X

SZENTKERESZT

Ripka Gergely

Puklus SZENTKERESZT-dűlő 5 puttonyos tokaji aszú 2005.*

A saját bevallása szerint is a hagyományos és modern határvonalán lavírozó bodrogkeresztúri pince nem először okoz igazi meglepetést édesben. Egy éve 2007-es Kövérszőlője csapta le a biztosítékot, méghozzá vakon, igen szép sorban. Ez a III.osztályú, északi, hűvös területről származó aszú is meglepően jól működött. Modern jegyek ütnek át rajta, s törnek utat a felszín felé. Fiatalos, épp csak borostyánosodó szín. Illatban közepes intenzitás, de egyértelműen az újstílus felé húz. - Virágpor, gomba, botritisz, kajszi, krémes sütemény mindez kifejező, tiszta formában. Kóstolva az évjárat savai harsányak, tekintélyes maradékcukra (minimum érzetre) már a hatodik puttonyt ostromolja. Tele van élénk, aszalt sárga gyümölcsösséggel, feszes vitalitással. Egyensúlya közel tökéletes. Egész hosszú lecsengésében vanília, aztán egyfajta tompább, bizonytalanabb kesernye az, ami mondjuk nem hiányzott egyáltalán, de így is át lehet vele élni az elvárható aszúélményt (méghozzá nem borsos árban). A borvidéki középmezőnyben kiválóan megállja a helyét ez a minőség. Megcsillagozandó.

Tovább

Ripka Gergely

Lenkey Géza – gyorsszemle

Szólóban és Takács Lajossal

A cím nem éppen szerencsés. Lenkey Géza borait ugyanis nem szabad gyorsan kóstolni. Meg kell adni nekik a türelmet. Érlelt tokajiak, melyek eleve maguk is hosszan készülnek, hosszú időt töltenek hordóban, míg a borász türelmesen vár (némileg szembemenve a piac elvárásaival). Vállaltan és büszkén készíti ezeket a borokat, melyet részben talán épp a piac, talán a családi változások alakítottak így: egyrészt ugyebár Gézának egy hirtelen életmódváltást jelentett a mádi birtok (édesapja halálával), de úgy döntött nem adja fel ezt a hagytékot, másfelől pedig Géza nem is szeretné elkapkodni a borok piacra dobását. Más a cél, más az ember is, mint a legtöbb pincénél. Most először jártam Gézánál, s kibe botlik nála a látogató, hát nem a jó Takács Lajosba?

Tovább
Hölgyeim és uraim: íme, a 10 pontos borélmény.

Ripka Gergely

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//2.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

A február a furmint hónapja, mely vállaltan egy száraz furmintokról szóló eseménysorozat, egy hónapon át. Szembe kell azonban néznünk a ténnyel, hogy Tokaj még mindig inkább a világ legjobb édes borának, az aszúnak a hazája. Ez tette naggyá és a furmint tehetsége is ezekben a különleges minőségű borokban érhető tetten a legszebben Hegyalján. Folytatódik interjúnk Mészáros Lászlóval, a Disznókő birtokigazgatójával, aki az aszú 2013-as újragondolt termékleírásában fontos reformer szereplőként vett részt. Interjúnk első részében alaposan végigkövettük vele a feldolgozás főbb mozzanatait, illetve, hogy az új szabályozás mennyivel logikusabb arányokat ír elő a régihez képest. Ma az aszú erjedésének és érésének több évszázados titkairól, aszústílusokról, az esszencia és a koncentráció kérdéseiről a piac tükrében, a puttonyszámok szerepéről és a mai termékleirás szerencsés vagy épp hézagos aspektusairól lesz szó:

Tovább

Ripka Gergely

„Ez a szabályozás hagyja az embereket dolgozni”//1.

Mészáros László az aszú új termékleírásáról

Tokaj-Hegyalján a Hegyközségi tanács döntésének nyomán, miniszteri döntéssel 2013-ban megváltozott a szabályozás az aszú körül. Annak idején erről sokat cikkeztek, de a változásokból szinte csak két info ment át a köztudatba: az aszúnak 120 g/l fölötti cukortartalommal kell rendelkeznie, és hogy a 3 és 4 puttonyos aszú ezzel meg is szűnt. Ennél azért többről van szó, melynek most kezd igazán visszhangja lenni, hogy egyrészt átmegy a gyakorlatba, másrészt sokan sokféleképp vélekednek arról, mi is a szerepe Tokajban (és a nagyvilágban) az aszúnak, a világ legjobb természetes édes borának.

 

Tovább
Rákóczi Aspremont Kúria, Mád

Ripka Gergely

Tovább