x

Ripka Gergely

Budai Gesztenyés kert

Ha már borból mostanában kevesebbet fogyasztok, maradok az étterem-beszámolóknál. Ezúttal egy másik kellemes, budai helyre sikerült ellátogatni, ezúttal nagycsaládosan. A Budai Gesztenyés lassan már nem csak a budakesziek körében örvend népszerűségnek; a vasárnapi, ebédidőt elnézve, azt hiszem, nincs oka panaszra az étteremnek.

Jó megközelíthetőség, parkolóhelyekkel, kellemes, gesztenyefák, és vászonsátrak által árnyékolt terasz. Jó étlap, legalább olyan jó borlap, tisztességes kiszolgálással. Már jártam itt egy évvel ezelőtt is, akkor nem hagyott bennem különösebb nyomokat a hely, ezúttal minden profinak és színvonalasnak találtatott részemről, olyannyira, hogy ezt szóval, betűvel is szentesíteném.
Az árak budaiak, de azért hozzá is tenném, hasonló árakkal sokkal komolyabb éttermet is tudnék mondani, nem egyet. Az étterem egy év alatt is sokat változott, ha a (hatalmas, nehéz, rusztikusabb megjelenésű) tányérra nézünk. Modernebb a tálalás, kisebbek (persze így is elegendőek) és látványosabbak a föltálalt adagok, igazodva a kor gasztro-szellemiségeihez is. Nyolcan nyolcfélét ettünk. Nekem öt fogást volt alkalmam megízlelni, de csalódni egyikben sem csalódtam. Az olaszos báránycsülök lencsével, káposztával állítólag azért olaszos, mert zöldségek társaságában párolódik (de nem azokkal tálalják föl). Puha volt a húsa, mégis a hártyavékony zsírrétegektől szaftos is, leomlott a föltornyozott csontról, semmi kellemetlen íz vagy szag nem kísérte. Kiadós, sűrű szövetű a húsa is, és nagyon finom. A párolt lencsés káposztaágy, amire helyezték a húst szintén finom köret volt, bár nem is annyira köret, mint inkább salátaszerű kíséret (valami plusz köretet elbírt volna az étel, ez is tény, persze ez nyilván a vendég igénye/kérése kell, hogy legyen). A vargánya mártással és burgonyafánkkal tálalt sertésszűznél az arányok azért jobbak voltak. A szűz amolyan rozé jellegű lett, de a bárányhoz hasonlóan kifogástalan állagú, ízű, amihez a vargánya is, a fánkocska is nagyszerű volt. Nem lehet belekötni ebbe sem. Édesanyám álta kért kakukkfüves, vargányás rizottó szintén hibátlan volt. Nem volt elázva, de azért száraz sem volt, a rizsszemek éppen jó keménységgel, a fűszerektől pedig remek ízűek lettek. A főételek alapján tehát aligha lehetett volna hibát találni az ételekben, mégis a merészebb megoldások, radikálisabb dolgok még tudtak volna emelni fényükön.
A borlap is rendben volt, nem csak egy - agresszíven marketingelő - kereskedőtől szerzik be a borokat (bár azért a szegényes tokaji választék nem esett jól, persze tudom-tudom, nem könnyű tokajit érétkesíteni, mégis az az érzésem, egy Royal Furmint/Áts Cuvée, Oremus Szamorodni, Patricius Muskotály/Furmint még gasztronómiai árréssel is működhet, ha az aszú nem is...). Az étteremben ízlésesen ki is vannak állítva a palackok (s mintha olyanok is lettek volna köztük, melyek a borlapon nem szerepeltek), és borvacsorákat is szerveznek az érdeklődő közönségnek. Laposa friss Rizlinget kértem a fogásokhoz. A szinte színtelen bor illata a megszokott reduktív rizlinget villantja föl: citrusok, fehér virágok, mandula (száraz próbával, melegedve ezek fölerősödnek és némi fehér húsú barackkal egészülnek ki). Ízben a virgonc savérzeté a vitathatatlan főszerep, szinte végtelen citrusosság a jellemző. Remek gasztrobor, de fröccsnek talán még jobban esne (5).
A desszertek közül valójában egyik sem taglózott le, de összességében finomak voltak (ez ugyebár külön műfaj, mindig kényes ügy egy étteremben). A somlói már végre mutatott valami modernebb megjelenést: hengeres megjelenéssel tálalták (egymásra rétegezve a megszokott elemeket), ovális tál közepén, mellette tejszínhabbal, illetve kevés csokiöntettel meghintve (ebből elbírt volna az étel azért kicsivel többet is véleményünk szerint). Az ízek elég halványak voltak benne, noha szemmel láthatóan minden alkotója megvolt, mégis valahogy hiányzott belőle ezek jellegzetes somlóis íze (nem tudom: lehet, hogy épp itt lett volna értelme a hagyományosabb kivitelnek). A lángoló mogyorópalacsinta tulajdonképpen egy lángoló gundel volt, kicsivel több és nagyobb mogyoróval. Finom, kiadós desszert, jóval több csokiszósszal, és még több mogyoródarabkával (amitől azért kissé tömény is lett az összkép, a somlóihoz képest mindenképp). Borkíséretnek mindkettejük mellé elment volna 1-1 pohár jó aszú.
Mindent összevetve épp korrekt árakért megbízható minőséget kapunk a gesztenyésben, finom alapanyagokból. Családi együttléthet ideális, kellemes helyszín, ahol könnyedén meg lehet találni azokat a fogásokat, ami legközelebb áll ízlésünkhöz. Nem bonyolítják túl a dolgokat, aki mindenképp valami extra gasztronómiai élményre vágyik, annak talán nem a legmegfelelőbb helyszín, de nem is feltétlenül ez a lényeg. Mi elégedetten távoztunk.

X

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább