x

Ripka Gergely

Kadarkák vakon.

Melyik borvidéken érdemes keresgélni a pillangóvá formálódó Kadarkát?

Lassan többet írok Kadarkákról, mint bármi másról (igaz nem olyan rég a fehérborok és Tokaj nyújtottak némi egyoldalúságot itt az oldalon, legyen annyi elég, hogy törekszem a változatosságra). Nehéz ezt a törékeny és szőlőben, pincében egyaránt érzékeny fajtát egzakt módon megfogni. Annyi árnyalata van, annyi borminőséggel találkoztunk már, hacsak akár pár évtized távlatában tekintünk vissza élményeinkre. Volt itt presztízsromboló lejáratás, kannásbor, láttunk nagy (vagy épp nagyravágyó) Kadarkákat Egerből, de egyre inkább a mediterrán klímahatású Villányból is; hétköznapibbakat, mind finomabbakat Szekszárdról, mosolygósabb sillereket, asztali minőségű borokat az Alföldről, végül egyedi különlegességeket (mai) határainkon túlról (Ménes, Hajdujárás, ahonnan mint tudjuk a fajta is benépesítette a Kárpát-medencét).

Van már mihez viszonyítani. Vannak hivatkozási alapok és vannak egyre biztosabb pontok a polcokon - a kékfrankoshoz hasonlóan - egyre több borvidéken, melyek évről-évre megvillantják a fajta egyediségét, különleges arcait. Annyit biztosra vehetünk, hogy ez a fajta soha nem lesz egy díjbirkózó, ami talán nem is baj…finom vonalaival, vékonyabb alkatával talán több eleganciát lehet belecsempészni a palackba, mint egy argentin malbecbe, ausztrál shirazba. Hogy lesz-e a Kadarkából világraszóló magyar bor, azt nehéz lenne megmondani. Elsőre talán hajlamosak lennénk azt hinni, hogy ez a fajta hitványabb a befutott világfajták erényei mellett mérve (konkrétan ezt látom szinte minden megrögzött Villány-fan, laikus szemében, akinek a Kadarkáról mesélek); de mi van, ha mégis van mit megmutatnunk belőle, csak a sztereotípiák és a berögződések, a nemzetközi trendek nem hagyják bennünk, hogy észrevegyük a Kadarka bájos szépségét…?

Az út elején vagyunk még, tanulnunk kell a fajtát. Nem rég egy teljesen vak kóstoláson volt szerencsém a hazai Kadarka-mezőny egy mélymerítését végigélni:

Németh János Kadarka 2011

Dugós (…bár nem a klasszikus formában…volt, aki szerint nem TCA-s, csak szimplán dohos a bor. A maga nemében elég fájdalmas illat telepedett rá. - Eltekintenék az értékeléstől.)

Sebestyén Iván-völgyi Kadarka 2011

Az Iván-völgyből lehet még szekszárdi grand cru Kadarka-terroir. Jól kivehetően szilvás, dzsemes illat, erdei gyümölcsökkel, joghurtal, bőrösséggel. Ízben elég harsány és direkt bor, kevés savval, annál több behízelgő, dzsúzos gyümölccsel. Érdekes alternatívája a fajtának. Egyszerű, de nagyon jó ivású bor. (Pár héttel korábban ő is hibás volt, örültem, hogy ezúttal szépen szerepelt.) 5+

Günzer Kadarka 2011

Szúrósabb, keleti fűszeres, édes hatású illat, vaníliával, bőrszíjjal. Ízben érett, fickós tanninok, tercier jelleg. Szilvás íz, koncentrált és izgalmas; kár, hogy a borászra jellemző fa kissé eluralja. 5

Balla Géza ménesi Kadarka 2010

Savanykás gyümölcsök illata, szépen, kedvesen. Filigrán, jó ivású, kedves, bájos, semmi feltűnést nem keltő ízvilág, mely mégis magabiztosan és korrektül hozza a fajta tiszta erényeit, apró izgalmait. 5+

Sebestyén Kadarka 2011

Hasonlóan visszafogott illat, kis fűszeresség, némi gyümölcsösség, érzetre vékonyabb korty. Nulla hordójelenlét, bisztróboros könnyedségű bor. Korábban nagyobb élményeket is okozott… 5+

Heimann Kadarka 2011

Fiatalos szín, rengeteg kerti fűszer. Ízben szemcsésebb és tanninosabb. Eleve több a sava is, élénkebb, frissebb, fiatalosabb bor. Tisztasága nagyon megnyerővé teszi. Meglehetősen tipikus kadarkás jegyek szövik át. 5

St. Andrea Kadarka 2011

Ribizlis, édeskés és egyszerre savanykás gyümölcsösség jellemzi. A korty édeskés, tele élénk, dzsúzos gyümölcsök hangsúlyával. Kissé direktnek hat, ebben a sorban nem annyira magassága, sokkal inkább hosszúsága és a borászatra jellemző karaktere emeli ki. 5(+)

Gróf Buttler Kadarka 2011

Fenyőtű, sok kerti fűszer, vastagabb, testesebb, sokkal hosszabb az előzőeknél, de kissé lustább és darabosabb is… 5

Sauska Ördög-árok Kadarka 2011

Igen meleg katlan ez Villányban, ahol egy forró évben nem lehet egyszerű bánni a Kadarkával. Festőszőlők illata, cassis, intenzív fűszeresség. Izgalmakkal teli illat. Puhaság. Kimondottan gazdag íz, délies stílus, de közben tele lendülettel és eleganciával. Profi munka. A világraszóló Kadarka egyik előfutárának is tekinthetnénk. 6

Günzer Zoltán Kadarka 2009

Alighanem Günzer Zoltán két Kadarkája is az Ördögárokból jöhetett.
Atipikus, bőrös, animális illat. Lehet, hogy nem is találnám ki a fajtát. Korosabb jelleget mutató íz, fűszerei már a háttérbe szorultak és egy palackbukés jelleg kezdi már megenni a bort. Gyenge 5

Dúzsi Kadarka 2009

Sötétebb szín. Elsőre elég bizonytalan illat, tompasággal, savanykás, éretlen gyümölcsökkel. Ízre is elég vékonyka, az idő is kikezdhette talán, nem az igazi… 4

Takler Kadarka 2009

Kis bizonytalanság itt is jelen van. Eléggé fűszeres illat. Fanyar gyümölcsök, ízre fáradtabb, tompább, éles tanninokkal, kissé éretlen gyümölcsre utaló jegyekkel (úgy tudom, a Kadarka elég egyenetlenül érik a tőkén, van hogy egyes bogyók már töppedésnek indulnak, miközben ugyanazon a fürtön szinte zöldes szemek is megfigyelhetők, meglehet, hogy itt is ilyesmi állt fenn). 4

Tüske Kadarka 2011

Elegáns, tömör, puha sokszínű illat, a Kadarka szépséges fűszerességével és pirosas gyümölcseivel. Az előző után a szépen érett gyümölcs itt sokkal szembetűnőbb. Lendületes, jó felépítésű és szép bor, benne a fajta legszebb megnyilvánulásaival, érzékeny fűszerességével, elegáns savaival. 6

Maurer 1880 Kadarka 2011.*

Túlérett gyümölcsöket mutató illat, erjedt, főtt gyümölcsökkel, szellőzve késői szüretes, aszús jegyekkel, amit már korábban is határozottan érezni véltem benne. Ízben szélesebb, húsosabb, gazdagabb az előzőeknél, fűszeres és fajtajelleges végszó. Csodás Kadarka. Minimum negyedszerre kóstolom, és nem találok benne okot arra, hogy ne figyeljünk oda a fajtára, a terület idős ültetvényére és bor készítőjére is!! 6+

X

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább