x

Ripka Gergely

Skizo SK és Bakó Ambrus 2012/a palackozás utáni napokban

Badacsonyban új tavasz közeleg, aminek már dereng a hajnala. Bakó Ambrusról annyi szépet és jót mondtam már, hogy ezt a vonalat nem is folytatnám, mert még gyanússá válik. Akit érdekelnek a meggyőző előzmények, lapozzon vissza a lenti címkék/tagek segítségével (linkelni mostanában nincs időm). A 2012-es tételek régóta várják már a forgalomba kerülést (átaludtak pl egy Pannon Bormustrát is...tudni kell, hogy az észak-balatoni régió egyik legelfoglaltabb borászáról van szó), ahogy az érdeklődök is várták a borokat. Egy futó találkozásnak köszönhetően már tavasszal beszámoltam a friss tételek nyújtotta élményekről. Ezúttal hat boron keresztül egy újabb keresztmetszetet sikerült kapnom arról, mi került a kóstolásom előtt pár héttel a palackokba. Egyik kollégám nagyon találóan úgy fogalmazott, a 2012-es Bakó borok sokkal túláradóbbak, mint bármi más a Balaton mellől (talán már túlzottan is?). Aztán lehet, hogy csak a balatoni konvenciók mondatják ezt de valahogy mégis így van ez. Előtte fölvezetésként a szintén badacsonyi Skizos fiúk (eddigieknél) magasabb szintre pozícionált SK sorozatát kóstoltam meg.

Skizo SK Kéknyelű 2012
Érett sajt, pici mineralitás. Élénk, citrusos savak, könnyű, de még nagyon fiatal, nem rendeződött egészen össze, kicsit zilált. Kellően hosszú, mégis laza. Tiszta lecsengés. 5

Skizo SK Olaszrizling Balatonfelvidék2012
Puskaporos, lisztes (Káli Kövekkel rokon illat, ld jövő héten). Friss savak, egyszerűbb szerkesztés, direktebb fehérbor. Könnyű, zamatos, csiszolt és ez is nagyon tisztán ér véget. 5

Skizo SK Olaszrizling Badacsony  2012
Sokkalta gyümölcsösebb, primer illat, pici minerális jelleg (és egy kevés palackozás utáni kén is volt minden SK borban). Lédúsabb, kerekebb, sokkal több érett, harapható gyümölccsel. Laza, zamatos, élénk savérzettel üdítő nyárias bor. 5+

Bakó Ambrus Kéknyelű 2012
Mályvacukor, zöldségfélék tiszta illata. Egyszerre puha és citrusos. Mandulás kesernye, de cizellált, csiszolt és nagyon elegáns, puha tapintású simaság, 2012-es jegyekkel. (Mindössze 10.5-ös alk). 5+

Bakó Ambrus Olaszrizling 2012
Egy illatosabb, zamatosabb bort adó klónnal került szembe a borász 2012-ben. Szellőzéssel valóban tódulnak a tropikális jegyek. Mélyebb, köves illat. Teltebb, testesebb, hosszabb, krémesebb és talán alkoholosabb érzetű is az előző után. Szép. 6

Bakó Ambrus Rajnai rizling 2012
Kedves, édes süteményes, behízelgően illatos rajnai (Ambrus rögtönzött biokémia kiselőadása értelmében ez azért lehet, mert a rajnainak van a traminivel rokonsági kapcsolata, aminek következtében bizonyos terpének reakciójával kialakulhat traminis illat a rajnaiban is). Ez is gömbölyded, kerek bor, simára csiszolt, de rajnais savai mégis élénkséget csempésznek bele. Az alkoholból egy kevés itt is jelen van az íz végén. Sokat változott pár hónap alatt. 6+

Bakó Ambrus Budai zöld 2012
Zöldséges illat megint. Ízben mintha nem lenne egészen száraz. Simára csiszolt élek, kerekded, nagyon jól iható, egyszerűbb és mégis nagyon üde színfoltja a sornak. Ideális szoktató bor. 5+

Bakó Ambrus Kéknyelű Villa Mellett 2012
Tartózkodó, de friss illat. Pici szénsavas jelleggel szúr, frissítőek a savak, könnyedség hatja át az előző évjárathoz mérve. A már sokat emlegetett simaság, csiszoltság ezt a bort is kiemeli a könyékbeli mezőnyből. Sok fehér gyümölcs adja meg az íz jellegét, üde és szép érett savak, hosszú érlelési potenciál reményével. 6+

Bakó Ambrus Bakról 2012
A bor nagyjából fele Chardonnay, másik fele Olaszrizling, de Ambrus elmondása szerint a rizlingen mindig többet hagynak rajta. Hűvösebb, zsályásan florális illat, cukorkabolt, déli gyümölcsök. Friss savak, zöldségnövényes ízektől vegetális érzet, kitűnő szerkezeti gazdagság. Primer, fiatal jegyei uralják még, de az érleléssel meglepetésekre számítok. 6+

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább