x

Ripka Gergely

Pannon Bormustra 2012/EREDMÉNYHIRDETÉS

Ezen a héten: XIII. Pannon Bormustra #1

Abban a megtiszteltetésben lehetett részem, hogy ott lehettem a már tavaly is komolyan átszervezett, örvendetesen magasabb színvonalra emelt Pannon Bormustra díjátadó gáláján. Ezúttal ugyanis nem a későbbi Budai Gourmet Fesztivállal kötötték össze az eredményhirdetést, hanem gyakorlatilag az összesítés után szinte azonnal, a Gerbaud Házban, az Onyx által megálmodott étkek kíséretében olvasták föl az aranyérmesek listáját (így sajnos a kereskedelmi kontrollpalackoktól el kellett tekinteni, pedig az tavaly szerintem jó ötlet volt).
Ahogy arról már nem rég beszámoltunk, három magyar és hat külföldi zsűritag erősítette idén Pannonhalmán a bírálók csapatát (Kató András, Romsics László, Mészáros Gabriella, Alder Yarrow, Isabelle Legeron, Jamie Goode, Tara Q Thomas, John Szabo és Wojciech Bonkowski). Biztos vagyok benne, hogy hamarosan tehát idegen nyelveken is lesz visszhangja a múlt heti eseményeknek. Ezen a héten a díjátadó május 12-ei tapasztalatiról számolok be én is több részben.

A már eleve észbontónak ígérkező gálaebéd, az Onyx 1 michelin csillagos kezei (Szulló Szabina) által megkomponált fogásai és a melléjük rendelt borok a következők voltak (néhány zárójeles benyomással):

Gerbaud pékség frissen sült finomságai

Légli Ottó – Rajnai Rizling Pezsgő 2009.

Illata nagyon krémes, briós, vanília, körte. A szép illat mellé kedves buborékok, remek fogyaszthatóság társul a csontszáraz íz ellenére is. Tökéletes kezdés.

Fogas Carpaccio marinírozott folyami rákkal, citrusos spárgasalátával

Figula Mihály Sáfránykert Olaszrizling 2009.*

A bor étel párosok közül alighanem mindjárt a legelső hengerelt le a leginkább. Tökéletes ízeket adtak ki együtt. Ez a rizling alighanem idén az egyik legjobb, amit kóstoltam. Illatban köves, minerális, tömör és nagyon széles spektrum mentén szólal meg (benne a kötelező mandulás, virágos fajtejegyekkel, füsttel, késői szüretet idéző barackkal). Ízben vastag és szélesen terül szét. Kesernyés ízei nem bárdolatlanok, érezni az alapanyag jó érettségét. Nem nemzetközies feszességről, csiszolt eleganciáról szól, de szerintem kiváló. 7

Roston sült kacsamáj balzsamecetes eperraguval és házi vajas brióssal

Vida Péter Öreg Tőkék Kadarkája 2009

Érdekes páros volt. Az eperraguba rebarbara is került és végül érdekes összjátékot adott ki a vajas briósos, gyümölcsös édes köret a tökéletesre sütött kacsamájjal. A kadarka epres, bogyós gyümölcsös, zelleres reflexei is szépen bekapcsolódtak ebbe, de az étel magában mégis több örömet okozott. (6)

Konfitált marha stefánia pirított vargányával és füstölt burgonyapürével

Bolyki Egri bikavér 2008

Bolyki János bikavérjei közül eddig kettőt kóstoltam. Az 5-ös Pazar volt, a 7-esről inkább nem is írtam (tavaly előtt karácsonykor). Ez a szintén hűvösebb évjáratú 8-as most megint bevált. Elsőre érett piros bogyósok illatát érzem, szaftos ribizlilekvár, málna. Később pörgetvén hűvösebb fűszerek jönnek: borsmenta, fekete bors. Ízben kellő test, kellő vastagság, de nem esik túlzásokba. Fahasználat terén sem érezni kilengést. Jók az arányai, jó a hossz, elbír a stefániával is, mely ugyan önmagában is egy fejedelmi fogás (hibátlan, de hagyományos részletekkel), most az innovatívabb fogások jobban le tudtak kötni. (6+)

Royal Csokoládé sárgabarack variációkkal

Szepsy Cuvée 2007.**(*)

Nem lennék jó étteremkritikus, ez biztos: jó desszerttel nálam bármit el lehet érni ugyanis! S bár sűrűsége, intenzitása okán a bor és az étel is elment volna külön-külön is desszertként, felejthetetlen volt mindkettő együtt is. Az étel mondjuk nálam harsányabb élményt adott kicsivel! Mély és kedves tokaji illatot mutatott a cuvée. A Béres képviselőjével a muskotály határozott jelenlétét konstatáljuk benne: szőlővirág, vanília, méz, szőlőcukor és még sorolhatnánk napokig:…barack, egészséges érett gyümölcsök stb.
Ízben a ’sűrűség’ és a ’hosszúság’ a kulcsszavak. Az évjárat kitartó, vaníliás krémessége teszi ellenállhatatlanná. Nincsen kevés sava alapvetően, de mégis üdeségben el tudnék viselni többet is benne. Volt bennem némi hiányérzet. Nálam ezért most sem három csillag (de egy palackom még várja sorát pár év múlva). 8(+)

