X

TERRA HUNGARICA

Ripka Gergely

Programajánló: TERRA HUNGARICA – Borszalon

November 17. délután, Gerbeaud Ház

Az idén másodszorra megszervezett TH – Borszalon egy esztendő alatt olyan rangos boros eseménnyé vált, hogy gyakorlatilag kötelezőnek tekinthető mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik az autentikus hazai borok iránt. Olyan átfogó borászfölhozatalból csemegézhetünk idén is, amilyenből talán sehol másutt (ott lesz például 2012-ben is a Somlói Apátsági Pince, Kaló Imre és Szentesi József is, hogy csak egy-két ritkán elcsíphető pincét említsek, valamint ígéretes külföldi vendégek is: Josko Gravner, Movia, Cotar, Radikon). Érdemes tehát fejben ’must see’ – listát készíteni, s a honlapon jegyet váltani. - Az eleve sokmindent kínáló sétáló kóstoló mellett lesz itt még szeminárium azoknak, akik keveset tudnak a narancs borról, illetve egy Bor illata című kiállítás is megtekinthető. Kár lenne kihagyni bármelyiket is!
(Alább a Terra Hungarica címkére kattintva megtekinthetők a Kékfrankos nap és a tavaly őszi esemény beszámolói is.)

Tovább

Ripka Gergely

Kékfrankos-ünnep

Terra Hungarica/Kékfrankos-nap

Az In Vino Consulting és a Terroir Club újabb közös szervezésű bemutató keretében próbálta méltó módon bemutatni a hazai borászati értékek egy kisebb szeletét. Az őszi Borszalon mellett könnyen lehet, hogy tavasszal egy szűkebb tematika szerint követik a Kékfrankos-napot hasonló színvonalú bemutatók, ahol tehát nem az összes, beválasztott, természetességre és egyediségre filozófiát alapozó borászat vesz részt, mint ősszel, hanem egy kisebb, konkrétabb téma mentén lehet a borokkal ismerkedni. Ezúttal tehát legnagyobb területen termelt (kék)szőlőfajtánk, a Kékfrankos került reflektorfénybe.

Tovább

Ripka Gergely

KÉKFRANKOS NAP/Terra Hungarica

terra hungarica programajánló

“A legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk. Magyarországon kívül egy-két szomszédos országban is termesztik. Minden vonatkozásban a legmegbízhatóbb fajták egyike. Szeptember végén, október elején 18 mustfokkal szüretelhető. Nem rothad, és így termése sokáig a tőkén hagyható. Október végén gyakran már a 20 mustfokot is meghaladja. Színanyagban gazdag, kissé fanyar, bora hosszabb érlelést igényel.” Csepregi P. – Zilai J.: Szőlőfajta-ismeret és használat, Bp. 1989

Ha ennél többet szeretnél tudni a Kékfrankosról, akkor gyere el a Gerbeaud Házba április 21-én és ismerkedj meg a Kárpát-medence legizgalmasabb kékszőlőfajtájának termőhelyeivel, a belőle kifejező borokat készítő borászokkal, és tudj meg többet az autentikus borokról. Kísérőként kóstolhatsz más kárpát-medencei fajtákból készült borokat (Kadarka, Rubintos, Magyar Frankos, Zweigelt, St Laurent/Szentlőrinc), valamint magyar kézműves sajtokat is.

Paraméterek: 10 borvidék, 17 kiállító, 60 bor, legfeljebb 250 vendég.

A kiállítók:

Tovább

Ripka Gergely

Gondolatok a biodinamikáról.

hol is kezdődik a tudatosság?

