Kadarkák vakon.
Melyik borvidéken érdemes keresgélni a pillangóvá formálódó Kadarkát?
Lassan többet írok Kadarkákról, mint bármi másról (igaz nem olyan rég a fehérborok és Tokaj nyújtottak némi egyoldalúságot itt az oldalon, legyen annyi elég, hogy törekszem a változatosságra). Nehéz ezt a törékeny és szőlőben, pincében egyaránt érzékeny fajtát egzakt módon megfogni. Annyi árnyalata van, annyi borminőséggel találkoztunk már, hacsak akár pár évtized távlatában tekintünk vissza élményeinkre. Volt itt presztízsromboló lejáratás, kannásbor, láttunk nagy (vagy épp nagyravágyó) Kadarkákat Egerből, de egyre inkább a mediterrán klímahatású Villányból is; hétköznapibbakat, mind finomabbakat Szekszárdról, mosolygósabb sillereket, asztali minőségű borokat az Alföldről, végül egyedi különlegességeket (mai) határainkon túlról (Ménes, Hajdujárás, ahonnan mint tudjuk a fajta is benépesítette a Kárpát-medencét).
Van már mihez viszonyítani. Vannak hivatkozási alapok és vannak egyre biztosabb pontok a polcokon - a kékfrankoshoz hasonlóan - egyre több borvidéken, melyek évről-évre megvillantják a fajta egyediségét, különleges arcait. Annyit biztosra vehetünk, hogy ez a fajta soha nem lesz egy díjbirkózó, ami talán nem is baj…finom vonalaival, vékonyabb alkatával talán több eleganciát lehet belecsempészni a palackba, mint egy argentin malbecbe, ausztrál shirazba. Hogy lesz-e a Kadarkából világraszóló magyar bor, azt nehéz lenne megmondani. Elsőre talán hajlamosak lennénk azt hinni, hogy ez a fajta hitványabb a befutott világfajták erényei mellett mérve (konkrétan ezt látom szinte minden megrögzött Villány-fan, laikus szemében, akinek a Kadarkáról mesélek); de mi van, ha mégis van mit megmutatnunk belőle, csak a sztereotípiák és a berögződések, a nemzetközi trendek nem hagyják bennünk, hogy észrevegyük a Kadarka bájos szépségét…?
Az út elején vagyunk még, tanulnunk kell a fajtát. Nem rég egy teljesen vak kóstoláson volt szerencsém a hazai Kadarka-mezőny egy mélymerítését végigélni:
Németh János Kadarka 2011
Dugós (…bár nem a klasszikus formában…volt, aki szerint nem TCA-s, csak szimplán dohos a bor. A maga nemében elég fájdalmas illat telepedett rá. - Eltekintenék az értékeléstől.)
