X

WENINGER

Ripka Gergely

Weninger Hochacker Blaufrankisch 2018

Kékfrankos a burgenlandi oldalról. Intenzív és izgalmas illat. Erős animalitás, sok szilvás, rumos, cseresznyés jegy orrban. Ízben feszes, magas savak adnak hozzá energiát, feketecseresznyés, babérosan fűszeres ízek, fekete tónusokkal megrajzolva. Modern és egyedi stílus, amibe elegancia is jutott bőséggel. Közepes test, de hosszú íz, fanyar meggyes gyümölcsösséggel, tiszta utóízzel. Tetszett.

Tovább

Ripka Gergely

Weninger Kékfrankos Balf 2018

Az elmúlt évtized alatt szinte egyetlen évjárat sem maradt ki ebből a borból. Közepes rubin szín, illatban első animális, meggyes, cseresznyés, érett csonthéjas gyümölcsös, egy kis cefrés jelleggel. Ízben száraz, sok érett és fanyar (sopronias) gyümölccsel, meggyes, szilvás, sötét tónus, közepes test, élénk savak, természetes ízek, filigrán test, pici sóssággal a végén. Igazi nyárbúcsúztató vörös...

Tovább

Ripka Gergely

Weninger Fehérburgundi 2018

Megjelenésében nem tükrösen tiszta, vakon is érezhető, hogy valamilyen alternatív, héjon tartott anyag lehet. Illatában csupa kedves virágosság, természetes báj és finom parfüm. Ízben sima, savakban kifejezetten lágy, selymes bor, tele fehér és sárga húsú érett, zamatos gyümölcsökkel és szintén a műfaj sajátosságaként egy kis cserességel. Érzékeny, bájos fehérbor, a fajta feminin simaságával, izgalmas és meggyőző natúr villanások mellett.

Tovább

Ripka Gergely

Vakon a klubban: magyar vörösök//2013

Van kiút az elegancia felé

Ismét azok fognak örülni ezeknek a soroknak, akiknek már a könyökén jön ki Tokaj. Ma kizárólag hazai vörösökről lesz szó, melyek egytől-egyig a méltán nagybecsű 2013-as évjáratot dicsérik. Azt tudom, hogy Hegyalján kiemelkedő év volt, de elmondható, hogy országszerte egy kiegyensúlyozott, a forró 2011 és 12 után mérsékeltebb klímájú év volt, mely a legtöbb bortípus számára kedvező feltételekkel szolgált. Bernáth Józsi barátunk összegyűjtögetett az évek folyamán jónéhány tételt ebből az évből, és most látta elérkezettnek az időt, hogy 22 tételből kikerüljön a dugó. Lássuk vakon az izgalmas tanulságokat az évjáraton keresztül.

 

Tovább

Ripka Gergely

Weninger Rózsa Petsovits 2019

Valamilyen alternatív megoldással készített rozé, de valójában még a sillernél is vörösborosabb stílus. Olyan mint egy kadarka színű és súlyú kékfrankos. Illatában eleinte háztáji stílus, törkölyös felhangokkal, de mégéri kicsit várni egy kellemes piros ribizlis, eperdzsemes, főtt epres jelleg képében bomlik ki szépsége. Ízben közepesnél filigránabb, dzsúzos, szörpös gyümölcsök, ismét natúrboros hangulat (kis pezsgéssel), sok erdei gyümölcs, szeder és feketer ribizli friss búcsújával. Ízképe egyértelműen a vörösborok texturáját idézi, egy enyhébb kiadásban. Helyén kell kezelni. Összességében a kissé parasztboros felszín alatt vannak bőséggel erények és élvezetes zamatok is. Elfér ez simán egy nyárias vörösnek a kerti bulin.

Tovább

Ripka Gergely

Weninger Kékfrankos Balf 2017 (másodszor)

Érdekes, mennyivel animálisabb, cefrésebb, zárkózottabb elsőre most, mint fél évvel ezelőtt. Színében a szokásos, kissé átlátszatlan, zavaros szűretlenség tűnik még föl azonnal. Meg kell mondanom, hogy az első szippantás nem győzött meg, de illatban aztán 1-2 nap után lanyhul az istálló, s átveszik a gyümölcsök a főszerepet: meggy, szilva, cseresznye és bőrösség. Ízben fanyar és izmos, sopronias savak vezetik a kortyot, sok pirosas, csonthéjas gyümölcs, savanykás vezető jegyek, meggymag, masszív szárítás, szép test és kissé zabolátlan összevisszaság. Van benne egy kis low-intervention mosdatlanság, nem erre emlékszem a korábbi kóstolásnál, de tartok tőle, hogy a palackvariancia is bele játszik abba, hogy alig hasonlít régi önmagára. 

Tovább

Ripka Gergely

Weninger Kékfrankos Balf 2017

Szűretlen árnyalatok színben. Érett meggy és cseresznye, kis animalitás, istálló, weningeres hangulatjelek. Friss sav, fiatalos szerekezet, kis földesség, hűvösség. Fekete fűszeresség, babér, prémium étcsoki, fanyar piros gyümölcsök, főként meggy és fekete cseresznye ízben is. Modern és természetes kékfrankos. 

Tovább

Ripka Gergely

Holass Sopron 2017

Halász Imi és Ellie Bauwens újabb közös soproni kékfrankosa, Weningeréktől. Illatban fajtajelleges erdei gyümölcs joghurt, eper, kék és lila virágok. Ízben étcsokis és a végén kesernyés vonal, felismerhető volt vakon is, hogy a hűvösebb Sopron-Burgenlandi terroirjegyeket viseli magán. Szép és elegáns, profi kékfrankos.

Tovább

Ripka Gergely

HOLASS/Weninger Sopron Blaufrankisch 2016

Zavarbaejtően elegáns illat: sok sötét erdei gyümölcs, frissen, konzisztensen, érdekes, hogy az animalitás a levegőn kezd el előbújni, de csak a háttérben kap szerepet. Ízben friss savak adnak neki stabil vázat, de mindenben nagyon elegáns és letisztult. Üde, remekül fogyasztható, csupa gyümölcs, csupa csiszoltság. Szép munka a soproni biadinamikus pincéből, melyet egy Loire-ban élő házaspár (Ellie Bauwens és Halász Imi) önálló címkével juttat el többek közt nyugat-európai csillagos éttermekbe.

Tovább

Ripka Gergely

Weninger Amphora 2013

Rendhagyó bor. Igaz ez az összes általam eddig kóstolt Weninger fehérborra. Ráadásul az egyik Légli fivér újabban vírusként fertőzi hazánk borászait az amfórás érleléssel. Jól teszi. Új színfoltként egyfajta reduktív-oxidatív átmenetu közegként mindenképpen érdekes dolgok sülhetnek ki belőle. Méz, banán, déli gyümölcsök, kövesség. Ízre a száraz analitika ellenére is édeskés hangulat, egészen sajátos szerkezet és ízvilág. Zamatos, hosszú és kerek, bár elég disszonáns is közben.

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább