x

Ripka Gergely

Nyulak Ifj. Franz Weninger kalapjából

2011-es vörösek

Mi van, ha Sopronban van a kulcs a legjobb magyar vörösborokhoz, csak épp pont ott nem keressük igazán? Rég nem írtam már kóstolásról, de cserébe olyan borokról fogok most, amik legalább lelkesítőnek hatnak a mai magyar vörösboros képet átböngészve. Franz Weninger új utakon jár, radikálisan szembemegy pár évjárat óta mindennel, amit idehaza nagy vörösbornak ítél meg a nép. Lássuk, csak: van itt egy több, mint magabiztos alap kékfrankos, a szortimentet pedig egy dűlős csúcskékfrankos keretezi a borvidék emblematikus fajtáját szépen helyre is téve; a kettő között pedig a „világfajtaborok” színesítik a képet: okosan, megfontoltan mintegy izgalmas és szignifikáns fejlődési, finomodási folyamat részét képezve évről-évre. A soproni tehetség egyike azon hazai partizánoknak, akik végleg tisztába rakták, hogy a(z önmagában igen fájdalmas) koncentráció egy vörösborban nem elég. Célravezetőnek, példamutatónak és a borokban elegánsnak tűnik nekem ez a fajta önmérséklet. Itt vannak az új évjárat tételei (s természetesen továbbra is biodinamikus keretek teszik még romantikusabbá a képet):

Weninger Sopron 2011
Most is Merlot és Kékfrankos, és most is megbízható vételnek tűnik. Illatban vörös szilva, cassis. Ízben izgalmas lendület, modern, már-már kozmopolita, bisztróboros hangulat (úgy tűnt, akármilyen asztalon helye lenne). Sok gyümölcs és soproni hűvösség adta fiatalos, közérthető hangulat. Tisztára és világosra hangolt részletek. Ennyi és nem több. Nincs is mit magyarázni ezen. 5+

Weninger Pinot noir 2011
Halványabb, tipikus Pinot szín. Illatban eleinte köptető, gyógyszertár, aztán ez szerencsére hamar eltűnik és helyére pirosas gyümölcsök, Pinot-sabb hecsedli érkezik. Ízben a forró év ellenére kimondottan penge és feszes, már-már nyers. Gazdag fűszeresség bontakozik ki a korty közepén. Meglepő gazdagság és hossz jut a kissé reszelős savak mellé. Tisztaság, ásványos, földes karakter és nagyon kifinomult tanninok. Az idő szerintem szépít is még rajta. Halványabb 6

Weninger Merlot 2011.*
Mély szín. Picit animális, aztán inkább fűszernövényes illat: ánizzsal. Ízre édeskésebb, populárisabb (talán kicsit a pince múltját idézi, amit én ugyancsak nem bánok). Húsos, vastagabb, zsírosabb vörösbor, mint amiket újabban a borásztól kóstolhattunk. Mégis kiművelt, szerkezetileg és tisztaságban ez is beleköthetetlenül pontos. Puhább tanninok, kerekebb, sokkalta puhább, selymesebb tapintású a Pinot után. 6+

Weinger Cabernet sauvignon 2011.*
Tömör illat, elsőre eltéveszthetetlen érett sajt, aztán érett piros és sötét gyümölcsök színezik. Ismét a remek állagú tanninok teszik felejthetetlenné. Sima, selymes szövés, kék szilvás jegyek. Komolyabb struktúra, sokkal több réteg bontakozik ki, s közben a merlot-nál érezhetően izgalmasabb lendületű bor. Komplex, hosszú íz. Rég nem ittam ilyen szép és egyedi magyar Cab.Sauv-t. 7

Weninger Cabernet franc – Merlot 2011
Az anekdota szerint csak egy véletlen baleset műve, hogy a két fajta egybe lett fejtve (vagyis a házasításoknak továbbra sem híve a borász). Illatban, kávé, bors, szárított paradicsom. Ízre húsos, vastag bor. Az évjárat simasága itt inkább viszonylagos egyszerűségbe csap át (vagy csak a Cabernet után már nem sok újat lehet mutatni). Jobban érthető, készebb, közvetlenebb vörösbor, de hamisítatlanul Sopron és Weninger. 6

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább