Bakó Ambrus/2012-es hordóminták
tovább a megkezdett úton
Egy fiatal tehetség, aki színt vitt Badacsonyba. Bakó Ambrus önállóan is olyan gyorsan kivívta a borszerető közönség szimpátiáját, hogy arra nagyon kevés példa van idehaza. Keze nyomán olyan izgalmas borok születtek meg a borvidék két legfontosabb fajtájából, az Olaszrizlingből és a Kéknyelűből (én kissé szürkebarát-szkeptikus vagyok), melyek némelyik rögtön mérföldkövekké is váltak (Teraszok, Rózától, Villa Mellett). Illetve mint tudjuk, Ambrus a Villa Sandhalnál Rajnai-téren is derekasan helytáll egy a sajátjánál merőben más stílusban is (irányított erjesztés, elzászi know-how, acéltartályokkal). Ambrus világosan beszél. A borai is. Tokajban már sok ilyet láttam: van kötődése a borvidékhez, de kissé mégis outsider (a szó legjobb értelemben). Olyan ember, akit nem korlátoznak egy adott borrégió bevésődöttségei, fölvett béklyói, hanem van benne elég fantázia, erő, hogy új gondolatokkal, új irányba forduljon és tudjon hinni abban, hogy a fősodor mellett mindezt a felszínre tudja majd juttatni.
A 2011-es borok érezhetően magabiztosabbak, letisztultabbak voltak az egyébként szintén izgalmas 2010-esek után. Megújult arculat, egy Rajnai rizling és Olaszrizling szelekciók, Kéknyelűkkel. Ezekben hisz Bakó Ambrus. Az eredmény meggyőzőre sikerült. A 2012-es borok még igen csikók most. Hármat kóstoltam meg egymás mellett nem rég. Egyik csinosabb, mint a másik:
Bakó Ambrus Kéknyelű 2012. (M)
Tiszta és nagyon friss zöldalma illat. Ízre sós, most picit fémes ízű a végén. Friss savak, száraz végszó. Nagyon ígéretesnek tűnik makulátlanságával.
Bakó Ambrus Rajnai rizling 2012. (M)
Gazdagabb bor, már most tele meglepetésekkel. Trópusi gyümölcsök, mellettük szúrós, köves illat, halvány virágossággal (nagyszerű benne minden). Sima, kerek, ebben az évben kevesebb, kerekebb, de pont ettől jólesőbb maradékcukorral. Krémes, puha, konzisztencia a kéknyelű után. Szép lesz.
Bakó Ambrus Olaszrizling 2012 (M)
Meglehet, hogy hamarosan Bakó Ambrus lesz a fajta egyik legizgalmasabb mívelője. Tény, hogy Ambrus precizitását igényli az Olaszrizling. Virágok, kréta, marcipán, mindez a fajtától kevéssé megszokott intenzitással és definiáltsággal. Tiszta, sima, kerekre csiszolt elegancia mindenütt. Sok érett, puha gyümölcs, főként körte. Lehet, hogy vakon nem is hinném el, hogy olaszt kóstolok… Bármely külföldi szakinak ki merném tölteni a poharába. Lesz belőle valami.