x

Ripka Gergely

Villa Tolnay: Badacsony nemzetközi felfogásban

Nem is olyan régen alföldi merlot egészen odáig volt a csobánci Villa Tolnay 10-es Rajnaijától. És igaza van, az érzés jogos: mintha abban a borban összpontosulna minden, ami mostanában jó a bazalttanúhegyek körül. – Nehéz évben is jól teljesít a rajnai Badacsonyban, (sokszor elmondtam már: építeni kéne rá), elérhető ár, nemzetközi mérce alapján is nagy és értékes bor, mely a benchmarknak tekinthető Villa Sandahlok szintjén mozog szerkezetileg is, élmény tekintetében is (talán mellettük sem vallana szégyent). A Villa Tolnay borokból süt, hogy világlátott emberek munkái. Olyan embereké, akik nem vaktában, sötétben tapogatóznak, hanem napnál világosabb tudatossággal készítik boraikat. Tény, hogy pár évre nyomtalanul eltűntek a piacról, de a lényeg, hogy most újra itt vannak kéznél (az árak messze a fájdalomküszöb alatt mozognak) és az új eredmények igen bíztatóak, - amint ma látni fogjuk, nem csak rajnaiban:

Villa Tolnay Tavasz Zöldveltelini 2011
Nem volt fában. Visszafogott, olajos magos, száraz szénás jegyek orrban, mégis a végtelen (osztrákos) tisztaság az, ami szembetűnik. Ízben kerekség, jóleső zamat, frissítően virgonc savak, nagyon jó inni. Precíz. Végén pici sósság érezhető benne, és mintha Wachau is közelebb lenne, mint a térképen. 1590 Ft-ért én ezt egész nyáron szívesen innám (ha a rajnaijuk esetleg elfogyna). 6

Villa Tolnay Zöldveltelini 2011
Volt fában (Stockinger). Spárgás, fokhagymás, de aztán kedvesebb, virágos illatot mutat, vonzó fehér húsú gyümölcsökkel. Integrált krémesség jön a hordóból, a fa alig észlelhető. Ez is végtelenül tiszta, barackosan gyümölcsös, tán egy fokkal testesebb, hosszabb is az előzőnél, és a szesz is komolyabbnak mutatkozik az előző után (a kívánatos zöldveltlini-stílushoz képest). Az elismerő tapsot megérdemli ez is. Legyen egy szűkebb 6

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább