Kékfrankosok szép sorban...
Tartozom egy vallomással. Néha szkeptikus tudok lenni a Kékfrankossal. Nem mondom, hogy kiegyensúlyozott lenne egymással a viszonyunk. Legalább annyiszor futok bele csalódásokba, ahányszor izgalmas tételekbe. Idehaza a kép igencsak vegyes, de érezhető, hogy sok termelő nagyon bízik legelterjedtebb kék fajtánkban. És jól van ez így. A tavalyi Kékfrankos napon például a lelkesedés nyomaként sok biztató borral találkoztam (Szentesi, Karner, Weninger háromszög tűnik a legmegbízhatóbbnak), és nagyon izgalmassá teszi a fajtát, hogy termőhelyenként más és más erényeket képes fölmutatni. Az alábbi körképben az volt az érdekes, hogy az északi és a déli határvonal mentén körbenézve itt is, ott is lehetett látni sajátosságokat a borokban...noha én egyértelműen inkább észak-párti vagyok (nem úgy Kadarkában). Osztrák és hazai példák következnek.
Takler Kékfrankos 2012
Inkább amolyan belövőbor-félének való az ilyesmi. Füstölt sonkás illat. Nagyon laza korty: friss savak, semmi bonyolítás, simán csak itatja magát a sok gyümölcs. Ez a legegyszerűbb kékfrankos a világon, de hibája abszolút nincs. Erős 4
Weninger Kékfrankos Balf 2011.
Finoman animális illat, de inkább az ázott avaros, gombás vonal, mégis érezhetően sokkal mélyebb és részleteiben gazdagabb a Taklernél. Sötét gyümölcsöket is ad bőséggel: szeder, áfonya (egy nagyon halvány animális fülledtséggel). Sűrűbb is, hosszabb is, savakban, tanninokban izgalmasabb egyveleg, a legvégén kis kesernyével zárva. Ízig-vérig soproni és most is kitűnő vétel ez a Kékfrankos. Legyen halványabb 6
Bolyki Hazug mókus Blauburger 2011
Ugyan nem Kékfrankos, de miért is ne kóstolhatnánk meg itt? Jellegében is inkább portugieseres. Kicsit bozsolés, kicsit penetráns bolykis illat. Füstölt sonka. Ízben is abszolút a portugieserek könnyed frissességét idézi. Kis tannin tapad a végén, savanykás lecsengés és némi alkoholosság. Zilált szerkezet, disszonancia, rendezetlenség, egy izgalmas alapanyagból. Gyenge 5
Gesellmann Hochakker Blaufrankisch 2012
Eukaliptusz, meglepően illatos és mélyről jövő buké. Kis illógyanú, animalitás. Kókuszos, újvilágias ízében is. Nagy test, hosszabb, vastagabb az eddigieknél. Ízében még negro, erőteljes hordó, kékfrankoshoz képest jóval fickósabb bor. 5+
Sauska Kékfrankos 2011.
Mintha az előzőek után hirtelen luxusautóba ülne át az ember: bőrülés, szivaros dohányosság, de találunk itt szilvát, és ismét negro cukorkás, hordós illatokat is. Ízben kávé, meggy, jelentős, de abszolút a legjobb minőségű francia hordó adta hangulattal (nyugodtan adjunk neki 1-2 évet, hogy asszimilálja az érett alapanyagból készült bor). Vad és porózus tanninok szárítanak. Felismerhetően délies, villányi stíl. Hordótoleranciától függően egyelőre 5+(6)
Ernst Triebaumer Blaufrankisch Rust 2012.
1691 óta van jelen a család Ruszton, minél természethűbb gazdálkodásra törekszenek, és kékfrankosból 50 éves tőke is akad náluk. Ez a kékfrankos az egyik legtisztább, legélénkebb a sorban. Édes fűszerek, friss, de nagyon érett pirosas gyümölcsök (kissé grenache-ra hajazó) illatát érezni benne, ahogy nyílik szépen. Ízben meggyes, cseresznyés, semmi szekunder jegy, csak a makulátlan elsődleges fajtajelleg: zöldfűszerek, kakukkfű, és temérdek gyümölcs adta elegáns szépség. Nagyon izgalmas választás annak, aki a fajtával és Burgenlanddal ismerkedne! 6
Heimann Kékfrankos Válogatás 2011
Ismét délebbi vonások. Bőr, animalitás, elegáns és kiművelt profizmus. Ízben kimondottan édeskés (bár cukra nem maradt). Kávé, ismét érett gyümölcsök, a burgenlandi társaságban szemlélve egyértelműen egy húsosabb, vastagabb tétel. Árban nagyon meggyőző, magabiztos kezekkel szerkesztett magyar kékfrankos. 5+
Moric Blaufrankisch 2011.*
Végül az osztrák legenda. Árban is erősen elszökik a mezőnytől, de az élmény sem hétköznapi! Biodinamikus, burgundi értékeket követő birtok, ami a borban is megmutatkozik. Mélyebb illat, itt is bőr, édes fűszerek, szép érettségű alapanyagot juttat eszembe (Moric borokat nem árt szellőztetni, ez a palack ugyan a híresztelésekkel ellentétben pont nem volt büdi). Ízben azonnal szembetűnik, mennyivel több réteggel rendelkezik a sor többi tagjához képest. Súlyos beltartalom, mégis lendületes és izmos savak adnak neki szilárd vázat. Érzékeny részletek, finom gyümölcsök, enyhe fűszerek, franciás eleganciát áraszt, mégis egy extrémebb, vagányabb hangulatban. Hosszú íz, ásványos hangulatok. A savszerkezet, a komplexitás és az arányok egészen új dimenzióba helyezték nálam a fajtát. Erős 7