A menüsor hetekkel a verseny előtt lett megírva, tehát nem (az idei) érmes borokról van benne szó, de mégis, ha azt vesszük, hogy idejön kóstolni, bírálni hat megbecsült borszakember (akik közül ráadásul nem egy zsurnaliszta is), akkor belátható, hogy nem mindegy, milyen gasztronómiai benyomások közepette hagyják el hazánkat. Nagyon jó érzés látni, hogy a remek boraink mellett, remekül megkomponált fogásokat is lehet fogyasztani a megfelelő helyeken. Hosszú távon mérve egyik a másik nélkül csak félkarú óriás nemzetközi kontextusban nézve. Éttermeink ugyan valamivel később kezdtek fölébredni Csipkerózsika álmukból (néhány éve), de az eredmények láthatóan igazolják őket. - Egy idetévedő francia vagy angol ínyenc számára is képesek lehetünk tehát itt-ott kulináris élményt biztosítani. Élményt, mely egy kedves borász ismerősöm szerint olyan hatást kell, hogy keltsen, mintha koncertre, kiállításra mennénk el este helyette. Ez alapján az ételsor alapján vastaps jár az Onyx csapatának. Engem meggyőzött az élmény…

S mielőtt elfelejtem a habot a desszerten, a XIII. Pannon Bormustra aranyérmes borai:

Csúcs bor: a zsűri által legjobbnak ítélt 50 bor (előreláthatóan 20 fehér, 20 vörös és 10 édesbor), borászatonként nevezhető tételek száma: összesen 5 minta, befogadott tételek száma összesen: 270 minta

  • Fehér Csúcsborok: (Tokaj nincs túlerőben, de a hazai fajták egyértelműen előnyt élveznek a kozmopolitákkal szemben. A 2010-es boroknak nincs szégyenkeznivalójuk. A Furmint – Hárs meccs végeredménye: 4 – 5; Olaszrizlingből csak egy fajtabor került be…s valljuk be az sem épp a kultikus magaslatból. Takács Lajos, Szepsy István, Demeter Zoltán és a Királyudvar hiányoznak a listából.)

Bott Frigyes Vinculum Juhfark 2009

Balassa István tokaji Szent Tamás Furmint 2009

Borpalota Hárslevelű 2008

Holdvölgy Pincészet tokaji BECSEK Hárslevelű 2009

Laposa badacsonyi Rizling2 2010

Pannonhalmi Olaszrizling 2011

Royal Tokaji Szent Tamás Furmint 2010

Somlói Apátsági Pince Hárslevelű 2010

Somlói Apátsági Pince Juhfark 2010

Somlói Apátsági Pince Furmint 2010

Tokaj Nobilis Barakonyi Hárs’ 2009

Oremus Mandolás Furmint 2010

Tornai Pincészet Top Selection Grófi Hárslevelű 2009

Varga Pincészet Rózsakő 2009

Villa Sandahl The Stamp (Rajnai rizling) 2010

  • Vörös csúcsborok: (színes a kép. Van bikavérből nem kevés, de tudtuk előre, hogy a Kékfrankost és a Kadarkát is izgalmas világnak érezte a zsűri. Úgy tudom, Syrah-ból eleve nagy volt fölhozatal, ez a végeredményben is megmutatkozott…)

Baron von Twickel Chateau Kajmád Cuvée 2009

Bott Frigyes Kékfrankos 2010

Feind Villa Quiar Shiraz 2009

Gajdos Egri Bikavér 2009

Günzer Tamás Villányi Syrah 2009

Juhász Testvérek egri Cabernet sauvignon Grand Selection 2009

Konyári vörös Loliense 2009

Kreinbacher Syrah 2009

Liszkay Cabernet franc 2009

Liszkay Cuvée 2008

Mészáros Pál Hidaspetre Cabernet franc Res. 2009

Mészáros Pál Bikavér Res. 2009

Posta Borház Kadarka 2009

Sauska Kékfrankos 2009

Sauska Cuvée 5 2007

St. Andrea Hangács Bikavér 2009

St. Andrea Áldás 2009

  • Édes csúcsborok: (nem lep meg ugye senkit, hogy itt egyetlen borvidék borai rúgtak csak labdába. Összesen 8 aszúborról beszélhetünk csupán…a többi szamorodni típusú bor. Szepsy és a Királyudvar itt sem került elő, ahogy a Royal Tokaji is elbújt. Csúcsborból 10-nél azért több lett végül.)

