Bor sajtok mellé
a bor legjobb barátja
Az előző fejezetben a bárány kicsit egyszerű, triviális téma volt, már ami a hozzá illő bor kiválasztását illeti. Ebben a hónapban kicsit szélesebb spektrumból csemegéznénk; a sajtok sokszínű világából emelnék ki párat (a teljesség legkisebb igénye nélkül), hisz ha létezik valóban hálás ételkíséret a bor mellé, akkor a legtöbb sajt az. Bár nagyon fontos, hogy a különféle sajtok természetesen más-más borral működnek igazán jól. Egyébként nem csak rendezvényeken, borkóstolókon, gálavacsorákon kell hogy találkozzunk ezzel a kombóval. Ha éppen vendég érkezik, és (bevallom: trehányságom okán) hirtelen nincs jobb ötlet, akkor csak fölkockázok egy darab sajtot, amit a hűtőben szinte mindig találok (ha olyan a társaság, akkor még fogpiszkáló sem kell föltétlenül), mellé kinyitok egy (kb) hozzá passzoló, lazább, könnyen iható bort. Tény, hogy nem a legelegánsabb megoldás, de van hogy nincs jobb, és ebben még soha senki nem csalódott.
Boros címkéken is legtöbbször azt olvashatjuk ételek ajánlásakor, hogy a sajtok keménysége a vízválasztó (néha az érettség). Lágy, félkemény, kemény, friss, érett stb. Ismerünk jól bevált, örökzöld párokat: kék sajt+aszú, kecskesajt+sauvignon blanc, de az igazság szerintem az, hogy a legtöbb általunk sűrűn fogyasztott sajtok (trappista, emetáli) mellé jó eséllyel jól esik az adott pohárka bor is. A legfőbb szabály tehát klasszikusan a nincs fő szabály!...vannak jól bevált párok, de érdemes kísérletezni is.
Az átláthatóság érdekében kivételesen nem szedném szövegbe a lényeget. Álljon itt helyette egy kis fölsorolás:
-
Sajtok (félzsíros) – lágy, száraz fehérbor, száraz pezsgő, cirfandli
-
Sajtok (nem túl érettek) – fiatalabb champagne
-
Sajtok (kemény, aromásak) – testes vörösbor (sok sav, lendületes, könnyü, kevés csersav), vintage champagne
-
Kemény sajtok – magas tanninú vörösek (bordóiak, syrah stb)., vagy fiatal champagne
-
Sajtok (nagyon érettek) – aromás, nem fás pinot gris v. tramini, és Merlot/Cabernet
-
Beaufort sajt: Chablis jellegű fehérborok
-
Blue de Auvaragne sajt – érett 4-6 p aszú
-
Brie - alacsony tanninú vörösek (ld. camambert), portugieser, pinot noir, vagy somlói furmint
-
Camambert – zweigelt, pinot noir, kadarka (siller)
-
Cheddar sajt – idős vintage champagne, rhone, tempranillo, esetleg portói
-
Comte gryer: viognier, rhone völgyiek, sauvignon, chardonnay
-
Ementáli típusú sajtok, pl pannónia sajt – pinot gris (Bussay), furmint (Királyudvar Sec), fás Chardonnay
-
Epoisse – pinot gris (Bussay, Figula), vagy aromás, nem fás fehérbor, pl. tramini
-
Fondü – chardonnay, de hagyományosan chasselas, vagy lágy/villányi olaszrizling
-
Fűstölt sajt – hárslevelű (mondjuk inkább somlóit), idősebb vintage champagne
-
Gomolya – testesebb fehérek (IQ)
-
Gorgonzola – 4-6 p aszú
-
Gouda – Somlói olaszrizling, champagne, merlot
-
Grana Padano – chianti classico, champagne, tanninos, kifejezetten száraz nagy vörösboraink (Heimann Barbár, Gróf Buttler Bikavér stb)
-
Grazalema kecskesajt - portugieser
-
Kecskesajt – egy jó sauvignon blanc, vagy más száraz, friss savérzetű, intenzív aromájú fehérborok, pinot gris, kéknyelű, könnyebb villányi hárslevelű (vörösek közül talán a pinot noir)
-
Kék sajtok – minél magasabb puttonyszámú és minél érettebb, komplexebb aszú, magas beltartalmú késői szüretelésű desszertborok, saturnes
-
Maasdamer sajt – rizling, pinot gris
-
Manchego spanyol juhsajt – riojai vörösek, fehérek közül egerszóláti rizling
-
Merlemont sajt – beaujolais, portugieser, pinot noir, és más könnyebb vörösek
-
Morbier Perrin – édes tokajiak
-
Mosott kérgű sajtok – pinot gris (Bussay, Figula, Nyakas)
-
Munster sajt – aszúk, elzászi édes tramini/rizling
-
Parmezán – Chianti Classico, de állítólag 10 évesnél idősebb vintage champagne is remek párja
-
peccorino sardo – nagy bordói házasítások (Villány, Szekszárd)
-
Pecorino juhsajt – juhfark, pinot gris, sauvignon bl., tanninos vörös: pl. bikavér
-
Prima Donna: cabernet sauvignon
-
Reblochon – beaujolais (és chasselas)
-
Ricotta – félédes muskotály
-
Roquefort, és más Kék sajtok – minél magasabb puttonyszámú, idősebb, érlelt aszú, magas beltartalmú késői szüretelésű desszertborok, saturnes
-
Saint Nectair sajt – bordóiak (merlot/cabernet), de illatos sajthoz nem jó a túl sok sav sem, ezért talán az újvlági (pl ausztrál, dél-amerikai) vörösborok is nagyszerűek lehetnek vele
-
Stilton – 5 p. aszú
-
Tomme de Savoie sajt – Cotes du Rhone
-
Túró(gombóc) – 6 puttonyosok, desszertborok (pl. szamorodni), mazsolával: sárgamuskotály, chardonnay (nem barrik, de legyen krémes, kis extraktédességgel)
-
Túró(hab mazsolával) – mondjuk egy jó 5 puttonyos aszú