A korrekt éttermi borlapról…
hogyan lesz elég átfogó?
Szakmai ártalom, hogy minden étteremben megnézem a borlapot (akkor is, ha az olykor kemény szorzók miatti árak okán szinte soha nem rendelek bort étteremben). Kicsit úgy érzem, a koncepciótlanság csapdájába esik az éttermek jelentős része. Sok éttermes panaszkodik, hogy nincs forgalma a boroknak, hiába is alakítanak ki akármilyen erős szelekciót. Talán csak a koncepción kéne olykor finomítani, hogy egy borlap jól/jobban működjön.
A jó borlap áttekinthető, pontos (évjárat-megjelölések), poharaztat minden bort, nem túl széles merítés, de mégis átfogó, színes. Helyi borok nyilván előtérbe vannak helyezve rajta, de egy-egy jelzésszintű nemzetközi referencia nélkül nem tudnám elképzelni. Ebből adódóan a magyar borok olyan árszínvonallal legyenek jelen, hogy ne legyen belőle fölösleges blama, ha egy külföldi magyar vöröset kér a vacsorája mellé, de a borban megáll a kanál és magában is nehéz meginni, nemhogy egy kiadós sült mellé. Viszont a jó borlapból kevés borral is lehet kifogástalan bor-étel párokat összerakni. A magas árak miatt kicsit egy bestbuy-válogatásnak indul a jó borlap, de magasabb szintű bor-étel párok nyilván megkívánják a magasabb árszínvonal jelenlétét is!
Fontos továbbá a megfelelő minőségű ház bora is, ilyen szempontból a borvidék közelében található éttermek előnyt élveznek, de kereskedelmi forgalomban is lehet mostmár találni remek másfél literes kiszerelésű borokat. Illetve talán a borászok is nyitottak lennének ilyen irányú együttműködésre, hisz a legjobb értelemben vett "kancsós" borfogyasztással hosszú távon mindenki jól jár....
Íme az én álmaim (magyar borlapja), könnyen hozzáférhető forrásokból:
PEZSGŐK:
Egy jó proseccoval kezdődik (túl sok van, ahhoz, hogy ezt a kört szűkíteni kelljen)
Francois Nyerspezsgő
Louis Roederer Brut Premier
Veuve Clicquot Brut Rosé
FEHÉRBOROK:
Szászi Pince Szentgyörgyhegyi Olaszrizling 2011 (Badacsony)
Kreinbacher Somlói 2009 (Somló)
Degenfeld Muscat blanc 2011 (Tokaj) félszáraz
Béla és Bandi Sauvignon blanc 2012 (Füred-Csopak)
Kikelet Hárslevelű 2011 (Tokaj)
Gizella Medve Furmint 2011 (Tokaj)
Meinklang Grünerveltliner 2012 (Burgenland)
Eymann Riesling Classic 2012 (Pfalz)
Cloudy bay Sauvignon blanc 2012 (Marlborough)
ROSÉ:
Etyeki Kúria Rosé 2012
VÖRÖBOROK:
Weninger Kékfrankos 2010 (Sopron)
Tüske Kadarka 2011 (Szekszárd)
Konyári Szerecsen 2012 (Dél-Balaton)
Heimann Birtokbor 2009 (Szekszárd)
Sauska Cuvée 11 2009 (Villány)
St. Andrea Hangács Bikavér Superior 2009 (Eger)
Kaiken Malbec reserva 2011 (Mendoza)
Tormaresca Torcicoda Primitivo 2011 (Puglia)
Thibault Liger Belair Nuits St Gerorge La Charmotte 2010 (Burgundia)
Domaine de Villeneuve Chataneuf-du-Pape 2009 (Dotes du Rhone)
TOKAJI FOLYÉKONY DESSZERTEK:
Demeter Zoltán édes birtokbor 2011
Dobogó 6 puttonyos tokaji aszú 2006