Sebestyén Iván-völgyi Kadarka 2011
Az Iván-völgyből lehet még szekszárdi grand cru Kadarka-terroir. Jól kivehetően szilvás, dzsemes illat, erdei gyümölcsökkel, joghurtal, bőrösséggel. Ízben elég harsány és direkt bor, kevés savval, annál több behízelgő, dzsúzos gyümölccsel. Érdekes alternatívája a fajtának. Egyszerű, de nagyon jó ivású bor. (Pár héttel korábban ő is hibás volt, örültem, hogy ezúttal szépen szerepelt.) 5+
Günzer Kadarka 2011
Szúrósabb, keleti fűszeres, édes hatású illat, vaníliával, bőrszíjjal. Ízben érett, fickós tanninok, tercier jelleg. Szilvás íz, koncentrált és izgalmas; kár, hogy a borászra jellemző fa kissé eluralja. 5
Balla Géza ménesi Kadarka 2010
Savanykás gyümölcsök illata, szépen, kedvesen. Filigrán, jó ivású, kedves, bájos, semmi feltűnést nem keltő ízvilág, mely mégis magabiztosan és korrektül hozza a fajta tiszta erényeit, apró izgalmait. 5+
Sebestyén Kadarka 2011
Hasonlóan visszafogott illat, kis fűszeresség, némi gyümölcsösség, érzetre vékonyabb korty. Nulla hordójelenlét, bisztróboros könnyedségű bor. Korábban nagyobb élményeket is okozott… 5+
Heimann Kadarka 2011
Fiatalos szín, rengeteg kerti fűszer. Ízben szemcsésebb és tanninosabb. Eleve több a sava is, élénkebb, frissebb, fiatalosabb bor. Tisztasága nagyon megnyerővé teszi. Meglehetősen tipikus kadarkás jegyek szövik át. 5
St. Andrea Kadarka 2011
Ribizlis, édeskés és egyszerre savanykás gyümölcsösség jellemzi. A korty édeskés, tele élénk, dzsúzos gyümölcsök hangsúlyával. Kissé direktnek hat, ebben a sorban nem annyira magassága, sokkal inkább hosszúsága és a borászatra jellemző karaktere emeli ki. 5(+)
Gróf Buttler Kadarka 2011
Fenyőtű, sok kerti fűszer, vastagabb, testesebb, sokkal hosszabb az előzőeknél, de kissé lustább és darabosabb is… 5
Sauska Ördög-árok Kadarka 2011
Igen meleg katlan ez Villányban, ahol egy forró évben nem lehet egyszerű bánni a Kadarkával. Festőszőlők illata, cassis, intenzív fűszeresség. Izgalmakkal teli illat. Puhaság. Kimondottan gazdag íz, délies stílus, de közben tele lendülettel és eleganciával. Profi munka. A világraszóló Kadarka egyik előfutárának is tekinthetnénk. 6
Günzer Zoltán Kadarka 2009
Alighanem Günzer Zoltán két Kadarkája is az Ördögárokból jöhetett.
Atipikus, bőrös, animális illat. Lehet, hogy nem is találnám ki a fajtát. Korosabb jelleget mutató íz, fűszerei már a háttérbe szorultak és egy palackbukés jelleg kezdi már megenni a bort. Gyenge 5
Dúzsi Kadarka 2009
Sötétebb szín. Elsőre elég bizonytalan illat, tompasággal, savanykás, éretlen gyümölcsökkel. Ízre is elég vékonyka, az idő is kikezdhette talán, nem az igazi… 4
Takler Kadarka 2009
Kis bizonytalanság itt is jelen van. Eléggé fűszeres illat. Fanyar gyümölcsök, ízre fáradtabb, tompább, éles tanninokkal, kissé éretlen gyümölcsre utaló jegyekkel (úgy tudom, a Kadarka elég egyenetlenül érik a tőkén, van hogy egyes bogyók már töppedésnek indulnak, miközben ugyanazon a fürtön szinte zöldes szemek is megfigyelhetők, meglehet, hogy itt is ilyesmi állt fenn). 4
Tüske Kadarka 2011
Elegáns, tömör, puha sokszínű illat, a Kadarka szépséges fűszerességével és pirosas gyümölcseivel. Az előző után a szépen érett gyümölcs itt sokkal szembetűnőbb. Lendületes, jó felépítésű és szép bor, benne a fajta legszebb megnyilvánulásaival, érzékeny fűszerességével, elegáns savaival. 6
Maurer 1880 Kadarka 2011.*
Túlérett gyümölcsöket mutató illat, erjedt, főtt gyümölcsökkel, szellőzve késői szüretes, aszús jegyekkel, amit már korábban is határozottan érezni véltem benne. Ízben szélesebb, húsosabb, gazdagabb az előzőeknél, fűszeres és fajtajelleges végszó. Csodás Kadarka. Minimum negyedszerre kóstolom, és nem találok benne okot arra, hogy ne figyeljünk oda a fajtára, a terület idős ültetvényére és bor készítőjére is!! 6+