Jóvétel/#9
Karácsonyi különkiadás az ünnepi menühöz
Közelegnek a meghitt ünnepek. Erre az alkalomra még az is hajlamos komoly bort bontani, aki év közben inkább csak fröccsözget. Szenteste mi magyarok általában halat eszünk, sokszor halászlé vagy rántott formában. Egyesek töltött káposztát készítenek, míg másutt kacsa vagy pulyka a hagyományos családi étel. Az édesszájúaknak igazi nirvánát tud jelenteni a heteken át tartó süteményözön, bejglivel az élen. Úgy gondolom, hogy a fent felsorolt ételek mindegyikéhez remek borok társíthatók (rossz szokásom szerint amúgy is régen írtam bor-étel párosításokról, mely 2011-ben ígérem, változni fog...erről később). Hogy azonban mégse szálljunk el a csillagos égig az árakkal, íme egy kisebb összeállítás, melyet a hónunk alá csapva egy hatos pakkban, biztosan segítenek majd megélni az ünnep ízeit.
Kolonics @ somlói Juhfark 2008.*
Mindig mondom: hagyományos karácsonyi halételeink (rántott ponty), illetve pulyka és más komolyabb szárnyasok melle egy jó savakkal megáldott fehérbor a legjobb választás. Somló többnyire ebben (is) élen jár, de akkor sem csalódunk benne, ha azért a meghitt ünnep okán mégsem valami tök egyszerű, sima fehérbort bontanánk, viszont nem szállnánk el nagyon árban sem (rizlingek, Chardonnayk előnyben...bár én biztos, hogy furmintozni fogok).
Dúzsi Marci 2010.
Mégiscsak most volt Mártonnap (najó, egy hónapja). Aki akkor nem ivott azévi bort, az mostmár bánhatja, - egy évig szomjazni fog, de karácsonykor azért még lehet pótolni a pótolnivalót. Meg aztán a karácsonyi ünnepkör hosszú, „másnapján, harmadnapján” (-ahogy nagyszüleim mondják), nyugodtan bontsunk valami könnyű szomjoltót a nagy eszem-iszomhoz. Dúzsi Tamás extrakönnyű újbora igazi favorit, és ára is jelképes. Ajánlatos újévig elfogyasztani.
Heimann @ Kadarka 2008
A halászlé, harcsapaprikás, a fűszeres magyar halételek, vagy épp a töltött káposzta mellé egy könnyebb, fűszeres vörös a nyerő. Itt van például a kétezres ár körüli Heimann féle Kadarka. Jól iható, könnyű vörösbor, mostmár több évjárat óta bízhatunk benne.
St. Andrea @ Áldás Bikavér 2008.*
Ha viszont a külsőségek is számítanak, és a jó bort valami alkalomhoz illő köntösben tennénk a fehér asztalra, akkor Lőrincz György fantáziájára bízhatjuk magunkat. Karácsonyhoz talán mind közül az Áldás passzol a leginkább. 3000 alatt megállapodik. Nem savas, szinte lágyan selymes vörösbor. Azt hiszem, nincs bor, melyből több fogyna a vinotékákban december folyamán...
Lenkey @ Kis Családom Cuvée 2003
Továbbra is a családi együttléthez kapcsolható nevek síkján mozogva elérkezünk az igazi alkalom szülte borokhoz, a tokajiakhoz. Sajnos vagy nem sajnos, a hétköznapi magyar ember karácsonykor bont édes bort, tokajit. De hogy lássuk, hogy nem csak aszúkból áll Tokaj nagysága, és lehet már megfizethető áron is jó édes borhoz jutni, álljon itt példaként Lenkey Géza nagy évjáratú desszertbora, mely nem is túl édes, könnyen fogyasztható, amolyan modern Szamorodni. (Mi a vacsora záróakkordjaként, mielőtt együtt bevonul énekelni a család a fa köré, mindig eszük gyümölcssalátát – legalábbis én biztos, mert egyedüliként bojkottálom a mákos gubát. A tokaji biztos remek thai ételekkel is, de nekem egy ideje személyes kedvencem a desszertbor-gyümölcssali kombó...érdemes).
Royal Tokaji @ 5 puttonyos aszú 2006.*
És hogy azért a legkomolyabb hazai borkülönlegességről se feledkezzünk el idén decemberben sem, íme egy igazi nagyágyú, verhetetlen árért, az egyik legkomolyabb új iskolás, édestokajis borászattól, a Royal Tokajitól, Mádról. Garantáltan felejthetetlen kajszis, szép egyensúlyú édes csodát tisztelhetünk benne, ami megízesíti a nyugodt karácsonyi napokat. 5 puttonyos aszút, ilyen árfekvésben, nem hinném, hogy találnánk jobbat a diós bejgli mellé.
Aki mégis tud jobb opciókról, ne habozzon, szóljon alább!
Közelegnek a meghitt ünnepek. Erre az alkalomra még az is szeret komoly bort bonatni, aki év közben inkább csak fröccsözget. Szenteste mi magyarok általában halat eszünk, sokszor halászlé vagy rántott formában, sokan azonban töltött káposztát készítenek, míg egyeseknél kacsa vagy pulyka a hagyományos családi étel. Az édesszájúaknak igazi nirvánát tud jelenteni a heteken át tartó süteményözön, bejglivel az élen. Úgy gondolom, hogy a fent felsorolt ételek mindegyikéhez remek borok társíthatók (rossz szokásom szerint amúgy is régen írtam bor-étel párosításokról, mely 2011-ben ígérem, változni fog...erről később). Hogy azonban mégse szálljunk el a csillagos égig az árakkal, íme egy kisebb összeállítás, melyet a hónunk alá csapva egy hatos pakkban, biztosan segítenek majd megélni az ünnep ízeit.
-
Kolonics @ somlói Juhfark 2008
Mindig mondom: hagyományos karácsonyi halételeink (rántott ponty), illetve pulyka és más komolyabb szárnyasok melle egy jó savakkal megáldott fehérbor a legjobb választás. Somló többnyire ebben (is) élen jár, de akkor sem csalódunk benne, ha azért a meghitt ünnep okán mégsem valami tök egyszerű, sima fehérbort bontanánk, viszont mégsem szállnánk el nagyon árban (rizlingek, Chardonnayk előnyben...bár én biztos, hogy furmintozni fogok).
-
Dúzsi Marci 2010.
Mégiscsak most volt Mártonnap (najó, egy hónapja). Aki akkor nem ivott azévi bort, az mostmár bánhatja, - egy évig szomjazni fog, de karácsonykor azért még lehet pótolni a pótolnivalót. Meg aztán a karácsonyi ünnepkör hosszú, „másnapján, harmadnapján” (ahogy nagyszüleim mondják), nyugodtan bontsunk valami könnyű szomjoltót a nagy eszem-iszomhoz. Dúzsi Tamás extrakönnyű újbora igazi favorit, és ára is jelképes. Ajánlatos újévig elfogyasztani.
-
Heimann @ Kadarka 2008
A halászlé, harcsapaprikás, a fűszeres magyar halételek, vagy épp a töltött káposzta mellé egy könnyebb, fűszeres vörös a nyerő. Itt van például a kétezres ár körüli Heimann féle Kadarka. Jól iható, könnyű vörösbor, mostmár több évjárat óta bízhatunk benne.
-
St. Andrea @ Áldás Bikavér 2008
Ha viszont a külsőségek is számítanak, és a jó bort valami alkalomhoz illő köntösben tennénk a fehér asztalra, akkor Lőrincz György fantáziájára bízhatjuk magunkat. Karácsonyhoz talán mind közül az Áldás passzol a leginkább. 3000 alatt megállapodik. Nem savas, szinte lágyan selymes vörösbor. Azt hiszem, nincs bor, melyből több fogyna a vinotékákban december folyamán...
-
Lenkey @ Kis Családom Cuvée 2003
Továbbra is a családi együttléthez kapcsolható nevek síkján mozogva elérkezünk az igazi alkalom szülte borokhoz, a tokajiakhoz. Sajnos vagy nem sajnos, a hétköznapi magyar ember karácsonykor bont édes bort, tokajit. De hogy lássuk, hogy nem csak aszúkból áll Tokaj nagysága, és lehet már megfizethető áron is jó édes borhoz jutni, álljon itt példaként Lenkey Géza nagy évjáratú desszertbora, mely nem is túl édes, könnyen fogyasztható, amolyan modern Szamorodni. (Mi a vacsora záróakkordjaként mindig eszük gyümölcssalátát – legalábbis én, mert egyedüliként bojkottálom a mákos gubát - , mielőtt együtt bevonul énekelni a család a fa köré, s a tokaji biztos remek thai ételekkel is, de nekem egy ideje személyes kedvencem a desszertbor-gyümölcssali kombó...érdemes).
-
Royal Tokaji @ 5 puttonyos aszú 2006.
És hogy azért a legkomolyabb hazai borkülönlegességről se feledkezzünk el idén decemberben sem, íme egy igazi nagyágyú, verhetetlen árért, az egyik legkomolyabb új iskolás, édestokajis borászattól, a Royal Tokajitól, Mádról. Garantáltan felejthetetlen kajszis, szép egyensúlyú édes csodát tisztelhetünk benne, ami megízesíti a nyugugodt karácsonyi napokat. 5 puttonyos aszút, ilyen árfekvésben, nem hinném, hogy találnánk jobbat a diós bejgli mellé.
Aki mégis tud jobb opciókról, ne habozzon, szóljon alább!