Bor bárányhoz
Még karácsony előtt ígértem meg, hogy frissítgetem időnként Harapás rovatunkat. Nos az ütemterv egész röviden az lenne, hogy havonta kiválasztanék egy ételcsoportot (pl. halak, bárány, sajtok stb) és annak mentén próbálok röviden jobbnál is jobb bortippeket adni kísérőnek korábbi, boros bejegyzéseinkhez vezető linkek formájában.
Ugyan húsvét még odébb van, de első fejezetnek mégis a bárányt választottam. Kissé tág fogalom, rengetegféleképp elkészíthető finomra ez a nálunk kevéssé favorizált négylábú, melynek talán sajátos „bárányíze” és szaga miatt nincs a magyarok közt akkora népszerűsége. Mi inkább marhát, vagy sokkal inkább disznót eszünk, melyekhez valójában hasonló a birka borigénye is. Pont a jellemző birkaíz miatt, én legjobban fűszeres (pl. édesköménnyel), illetve fokhagymás módon elkészítve szeretem a bárányt. Ettől sokkal barátságosabb tud lenni a végeredmény, de erről írjanak a sütős-főzős blogok (távolról sem vagyok otthon az ilyesmiben)!
Szóval a fűszeresen prezentált birka mellé akár olasz borok közül egy jó chianti (pl bárányborda mellé), vagy tradicionális magyar vörösboraink, például egy jó kadarkás, kékfrankosos bikavér lehet a megfelelő borpartner (pl. báránypaprikáshoz). Simább, natúrabb formában (akár grillezve) a bárány szereti a nagy vöröseket: Vylyan Cabernet franc vagy Gróf Buttler Syrah; nem magyarok közül a Barolo és Barbaresco, vagy a rioja ugrik be nekem (ezek pl egy komolyabb báránygerinc mellé kiválóak lehetnek). A Pinot noir hagyományosan szintén remek bárány mellé, mert tanninjai visszafogottak, animális jegyei a bárány – már említett – sajátos aromatikáját jól kiegészítheti (Vylyan, Titi, Luka, Etyeki Kúria). Személyes tapasztalat, hogy a bárány már elkészítéskor nagyon kedveli a vörösbort, nyugodtan nyissunk a fenti borok közül már főzés közben (mondjuk erre a célra nyilván nem a 100 eurós Barolo a legköltséghatékonyabb tétel).
Érdemes kísérletezni száraz fehérborokkal is (mondjuk ragu mellé). Nyilvánvaló, hogy ezek közül is a masszívabb, testesebb darabok köréből érdemes bontanunk a gyűjteményünkből, mondjuk ásványossága miatt a fűszerekkel jól működhet együtt egy remek somlói hárslevelű, tokaji furmint, fahordós chardonnay, rajnai.