Barta tokaji édes szamorodni 2008

Béres 6 puttonyos tokaji aszú 2007

Demeter Zoltán Eszter bora 2008

Dereszla 6 puttonyos tokaji aszú 2006

Holdvölgy tokaji Signature Édes Birtokválogatás 2007

Holdvölgy 6 puttonyos tokaji aszú 2006

Lenkey 6 puttonyos tokaji aszú 2003

Pannon Tokaj Aszúesszencia 2006

Patricius tokaji Katinka 2008

Pelle 6 puttonyos tokaji aszú 2008

Pelle Zsófia Cuvée 2010

Sauska Tokaj Aszúesszencia 2003

Sznet Tamás Pince 3909 Édes Furmint-Muskotály 2010

Tokaj Kikelet Lónyai édes Szamorodni 2007

Tokaj Oremus 6 puttonyos tokaji aszú 2006

  • Legjobb vétel: a zsűri által legjobb ár-érték arányúnak ítélt, bruttó 2.000 Ft alatti 5 bor, borászatonként nevezhető tételek száma: 1 minta, befogadott tételek száma összesen: 50 minta (érdekes, hogy az ötből kettő tokaji itt is…)

Dereszla Dorombor Száraz 2011

Konyári Szerecsen 2011

Laposa badacsonyi Pinot Gris Friss 2011

Nyakas budai Irsai Olivér 2011

Tokaj Kereskedőház Késői Arany 2010.

  • Gál Tibor Bikavér emlékdíj: a zsűri által legjobbnak ítélt Bikavér

St. Andrea Hangács egri Bikavér 2009

(a vándordíj tehát idén is Lőrincz Győrgyé)

  • Figula Mihály emlékdíj: a zsűri által legjobbnak ítélt helyi fajtából készült száraz fehérbor

Bott Frigyes Vinculum Juhfark 2009

  • Champion-díj: a versenyen legmagasabb pontszámot elért bor

Oremus 6 puttonyos tokaji aszú 2006

(Demeter Zoltán Eszter Bora 2008 csak kevéssel maradt le)

X

Ripka Gergely

Béres-gyorsszemle

Halkan, alázattal, szép borokkal

Vannak azok a pincék Hegyalján, akik csak csendben teszik a dolgukat sok éve már. Nem a feltűnés a legfontosabb számukra, nem a rendezvényeken való fancy jelenlét és nem is a közösségi médiában való hírverés. A hiteles és alázatos munka annál inkább tényező számukra. A Béres családra mindannyian tudjuk, hogy az értékteremtés kimondottan jellemző tulajdonság. Gyógyszeripari ténykedésük mellett Erdőbényén szőlőbirtokot is alapítottak, Béres Melinda és férje vezetésével. S időről-időre le is tettek az asztalra olyan borokat, melyek a szakmát is meggyőzték arról, van keresnivalójuk ezen a pályán is. A 2003-as Lőcse emellett egy sor aszúborral is megörvendeztettek már bennünket. Most egy rövid személyes látogatással az alábbi aktuális tételeket sikerült megkóstolni:

 

Tovább

Ripka Gergely

LOCH vertikális: 2008-2016

A világ legáradóbb rizlingje: narancs, fény és tüzijáték

Ma ismét a rajnai-rajongóknak kedvezünk. Van egy saar-menti pince, mely 2017-ben nálam minden rizlingkóstolón elvitte a pálmát. Annyival húsosabb, dúsabb, intenzívebb, mint bármelyik moseli, rheingaui, pfalzi pince bora, hogy elég gyorsan a személye kedvencemmé váltak.

Tovább
Aszúk!

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Chablis, Mosel, Champagne, Burgundia

Az év első kóstolóján

Mert ennél jobban nem is lehet indítani egy évet. Eddig is csupa izgi témát sikerült körüljárni az elmúlt hetekben, végre kicsit több időm van írni az újév elején (ha már az óévben ez kevéssé tudott megvalósulni). De szeretném 2o18-at olyan posztokra felfűzni itt a Táncolón’, hogy legyen benne nagyon sok nemzetközi kitekintés a legjavára, s természetesen sok-sok írás Tokajról (mint egyedüli nemzetközileg presztízzsel rendelkező hazai borvidék). Így lehet a legjobban fejlődni.

Tar Ferinél volt egy kis morzsaparty Szilveszter után. Olyan tételek voltak kidugózva, hogy muszáj volt élni a remek lehetőséggel (megint). Még mielőtt úgy nézne ki a blog, mint egy Carpe Diem pr-oldal, rögötön bele is vágnék a borok bemutatásába…

Tovább

Ripka Gergely

Tokaj első számú birtoka húsz éve mutat példát

Hétszőlő a bioművelés nyomdokain

A Hétszőlő igazi forradalmár-borászatként vonul majd be Hegyalja történelemkönyvébe. Úttörők minden tekintetben, főleg abban, hogy ma olyan édes borminőségek jellemzőek, melyek az egész világon egyedülállóak, színesek, fényesek, és a mi a legfontosabb: jól esik inni őket. 

A Hétszőlő 90-es évek elején az egyik első francia tőkével alapított birtokként fogott bele az aszústílus finomhangolsába, csiszolásába, mindezt egy olyan kor alkonyán, mikor az aszú egy avitt, oxidált, érett borként élt a köztudtaban mindenhol.

Tovább