Egyre több szó esik napjainkban a tudatosságról. Ez igaz az élet minden területére, kissé talán még elcsépeltté is kezdenek válni ezek a kifejezéseink: tudatos vásárló, tudatos táplálkozás, környzettudatosság stb. Az hogy a tudatosság valójában hol kezdődik a fejben vagy a szívben azt elég nehéz megmondani. Azt hogy a biodinamikusság e kettő közül hol kezdődik, sokkal könnyebb…

Tovább

Ripka Gergely

Terra Hungarica

az együtt-gondolkodás fontossága

Az év második felének egyik legizgalmasabb szakmai rendezvényének ígérkezett a Terra Hungarica. Komoly kiállítók, egy komoly kereskedő születésnapja, s még a komoly téma is megvolt: olyan borászokat hívtak meg, akik vállalják, hogy boraik csak saját borvidéken termett szőlőből készülnek, és tartózkodnak a durva vegyszerek és durva szőlész-borász beavatkozásoktól. Volt filmvetítés és Master of Wine vezette mesterkurzus is, melyeknek a központi témája természetesen a biodinamikus borkészítés volt.

Tovább
Ősz van

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

III. Franc & Franc: november 24-25

Szakmai fórum és pincetúrák a Villányi Franc jegyében

Villány is választott magának egy csillagot. Na nem olyat, mint az egri csillag, sőt tudvalevő, hogy bikavérjük és furmintjuk sincs. Három esztendeje már, hogy a villányi borászok a Cabernet franc-t tűzték zászlajukra. Talán a legtöbb olvasónak nem újdonság, hogy hazánkban az idő ezt a fajtát igazolta jobban a két cabernet közül. Ennek jegyében 2015-ben a Cabernet franc egyik őshazájából, a Loire-völgyéből hívtak meg vendég borászokat Villányba, míg tavaly már az egész óvilágból érkeztek franc-hívő pincészetek (Friuli Gravi régió, Balkán-térség). Két éve bevezetésre került a prémium és super prémium kategória is a Villányi Franc márkanév és logó mellé (a prémiumnál max 60 hl/ha terheléssel, legalább egy éves hordós érleléssel, míg a super prémium esetében 35 hl/ha terheléssel készül, egy évet tölt hordóban és egy évet palackban, első évjárata a 2014-es volt). De mit tud a franc, ha villányi? - Nos erre keresi a választ a Franc&Franc idei eseménysorozata.

Tovább

Ripka Gergely

Időutazás bikavérben

Egri és szekszárdi klasszisok tanulságai

Nehéz téma a bikavér. Rögtön egy keserű vallomással kell kedzenem, szinte mindig hiányérzettel gondolkodom a bikavár kapcsán. Kialakult ugyan szabályozás mögötte, de nem tűnik semmilyen szempontból olyannak, amivel az átütő siker garantálható lenne Egerben (vagy akár Szekszárdon). Mert van példásul az egrieknek superior meg grand superior, de érzett már ezek között a kategóriák közt valós színvonalbeli különbségeket bárki? Talán ez a kóstoló eldönti. Az összetétel eleve túl sokféle lehet (ráadásul a magasabb kategóriánál még több fajta bonyolítja a képet). Mindez nagyban megnehezíti, hogy a bornak egységes stílusa, identitása mehessen át a köztudatba.

Tovább
Dönnhoff, Nahe.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

Dönnhoff: rajnai a megérkezett borivónak

A komoly szőlőfajta, melyet mégis bárki megért

A rajnai-rajongóknak bizonyára nem kell bemutatni az ikonikus német pincét. Dönnhoff. - Huszonöt hektáros családi birtok, több dűlőben a Nahe-folyó mentén. Meredek domboldalak, részben vulkanikus, agyagos, palás kövekkel. Termőhely-közeli szemlélet, s mindennek mentén tiszta filozófia. Bevezető gondolatnak még annyit, hogy a németek megcsinálták azt, ami nekünk ezidáig egyik fajtánkkal sem sikerült: eredeti és egyszerre szerethető bort készíteni a fajtájukból, mely evidens igazodási pont az egész világ számára. Mert akárhány ismerősömnek (laikus vagy szakmabeli) mutatok német rajnait, a hatás mindig ugyanaz: „Hu, ez nagyonjó!”.

Tovább