megbízható alap furmint, de azért lehet, hogy nem érdemes már tartogatni (jön majd úgyis az új)! 5+

Demeter Zoltán Lapis Hárslevelű 2011
Hársas, tropikális illat, sok egzotikus gyümölcs, pici krétás ásványosság, de a palackérett jegyektől nem nagyon lehet eltekinteni, ami kukorica formájában megjelent a borban. Komolyabb, egy fokkal súlyosabb az előzőnél, vastagabb, mélyebb, de valahogy az érés nem áll neki igazán jól…igaz ez a Lapis sosem volt az én Lapisom. Halványabb 6

Szepsy Birtok Furmint 2011
Gumis, picit kénesre hajazó, Szepsys illat. Ízre viszont meglepően kirobbanó, friss, stabil. Szép arányos korty, jó inni, mégha a pohárban kissé hamar össze is esik a bor. 6(+)

Szepsy Nyulászó 2011.
Vaníliás, krémes, enyhén rózsás buké (hála a muskotály érettebb arcának). Kedves íz, némileg sok szesszel nehezítve, amitől a bukés irány kissé gellert kap. Súlyos bor és az íz egy kissé disszonáns (talán ugyancsak a muskotály harsogása okán). Savai szépek, az íz vége kissé üresedést mutat. Nem egy megszokott megközelítés a száraz tokajiakra. Gyenge 6

Szepsy Úrágya Furmint 2011
Gumis, kéngyanús buké ismét. Vegetális, zellerszáras illat. Ízre elképesztően mély, húsos és vastag bor. Óriási test, hosszú és zsíros, ahogy a termőhelytől, borásztól eddig is megszokhattuk. Beleszeretni azonban mégis nehéz... 6

Balassa Betsek Hárslevelű 2011.*
Kőporos, puskaporos illat. Sima, élmentes, kerek bor. Krémes konzisztencia, de nem nehéz mégsem. Tiszta és egyúttal nagyon hosszú íz. Egy kis alkohol és fa azért érezhető benne, de mindez nagyon konszolidált és intelligens keretek közt. 6+(7)

Balassa Mézes Mály Furmint 2011.**
Mélységes és nagyon komplex illat a pincére jellemő málnával, ribizlivel, kukoricával. Hosszú, telt, elképesztően vastag korty. Óriási test, határtalan gazdagság, rágható tartalom. Mégis hihetetlen szép egyensúly jellemzi. 7+

Balassa Szent Tamás Furmint 2009.*
Kis redukció, gumi és termálvíz érezhető illatában. Húsos, vastag korty, teltség és megdöbbentő hossz jellemzi ezt a bort is. 7

Balassa Mézes Mály Hárslevelű 2009.*
Tompább illat: késői szüretes, barackos jegyek jellemzik. Kiváló sav cukor arány és a szépen integrált maradék cukor mellett is jól kivehető komplexitás miatt különleges tétel. 7

Balassa Betsek Furmint 2011.*
Trópusi gyümölcsös, málnás illat ismét. Sós, köves, nagyon hosszú, minerális íz. Minden benne van, minden a helyén, talán az alkohol egy kicsit itt is elbillen, de remek. 6+

Balassa Nyúlászó Furmint 2011.*
Kukorica, málna, sok gyümölcs és egy kis púder. Izgalmas, gazdag, mégis kedves, nem a súlyról szól, sokkal inkább a dűlőre jellemzőbb puhaságról. 7

Balassa Thurzó Furmint 2009.
Tömörebb, komolyabb illat, enyhe szamorodnis hangulattal. Mézes, propoliszos, late harvest illat. Ízben egy kissé lusta, poros hangulatú, ismét inkább szamorodnis, némileg a szesz is megbontja az egyensúlyt. 6

Egyébként Tokaji Őszre menni a következő hétvégén ajánlott. Egy sor színes és komoly programmal várja Hegyalja az érdeklődőket.

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább