x

Ripka Gergely

Hárslevelű – kóstoló a Kakasban

exkluzív sor jó társaságban

A szűk körben elköltött különleges kóstoló ötlete a Bocuse d’Or folyamán, lyonban merült föl az év elején, ahol az Onyx sommelier-csapatát erősítő Gervai János és Berecz Stéphanie épp arról cseréltek eszmét, hogy a Hárslevelű is megér egy misét a Furmint mellett. Sokan mondogatják már ezt egy ideje, össze-össze súgnak úton útfélen, hogy talán a száraz Hársak legalább akkora figyelmet érdemelnek. Abban egyetérthetünk, hogy a Hárs kifinomultabb eleganciát tud mutatni a Furmintnál. Nem annyira kemény bor, több a dísz, talán a sallang is, de a megfelelő kezek közt kiművelt/kiműveltebb formát tud ez ölteni. A beszélgetőpartnerek végülis fölvetették egy átfogó Hárs-kóstoló ötletét, melyet végül egy forró augusztusi estén sikerült tető alá hozni, méghozzá Demeter Zoltán Kakas-dűlőben fölépült teraszának teteje alá.

Bott Pince Előhegy 2012.*
Nagyon erős indítás. Már palackozás után is szerettem tavasszal. Meglepően mély szín. Illatban elég zárkózott a fajtához képest: termálvízes, kissé áttetsző, erőtlen illat eleinte. Ásványok, lassan mélyül, az illatba nem szerettem bele. Ízre félszáraz érzet, kerekség, trópusi hangulat, sok primer jegy örömével. Hosszú, utóízében kifejezett barackosság, kivételes egyensúly mellé mégis kellő tartás és súly. Löszös közvetlenség. Nagyon szép. 7

Bott Pince Határi Hárslevelű 2012.*
Sokkal virágosabb, mézesebb, hársasabb. Ízben a kifejezett savaktól lendületesebb, sőt markánsabb a löszös Előhegynél. Izmosabb alkat, keményebb, strukturáltabb vázra fölfűzve. Mindenben több, végén sós mineralitással köszön el. 7

Bott Pince Kulcsár Hárslevelű 2012.**
Nekünk bloggereknek múltunk van ezzel a dűlővel (tavasszal itt telepítettük a jövő Kulcsár Hársait, és a fiatal tőkék köszönik, jól vannak, megeredtek szépen). Virágos, mézes és köves illat, hűvösebb, kimértebb karakter. Ízben itt is a kötöttebb talaj izmos savai adják peckességét, mellette pedig sok a rágható gyümölcs is. Telt korty, végén termálvízes. Súlyos, magas extrakttal bíró fehérbor, a három precízen eltalált friss Bott Hárs legerősebb darabja. 7+

*Demeter Zoltán Szerelmi 2012.**
Nem követi számomra szervesen a korábbi Szerelmik hangulatát. Hideg tejföl, reduktív stílusjegyek, majd üde virágosság és őszibarack fejlődik ki belőle. Mély, de még fiatal, kerekre csiszolt felszín és sima, a borászra jellemző stíl, melyhez a szerelmis súly is társul. Lédús gyümölcsök, teltség, súly és hossz játéka a térben. Nagyon fiatal, de óriási tehetség, mely eleganciában sokkal inkább követi immár az előző évjárat Kakasát, Veresét. 7+

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2011.**
Nem igazodok már ki soha a Lónyain és a Kassain. Nagyon sokat változik az idővel mindkét bor. A Lónyai mostanra bontotta ki szárnyait. Rengeteg virág, legalább ennyi trópusi gyümölcs, sokkal intenzívebb hársvariáció illatban, mint az eddigiek. Ízben is virgoncabb az egész, vitálisabb, kortalanabb citrusokkal, fiatalsággal az előzőek után. Precíz, pontos, finomra hangolt részletek. Sokoldalúan értelmezhető száraz bor, a nap egyik gyöngyszeme. Aki ebből a borból tárolt be inkább (mint én), az járt jól, mert már nem nagyon van. 8

Kikelet Kassai Hárslevelű 2011.**
Trópusi gyümölcsök, még frissebb, még fiatalosabb az egész. Beleköthetetlen tisztaság, precíz részletek ismét. Feszes felszín, rengeteg friss citrussal. Nagyszerűen frissít is, de árnyalatok, komplexitás terén egy hajszállal elmaradt a Lónyaitól, pedig régen ezt szerettem jobban. 7+

*Demeter Zoltán Lapis 2011.*
Hektikus fejlődésű bor. Fél évig alig-alig mutatott magából valamit, esetlennek és bágyadtnak tűnt. De mielőtt mindenki leírná, szépen magára talált mostanra. Méz, sárgabarack, érett palackos jegyek. Sós, mély, hosszú, húsosan telt hárs. A vége felé sajnos azért üresedőben van és egy kis cseresség is beleszól a képbe. 7

Meinklang H10.*
Túlérett barack, kövesség, Somló. Ziláltabbnak, fésületlenebbnek tűnt az előzőek után (jó ezt leírni egy osztrák kezek által készített bornál). Külön mozgó sav, aztán sós mineralitás. Lustább, tompább, hiába a komoly koncentráció. Cseressége sem esik jól, de sok gyümölccsel kompenzál. 6+

Bott Pince Határi Hárslevelű 2009.*
Érett barack, málna (és egy nagyon enyhe illógyanú lappang). Ízben határozott fa, vanília, viszonylagos túlsúly a sor többi tagjához képest (bár a melegben a csapatban csak én voltam erre érzékeny, a többieket lefegyverezte). Krémesebb, nehezebb, testesebb hárs. Kóstoltam már szebb formában is. 7

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2009.**
Összetett, nehezen szálazható tercier jegyek, petrollal, szép illat. Hosszú és tüzes bor. Hihetetlen lendületű még ma is. Vitális savak, arányos felépítés. A Kikelet borok eleganciában és tisztaságban már megint elszöktek a mezőnytől… 7+

*Demeter Zoltán Szerelmi 2009.*
Mézes illat. Széles korty, sok alkohol, nehézkesség, gazdag, hosszú és mély bor, melyet savai is feszesen tartanak azért. 7

Kikelet Váti Hárslevelű 2009.**
Rajnais, tercier petrol van ebben a Kikelet borban is bőséggel, mellette kövességgel. Félszáraz bor, sok-sok érett déli gyümölcs íze. Lendületes, vitális, elképesztő savszerkezet a cukor mellett, gazdag és hihetetlenül strukturált darab. Emlékezetes tétel, irigylem azt, akinek még van belőle… 8

Kikelet Hárslevelű 2008.*
Itt inkább a trópusi gyümölcsök dominálnak még. Szöges ellentéte a 2009-esnek (mindigis az volt). - Szikár, szárító savérzet, pengeéles, feszes, nagyon citrusos. Korrekt darab, magabiztos és profi bor, de a Kikelet soron belül nem ez volt a kedvenc. Gyenge 7

Hollóvár Hárslevelű 2007.
Teljes stílusváltás: barnás arany szín, szűretlen, derítetlen bor, szélsőséges villanások. Teás, mézes illat, narancshéjjal és karmellel. Ízben markánsan kesernyés, öregedő üresség köszöntött a borra, bár a súly nyomai, teltsége okozhat örömet annak, aki az ilyen extremitásokat is kedveli. 6

*Szepsy Király Hárslevelű 2007.*
Gomba, avar, érett illat, amiben most is ott lappang némi kénes bizonytalanság (szándékosan nem én dobtam föl ezt a labdát). Sok fa az ízben, ahogy az alkohol is több, mint amennyire vágyom. Kesernyés vég, egyensúlyzavar, csípős vég. Nem hasonlítható egyetlen korábbi hárshoz sem. Az tény, hogy beltartalom és a komplexitás mellet nem lehet elmenni szó nélkül, de egy-két korty után elég is. Sajnálom ezt a bort, mert fiatalon szerettem, de tavasz óta rendre csalódnom kell benne. 6+

Hollóvár Hárslevelű 2006.
Mézes, kandírozott gyümölcsös, kukoricás illat. Nehéz, súlyos, egyensúlyát fölemésztő bor. Lusta, alkoholos, öreg. 5+

*Szepsy Király Hárslevelű 2006.*
Palackbuké, petrol, de még mindig meglepően sok gyümölcs is akad benne illatban. Strukturája is szépen megmaradt, telt bor, melnyek hossza is kitart rendesen. Életteli, primer gyümölcsöket és életteli savakat máig fölvonultató érett bor. 7

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2006.*
Édes gyümölcskockák és grapefruit kirobbanó illata. Ízben vérnarancs, citrusok, csupa élet. Élő struktúra, végén pici kesernyével zárva. Szép. 7(+)

Hollóvár Hárslevelű 2005.*
A legenda. Gombás, avaros illat. Ízben csípős szarvasgomba, kesernye, rengeteg réteg és alig szétbontható tömörségű komplexitás, köves sósság. Valami hihetetlen őserő tartja egyben máig ezt a különleges bort. Élő, citrusos, rengeteg gazdag bor. Meglepett, hogy mennyire tartja magát 6 év után is. 7+

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2005
Zárkózott illat, visszafogott, alig nyílik a levegőn. Rideg és szigorú savak. Az erő megvan benne is, izmos bor, de savai külön mozognak és a pincétől megszokott színpompa elmarad. (Ekkortájt még irányított erjesztéssel készültek a borok a Kikeletnél.) 6

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2004.
Tercier jegyek, petrol, de trópusi gyümölcsökkel díszítve. Kapros íz, élénk savérzet, de üresedik. 5+

*Szepsy Hárslevelű 2003
Kénes, gumis illat. Élénk sav, sok kesernyés íz, és temérdek fa fedi el a kivételes alapnyagot. Kár érte. 5+

X
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább