x

Ripka Gergely

Hárslevelű – kóstoló a Kakasban

exkluzív sor jó társaságban

A szűk körben elköltött különleges kóstoló ötlete a Bocuse d’Or folyamán, lyonban merült föl az év elején, ahol az Onyx sommelier-csapatát erősítő Gervai János és Berecz Stéphanie épp arról cseréltek eszmét, hogy a Hárslevelű is megér egy misét a Furmint mellett. Sokan mondogatják már ezt egy ideje, össze-össze súgnak úton útfélen, hogy talán a száraz Hársak legalább akkora figyelmet érdemelnek. Abban egyetérthetünk, hogy a Hárs kifinomultabb eleganciát tud mutatni a Furmintnál. Nem annyira kemény bor, több a dísz, talán a sallang is, de a megfelelő kezek közt kiművelt/kiműveltebb formát tud ez ölteni. A beszélgetőpartnerek végülis fölvetették egy átfogó Hárs-kóstoló ötletét, melyet végül egy forró augusztusi estén sikerült tető alá hozni, méghozzá Demeter Zoltán Kakas-dűlőben fölépült teraszának teteje alá.

Bott Pince Előhegy 2012.*
Nagyon erős indítás. Már palackozás után is szerettem tavasszal. Meglepően mély szín. Illatban elég zárkózott a fajtához képest: termálvízes, kissé áttetsző, erőtlen illat eleinte. Ásványok, lassan mélyül, az illatba nem szerettem bele. Ízre félszáraz érzet, kerekség, trópusi hangulat, sok primer jegy örömével. Hosszú, utóízében kifejezett barackosság, kivételes egyensúly mellé mégis kellő tartás és súly. Löszös közvetlenség. Nagyon szép. 7

Bott Pince Határi Hárslevelű 2012.*
Sokkal virágosabb, mézesebb, hársasabb. Ízben a kifejezett savaktól lendületesebb, sőt markánsabb a löszös Előhegynél. Izmosabb alkat, keményebb, strukturáltabb vázra fölfűzve. Mindenben több, végén sós mineralitással köszön el. 7

Bott Pince Kulcsár Hárslevelű 2012.**
Nekünk bloggereknek múltunk van ezzel a dűlővel (tavasszal itt telepítettük a jövő Kulcsár Hársait, és a fiatal tőkék köszönik, jól vannak, megeredtek szépen). Virágos, mézes és köves illat, hűvösebb, kimértebb karakter. Ízben itt is a kötöttebb talaj izmos savai adják peckességét, mellette pedig sok a rágható gyümölcs is. Telt korty, végén termálvízes. Súlyos, magas extrakttal bíró fehérbor, a három precízen eltalált friss Bott Hárs legerősebb darabja. 7+

*Demeter Zoltán Szerelmi 2012.**
Nem követi számomra szervesen a korábbi Szerelmik hangulatát. Hideg tejföl, reduktív stílusjegyek, majd üde virágosság és őszibarack fejlődik ki belőle. Mély, de még fiatal, kerekre csiszolt felszín és sima, a borászra jellemző stíl, melyhez a szerelmis súly is társul. Lédús gyümölcsök, teltség, súly és hossz játéka a térben. Nagyon fiatal, de óriási tehetség, mely eleganciában sokkal inkább követi immár az előző évjárat Kakasát, Veresét. 7+

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2011.**
Nem igazodok már ki soha a Lónyain és a Kassain. Nagyon sokat változik az idővel mindkét bor. A Lónyai mostanra bontotta ki szárnyait. Rengeteg virág, legalább ennyi trópusi gyümölcs, sokkal intenzívebb hársvariáció illatban, mint az eddigiek. Ízben is virgoncabb az egész, vitálisabb, kortalanabb citrusokkal, fiatalsággal az előzőek után. Precíz, pontos, finomra hangolt részletek. Sokoldalúan értelmezhető száraz bor, a nap egyik gyöngyszeme. Aki ebből a borból tárolt be inkább (mint én), az járt jól, mert már nem nagyon van. 8

Kikelet Kassai Hárslevelű 2011.**
Trópusi gyümölcsök, még frissebb, még fiatalosabb az egész. Beleköthetetlen tisztaság, precíz részletek ismét. Feszes felszín, rengeteg friss citrussal. Nagyszerűen frissít is, de árnyalatok, komplexitás terén egy hajszállal elmaradt a Lónyaitól, pedig régen ezt szerettem jobban. 7+

*Demeter Zoltán Lapis 2011.*
Hektikus fejlődésű bor. Fél évig alig-alig mutatott magából valamit, esetlennek és bágyadtnak tűnt. De mielőtt mindenki leírná, szépen magára talált mostanra. Méz, sárgabarack, érett palackos jegyek. Sós, mély, hosszú, húsosan telt hárs. A vége felé sajnos azért üresedőben van és egy kis cseresség is beleszól a képbe. 7

Meinklang H10.*
Túlérett barack, kövesség, Somló. Ziláltabbnak, fésületlenebbnek tűnt az előzőek után (jó ezt leírni egy osztrák kezek által készített bornál). Külön mozgó sav, aztán sós mineralitás. Lustább, tompább, hiába a komoly koncentráció. Cseressége sem esik jól, de sok gyümölccsel kompenzál. 6+

Bott Pince Határi Hárslevelű 2009.*
Érett barack, málna (és egy nagyon enyhe illógyanú lappang). Ízben határozott fa, vanília, viszonylagos túlsúly a sor többi tagjához képest (bár a melegben a csapatban csak én voltam erre érzékeny, a többieket lefegyverezte). Krémesebb, nehezebb, testesebb hárs. Kóstoltam már szebb formában is. 7

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2009.**
Összetett, nehezen szálazható tercier jegyek, petrollal, szép illat. Hosszú és tüzes bor. Hihetetlen lendületű még ma is. Vitális savak, arányos felépítés. A Kikelet borok eleganciában és tisztaságban már megint elszöktek a mezőnytől… 7+

*Demeter Zoltán Szerelmi 2009.*
Mézes illat. Széles korty, sok alkohol, nehézkesség, gazdag, hosszú és mély bor, melyet savai is feszesen tartanak azért. 7

Kikelet Váti Hárslevelű 2009.**
Rajnais, tercier petrol van ebben a Kikelet borban is bőséggel, mellette kövességgel. Félszáraz bor, sok-sok érett déli gyümölcs íze. Lendületes, vitális, elképesztő savszerkezet a cukor mellett, gazdag és hihetetlenül strukturált darab. Emlékezetes tétel, irigylem azt, akinek még van belőle… 8

Kikelet Hárslevelű 2008.*
Itt inkább a trópusi gyümölcsök dominálnak még. Szöges ellentéte a 2009-esnek (mindigis az volt). - Szikár, szárító savérzet, pengeéles, feszes, nagyon citrusos. Korrekt darab, magabiztos és profi bor, de a Kikelet soron belül nem ez volt a kedvenc. Gyenge 7

Hollóvár Hárslevelű 2007.
Teljes stílusváltás: barnás arany szín, szűretlen, derítetlen bor, szélsőséges villanások. Teás, mézes illat, narancshéjjal és karmellel. Ízben markánsan kesernyés, öregedő üresség köszöntött a borra, bár a súly nyomai, teltsége okozhat örömet annak, aki az ilyen extremitásokat is kedveli. 6

*Szepsy Király Hárslevelű 2007.*
Gomba, avar, érett illat, amiben most is ott lappang némi kénes bizonytalanság (szándékosan nem én dobtam föl ezt a labdát). Sok fa az ízben, ahogy az alkohol is több, mint amennyire vágyom. Kesernyés vég, egyensúlyzavar, csípős vég. Nem hasonlítható egyetlen korábbi hárshoz sem. Az tény, hogy beltartalom és a komplexitás mellet nem lehet elmenni szó nélkül, de egy-két korty után elég is. Sajnálom ezt a bort, mert fiatalon szerettem, de tavasz óta rendre csalódnom kell benne. 6+

Hollóvár Hárslevelű 2006.
Mézes, kandírozott gyümölcsös, kukoricás illat. Nehéz, súlyos, egyensúlyát fölemésztő bor. Lusta, alkoholos, öreg. 5+

*Szepsy Király Hárslevelű 2006.*
Palackbuké, petrol, de még mindig meglepően sok gyümölcs is akad benne illatban. Strukturája is szépen megmaradt, telt bor, melnyek hossza is kitart rendesen. Életteli, primer gyümölcsöket és életteli savakat máig fölvonultató érett bor. 7

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2006.*
Édes gyümölcskockák és grapefruit kirobbanó illata. Ízben vérnarancs, citrusok, csupa élet. Élő struktúra, végén pici kesernyével zárva. Szép. 7(+)

Hollóvár Hárslevelű 2005.*
A legenda. Gombás, avaros illat. Ízben csípős szarvasgomba, kesernye, rengeteg réteg és alig szétbontható tömörségű komplexitás, köves sósság. Valami hihetetlen őserő tartja egyben máig ezt a különleges bort. Élő, citrusos, rengeteg gazdag bor. Meglepett, hogy mennyire tartja magát 6 év után is. 7+

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2005
Zárkózott illat, visszafogott, alig nyílik a levegőn. Rideg és szigorú savak. Az erő megvan benne is, izmos bor, de savai külön mozognak és a pincétől megszokott színpompa elmarad. (Ekkortájt még irányított erjesztéssel készültek a borok a Kikeletnél.) 6

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2004.
Tercier jegyek, petrol, de trópusi gyümölcsökkel díszítve. Kapros íz, élénk savérzet, de üresedik. 5+

*Szepsy Hárslevelű 2003
Kénes, gumis illat. Élénk sav, sok kesernyés íz, és temérdek fa fedi el a kivételes alapnyagot. Kár érte. 5+

X

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább