X

TOKAJICUM

Ripka Gergely

Tokajicum Borház Hárslevelű 2019

Fiatalos, primer világos illat, koncentrált, mély illat. Friss, cizellált, fiatalos íz. Sima, telt, krémes, mégis finom savak, sok primer gyümölcs. Szép rétegek, tetszetős szerkezet, ásványosság. Ígéretes darab.

Tovább

Ripka Gergely

Tokajicum Szamorodni 2018

Bizarr illat egy szamorodnihoz. Kommersz, sörélesztős, mellette szellőzve szőlővirág, szőlőlé, körte, alma is előbújik. Körtés íz, birs, sok gyümölcs, szinte nem is borszerű, barack. Igaz, hogy fiatal még, de kissé direkt, egyszerű tokaji bor nagyon kevés izgalommal.

Tovább

Ripka Gergely

Tokajicum 6 puttonyos tokaji aszú 2016*

Egész mély arany szín, csaknem borostyánba hajlik, hajlottabb kort sejtet. Illatban gomba,  aszalt és dzsemes kajszi, rusztikusabb díszek, pici dohányos érettséggel, fügével, birsalmasajttal. Íze széles és intenzív, édes aszalványok, sok füge, birs, körtekompót és 2016 izgi savkaraktere. Sok botritisz és gombás jegyek, némi kesernye, hosszúság, komplexitás, komoly édes idomok, de ízében is érezni egy kis korai érettséget (ami színében és illatában is feltűnt). Akik az éretebb karakterű aszúkat kedveli, azoknak javaslom inkább.

Tovább

Ripka Gergely

Tokajicum 6 puttonyos tokaji aszú Mandulás 2017

Gombás, nem igazán tiszta és megnyerő vonások orrban, almás, bizonytalan jegyekkel (kár érte). Ízében aztán meglepően szép szerkezetet mutat. Csodás savak, hosszú és gazdag korty 2017-ből...az illat miatt muszáj lesz később is tesztelni.

Tovább

Ripka Gergely

Tokajicum 5 puttonyos tokaji aszú 2014*

Ahogy 2010-ből, úgy 2014-ből is érnek néha meglepetések... Karamell, fedettség, elsőre nem teljesen tiszta illat, aszalt sárga gyümölcsökkel. Sok sav, magas cukor, komplex, koncentrált, enyhén illós, pincés jellegű aszúíz (vélhetően az évjárat is szerepet kap benne), de szép hordóval. Sok sav vezeti a kortyot 14-re jellemző módon, kis kesernyével. Kiszámítható, tipikus tokaji, melyben összességében megvannak az elvárható stílusjegyek van benne szerethetőség és megvan a műfaj számos remek dimenziója is (így egy halvány csillagot megérdemel). Ebből a viszontagságos évjáratból viszonylag kevés jobb opciót tudok.

Tovább

Ripka Gergely

Tokajicum Late Harvest 2013

Érettebb jegyek mindenhol, mélyebb szín. Krémes íz, kukoricás, érett zamatú édes tokaji, viszont az évjáratnak köszönhetően aszús mélységeket is képes villantani: teltség, krémesség, hosszú és összességében izgalmas édes tokaji.

Tovább

Ripka Gergely

Tokajicum Királygát Furmint 2015

Vilmoskörte, birs, kedves arcú és szépen beérett furmintosság, szép hordóval. Ízben is széles, komplex, sós, hosszú, izgalmas szerkezettel, intelligens érleléssel. Komoly, összetett világ, szép meleg évjárati karakter, kerekség, kókusz, puncs. 

Tovább

Ripka Gergely

Tokajicum 5 puttonyos tokaji aszú 2014.*

Úgy tűnik, Tokajt a nehéz évjáratok sem hazudtolják meg, ha aszúkat kóstol az ember. Kamilla tea, túlérett gyümölcsök, sárgadinnye, ananász, narancshéj, lépesméz, viasz.  Szellőzve vált át egy nagyon szép botritiszkarakterre. Masszív cukortartalom, de nagyon karcsú savak, hiányzó lendület. Krémes, hosszú, gazdag, kajszis korty. Szép modern tokaji, a kortárs aszústílus rajongói számára feltétlen ajánlott, méghozzá remek árért.

Tovább

Ripka Gergely

Tokajicum 6 puttonyos tokaji aszú 2013.

Talán kicsit fiatal még, de sokra viheti. A bor 80 %-ban furmint, 20 %-ban hárslevelű. Szép meleg illat: sárgabarack, méz, propolisz, hársfa virága, lonc, viasz, sok érett sárga gyümölccsel, birsalmasajttal, szép botritisszel. Nagyon telt, édes a korty (191 g/l cukorral), alárendelt savval, kicsit tapadó tanninal.

Tovább

Ripka Gergely

Tokajicum Darázskő Furmint 2009.*

Ez a pince egy kicsit csöndben van egy ideje. Volt nekik korábban egy jó borászuk, de mostanában keveset hallani róluk. Intenzív illat birssel és barackkal, fával, tűzköves ásványossággal megemelve. Ízben is tömör, sós, minerális jegyek szövik át, a pincére eléggé jellemző, kissé üveges szerkezettel. Zamatos és hosszú íz, a végén ismét fölbukkanó "Tokajicumos" fával. Érdemes szellőztetni, de talán fiatal is még.

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább

Ripka Gergely

Az Alión-sztori

8 érdekesség és 3 évjárat a spanyol legendával

Furmintfan-szomszéd jóvoltából februárban volt módom egyszerre három ALIONt is megkóstolni a legendás Vega Sicilia “művektől”. Az ikonikus spanyol borászat elmúlt évtizedekben elért sikereiről, érdemeiről, az *Oremus hegyaljai szerepéről ebben a posztban most kevesebb szó fog esni, de mivel olyan sokat emlegetjük referenciaként a sztárpincészet csúcsborait (a Pintiával, az Unico-val együtt), így a mai írásban pár érdekes adalékot szeretnék megosztani az Alion kapcsán, hogy aztán 3 szép évjárat jegyzetei meséljenek a sokat idézett minőségről. Tudtad például, hogy….

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

Tovább

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 1.)

Egy viszontagságos évjárat egy évtized után

Pollák Tibor barátunk szervezésében idén is volt alkalom belefeledkezni egy kicsit az idő múlásába. Ahogy minden februárban, 2024-ben is 10 éves borokat kóstolgattunk. Ezúttal ismét egy viszontagságos év, 2014 jött tehát a sorban. - Hűvös, esős esztendő, magas savak, sok válogatás a szüret alatt: kiváltképp szárazakban volt feladva a lecke. Semmi kiemelkedőre nem számít ilyenkor az ember, bár az igaz, hogy 2010-ből is voltak négy éve meglepetések (szárazban és édesben egyaránt). A képlet most is pofonegyszerű volt: termelőkkel, barátokkal, ismerősökkel kóstolgattunk tehát saját és nem saját, tokaji és nem tokaji borokat Bodrogkisfaludon, a magunk örömére és egy kicsit azért is, hogy tanuljunk belőlük. Nézzük is meg, milyen meglepetésekben volt részünk 2014-ből vakon:

Tovább