X

TOKAJKALAUZ

Ripka Gergely

Újdonságok szürete Hegyaljáról: megjelent az új TokajKalauz!

Ha még nem mondtam volna...

Október 3-án megjelent a legnaprakészebb kiadvány a Tokaji borvidék borászatairól, éttermeiről, szállásairól és megannyi egyéb látnivalóiról. A 2021-ben Best European Wine Book díjat is elnyert kétnyelvű kalauzban két újabb pincészet kapott csillagos kiemelést, de a könyv bemutatja az olvasónak, hol érdemes még kopogtatni a 27 településen és környékén. Nélkülözhetetlen útitárs tehát egy felejthetetlen tokaji túrához!

Tovább

Ripka Gergely

TokajGuide fotópályázat: A tokaji terroir

Egész augusztusban várjuk a nevezéseket

TokajKalauz fotópályázatot hirdet, melynek témája Tokaj-Hegyalja egyik legfőbb egyediségnek, a termőhelynek a bemutatása bármilyen kreatív képi megfogalmazásban.

A fotónak a Tokaji borvidék területén vagy beazonosíthatóan arról kell készülnie. Lehet színes, fekete-fehér, álló vagy fekvő, nappali vagy hullócsillagos, a lényeg, hogy a tokaji terroirt minél szebben/ötletesebben illusztrálja! Erre az augusztus alighanem a legszebb hónap, hisz ilyenkor annyi minden történik kinn a szőlőben is. További részletek a pályázattal kapcsolatban:

Tovább

Ripka Gergely

Te is támogathatod az elhivatott munkát Tokajért!

Csatlakozz a Patreon közösségünkhöz!

Ezen a felületen továbbra is támogatható mindennapi missziónk Tokajért: a TokajMagic események, a bárki számára bárhol hozzáférhető TancoloMedve borblog és adatbázis, illetve a 2023 már 3 nyelven megjelenő, nemzetközileg is díjazott, szabad és független TokajGuide, mely magas színvonalon, objektív mércék szerint mutatja be Hegyalja minőségeit ithon és külföldön egyaránt. Három csomag közül választhat, aki segítené a munkát:

1. A Szamorodni*-csomag mindössze egy palack olcsó bor jelképes árát jelenti havonta, melyhez ajándékba jár egy mindenkori legfrissebb (természetesen dedikált) TokajGuide kötet (premier előtt)!

2. Az Aszú***-támogatók ezen túlmenően, ha szeretnének, akár havonta is kaphatnak tőlem egy könyvet (hisz ajándékba is tökéletes) és bérelt helyük van a következő könyv premierjére is (2023 ősz);

3. míg az Eszenciások***** a köteten túl minden TokajMagic-kóstolóra priority boarding passal gazdagodnak (ez most a legnépszerűbb konstrukció).

Idén egyébként 4 különleges eseményt tervezek (március, június, ősz és december), melyek közül az elsőt februárban fogom meghirdetni. Annyit elárulhatok már most, hogy egy különleges, eddig soha nem látott aszúsor lesz a témája ;)

Köszönet minden eddigi támogatónak, sokat jelent minden support!

Tovább

Ripka Gergely

Támogasd a TokajGuide23 születését!

Az ötödik kiadás 3 nyelven mutatja majd be Tokajt

(EN below) Bevallom, ezen sokat lamentáltam... Majd úgy döntöttem, a pozitív és komoly célok érdekében miért ne lehetne az eszközöket is megválogatni. Szövegek, fotók, ajánlók, események, könyvek, igyekszem minél sokoldalúbban adni Hegyaljáról az elmúlt 12 évben. Évek óta kacérkodtam vele, hogy esetleg a blog legyen-e fizetős; de megnyugtatnék minden lelkes olvasót: nem lett az :) Nem a haszonszerzés a cél vele (az én világomban az anyagi haszon eleve képlékeny fogalom). De onnan jött ez, hogy időről-időre találkozom a munkám, rendezvényeim során olyan személyekkel, akik jelzik, hogy támogatnák a könyv születését, mert szeretik, olvassák vagy mert értékesnek tartják valamiért. Szóval (jobb híján…itthon nincs Kickstarter) a héten elindult a Guide Patreon oldala, ahol opcionálisan 3 féle mértékben lehet megsegíteni a munkámat (a napokban indul el az előkészítése az ötödik TokajGuide-nak, mely várhatóan már 3 nyelven fog megjelenni 2023-ban, részletek hamarosan):

https://www.patreon.com/tokajguide 

Gesztusok és ajándékok is járnak persze a támogatások mellé, igyekszem megszolgálni tehát a bizalmat: premier előtti dedikált példánnyal, ajándékokkal, kóstolóbérlettel. Szóval, aki érzi/tud, csatlakozzon, tolongjon segíteni. Nekem ez a könyv a világot jelenti, ígérem, nagyon hálás leszek :) 

Tovább

Ripka Gergely

Mennyit ér a tokaji aszúm?!

Ideje tisztázni egyszer és mindenkorra...

"Találtam egy palackot, hol tudnám eladni és mennyiért?" Gyakorlatilag napi szinten kapok ilyen jellegű megkeresést direkt vagy indirekt módon (pl. fb csoportokban). Így most azt igyekszem megvilágítani néhány pontban, mennyit is ér az a bizonyos tokaji palack, ami rejtélyes módon előkerült a pincéből, garázsból, csomagtartóból, ágy alól, falból kibontva vagy a nagyapa hagyatéka között és a többi és a többi. Az élelmesek kedvéért zárójelben néhány tárolási tippel is szolgálunk. Csapjunk is azok közé a tokaji matuzsálemek közé!

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJKALAUZ19 megrendelése/ordering information

Kontakt, Információk.

((Scroll down for the English version!))


A szombaton megjelent TOKAJKALAUZ megrendelésével nagyban támogatod munkánkat, további tevékenységünket Tokajért.
Ezeken az útvonalakon lehet legkönnyebben hozzájutni a friss Guide-hoz:

Kérjük, hogy szállítási és számlázási címet mellékelj a rendelésedhez, ez nagyban segíti a logisztikát! A szállítást, utánvétet valahogy megoldjuk. Budapesten és közvetlen környékén, illetve Hegyalján természetesen folyamatos a kiszállítás, akár nagyobb példányszámban is, viszonteladó pontok számára is.

Köszönjük, ha támogatsz minket! :)

(A kötet elérhető lesz a Libri, Bookline, a Scolar Kiadó és más hálózatokban is országszerte. Összesen 4000 példány került nyomtatásra, s az utánnyomás bizonytalan, ezért nem garantált, hogy ez a friss kiadás karácsonyig kitart...)

 

ENG: Here you can find all the main information about the oredering methods of the new TOKAJGUIDE19. By purchasing a single copy of this issue you support our work and efforts for Tokaj!

Please attach the delivery- and the invoice address to your order. In Budapest and within the Tokaj region we are delivering frequently (even higher number of copies for retailing with discount price), othervise post service or friends in common can help in delivering. Thanks a lot for your support! :)

(The TokajGuide is/will be available soon in Libri Shops, on Bookline and in the shops/partners of Scolar Kiadó. Only a limited 4000 copies were printed out from the current edition, so it would be hard to tell, whether it will last till this Christmas or not..)

Tovább

Ripka Gergely

A TOKAJKALAUZ19 csillagos borászatai

Két új csillag a TokajGuide-horizontján

Szabad és független TokajKalauzunk újabb kiadásának éppen ezekben a percekben zajlik a premierje. Itt a blogon értékelt 88-90 pont fölötti kiemelkedő borok mentén minden kiadással elérhetőek a pincék számára birtokcsillagok. A TokajGuide végén is böngészhető Borkatalógus rendje a következő: 1-3 csillag között értékeljük az igazán figyelemreméltó minőségeket (egy csillag nagyjából 88-90 pontnak felel meg, két csillag kb 91-94 pont között mozog, míg az igazán kivételes borok kapják csak meg a három csillagot, jellemzően nem egyetlen kóstolási tapasztalat alapján, hanem több éves újrakóstolással). Azért értékelünk csillagok mentén, mert ez sokszor jobban kifejezi a borok által képviselt minőségi szinteket, mint egy numerikus adat, pillanatnyi értékelés alapján. Ennek mentén 2016-os kiadásban egy borászat megkapta második birtokcsillagát is: **Demeter Zoltán, *Szepsy István és a *Királyudvar mellé a *Bott Pince is csatlakozott a szűk körhöz három éve. Az új kiadással 2019-ben ismét bővült ez a lista.

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJKALAUZ19 - zárszó (kiadatlan)

B-oldalak...

Szombaton megjelenik a friss TokajKalauz. Újabb fontos állomás ez, egy hosszú munka a végéhez közeledik (sok egyéb munka meg most indul igazán). Van nagyon sok kimaradt írás, melyet (részben a kétnyelvűség miatt) úgy döntöttem, nem zúdítok rá az olvasókra. Bármit lehet pesszimista módon szemlélni. Senki ne gondolja, hogy én nem látom Tokaj-Hegyalja hibáit, s csak a szépet nagyítom fel ezerszeresre. Pont így, minden hiányosságával, keletiségével és nyughatatlanságával együtt tartom Hegyalját a világ közepének. Aki azonban folyton csak a hibákat keresi Hegyalján nagyítóval, az talán pont a lényegről csúszik le minduntalan, hogy Tokaj minden történelmi fordulat, mélypont és küszködés ellenére is mindig stabil érték tudott maradni. Arra gondoltam, megajádékoznám a blog olvasóit egy kiadatlan zárszóval. Nem mondom, hogy kedvcsináló, hisz épp ezért nem került nyomtatásba, (nem is hosszú) de talán így teljes a kép...

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJKALAUZ19 – Országos Premier előtt

Álomtól a megvalósulásig

Korszakváltás. A 2014-es debütálás után 2016 szintlépés volt (terjedelemben és minőségben is), de a friss TokajKalauzzal egészen új fejezet indul, új lapon (én pedig gyakorlatilag erre a lapra teszek fel szinte mindent). Tíz év tokaji rajongásból így lett mostanra küldetés. S bár a márciusban bemutatásra kerülő új guide friss szabadúszó létem elég gyors kifejeződésének tűnhet, el kell mondanom, hogy nagyon nehezen született meg. - Életem egyik legrázósabb időszakának lenyomata.

Tovább

Ripka Gergely

*Királyudvar – időutazás 10 év/Sec

Vannak pincék, amiktől minden kóstoló kicsit ünnep

A tarcali székhelyű *Királyudvarelsők közt kapta meg csillagát a TokajKalauz legelső kiadásában (2014). Az akkor már javában biodinamikus és javában Szepsy, de már javában Demeter Zoltán (és Noel Pinguet – Dom. Huet) nélkül működő borászat minden változás és zajos fordulat ellenére egyértelműen érdemelte ki ezt a kitüntetést. A hőskorszak mérföldkövei persze igen súlyosak: 1999-2007 között az egyik legkomolyabb borműhely működött a királyi udvarház megmentett, felújított falai közt, a borvidék legjobb, említett szakembereinek közreműködésével tehát nem meglepő az a csillag. Azok a borok tényleg grandiózus egyéniségek voltak, sajátos portfólió mentén elkészítve (Sec, Demi Sec, Ilona Cuvée, Lapis aszú). Persze a stílusváltozás nyomonkövetése sem egyszerű. A borok jelentős része, mostanra 90 %-ban külföldön kerül értékesítésre, az eleve kis palackszám (40-45 ezer/év) töredéke pedig a Terroir Clubon keresztül úgyszintén a csúcsgasztró porondján fogy el (zömében vélhetően ugyancsak nem hazai közönség révén). 

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább