Skizo SK és Bakó Ambrus 2012/a palackozás utáni napokban
Badacsonyban új tavasz közeleg, aminek már dereng a hajnala. Bakó Ambrusról annyi szépet és jót mondtam már, hogy ezt a vonalat nem is folytatnám, mert még gyanússá válik. Akit érdekelnek a meggyőző előzmények, lapozzon vissza a lenti címkék/tagek segítségével (linkelni mostanában nincs időm). A 2012-es tételek régóta várják már a forgalomba kerülést (átaludtak pl egy Pannon Bormustrát is...tudni kell, hogy az észak-balatoni régió egyik legelfoglaltabb borászáról van szó), ahogy az érdeklődök is várták a borokat. Egy futó találkozásnak köszönhetően már tavasszal beszámoltam a friss tételek nyújtotta élményekről. Ezúttal hat boron keresztül egy újabb keresztmetszetet sikerült kapnom arról, mi került a kóstolásom előtt pár héttel a palackokba. Egyik kollégám nagyon találóan úgy fogalmazott, a 2012-es Bakó borok sokkal túláradóbbak, mint bármi más a Balaton mellől (talán már túlzottan is?). Aztán lehet, hogy csak a balatoni konvenciók mondatják ezt de valahogy mégis így van ez. Előtte fölvezetésként a szintén badacsonyi Skizos fiúk (eddigieknél) magasabb szintre pozícionált SK sorozatát kóstoltam meg.
Skizo SK Kéknyelű 2012
Érett sajt, pici mineralitás. Élénk, citrusos savak, könnyű, de még nagyon fiatal, nem rendeződött egészen össze, kicsit zilált. Kellően hosszú, mégis laza. Tiszta lecsengés. 5
Skizo SK Olaszrizling Balatonfelvidék2012
Puskaporos, lisztes (Káli Kövekkel rokon illat, ld jövő héten). Friss savak, egyszerűbb szerkesztés, direktebb fehérbor. Könnyű, zamatos, csiszolt és ez is nagyon tisztán ér véget. 5
Skizo SK Olaszrizling Badacsony 2012
Sokkalta gyümölcsösebb, primer illat, pici minerális jelleg (és egy kevés palackozás utáni kén is volt minden SK borban). Lédúsabb, kerekebb, sokkal több érett, harapható gyümölccsel. Laza, zamatos, élénk savérzettel üdítő nyárias bor. 5+
Bakó Ambrus Kéknyelű 2012
Mályvacukor, zöldségfélék tiszta illata. Egyszerre puha és citrusos. Mandulás kesernye, de cizellált, csiszolt és nagyon elegáns, puha tapintású simaság, 2012-es jegyekkel. (Mindössze 10.5-ös alk). 5+
Bakó Ambrus Olaszrizling 2012
Egy illatosabb, zamatosabb bort adó klónnal került szembe a borász 2012-ben. Szellőzéssel valóban tódulnak a tropikális jegyek. Mélyebb, köves illat. Teltebb, testesebb, hosszabb, krémesebb és talán alkoholosabb érzetű is az előző után. Szép. 6
Bakó Ambrus Rajnai rizling 2012
Kedves, édes süteményes, behízelgően illatos rajnai (Ambrus rögtönzött biokémia kiselőadása értelmében ez azért lehet, mert a rajnainak van a traminivel rokonsági kapcsolata, aminek következtében bizonyos terpének reakciójával kialakulhat traminis illat a rajnaiban is). Ez is gömbölyded, kerek bor, simára csiszolt, de rajnais savai mégis élénkséget csempésznek bele. Az alkoholból egy kevés itt is jelen van az íz végén. Sokat változott pár hónap alatt. 6+
Bakó Ambrus Budai zöld 2012
Zöldséges illat megint. Ízben mintha nem lenne egészen száraz. Simára csiszolt élek, kerekded, nagyon jól iható, egyszerűbb és mégis nagyon üde színfoltja a sornak. Ideális szoktató bor. 5+
Bakó Ambrus Kéknyelű Villa Mellett 2012
Tartózkodó, de friss illat. Pici szénsavas jelleggel szúr, frissítőek a savak, könnyedség hatja át az előző évjárathoz mérve. A már sokat emlegetett simaság, csiszoltság ezt a bort is kiemeli a könyékbeli mezőnyből. Sok fehér gyümölcs adja meg az íz jellegét, üde és szép érett savak, hosszú érlelési potenciál reményével. 6+
Bakó Ambrus Bakról 2012
A bor nagyjából fele Chardonnay, másik fele Olaszrizling, de Ambrus elmondása szerint a rizlingen mindig többet hagynak rajta. Hűvösebb, zsályásan florális illat, cukorkabolt, déli gyümölcsök. Friss savak, zöldségnövényes ízektől vegetális érzet, kitűnő szerkezeti gazdagság. Primer, fiatal jegyei uralják még, de az érleléssel meglepetésekre számítok. 6+