Figula újdonságok fehérben, vörösben, vakon
A néhai idősebb Figula Mihálynak elévülhetetlen érdemei vannak a Füred-Csopaki borok minőségi fejlesztése terén. Fehérborai nagyon széles körben kedveltté váltak és sokakat győzött meg arról, hogy a Balaton északi partjain az ország egyik legjobban iható fehárbora készül. Részemről a nagy rácsodálkozások komolyabb magaslatok felé továbbra is váratnak magukra a régióból, de az nem baj, ha vannak dolgok, amikhez az ember apró lépésekkel közeledik. Az alábbi borokat úgy kóstoltam, hogy fogalmam sem volt, hogy milyen termelő, milyen régió borairól van szó:
Figula Bordoma 2011
A szomszéd bloggertől tudtam meg nem rég, hogy Sémillon is akad benne a Sauvignon mellé. Bodzás, csalános, sauvignonos, vegetális, petrezselymes illat. Ízben harsány és vad, grapefruit-os, citrusos, vidám, nyári fehérbor. Hozza a fajta legszebb erényeit. 6
Figula Gella 2011
Már a korábbi évjáratokkal is nehezen barátkoztunk…valahogy kétségek közt vagyok, mennyire áll jól a Sauvignonnak ez a komolykodás. Bodza és csalán, orrban mégis valahogy tompább, talán bizonytalanabb is a Bordománál. Ízben durván vegetális, alkoholja is erősebben fűt, lendületben és egyensúlyban pedig szerényebb. Lecsengése kimondottan sós. 5+
Figula 7 ha 2011
Orrban vajasság, olajos magok, érett sajt. Enyhén hordós illat, kis bodza, bőr, fűszer és citrusok. Ízben nehéz és zsíros, kissé kesernyés villanások mellett. Érzetre nem tűnik teljesen csontszáraznak, szinte félszáraz benyomást kelt kerekségével, sűrű zamataival. Citrusok teszik élénk savúvá. Sós ízmaradék. Ha a 15-ös alkohol nem billentené meg teljesen az egyensúlyt, egészen izgalmas darab is lehetne. 5+
Figula Sáfránykert Olaszrizling 2009
Erőteljes hordó, vanília, szúrós ásványok, és tercier barack. Egyensúlya nem jó, a bor kezd öregedni. Vakon is érezhetően nagy bornak szánta, aki készítette, de az arányok valahogy megborultak idő közben. Egy éve jobban tetszett. 5
Figula III. Cuvée 2011
Melegebb karakterű illat, főtt gyümölcsökkel. Érett tanninok, sajátos jelleg. Egyszerű, bonyolításoktól mentes balatoni vörösbor. 5+
Figula Margya Cabernet sauvignon 2011
Enyhébb, finoman fűszeres buké, melyről egyértelműen bordói fajták ugranak be. Kerek, szép egyensúly. Jó arányok, kiegyensúlyozott vörösbor, szép fahasználattal. 6
Figula Öreg-hegy-Bordoma Cabernet sauvignon 2011
Paprika és bordóias fűszerezés és meggy. Melegség érezhető benne az előzőekhez képest. Ízben kis fás vanília, puncsosság, erőteljesebb tanninok. 5+
Figula Öreg-hegy Cabernet sauvignon 2011
Zárkózottabb illat: gomba, avar, vanília. Sötét húsú gyümölcsök. Ízben földes, szemcsés, durvább felszín. Hosszabb, de van benne egy húvösebb karakterjegy is. Erőteljes, komoly, de rideg vörösbor, ami talán egy árnyalattal izgalmasabbá is teszi. 6
Figula Bordoma – Farkasverem CS – CF – M 2011.
Első szippantásra elég populáris, aztán hosszas szellőzéssel klaaszikus bordói cuvée illat bomlik ki: hidegen sötétebb tónusok (szeder, szilva, füstölt sonka), majd rumosmeggy, vörösszilva, keleti fűszerek, gyógycukorka és kávé. Túlérett, de legalábbis jól érett gyümölcsös jegyek elegánsan. Szilva és más sötét gyümölcsök. Ízben közepesnél épp csak teltebb, kitöltöttebb, de mégis minde alkotóelem szépen megtalálja benne a maga helyét. Fókuszált. Jó mennyiségű és minőségű, finomszemcséjű tanninok. Elegánsan hordós, ízmaradékában csokis. Az izgalmakat keresgélni kell benne, ez a termőhely ezt tudja. De betudhatjuk ezt egyelőre fiatalságának is. Húsos, gazdag bor. Széles. Elérhető közelségben a déli vörösek minősége. Nagyon korrekt munka ez vörösben a Balatonról. 6